Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímá mě váš názor: Činžovní dům ve městě.
Ve vchodě bydlí 12 partají, někteří od cca 1966. S některými sousedy naše rodina měla blízký vztah, s některými se i po těch letech pouze pozdravíme.
Je mi 61 let a po téměř 30 letech jsem se vrátila do rodičovského bytu. Sousedi, manželský pár, paní je 74, pánovi 80. S paní jsem občas kdysi v obchodě (prodavačka) mluvila, s ním nikdy.
Teď je více příležitostí, ale pán má problém. Jaksi nevěděl, jestli mi má tykat ci vykat...loni to řešil, řekla jsem mu, že je mi 60...jak to vnímá?
Vyřešil to tak, že mi letos tyká. Paní mi tykala a tyká. Zdravím ho jako první, i když jde sám.
Jiné sousedky mi vykají s oslovením křestním jménem.
Je to takové zmatené.
Píšete sousedi. Tudíž Vás znají od mala? Vyrůstala jste vedle nich v tom bytě, znají vás od dětských střevíčků, nedivím se, že paní tyká.
Vidí ve Vás malé děvčátko.
Já bych to neřešila, pána i paní bych zdravila jako první, a pokud jste s pánem opravdu nikdy nemluvila, tak vykala oběma. Jsou o mnoho let starší a potřebují úctu v tomhle divném světě. Nemají to lehké. Naopak bych jim nabídla pomoc.
Tohle jde jaksi mimo mě. Kdo je mi příjemný a chci s ním komunikovat, tak je mi jedno, jestli tykám, nebo vykám.
Kdo mě známý starší tykne nebo tyknul dříve, tak mi to bylo spíše příjemné a vrátilo do dětských let.
Víte, opravdu tohle není tak důležité, abyste se kvůli tomu trápila. Nechte to plynout a pusťte to z hlavy.
Vykání považuji za znamení úcty, důležitosti, slušnosti k člověku, který je o dost starší, něco dokázal atd..
Pokud sám nenabídl tykání.
Oni vás znají od malého dítěte a jsou prostě lidi, co vám tykají a některým to zase přijde divné vám tykat i když vás znají od mala. A kdo z vás první pozdraví, je asi jedno. Obyčejně se sousedi zdraví tak nějak najednou ten i ten pozdraví Za tykání můžete být i ráda, mají vás asi rádi, jste jim blízká. . Jinak by vám určitě vykali.
Já si dávám velký pozor při oslovování, protože stále mám před očima rozjívené děcko, ale on to je už dospělý, vzdělaný člověk a zaslouží si úctu. Také při pozdravu občas mám chuť na "Dobrý den" odpovědět "Ahoj". Musím se hlídat. Mi to vždycky, od starých sousedů hodně vadilo, tak tuto chybu já nechci opakovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.