Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co pro vás znamená pokora? Vážíte si pokorných lidí?

Od: markusak odpovědí: 27 změna:
V dnešní rychlé době, kdy se často preferuje egoismus a přesvědčení o vlastní jediné pravdě, je pro mě pokora o to cennějším jevem. Schopnost uznat, že mé myšlenky jsou kritizovatelné a jsem bytost chybující, je podle mě také důležitý aspekt u člověka s pokorou. Úcta k starším, schopnost vyslyšet druhého člověka bez pohrdající tváře - ač souhlasím nebo ne. Jak to vidíte vy? Jak idealisticky toto zní v současné době a věříte, že člověk je uvnitř duše dobrým?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ve mně takový člověk probouzí ochranitelské pudy.

kami123
hodnocení

4x

Co to znamená úcta k starším? K mladším se lze chovat neuctivě?

V každém je něco dobrého i špatného.

Za pokorného se nepovažuji. Podle mne to pro nynější společnost není vhodná vlastnost. A přílišnou pokorou si člověk škodí.

meri
hodnocení

3x
Dobrý den, dnešní svět je opravdu stvořen pro silné jedince. Jak je možné pochybovat a nebo zesměšňovat tak krásnou lidskou vlastnost,kterou může člověk v sobě mýti, jako pokora?. Pokora není slabost ani odevzanost. Pozor,tito lidé s touto vlastností,jsou velmi empatičtí, nedůvěřivý a velmi slušní. Rádi pomahají druhým, jsou vstřícní a umí naslouchat.Většinou jsou uzavřenější a neradi mluví o svém životě. Ale velmi rychle si získají důvěru a přàtele a
lidé je mají rádi. Pokora je ohleduplnnost, třeba zvednout zadek v MHD a přenechat své sedadlo starší nebo těhotné osobě.Pokora je umění.Pokorní lidé umí naslouchat a povznést se nad hloupostí druhých. Pokora je usmát se i když se na ně svět mračí. Pokora je když ráno otevřete oči a vidíte záblesk slunečních paprsků. Pokora je neškodit, vâžit si života, rodiny, přátel, práce. Pokora je velká lidská hodnota, nikoli chudinka ponížená. Pokora je slušnost člověka, která se bohužel z našeho světa rychle vytrácí. Pokorní lidé jsou bezva parťaci a umí říci názor...

Meri, líp bych to nenapsala*palec*díky

Však ona ta zpupnost, bezohlednost a zloba každého jednou dožene.

markusak
hodnocení

Opravdu krásně napsané *palec*

kami123

Meri,

a ty splňuješ tvou definici pokory? Jsi pokorný člověk? Mě tvůj text zavání spíše ješitností. Co tě přimělo to napsat?

Dokáže si ješitný člověk uvědomit, že je ješitný?

Jsem pokorný člověk, když splňuji vechny tvé definice, ale nevidím záblesk slunečních paprsků?

meri
Ale kdeže já ješitnà rozhodně nejsem. Mám spoustu chyb a nedostatků to jo. Ješitnost je povýšenost, uráżlivost a pocit nadřazenosti. Nezasmát se sama sobě a neuznat vlastní chybu? Věřit, že můj názor a pohled na svět je ten nejlepší? Kdepak s touto vlastností, je moc práce ta mě nebaví. Napsala jsem co si myslím, ano možná to vyznělo tak, že jsem sluníčkářka a koukám na svět v růžových brýlích. Ne mám zdravý pohled na svět. Jsem realista, vidím svět jaký je. Jsem optimista, raduji se z maličkostí, když mohu pomohu. V MHD vždy ráda uvolním své místo potřebnějšímu i když mě bolí nohy. Jsem ráda, když svítí slunce,jsem ráda za každý den kdy otevřu oči, protože i to je pokora k životu.Nečiním velké věci, ale nikomu neškodím. Miluji přírodu, třídím odpad, seberu papír na chodníku a hodím ho do koše. Chodím do lesů, kde se omlouvám stromům za nehorázný nepořádek, který tam člověk udělal.Ano jsem pokorná, ale nemyslím, že je to nemoc, myslím, že jsem taková celý život, slušně vychovaná.
kami123

A co by sis myslela o člověku, kterému položíš několik otázek a on ti místo odpovědi na ně napíše dlouhou odpověď na téma proč není ješitný?

Myslela by si, že jí na lidech záleží, protože má lidi ráda a má k nim úctu.
Vždycky není ideální odbýt někoho kratičkou poznámkou s myšlenkou, že na vysvětlování já nemám čas. I když mi pak díky tomu nebude nikdo rozumět.

tabletka*
hodnocení

2x

Jako všechno je i pokora vhodná "tak přiměřeně". Bez ní, tedy bez sebereflexe by byl svět plný sobeckých, agresivních, uhádaných pitomců, kteří si nikdy nepřipustí, že nemusí mít vždy ve všem pravdu a na všechno nárok. A přehnaně pokorný člověk na sobě nechá dříví štípat, čímž povzbuzuje ty prvně zmíněné. Samozřejmě že bez pokory člověk ani sám před sebou neobstojí. Je to základ civilizovaného jednání. Zda věřím, že člověk je z podstaty dobrý? Tak tomu tedy moc nevěřím. Je z podstaty zvíře jako každé jiné, jen má možnost využívat složitější postupy na to, aby získal co chce.

smode*
hodnocení

2x
Hezký den. Tyto záležitosti jsou v současnosti brané spíše jako slabost. Samozřejmě chybně. Takový člověk je pro většinu ostatních totiž snadným terčem útoku. Úcta ke komukoliv může být zneužita a taky tomu tak často bývá. Pamatuji si jak jsem začal v dospělosti jednat s rodiči stejně jako oni se mnou do té doby. Byli z toho zpočátku vedle a samozřejmě to považovali za drzost :-D

meri
hodnocení

2x
Ano záleží mi na Vašem názoru
kami123

A změnil něco?

meri
Jo myslím si, že můžete být fajn člověk..
kami123

Taky si to myslím. Dřív jsem býval namyšlený, ale nyní už jsem dokonalý.

meri
No a o Tom to je
meri
Vy jste vlastně pokorný..
meri
A že se teď usmíváte..
markusak
hodnocení

Respektovat něčí názor a neopovrhovat jím je zásadní aspekt etiky. Pokory se já třeba stále učím.

kami123

Nejsem pokorný.

Když mi někdo vnucuje bludy, tak se k němu záměrně chovám drze a arogantně.

Přitom se za arogantního nepovažuji.

Upřímnost a objektivitu nadřazuji mnoha věcem, i slušnosti. Jsem velmi kritický, i k sobě.

.

A ano trochu jsem se usmál.

meri
hodnocení

2x
Ano máte pravdu, vyslyšet, poradit, ale netlačit nikoho do našich názorů. Každý z nás si svoji cestu životem najde. Jakým způsobem, to už je na každém. Každopádně každý dobrý nebo nedobrý skutek se nám v téže podobě vždy vrátí.
.
markusak
30.08.21 01:18
hodnocení

*palec*
kami123

"Každopádně každý dobrý nebo nedobrý skutek se nám v téže podobě vždy vrátí."

To je perfektně názorný příklad toho jak se k takovýmto názorům chovám. S tvojí větou moc nesouhlasím, ale respektuji tvůj názor a jinak jej nezpochybňuji.

Pokud by ale bylo použito místo slovíčka "nám" slovíčko "ti", tak bych se do toho argumentu a tvého smýšlení začal navážet.

sisja
hodnocení

0x

Můj guru odpověděl, že pokora znamená zrealizovat své skutečné postavení.

meri
hodnocení

0x
kami,ješitný člověk si neuvědomuje, že je ješitný. Je už to taková povaha. Myslí si, že to co činí, je OK. Nikoho v ničem nepřesvědčuji. Lidé jsou různí, každý má své priority. Já píši, to co si myslím. Proč vás tak fascinuji a pochybujete o mě? Myslíte, že jsem podivná, když se snažím na každém dni kdy otevřu oči najít to hezké?. Jsem normální, myslím si to. Dokáži podat pomocnou ruku a taky nepodat.. Ale I pod rouškou se usmívám..
kami123

Nevím zda ti uživatelka kami odpoví, ale stejně je to asi směrováno mě.

"Proč vás tak fascinuji a pochybujete o mě?"

Protože člověk, který píše takovým stylem líbivé řeči o pokoře podle mě pokorný moc není, ale myslí si to o sobě.

Proč se ptáš? Záleží ti na mém názoru?

"Myslíte, že jsem podivná, když se snažím na každém dni kdy otevřu oči najít to hezké?"

Myslím, že pozitivizmus je milá neškodná vlastnost. Tedy ne.

Ty otázky nebyly pro mne. Já o optimistech nepochybuji. Těší mne jejich myšlení. Protože jde o lidi kteří do druhých nepotřebují kousat. Konflikty a bránění se něčemu v životě, vyhazuje hodně energie. Tu si šetřím. Sama se snažím zůstávat v klidu a pomáhá mi k tomu asi víc vlastností.
Tohle zase asi mě přijde úsměvné, že jak tak koukám, i kliďas dokáže někoho svým klidem docela vydatně rozčilovat. Je to zajímavé, ale ono se to týká lidí, které umí rozčilovat cokoli.
On optimista musí být taky trochu tvrdohlavý a nenechat si dobrou náladu kazit dalším z mnoha morousů a škarohlídů, kteří chodí okolo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]