Nejste přihlášen/a.
Člověk u lopaty není řemeslník, ale dělník. Řemeslníci jsou vyučení / elektrikář, topenář, instalatér, truhlář, automechanik, klempíř, kameník...ale i pekař, .../ A dneska v důsledku výrazného omezení učňovského školství po r. 1990, jsou řemeslníci nedostatkoví a žádaní. Často mají praxi a zkušenosti. A takový šikovný řemeslník je k nezaplacení! Ještě jsem neslyšela, že by někdo řekl, že být řemeslník je ostuda. A dělníci taky chybí. A hodně, když kvůli covidu nedojeli Ukrajinci. Mnohde proto nesklidili ovoce a zeleninu.
Chytrý telefon nemůže za vaše subjektivní pocity, jak co vnímáte a chápete.
Myslím, že chyba bude někde jinde, než v chytrém telefonu. Tím, že vyhodíte telefon a budete nosit na zádech cívku drátů jako tlustý Josef, abyste se někam dovolal, ničemu nepomůžete. Chyba je ve Vašem uvažování.
Každý by měl rozumně uvažovat, ale mnozí to prostě neumějí. Hodně mladých se začalo po roce 1989 stydět za manuální práci, za to, že jsou "jenom" vyučeni. Podle toho dneska společnost vypadá. Máme plno různých kancelářských a nepracovních pozic, někdy až neuvěřitelných, /mluvčí, koordinátor či asistent kdečeho/, zato nemáme poctivé zedníky, instalatéry, topenáře, malíře pokojů, sklenáře, čalouníky, kominíky apod. Říci někde, že jsem prodavačka je ostuda. Proto řetězce, když hledají prodavače, inzerují, že hledají ASISTENTY PRODEJE. Opravdu je hanba být dobrou prodavačkou?
Lidé časem pochopí, že "Řemeslo má zlaté dno", ale bude to ještě dlouho trvat a ještě mnohokrát si nabijí nos, než přijdou na to, že dobrý řemeslník je daleko přínosnější pro společnost, než nějaký narychlo upletený Dis nebo bakalář z plzeňské školy. Jaga.
nicku asi nevíte, kolik českých firem vyváží do celého světa.
koho i noor, myslíte ten co byl založen ve Vídni? Co je stále ČESKÝ a má pobočky po světě: Pan Bříza by se divil, co to píšete.
@petrnovotny - To je to co mě štve nejvíce že lepší to už nebude právě naopak a stejně jako já si teď stěžuju na mladé tak si stejně oni budou jednou stěžovat na mladé
Nic nového pod sluncem
"Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele." Sókratés
Chvilku přemýšlejte, jak každá doba byla jiná, jak byla ne/laskavá k lidem, jací byli lidé. Ne to, co znáte z filmů z fantazie scénáristů a režisérů a kostymérek a z unylého pohledu Oldřicha Nového, když zašeptá: "Zavřete oči. . . " Já jsem hluboce přesvědčená, že tato doba je nejlepší, že nic lepšího mě nemohlo potkat. Nechce se mi vyjmenovávat, co mám a co mi zpříjemňuje a zjednodušuje život. To všechno jsou věci, na které jsem pracovala půl života a druhou půlku na to, abych je udržela v provozu. Myslím a mluvím o tom, jak si toto užíváme, jak "umíme žít". Na tv1 jde britský seriál Zavolejte porodní sestřičky. Děj začínal po 2.světové a dnes už jsme v sedmdesátých letech. Je to průřez dějinami a vlasně sleduje změnu doby a života obyčejných lidí. Věřím všemu, většinu jsem zažila a viděla.
Nezlobte se, ale přijde mi, že tyhle myšlenky mají lidé, kteří se nestarají o nejbližší a nesnaží se jim udělat život hezkým. Jsou pemanentně nasratí a stejně nezmění vůbec nic. A neváží si ničeho, nikoho a konec konců, ani sebe. V tom je dnešní doba opravdu "jiná".
Ale proč se jako nesnažit být nejlepší, mít minimálně 50 tis., i když na dnešní dobu je to skoro nic. Každý si chce žít hezký život po svém a na jaký má. Jestli pracujete s lopatou je jenom vaše chyba, že jste pro sebe nic víc neudělal. Jinak řemeslníci jsou všude vítaní, myslím, že málokdo by je ponížil, bez jejich řemesla se neobejdeme. Možná si vše špatně vysvětlujete. A jestli chcete zahodit svůj chytrý telefon, tak budete spíše málo dospělý. Telefon není jediný výdobytek moderní doby, musel by jste se vzdát téměř všeho, co moderní doba poskytuje a žít v jeskyni.
Mám vysokou školu a nikdy bych někoho s učňákem nenazval méněcenným člověkem. A hlavně je rozdíl mezi řemeslem a lopatou.
Mně spíš vadí, když NAOPAK lidí co mají střední nebo učňák zesměšňují vysokoškoláky, protože závidí a sami na to nemají vůli nebo inteligenci nebo oboje.
Myslíte, že vysokoškoláci jsou jen inteligenti a chytrý ve svém oboru? Tak na to zapomeňte. Tak jen namátkou co si vzpomenu zpětně ze svého okolí a práce. Jedna doktorka kradla v obchodech, jednoho neschopného inženýra elektrotechnika musel zastupovat na NC strojích kutil amatér a vysokoškolák mu nesahal ani po kolena ve znalostech. Dalšího zavřeli, protože když se ožral, tak doma bil manželku a děti atd...další Ing. ekonom rozkrádal majetek ... Ano jsou to taky lidé.
Jiofa - jenomže většinu toho co popisujete je osobnost. A to že absolvent nevěděl jak funguje obsluha strojů v praxi to nemůžete používat jako argument. Myslíte si, že ten kutil amatér by zase byl schopný z fleku sepsat třeba 50 stránkovou odbornou zprávu pro zákazníka nebo vlastníka firmy o současném stavu, výsledcích, software, stroje atd atd.?
72mona - Ano, to je pravda. A děkuji za odkaz.
tenchytrej: Sepsat 50 stránkovou zprávu o žalostném stavu strojového parku asi nikoliv, ale najít příčinu a opravit NC stroj dokázal, což ten vyštudovaný Ing. na což byl jako elektrotecnik přijat často nedokázal. Musel mu přijít na pomoc kutil amatér. Co tím chci říct, že ne vždy, i když má výsokoškolský diplom musí být nejchytřejší, nejzručnější... Fakt je ten, že na to má papír.
Schopní řemeslnící 50 tisíc (a více) čistá ruka už mají mají. Spolužák plynař (vzděláním instalatér) má v zaměstnání přes 30 tisíc čistého. K tomu dělá na živnost dva víkendy v měsíci. Nejčastěji nové rodinné domy nebo kompletní rekonstrukce. Montáž a dodávku rozvodů vody, odpadů, plynu, plynových spotřebičů, odkouření, podlahové topení, radiátory, koupelnové žebříky, atd. - jen z materiálu mu zůstane "marže" kolem 20 tisíc + práce. Pod 60 tisíc měsíčně má málokdy. Prozatím má řemeslo jen zlaté dno, blíží se doba, kdy to dno bude briliantové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.