Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

O čem je život?

Od: alfredo odpovědí: 51 změna:
O čem je život, a celkově, kde berete sílu ráno vstát, a žít ten stereotyp? Život se mi začíná kruhovatět a čím dál více ztrácím naději na lepší zítřky. Za týden zase do školy kde to nesnášim, pak do práce kterou taky nejspíš budu nenávidět, pak se nejlíp upsat hypotéce, založit rodinu, pak se rozvést, mít sotva na jídlo protože rozvod je draha věc, děti začnou růst a nenávidět mě, nebudu mít prakticky nikoho a s největší pravděpodobností zemřu osamělý kdesi v pečovateláku. Nemusí mi být ani 18 abych viděl, jak žijou lidi okolo mě. Kdo dokončil školu najednou neví co se životem, cestuje, hledá se nebo studuje dál až nakonec skončí kdesi v korporátu kde to nesnáší, časem si obstará bydlení platí hypotéku a je oterokem, mezitím si najde partnera, toho si vezme. Láska jako trám, nikomu to nevydrželo více jak 15 let v manželství. Skoro každý pod 50 let, se rozvedl a žije dost nešťasný život s hypotékou, nevděčnými dětmi a nejistotou co bude zítra. Po nějakem čase se ta nevděčná děcka začnou "lísat", začnou cítit dědictví. Když to jde, okradou své sourozence o dědictví "darem od rodičů", a když ne tak čekají jako hladoví supi až bude rodič nemohoucí a co nejrychleji se ho pokusí odstranit někam "kde mu bude dobře" třeba do pečovateláku. Rodič zemře, schrábne se dědictví a situace se opakuje za dalších 30-50 let jen se role prohodí.
Přibližně takhle se bude ubírat můj život, minimálně se mi to tak zdá. Ani nevím jestli je mi více do pláče nebo do smíchu, nemám tušení jak z toho koloběhu uprchnout. Dá se to vůbec?

51 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

3x

Ano je to tak, proto jsem šel trochu jinou cestou, i vy můžete jít jinou cestou. Jistě, nějakou kvalifikaci a následně práci je dobré mít už jen proto aby jste zajistil hmotné potřeby, to ostatní je ale už jen na vás. Nemusíte dělat nic o čem víte že to nikam nevede, tj. nemusíte zakládat rodinu mít děti, můžete se třeba cele věnovat smyslu života, stát se poutníkem hledačem pravdy mnichem poustevníkem mystikem, jak budete chtít. Mimochodem, nejste sám kdo takto vidí svět, tento pohled "bezbřehého bezcílného a nesmyslného kolotání " je obsažen již v mnoha prastarých náboženstvích, později v buddhismu gnózi a tak dále, doporučuji řádně probádat a hledat, možná tam naleznete východiska a odpovědi na otázky které máte ... A kde beru ráno sílu vstát a žít ten stereotyp? Možná právě v tom že vím že život na tomto světě je jen dočasnou etapou, pomíjivou krátkou , na druhé straně ale i cennou, tím že tu žijeme si právě uvědomíme že toto nechceme, pak se teprve mohou otevřít dveře k tomu něco změnit něco probádat proniknout "za" a "nad" tento svět zatím třeba jen mentálně později i skutečně...

alfredo
hodnocení

Jinou cestou chci jít, ale pořád nevím jak vybočit. Práci určitě najdu, jsem nadšený ajťák to bude ten nejmenší problém. Já jsem si jistý, že takových lidí bude více. Jen ve svém okolí mám ty co se asi nikdy nezastavili, nerozhlédli se, nebo se nezaposlouchali v hospodě do konverzace stolu vedle nich. Prostě je vedl strach se systémem a mám pocit, že takhle žít je za trest.
No já si myslim, že člověk chcípne kompletně ve chvíli kdy chcípne jeho schránka. Ale strach ze smrti nemám, vidím to spíš jako vysvobození.
Moc děkuju za komentář, s vaším pohledem moc nesouhasím ale líbí se mi, že vybočuje. Určitě si z něj ale něco odnesu. Ať se vám daří.

hodnocení

3x

To je kolobeh zivota.

At uz se popisovanemu vyhnes jakkoliv, jedine ceho dosahnes je o trochu jiny prubeh toho sameho nebo sice neco, co by se treba nazvalo jinak prozity zivot, ale opet pujde o urcity vzorec, ktery by sel nalezt v milionech pripadu pred Tebou.

Moznosti jsou omezene. Vzdy narazis na nejaky limit, ktery Te v urcitych ohledech do toho kolobehu nevyhnutelne zaradi.

At uz jsou to penize, zdravi, vlastni schopnosti, napady, fantazie, tve okoli, ocekavani, politicka situace, konecna velikost Zemekoule nebo vlastni konecnost.

I u tech nejjedinecnejsich nebo nejalternativnejsich osobnosti mnoho techto vzorcu naleznes. Jen jsou v nasem vnimani jejich reality potlaceny tou jejich zdanlivou unikatnosti.

-

Reseni tedy podle mne neni snazit se pred tim utect a zit jinak, pac to pak muzes utikat cely zivot a jedine ceho dosahnes je opet pouze urcity vzorec proziti zivota - a tedy v tom pripade i dost ironickeho zivota, kdyz chces zit jinak, abys na smrtelne posteli zjistil, ze si niceho jineho nedosahl, ale resenim prave muze byt v tom zivote jaky mas nalezt si vlastni misto a smysl.

alfredo
hodnocení

Určitě, že všechno je vzorec. Mně to ale nevadí, je mi jasný, že i kdybych si vzal batoh a prochodil půlku světa, nebudu to považovat za nic originálního, jen protože nikoho kdo to udělal osobně neznám. Spíš mi šlo o to, jít na věci jinak než jako všichni z mého okolí. To je pro mě kloběh který je okoukaný a určitě ho nechci prožít.
Ale co je podle vas ten útěk od toho žít jinak? Podle mě je to stav kdy člověk propadne závislosti, drogy, automaty, alkohol. Největší ironie je právě mnou jmenovaný koloběh toho obírání, hypoték a to jsem ani nezmínil "život na splátky" kdy člověk všechno splácí, auto, mobil, klimatizaci, pohovku... A čeho se dá tady dosáhnout? Maximálně něco vynaleznout, vytvořit novou službu nebo vybudovat velkou firmu. Což znamená, že skoro každý ničeho nedosáhne :)). Ten smysl se pokusím najít.

liska5
hodnocení

2x

Ono to asi chce chtít málo a umět se těšit i z drobných věcí.

Někdo musí mít barák, silná auta, značkové hadry, na zahradě vířivku, exotické dovolené,.. a pořád není spokojený.

Jiný je šťastný v nájemním bytečku, dovolené na kole nebo vlakem do hor a spát venku, večery u ohníčku s kamarády nebo u sousedů pod pergolou.

alfredo
hodnocení

To právě neumím. Není moc z čeho se radovat. Mám radost když se mi povede uvařit jídlo, nebo když natrefím na povedený film, ale déle než do druhého dne ta radost nevydrží a většina dní je šeď.
Tenhle materialismus je pro duševně choré. Mít hezký auto je fajn, ale postavit si na tom život může jen hlupák. Dobrý pokus, jen jste mě špatně zaškatulkovala, jsem zrovna člověk co nosí obyčejné oblečení, nejvíce utrácím za knihy a hry, a ideální dovolená bude až dokončím školu a vydám se s batohem do jižní Evropy.
liska5

Já nikoho neškatulkuju, já píšu obecně.

alfredo
hodnocení

Omlouvám se, měl jsem takový pocit, že si mě představujete jako takové to nevděčné děcko co má všechno ale nic mu není dost.

hodnocení

1x
Pěkný den,kdo říká,že zrovna Vy musíte žít takto? Zaridte si život tak,ať jste šťastný a neřeste lidi okolo jak to mají. Nikdo Vám přece nemůže nalajnovat život. Jak si to uděláte, takové to budete mít. O tom je dospělost.
alfredo
hodnocení

Spíš nevím jak se tomuhle životu vyhnout. Čím jsem starší, tím více se to podobá tomu koloběhu.
Tak některým věcem se nevyhnete. Pak nezbývá než je přijmout,tak jak jsou. Ale třeba děti mít nemusíte. Práci můžete být OSVČ a řídit si ji sám. A tak dále. Je to o hledání schůdných cest pro Vás.

ost
hodnocení

1x

Jo, jo dokud jsi pod křídly rodičů tak je ti hej, vše co zatím máš, bereš jako samozřejmost, že to tak musí být. No a vlastně si ani neuvědomuješ, jak skvěle se máš.. Až vyletíš z hnízda, tak život budeš mít takový takový, jaký si ho pro sebe uděláš. Doufám, že nejsi nějaký věštec, že už teď víš, jak se bude tvůj život ubírat. Ale když máš strach, taky se nemusíš upisovat hypotéce, ženit se, mít děti. Můžeš zůstat volný jako pták, ale možná i v tom by si ty našel nějaký problém.

alfredo
hodnocení

Připadá mi spíš, že se v tom vidíte a musel jste nějak upustit páru, než že by jste měl něco k mému příspěvku. Je mi vás upřímně líto. Ale jak jste sám napsal, život budeš mít takový jaký si ho pro sebe uděláš.
ost

A nechtěl by jste prosím jako budoucí ajťák odjet žít do Švýcarska?

alfredo
hodnocení

Proč bych měl? V Česku je krásně.

riva
hodnocení

0x

Nejlepší je podívat se na film "Monty Pythonův smysl života", tam to všechno je.

rafm
hodnocení

0x

SKEPSE

Nevím, proč lidi maj na srci sta rad,

chtěli mi vstříknout kus elánu do žil.

Každej by o sebe měl se jen starat,

tak jsem řek: "Dík, už bych snad nějak dožil."

doplněno 20.08.21 19:04:

...na srdci...

OPTIMISMUS od Jiřího Žáčka:

KAVÁRENSKÝ POVALEČ

Někdo sklízí plody země,
někdo třímá v ruce meč.
A já toužím, ať je ze mě
kavárenský povaleč.
V kavárně se život mění
v román, báseň nebo skeč.
Kdo dá život za umění?
Kavárenský povaleč.
I když venku bijí blesky,
debatuje hezky česky,
kultivuje rodnou řeč.
Víno! Múzy! Poezie!
Nejšťastněji ze všech žije
kavárenský povaleč!

alfredo
hodnocení

Co si z toho mám odnést?

staraid
hodnocení

0x

Školu nesnášíte, ještě jste nepracoval a už víte, že práce vás nebude bavit .Pominu ženu, děti, hypotéku, to není povinnost. Co nechcete víte přesně.

Teď nám napište co byste chtěl a co proto hodláte udělat. Co vás baví, jaké máte koníčky, v čem se chcete zdokonalit atd. Mimochodem proč nejste o prázdninách na brigádě? To vás rodiče tak dotují a nebo už nyní se vám nechce dělat? Chybí vám pořádná fyzická práce, hlava se vám vyčistí a i myšlenky budou jiné.

alfredo
hodnocení

1. Jak víte že jsem nepracoval
2. Co je vám potom co bych chtěl?
3. Jak víte, že mám vše "tak" dotované a nemám zájem o práci?
To je slovo do pranice! Jako pan Ondráček co chtěl vysokoškoláky nahnat na pole. Pořád se jen válí v knihách, chtejí studovat a nikomu neprospívají! Moje generace je zkažená, chtěla by jen studovat a pracovat hlavou, ale kdo pak bude pracovat rukama? Já bych nás všechny nahnal na pole! Za komunismu muselo být nejlépe.
staraid

Tak pardon, ale, že práci asi budete nenávidět jste napsal hned v úvodu vy.

Opravdu mi do toho nic není co byste chtěl. Je mi vás vlastně líto a pochopila jsem, že sem na poradnu jste se přišel jen vyblejt. A závěrem? Jaký si to uděláš, takový to máš.

kami123
hodnocení

0x

To je jednoduché,

Staň se bezdomovcem.

Vstávat můžeš kdy chceš.

Nemusíš do práce ani do školy.

Rodinu nemusíš řešit.

Hypotéka je ti u p*dele.

Jídlo z kontejneru je zadarmo.

Lísání děcek kvůli dědictví nehrozí.

A v pečovateláku také neumřeš.

Potřebuješ ještě v něčem poradit?

alfredo
hodnocení

Pivo je u nás levnější než voda a pervitin popularnější + 10x levnější než heroin. Popřemýšlím o tom. Díky moc.
kami123

Pivo jsem na tebou popsaný problém již dlouhodobě zkoušel a nefunguje to. Musel bys být v lihu furt.

To samé by bylo s narkotiky. Perník na toto není vhodný, je to jen nabuzovák.

Můžeš zkusit ve větších množstvích zelenou medicínku. Budeš hloupoučký ale šťastný :)

.

Já se s realitou prostě tak nějak smířil, nejsem šťastný, prostě přežívám.

Zkus si najít nějakou posedlost.

alfredo
hodnocení

Bezdomovcům je jedno jestli jsou v lihu nebo ne.
Zelená kytka je fajn na občasnou rekreaci. Víc podle mě gumuje alkohol než tráva. Piko sice nabudí ale i člověka znecitlivý, já ho nikdy neměl takže nevim, jen z doslechu co vim.
Proč nejsi šťastný?
Posedlost mám v počítačích a technice obecně, takže to si můžu odškrtnout.
kami123

Bezdomovcům je jedno jestli jsou v lihu nebo ne.

Počkej až ti budou uhnívat omrzlé prsty na nohou.

Proč nejsi šťastný?

Protože taky vidím kolem sebe realitu.

Taková posedlost právě dokáže člověka od reality na čas odtrhnout.

alfredo
hodnocení

Jo to dokáže, sám vim že když se do něčeho zaberu čas utíká rychle a příjemně. Hodně lidí neni přítomných, proto nic kolem sebe nevidí. Ono je možná lepší bejt nepřítomnej otrok, a bejt spoko.

hodnocení

0x

Děti budeš mít takové, jaké si je vychováš. Dej si s manželkou záležet na výchově a udržuj si s nimi hezké vztahy. Pak nevděčné nebudou, i když se rozvedeš. Když si je vychováš dobře, budeš mít alespoň jednu jistotu.

Píšeš, že jsi nadšený IT. Školu máš asi také IT a práci budeš mít zřejmě ve stejném oboru, tak proč Tě to nebaví? Když se zapojíš do nějakého projektu, který budeš pomalu rozvíjet, budeš se na něm učit nové věci, tak Tě to stále bavit nebude?

Je to jen tak na "zaplácnutí", asi nějaká pořádná odpověď na to napsat nejde. Když se vyhneš něčemu, o čem jsi psal, tak zas bude jiný problém...

Třeba máš takové myšlenky jen v tomto období, až se do něčeho zabereš, tak na to myslet nebudeš.

alfredo
hodnocení

Díky za odpověď. IT mě baví, ale ta škola kde jsem je otřesná. Do práce v IT se těším, když člověk chytí komunikativní "seniory" tak se jako "junior" ledacos přiučí, ale než člověk najde tenhle kolektiv, pár firem to většinou trvá.
Vyhnout se většině toho co jsem vyjmenoval je podle mě klíčový ke spokojenosti. Ta rodina, no nevim, podle mě je to dost nevděčná investice.
liska5

No a vidíte, syn říká, že děcka jsou to nevětší bohatství. /Všechny tři se mu povedly./ A pak taky říká: Hlavně mít hodně zážitků, ty ti nikdo nesebere. Není žádnej pracháč, ale je akční.

janm*

Všechno je to o úhlu pohledu, právě proto že děti jsou brány jako "bohatství" nebo "největší bohatství" (jak chcete) je mnozí lidé do tohoto světa nepřivedou a přivést nechtějí vědomi si právě toho kolik si toho jejich potomci "vytrpí" podobně jako i oni si zkusili, neboť i přes dílčí radosti stále platí, že tento svět je světem nemoci stáří bolesti ...tedy utrpení..

Jen tak pro zajímavost, v jednom tuším Tomášově apokryfním evangeliu jedna žena praví Kristu, že děti do tohoto světa nepřivede, neb si nepřeje aby tady trpěli. Druhá žena naopak že ano, že děti mít bude neb ony třeba dojdou osvobození.. Kristus oba postoje "schválil". (omlouvám se za velmi hrubou a nepřesnou interpretaci parafrázi nemám teď možnost hledat přesné znění)

Teď si ještě představte že takové postoje a názory tehdejších lidí jsou staré minimálně přes půl druhého tisíce let a z jiných kulturních okruhů ještě starší...

Dneska se razí jakýsi "falešný optimismus", "pozitivismus" ale není to pravda, svět není a nebyl žádným růžovým sadem, což pochopitelně neznamená že zde musíme jen truchlit...

Janm, svět není procházka růžovým sadem? A proč by měl být? Pro koho? Pro tvora bojující o přežití, o vodu, o prostor, o potravu o přežití mladých? Proč by měl být člověk, ve své zpupnosti, vyjímkou? Čím si to vysloužil? A u koho?

alfredo
hodnocení

Vůbec tyhle vznešené důvody nevidím. Vidím věc rodiny spíš pragmaticky, například půlku rodiny (tu z tátovi strany) naprosto nesnáším, včetně táty. Naštěstí, že je většina těžce nemocná nebo už po smrti a ani ve svém věku už nejsem povinnen se s nimi stýkat, což jsem moc rád. S tátou se třeba musím stýkat denně a život s ním je opravdu výborná záležitost. On je nadřazený všemu a všem, všichni jsou špatní (říka horší slova, ale úplně se mi to nechce vypisovat, rozmnožovací orgány, pacient s kreténismem atd), k mámě se chová jako ke služce, když zjistí, že ho druhá strana slepě neobdivuje, 100% mu nevěří nebo s ní nemůže manipulovat, je nepříčetný a schovává svojí slabost za neustálý křik a divadlo. Kdyby umřel, vůbec by mi to nevadilo. Chodící zloba. A teď k jádru věci, proč bych měl zakládat rodinu, když s největší pravděpodobností budu za 20-30 let jako on, a budu stejně zkažený člověk jako byl on? Říkat si, že takový nebudu je zase koloběh toho, že takový prostě jednou budu, já to ale vim narozdíl od většiny. Mám sice polovinu z máminy strany moc rád a svýho malýho bráchu taky, ale pořád si myslim, že v každý rodině je něco strašně špatnýho, díky čemu by bylo lepší tu rodinu vůbec nemít. Ať už nemoc, vztahy, špatné zázemí, rozvod.
Ten pozitivismus mi leze krkem. Je to úmělost, stejně jako reklamy, influenceři, nebo plastická chirurgie která nemá se zdravým nic společného (nemyslím plastiku nosu, když někdo špatně dýchá, myslím větší prsa, rty...)
Není to procházka, ale pro lidi je. Minimálně pro nás v prasečím blahobytu. O 2000 kilometrů dál, v Rusku jsou pořád vesnice, kde člověk když nemá repelent, pušku, pepřák na medvědy, sněžný skůtr nebo vlastní loď, během 20 vteřin až 8 týdnů zemře. Ať už na roztrhání medvědem, sežrání rojem komárů a na následnou alergickou reakci či boreliozu, hladem, nebo na nějakou banalitu jako slepák, protože nemocnice je nejblíže 70 kilometrů po řeče či po cestě která má půl metru bláta do hloubky. To je realita kterou mi vyprávěl spolužák který bydlel za Uralem. Co vy musíte udělat pro přežití? Nic v porovnání s tím co musel on.
kami123

Člověk, který si pokládá takovéto otázky má zákonitě nad životem výhodu, kterou hodně lidí nemá a má větší šanci sebe a svůj život ovlivnit k lepšímu.

Buď rád, že jsi se nenarodil jako blbec.

alfredo
hodnocení

Nemá, nikdy mít nebude. Minimálně ne do 30 let, to je podle mě věk kdy člověk tak jako má už v životě nějak trošku jasno a hlavně nemusí poslouchat koho nechce, ale to je nejspíš jen moje představa ideálu který neexistuje. Já pořád musím 45 minut v kuse sedět ve škole, dožadovat se jít močit když zrovna nemám těch 10 minut pro sebe, je to ponižující ale nedá se tomu vyhnout, prostě to odsedět. Plus jsou lidi které bych nejraději odřízl ze života, ale nemám moc jak, maximálně je ignorovat nebo se s nimi bavit co nejméně to jde, ale pořád se s nimi budu vídat nebo s nimi budu muset spolupracovat.
kami123
21.08.21 14:04

Má.

gordon
hodnocení

0x

Mozna prave o tom abys poznal o čem je. A tím, ze se zajímáš tak tím vlastně splnujes ucel.

doplněno 21.08.21 09:57:

A na lidech je (jelikoz jsou to oni kdo přiřazují vecem určitou hodnotu) aby zjistili, jestli zivot jako takový ve vesmíru má smysl.

Vesmír ti dal přiležitost a ty máš určit jestli je ta příležitost hodna aby přetrvala nebo ne.

doplněno 21.08.21 10:19:

+ je to o tom hrat dobře svoji roli

alfredo
hodnocení

Ve vesmíru? Lidstvo je odpad co nikomu jinýmu než samo sobě neprospívá. Níčime přelidněností planetu, je nás hodně, generujeme teplo jen tím že jsme, vytváříme hodně odpadu, pálíme mraky elektřiny která je povětšinou špinavá. Většina světa nemá ani skládky takže vše končí v oceánu, pralesy likvidujeme kvůli dřevu a palmám olejným aby sladkosti nezdražovali. Vůbec nechápu co myslíš nějakym vesmírem, ale vyvolavá to ve mě pocit, že jsi přesvědčený o něčem jako osud. Připomíná mi to mojí sousedku, která je těžce obézní a bere to jako svůj osud i když by stačilo aby přestala tolik jíst a mohla by chodit v jakémkoliv oblečení, mít třeba i nějaký společenský život a hlavně by si už nemusela píchat inzulin, protože její slinivka to silně nedává. Tohle je vesmír a "vlastní role"?
gordon

Tak jelikož jsi slozeny z tezkych prvku, ktere vyrobila hvezda, ktera pak vybuchla, a z toho prachu vznikla Země a nějak život...tak jo.. myslim si, ze je to příležitost.

Ja vim houby jaka je tvoje role.

Vim ale, ze vsechno je relativni a zpravidla nic nevyjde na prvni pokus. Co se cení je snaha. Vsechno zle je pro neco dobre. A i dobré může být viděno jako špatné. To, že si nekdo mrzačí tělo, to mu neber, je to jeho volba. Navic, děláš jako by to bylo tak jednoduchý, změnit se, svuj život. Není to jednoduchý, lidi se nemění a pokud jo tak to musi byt fakt tezky zazitek, ktery by jim dal duvod se zmenit.

Navic spousta veci co delas tak delas nevedome. To, ze si myslis ze máš sebe pod kontrolou je omyl. Stačí do sebe dostat alkohol a tvoje ovladani pujde k certu. Ani v podstatě nevís jak a odkud ti prichazi myslenky do hlavy...proste se tam objevi jakoby odnikud..A spoléháš na to, že to vsechno správně funguje, tvuj imunitni system, mozek, že nejses magor. Je to extreme komplikovana vec. Nevíš co, kdo, proč jak, tak měj trochu pokory a hned Lidstvo a jeho jednotlivce neodsuzuj, ze dělájí chyby. Snad to nejsou roboti...

alfredo
hodnocení

Ok, každej věří něčemu.

Souhlasím, ale přísuzoval bych to spíše nezkušenosti, nežhli vesmíru. Zkus si uvařit jídlo co jsi nikdy nedělal, budeš zmatený, možná uděláš nějakou chybu v dochucení nebo to připečeš i když normálně vaříš. To je prosím nezkušenost, až ho budeš vařit po 5x s nějakým odstupem času na uvědomění si chyb uděláš ho 100x lepší.

Nikomu nic neberu :D, jen je to ukázka toho, jak vypadá v očích druhých někdo kdo věří v osud a bere věci tak jak jsou, i když změnít něco není tak náročné. Sám jsem dost zhubl a určitě to není nic s čím by se člověk musel rovnat a brát to jako něco co je dané :)).

Jsem primát a můj úděl je přežít. Proto jedeme všichni na autopilot, většinu věcí není potřeba vědět, jako třeba došlapování chodidla nebo kterou rukou otvíráme dveře. Alkohol je jed a opilost je jen metabolizace jedu, takže tělo musí do útlumu, proto se člověk neovládá. To s těmi myšlenkami je něco co nedokážu věděcky opodstatnit, nikde jsem se nedočetl nějaké shrnutí odkud, proč, účel myšlenek. Já budu odsuzovat koho chci, a když je někdo pro smích tím že ze sebe hodlá celý život dělat oběť, mám právo ho odsuzovat, stejně jako chytráky co si myslí, že když budu mít ve svém McMenu papírové brčko místo plastového, budeme mít lepší budoucnost.

Ono by místo tohohle filozofování, nebylo od věci přečíst si nějaký vědecký článek, nebo alespoň něco na wikipedii pro lepší rozhled, pak věci dávají hned větší smysl. Věda je svatá, díky ní máme délku života více než 75 let, léky na rakovinu a mnoho dalších věcí, které by nám vesmír v životě nedal :).

gordon

Věda není všespásná...co děla tak zvyšuje efektivitu...a ted je otázka...kde to skončí...pojede vsechno na maximální efektivitu? Stanou se z nás roboti? Zrejme to díky vědě pujde. No ale mělo by to tak byt? Bude ti nekdo kontrolovat myšlenky zda správně(efektivně) myslíš aby jsi si neubližoval nebo neohrozil systém. Myslíš, že technokracie a totální kontrola je dobrá budoucnost? Že nás veda spasí? Od nás samých? Jen nás udělá efektivnejsi v tom co si určíme za cíl...jenze ten cíl nám věda nerekne. To musíme zjistit my.

Meli by jsme pěstovat chytré děti ve zkumavkach a zamezit hlupákům aby se rozmnožovali, protože budoucnost potrebuje technicky zdatne lidi? Věda to zrejme dokáže.

gordon

Mozná se lidstvo rozdeli na dve skupiny..Jednu co ovlada vedu. A druhou, která žije jak kdysi indiáni.

gordon

Schválně kde se spíš dozvíš o čem je život...od indianskeho šamana nebo z vědy?

kami123

přečti si někde, co je to věda

gordon

rekni mi to, a zrovna mi i rekni proc si to napsal.

kami123

Protože zřejmě nevíš, co to věda je. Možná jsem tě ale špatně pochopil.

kami123

Jinak většinu tvých otázek řeší filozofie, která je s vědou celke spjatá, ale věda to není. Možná to byl i tvůj účel odpovědi.

alfredo
hodnocení

To je podle mě už moc scifi. Věda nás spasila už několikrát, antibiotika, díky nim není tuberkulóza protože věda. Ano nejspíš se dostaneme i k generickému inženýrství na lidech.
Indiáni mají mnoho odpovědí a principů, četl jsem knihy pana Stigla takže jejich kulturu trošku znám. A určitě si z ní máme co vzít, jen nevím jestli je to brát jako modlu. Rovnováha je cesta
Život je o ničem. Ale spíše od indiánů.
Věda je vrchol lidskosti, léčba nemocí, pohodlí, technologie, doprava, vše díky vědě. Bez vědy, by jsme žili v jeskyních chodili pěšky a umírali na slepáky a zanícené zuby, protože domy jsou postavené díky fyzice, což je věda, lékařství je věda, komunikujeme spolu díky technologii která vznikla díky vědě.
Jaká je to filozofie?
kami123

měl jsem na mysli otázky od gorgona ve 20:20.

S tím co píšeš s tebou souhlasím.

alfredo
hodnocení

Sorry, myslel jsem si že to psal všechno Goran, jinak bych se do toho necpal.
kami123

Stačí odmyslet tvou poslední větu a stále je to vaše konverzace, takže se nic nestalo. Narušil jsem to spíš já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]