Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Horská chata, proč bouda

Od: petr® odpovědí: 6 změna:

Zdravím.

Zajímalo by mě, proč se některé chaty ( hlavně v Krkonoších), nazývají boudy. Mě to zní nějak divně, více se mi líbí název chata. Nevíte, proč ten název bouda?

Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Třeba v Krkonoších, které mám moc ráda, je tradicí nazývat všechny chaty boudami. I ty staré, třeba méně pohledné, i ty nové, moderně přestavěné.

Vezměme třeba Luční boudu, na kterou narazí při cestě ze Sněžky takřka každý, pokud nesejde dolů už Obřím dolem. Už kolem roku 1625 tu byla bouda, která sloužila jako jednoduchý úkryt pro poutníky. Majitelé boudu rozšiřovali, zabývali se chovem dobytka ve vysoké nadmořské výšce, sklizní sena, později jim začal do rozpočtu významně přispívat i rozvoj turistiky.

Protože podobný vznik měly i ostatní krkonošské chaty, všechny měly za svůj počátek boudy na skrytí před nepohodou, nazývají se boudami všechny. Krkonoše mám dobře prošlapané, většinu bud znám z vlastní návštěvy a nepřipadá mi to vůbec divné, tento název. Mám krkonošské boudy ráda, 16. září opět pošlapu na Sněžku přes několik z nich. A už se moc těším. Jaga.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Boudy byly v minulosti všechny "lehké" jednoduché dřevěné stavby sloužící k rychlému úkrytu (bačů a pocestných v horách, nářadí, sena, hospodářských zvířat). Byly původně přízemní, jen některé s malou půdičkou pod hřbetem střechy. Časem se začaly vylepšovat, zvětšovat, zkrášlovat a používat pro rekreaci a dostaly název "chata". Řekla bych, že dnes se těmto krásným chatám říká boudy z jakési nostalgie. Ida

hodnocení

1x
Protože je u nás polovina výrazů přebraná z němčiny.
Navíc to je tak zažitý, že nikoho vůbec nenapadne to nazývat chatou.
Pokud se nějaká bouda po mnoha letech přejmenuje na chatu, je jistota, že to koupil někdo, kdo o tom vůbec nic neví a asi jen potřebuje utopit peníze

hodnocení

0x

Původní název - z němčiny - die Baude ..

liska5
hodnocení

0x

Jak si to vysvětluji já, co jsem z hor. Dříve se na horách nevyskytovaly turistické chaty, ale boudy, kde přebývali pastevci, neboť i vrcholky našich pohraničních hor spásaly ovce a horské kravky. Např.chata Ovčárna, dnes mohutná rekreační s restaurací. Až s rozmachem turismu krátce před r.1900 / po vybudování železniční sítě/ se tyto boudy stávaly útulnami na přespání turistů a průběžně se přestavovaly na komfortnější chaty. No a původní název se vžil, a tak zůstal. Zejména, když byl v názvu.

liska5

Ale také: die Berghütte - horská chata

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]