Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedi a zdvořilost...co vy na to?

Od: alena350® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, zajímá mě váš názor: Činžovní dům ve městě.
Ve vchodě bydlí 12 partají, někteří od cca 1966. S některými sousedy naše rodina měla blízký vztah, s některými se i po těch letech pouze pozdravíme.
Je mi 61 let a po téměř 30 letech jsem se vrátila do rodičovského bytu. Sousedi, manželský pár, paní je 74, pánovi 80. S paní jsem občas kdysi v obchodě (prodavačka) mluvila, s ním nikdy.

Teď je více příležitostí, ale pán má problém. Jaksi nevěděl, jestli mi má tykat ci vykat...loni to řešil, řekla jsem mu, že je mi 60...jak to vnímá?
Vyřešil to tak, že mi letos tyká. Paní mi tykala a tyká. Zdravím ho jako první, i když jde sám.
Jiné sousedky mi vykají s oslovením křestním jménem.
Je to takové zmatené.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

8x

Vaše problémy bych chtěla mít.

Já vykám starším a všem nad 16, se kterýma jsem si nepotykala. Jak to mají oni, neřeším. Když by se děda "trápil", tak řeknu, klidně mi tykejte. A jestli to poplete, tak je to stejně jedno...

cutora
hodnocení

2x

Píšete sousedi. Tudíž Vás znají od mala? Vyrůstala jste vedle nich v tom bytě, znají vás od dětských střevíčků, nedivím se, že paní tyká.

Vidí ve Vás malé děvčátko.

Já bych to neřešila, pána i paní bych zdravila jako první, a pokud jste s pánem opravdu nikdy nemluvila, tak vykala oběma. Jsou o mnoho let starší a potřebují úctu v tomhle divném světě. Nemají to lehké. Naopak bych jim nabídla pomoc.

Tohle jde jaksi mimo mě. Kdo je mi příjemný a chci s ním komunikovat, tak je mi jedno, jestli tykám, nebo vykám.

Kdo mě známý starší tykne nebo tyknul dříve, tak mi to bylo spíše příjemné a vrátilo do dětských let.

Víte, opravdu tohle není tak důležité, abyste se kvůli tomu trápila. Nechte to plynout a pusťte to z hlavy.

Vykání považuji za znamení úcty, důležitosti, slušnosti k člověku, který je o dost starší, něco dokázal atd..

Pokud sám nenabídl tykání.

rrkk
hodnocení

2x

Oni vás znají od malého dítěte a jsou prostě lidi, co vám tykají a některým to zase přijde divné vám tykat i když vás znají od mala. A kdo z vás první pozdraví, je asi jedno. Obyčejně se sousedi zdraví tak nějak najednou ten i ten pozdraví Za tykání můžete být i ráda, mají vás asi rádi, jste jim blízká. . Jinak by vám určitě vykali.

hodnocení

0x
V čem je vlastně problém?
hodnocení

Mám mu taky tykat? Mam mu vykat? Mam ho zdravit jako první?

liska5

Vykejte mu a zdravte jako první. Tím nic nezkazíte.

Pan primář, když vstupuje na kliniku, taky hned od dveří zdraví uklizečky: "Dobrý den, děvčata!" A vůbec neřeší, že jsou mladší, než jeho dcery, a profesně někde úplně jinde.

hodnocení

0x

Taky nevidím problém-Všem vykám, kdo chce a nabídne tykání - tykám.

kami123
hodnocení

0x

Pán by měl paní při pozdravu osloviti první a říci rukulíbám.

Pokud k prohřešku proti tomuto dojde, měl by býti náležitě znalou osobou poučen , přípádně i k posteli přivázán a bíčíkem potrestán.

Jinak bych řek, že až na to zdravení vše v pořádku jest.

hodnocení

0x

Já si dávám velký pozor při oslovování, protože stále mám před očima rozjívené děcko, ale on to je už dospělý, vzdělaný člověk a zaslouží si úctu. Také při pozdravu občas mám chuť na "Dobrý den" odpovědět "Ahoj". Musím se hlídat. Mi to vždycky, od starých sousedů hodně vadilo, tak tuto chybu já nechci opakovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]