Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Bohužel jsem si nekontroloval platnost občanky, ta mi za necelý měsíc končí. Zároveň mi zkončila platnost pasu. V příštích dnech mám odjet do zahraničí, konkrétně Švýcarsko, Itálie a Chorvatsko. Do všech zemí se dá bez problémů jet právě na občanský průkaz, mě zajímá, jestli není problém s končící platností, poslední den v zahraničí budu asi 5 dní před zkončením platností. Prosím o zodpovědné odpovědi, nikoliv názory. Díky moc, M.
Problém dle litery není - platnost je uvedena právě proto. K čemu by byla uvedena platnost, kdyby se pak řeklo, že týden předem to už neplatí... ALE(!) je nazvážení, jestli si nenechat udělat rychlopas na 1/2 roku, protože člověk nikdy neví... může se stát, že v zahraničí "stvrdnete", něco se stane (zraběbí, - prodloužená dovolená (nedobrovolně) a pak...
doplněno 20.06.13 19:30: tak až 2., škoda
Jestli se nemylim, tak ten pozadavek platnosti u pasu 3/6 mesicu dele, nez je posledni den pobytu, maji nektere staty proto, ze je mozno turisticke vizum prodlouzit o tuto dobu, tak aby jsi i pri vycestovani mel platny pas. Dalsi mozny duvod je to, ze kdyby jsi zmeskal letadlo a chtel odletet dalsi den, tak uz by jsi mel propadly pas a musel by jsi si vyridit na ambasade novy a to par dni trva. Navic by jsi s tim mel nejake vydaje, ktere uz na konci pobytu nemusis nezbytne mit.
Díky moc. Do Švýcarska pojedu autem přes Rakousko, zpět pojedu přes Itálii, ze které následně poletím do ČR. Do chorvatska přes Rakousko a Slovinsko, myslím, že to by neměl být problém, kontroly budou právě na chorvatských hranicích.
BTW, Chorvatsko má někdy v těchto dnech vstupovat do EU, nebo ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.