Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rušení roušek - kravina nebo dobrý krok?

Od: silverfish003® odpovědí: 61 změna:

Teď jsem čuměl na televizi, a soud evidentně ruší respirátory a roušky v uzavřených prostorech a MHD.

To první co jsem řekl bylo: "Tak je*e jim?"

Ne, skutečně... Ty respirátory bylo vše co nás chránilo před covidem, teď lidi nechrání před covidem nic. Když se roušky zruší, tak spončíme tam, kde jsme byli na začátku pandemie (V konkrétní části lidského těla).

Když jdu po ulici, tak není problém potkat narkomany, kteří se potácí ulicí a doslova flušou okolo sebe kde můžou (jo, máme u nás veselo) tak mi nepříjde rušit roušky jako dobrý nápad.

Váš názor?

61 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejv111*
hodnocení

11x
Za mě dobrý a správný krok. Člověk má přirozeně dýchat a přirozeně do sebe tahat cizí bakterie nebo viry, aby tělo nezlenivělo a bylo stále ve střehu a umělo se bránit. Co se stane, když budete doma pořád jen uklízet a dezinfikovat a nebudete chodit ven? No po prvním kontaktu s realitou budete nemocní, to dá rozum.

Dejve, jedná se o několik minut v obchodě, poště, atd..

Už před rokem kolovala studie že většina lidí ten respirátor nasazuje takovým způsobem, že se infikuje při nasazování/sundávání. takže za mě je lepší pár minut v obchodě bez respirátoru než ho 10x denně nasazovat/sundavat.

Kdo se bojí, nesmí do obchodu nebo ideálně si navlíct atombordel. Větší problém vidím v očkovaných - nemusí se testovat,žádná karanténa,všude volné vstupy a podobně, to je daleko větší riziko nekontrolovatelného říření viru

Ale zase je to jen můj osovní názor.

kkk*

dejv.. tak to jste zaspal dobu. Takto se mohlo uvažovat a dýchat ještě v r. 2019. Svět už není co býval. A to ještě můžeme být rádi, že vdechujeme jenom covid. Klidně může nečekaně přijít i něco daleko horšího..., tak proč nedělat aspoň něco nebo aspoň se pokusit, aby vše bylo jako v r. 2019. Nebo aby se to aspoň nezhoršovalo.

dejv111*
Ne, já jsem dobu nezapsal, ale vy jste se mezitím prodělal/a strachy. Já si zachovávám stále racionální pohled na věc. Svět je pořád stejný, jen vy jste vylekanější. :)
ordoabchao

Něco se zhoršuje?

Jsem pro dobrovolnost. Kdo se bojí, ať zůstane doma anebo ať si navlíkne klidně všechny dostupné ochranné pomůcky najednou. Čím víc roušek, tím víc adidas, ne?

Rušení roušek - kravina nebo dobrý krok?
Rušení roušek - kravina nebo dobrý krok? #2
lee*
@milancukrar Milane, ale krom zákazníků jsou v těch obchodech, na poště atp. také zaměstnanci a ti to díky tomuto nařízení musí mít také. Ale ne 20minut ale 8h. 8h kdy jsou na nohou, tahají těžké věci atp. Ano, jako zákazník se to vydržet dá, ale jako zaměstnanec je to peklo. Tak ať z toho zaměstnance vynechají nebo jim povolí roušky, pak je to celkem ok, ale dělat v respirátoru u pece na chleba?
hodnocení

milancukrar: Minimálně v obchodech by roušky měly zůstat. Při jakémkoli mluvení prskáme mikroskopické kapky slin, a potom tu jsou lidi co budou plivat úmyslně. Tohle je velmi jednoduše (a taky hnusně) nakreslené "schéma" jak to vypadá.

Rušení roušek - kravina nebo dobrý krok? #3

nox®
hodnocení

9x
Normální je přirozeně dýchat. Kdo se chce v té ochraně proti prachu dusit i teď v létě, měl by to dělat pouze na základě dobrovolnosti.

noxi - ale Vy víte, že se nepoužívá jen jako ochrana proti prachu nositele ..

hodnocení

Vždyť se roušky nosily jen v uzavřených prostorech a MHD. Nevím proč se mám dusit, když to na horku není.

nox®

ra252: Ale jsou pro to určené. Třeba na obalu je že nejde o lékařskou pomůcku.

Jistě, šátek nebo gumová hadička taky ..

hodnocení

7x

Ministerstvo zdravotnicrví provede nápravu, jak si přeje ...soudce. Slovíčkaření. Jestlipak pan soudce bude plně odpovědný za to, že to dopadne jak loni, pokud se tato ochrana přestane nosit?

Mimoochodem, žalobu podal astmatik tlustej jak pra.e, ať zhubne, bude se mu dýchat líp.

Taky jsem astmatička a nikterak mne tato pomůcka neomezuje.

007cz
Máte pravdu, jen bych nevinil soudce, on chybu neudělal, snaží se ji napravit. Dělá svoji práci a evidentně dobře, nemůže přivírat oko nad porušením zákona.
nox®

Ministerstvo jedná protizákonně. Soud dělá přesně to, od čeho tu je. Nebo raději vložit neomezenou moc psychopatům, kteří tu poslední dva roky řídí naše životy, bez jakékoliv kontroly? Nehledě na práva a Ústavu? Existence světa nestojí na tom hadru na ústech. Dost možná jsme jedna z mála zemí, kde se ještě požadují respirátory. Vždyť se v tom hnusu probůh nedá dýchat, obzvlášť v letních dnech. A kdy jindy vše uvolnit, než v době nejnižšího rizika a prakticky nulového zatížení nemocnic. Ale pokud to chcete nosit i do sprchy, nikdo tomu bránit nebude. A jestli je někdo tlustej jako prase, tak to nemáte vůbec právo soudit a nic vám do něj není. Ostatně díky lockdownům a vládním nařízením došlo k plošnému nárůstu obezity v populaci, nejspíš i alkoholismu.

lee*
@boba A kolik hodin denně máte ten reapirátor na obličeji? A při jaké činnosti? Já jsem zcela zdravá, schopná vyběhnout nějaký ten kopeček ale respirátor nosit nemůžu. Dělá se mi blbě, za chvíli mám mžitky a po pár dnech migrény jako prase a to na nic takového netrpím. Nosím nano roušku, s tou je to lepší, ale na den mám 2 co si kupují za asi 30kč kus, což je okolo 2000 měsíčně, tedy 24tisíc ročně a platit mě to fakt nebaví. Mně se líbí, kolik lidí říká, že nemá problém s respirátorem a přitom si ho nasazuje akorát tak na 20 minut v krámu popř v něm max sedí na židli v kanclu u otevřeného okna nebo se zapnutou klimou.
Krom toho nosíte třeba brýle? Nenašla jsem respirátor po kterém by mi neklouzaly. Mám 4 dioptrie brýle je mi věčně mlží nebo je honím po nose nahoru a dolů. Opět - dá se to vydržet 20minut v obchodě ale ne 8-10h fyzické práce!

No tak dneska jsem měla respirátor 4 hodiny po lékařích. Jsem v důchodu, tak ho používám jen když někam jdu, to je pravda. Ale myslím si, že byste mohla mít výjimku, když se vám dělá v něm až tak špatně.

Mně se jen nelíbí, že žalobu podal obézní pán, který je navíc zemědělec a je pořád na vzduchu, takže co chtěl řešit, když venku se už nenosí.

Jak je nařízení sepsáno ministerstvem zdravotnictví, je věc druhá. Určitě se vše vysvětlí. Mně je to jedno, já se budu chránit už stále.

lee*
@boba A tak je to v pořádku. Nechť si je nosí ti, kteří to sami tak cítí. Respirátor má chránit nositele a pak je čistě jeho věc zda a kde jej nosí. Z pohledu zákazníka, pacienta atp nemám problém jej nasadit. Ale z pohledu člověka jehož zaměstnanci s tím na obličeji skládají bedny co váží 15-20kg, stojí u pecí atp. s tím problém mám obrovský

"Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání ";)

hodnocení

juraja: Když ji nebude mít nikdo, tak neuchrání nikdo nikoho.

liska5
hodnocení

7x

Myslím, že plno lidí si roušku v MHD dál nechá - kvůli sebeobraně.

fram
hodnocení

2x

Můj názor je se respirátory nezruší, je to skutečně jediná ale docela účinná ochrana/obrana proti viru infekce. Soud jenom napadá způsob nařízení. MZ to zdůvodnění opravuje a respirátory budou dál.

Bezohledných takyspoluobčanů je dost, tak ať se učíme. Může přijít horší vir, mutace už to zkoušejí delší dobu - a opravdu se lze nakazit v MHD i přes respirátor, to je nasnadě. Např.: Bus č. 119 na trase letiště V.H. Praha - Veleslavín, který vozí lidi z nepřeberného množství tramtárií, včetně Peru. Tak alespoň tu menší nálož.

nox®
A proto jsme jedna z posledních zemí, kde jsou respirátory povinné a máme oficiálně přes 1,6 mil lidi, kteří se i tak nakazili.
fram

Nakazili se i přes respirátor - bez něj by ovšem nasáli větší nálož a byl by horší průběh nemoci. Delta je proti původní variantě viru z Wuhanu infekčnější 8x!. RESPIRÁTOR JE JENOM NĚKOMU NEPŘÍJEMNÝ - JE TO O ZVYK.

nox®
Je to jen někomu nepříjemné... Sám jsem v něm už malém párkrát zkolaboval a to nejsem žádný chabrus s dýcháním. Znám poměrně dost lidí jak v soukromém, tak pracovním okruhu, ale nejhorší průběh meli skoro vždy ti, kteří to nosili pomalu i do sprchy. Takže za mě fakt ne. Ale pokud se vám to líbí, tak noste třeba dva.

Přestaňte ji strašit!Někdo se nakazí i s repisrátorem , nekdo se nenakazí ani bez něj a bez nesutále dezinfekce!

Navíc dotaz není o nošení-nenošení, ale o zrušení platnosti nařízení o jeho nošení z důvodu že nařízení není v souladu se zákonem proto to VS zrušil!

dejv111*
Vymýšlíte si frame pohádky a ničím to vaše tvrzení nedoložíte. Respirátor ani rouška nezabrání přenosu kapének s virem a ještě si ničíte neustálým nošením zdraví, neb se jedná o nepřirozený způsob dýchání. Ale vy noste třeba dva i tři, ostatním to nevnucujte.
007cz
Roušky nechci nosit a pokud je to možné nenosim. Jen mě zajímá, na operačních sálech jsou také zbytečné? Co ti chirurgové, celý život při mnohahodinových operacích roušku na ústech. Kdo jim nahradí zhuntované zdraví od roušek?
nox®

007cz: Asi tušíte, že při operaci, kde se chirurg pohybuje například nad otevřeným lidským tělem, to smysl má. Ale zatímco u operace stačila rouška, pro běžný život to musí být respirátor. Kromě jiného, chirurg si svoji práci zvolil sám, dobrovolně, stejně tak dobrovolně ji vykonává a je za ni příkladně platově ohodnocen. Mě za nošení roušky nebo respirátoru nedal nikdo ani halíř, naopak jsem si ji po vyhlášení povinnosti musel obstarat sám.

007cz

Potom se tedy shodneme že respirator, rouška je více či méně barierová ochrana před infekcí?

nox®
Jestli před infekcí, to nevím, ale bariéra určitě ano.
dejv111*
Jistý zpomalovač vyprsknutých částic to je, ale infekci to nezabrání. A ještě ty, s prominutím, srance vdechujete zpátky.
fram

Žádné pohádky, jenom někdo nezná fakt, že:

1. Infekci přenáší kapénky, u C19. Kapénku zhusta zachytí respirátor. Něco i rouška.

2. Čtyřčlenná rodina vydýchá 12 litrů kapaliny za den. Je to prosté, hlavně z plic.

3. Nejprve vydechneme kapénku, ta se rychle odpařením změní na nepatrný aerosol s viry - ten už nezachytí nic, létá si volně jak ten pták. Až 48 hodin si hledá nový cíl - tvůj nos třeba. *zima*

nox®

fram: To je šílené. A teď ta představa, že jsme žili s různými respiračními onemocněními desítky, stovky, možná tisíce let a nikoho to nezajímalo, nikdo to neřešil, nikdo nikoho neobviňoval, že nemá roušku... Je na čase se k tomu vrátit, než lidem definitivně cákne v palicích.

fram

SARS cov 19 není různé respirační onemocnění, ale Severe Acute Respiration Syndrome ... v názvu má: Těžký Akutní Respirační Syndrom neboli potenciální udušení. K viru jsme tady naivní, neboli naše imunita ho v naší domovině nezná. Zvykne si - ale chvíli to trvá. Pro tu chvíli - respirátor. Co nejmenší nálož. Opravdu prosté. Je to jen ve výdechu.

nox®

A proto se musíme testovat. Abychom věděli, jestli jsme nemocní... Jděte už všichni do háje a nechte normální lidi slušně žít.

fram

No právě, nechme slušné lidi normálně žít: Testem zjistíme, zda vir neroznášíme - my nebo kolezi - a tudíž hrozí / nehrozí nakažení. Těch ostatních, třeba našich dětí či hůře babiček a dědečků. Chceme je mít živé, úsměvné, báťuško, dlouho mezi námi.

Jak jinak zjistíte, že jste/nejste vironosič? Těžko, že? Je to prosté...

nox®

Škodá plýtvání slov.

hodnocení

nox: No jasně, podobných onemocnění byly stovky, a nikdo nenosil roušky protože nic takového neznali, a lidi díky tomu umírali... dneska roušky známe, a tak se dají počty nakažených drasticky zredukovat. Kdo má roušku na držce a je řádná, tak se nikomu nic stát nemůže. Už vidím jak budou kraje ČR opět rychle černat jako popcorn co je v mikrovlnce moc dlouho.

tampa*
hodnocení

2x
No já na to koukám tak že u žádného respirátoru není nikde úřední doklad že zadrží právě tyto viry a za druhé i kdyby zadržely tak si myslím že až je sundáme bude prudký nárůst nemoci a to jakýchkoliv protože imunita ,,,zlenivěla,,, takže kde je pravda nikdo neřekne
nox®
Dost možná to tak bude. Proto si myslím, že byla největší chyba nechat respirátory i přes léto, kdy panuje minimální riziko a lidé si mohli zvykat na přirozený systém. Celé je to hlavně oddalování a prodlužování nevyhnutelného, jak ukázal poslední rok.
cutora

Snad se už každý setkal s informací, že používané respirátory slouží řemeslníkům v prašném prostředí.

Roušky pro zdravotnický personál slouží k záchytu kapének, při operacích, nebo při stomatologických zákrocích.

Když jdete na dentální hygienu, tak pracovník má roušku třeba při pískování, ty kapénky lítají všude.

O komáru, který proletí oky drátěného plotu v přirovnání viru covidu skrze roušku-respirátoru se psalo už na začátku 2020.

Ale budiž, nějaký účinek to má. Minulou sezónu se nezaznamenal žádný výskyt chřipky. Chřipka zmizela.

Na kapénkové infekce funguje i rouška docela dobře.
Kapénka je totiž řádově větší.

hodnocení

1x

názor mám ten, že si musíte správně přečíst zdůvodnění rozsudku a důvod odkladu rozsudku.

Nikoliv jen "čuměl na televizi", ale najít zdroj informace.

hodnocení

Ano, prej se někomu špatně dýchalo. Zas takový idiot fakt nejsem. Kdybych řekl že jsem si hodil držku a vyrazil si všechny zuby (To se snad nikdy nestane), taky jako předělají veškeré povrchy v ČR bezpečné aby se to nestalo? To asi těžko. A pořádně "vykrmený" astmatik co nemůže dýchat, tak to se jako ruší respirátory kvůli němu, a riskuje se tím bezpečnost celého národa?

To mi skutečně normální nepřijde.

hodnocení

1x

Stříbrná rybo-vy jste nepochopil . Nařízení MZ není v souladu se zákony. Pokud to upraví dle zákona-pak to ŽÁDNÝ soud nemůže napadnout . Jak jednoduché, nejde o roušky nešbo neroušky-jde o splnění zákona v nařízení (ne)nošení roušek.

Nařízení je v nesouladu tím, že je "nedostatečně zdůvodněno". Vidím v živých barvách ty odborníky epidemiology v talárech jak hloubají nad zdůvodněním.

Klasická politická opičárna.

Otázka je, jestli se některý z těch právníků půjde omluvit do špitálu doktorům až zase budeme v prr(kde jsme být nechtěli).
A druhá otázka je, na co si naši politici z našich daní platí svoje poradce když ti nejsou schopni vydat nařízení tak, aby bylo právně nenapadnutelné.
Když pominu prodavačky co v tom musí být celý den, tak nevim o nikom, komu by ublížilo ROUŠKY v obchodech a MHD nosit. Respirátory v létě, za tohohle stavu jsou zbytečné a dobré tak na udušení.

Jděte už do hajzlu s tím neustálým strašením přeplněných nemocnic.nevím jak a kde ale víc práce mají s posouváním plánovaných operací. někteří díky tomu měli smůlu-operace se nedožili!

Mám kamaráda primáře a v lázních jsem byl měsíc s vrchní sestrou z infekčního. Jestli ti někdo povídal, že přeplněné nemocnice v březnu byla jen mediální masáž tak tomu nevěř. Ty lidi fakt padali na hubu jak měli plno. A můj osobní názor je, že to bylo hlavně kvůli tomu, že vládní populisti zrušili v létě i to, co bylo jinde běžným standartem. Všude jinde loni v létě byly roušky v obchodech samozřejmostí a proto jsme my hrdinové z Karlova mostu, byli na podzim po Babišovsku best in covid. A že je to u nás jako vždycky z extrému do extrému tak nám zas letos cpou ty pitomý respiratory. Zase úplně bez logiky,v době kdy je v okrese 5 nemocných, ale co chceš.. Jsme přeci v Čechách. S tímhle přístupem, kdy si pár soudců tahá tričko... Já hrdina zrušil roušky.. Se dočkáme akorát toho, že příští rok budem fasovat plynový masky ze skladů armády.
nox®

Žádný soudce se netahá za tričko. Přece nemůžou za to, že vláda diletantů porušuje vlastní zákony a pouze vykonávají to, co vykonávat mají.

noxi - o kterém zákonu píšete?

bol
Vojtech sice trochu opravil pár zmen v nařízení od srpna, ale prý se čeká na audit, konečný verdikt NSS ještě nepadl. Jak jsme mohli slyšet včera trochu nervózní podporu-vyjádření 3 nějakých nastrčených "odborníků", byla to dost slabá obhajoba direktiv MZ, snadno oponovaná jinými známými odborníky. Zatím to platí, ale kdoví jak dlouho...

lee*
hodnocení

1x
On vám někdo brání ten respirátor nosit dál? Jinak zkuste jít odmakat pár směn do marketu, kde to mají 8h v kuse, žádná možnost se někde schovat, pořád na očích mezi zákazníky a tahat 15-20kg bedny, stát u pecí s pečivem atp. Na úřadech na to s.rou, na poště taky, ve fabrikách mezi "svými" taky pokud není na blízku šéf akorát chudiny holky v krámech to mají nasazené pořád *ee*

witch*
hodnocení

1x
Respirátory a roušky NIKDY nechránily proti virům. Respirátory jsou pouze chráničem proti prachu.
Roušky jsou jak známo hlavně kvůli kapénkovému přenosu- například prskáš když mluvíš.
A ohledně respirátorů popíráš existenci FFP3.
witch*
Jenže Ministerstvo obrany nebo zdravotnictví a x dalších institucí objednávaly tuny dvojkových respirátorů. Dohledej si to. :)Navíc, já to nenosila a nenosím. Mně je to ve finále úplně fuk.
007cz
Tak jsi hrdina. A co jako?
witch*
Agente, jestli tak jako Ty, uvažuje ¾ populace, tak nevím zda se smát či brečet.
nox®

Smích nám ještě nezakázali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]