Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě nemovitosti se špatnými údaji

Od: karabinka* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, půjdu rovnou k věci. Koupili jsme nemovitost před 4 lety a ted,když chceme refinancovat hypotéku k jiné bance, přišli jsme na nějaké nesrovnalosti a to díky novému odhadci, že v katastru nemovisti je náš dům zaveden jen částečně a není úplný tak jak by měl být. V době kdy jsme jej kupovali už to v katastru být zavedené mělo. Dům jsme kupovali přes realitní společnost. Ještě bych chtěla vědět jaká je promlčecí lhůta kupní smlouvy nemovitosti a jestli se dá tedy ještě něco dělat, abych za někoho kdo to nezavedl na katastr nemusela platit, když už to vlastně zaplacené prodávající měl. Kam bych se měla s tímto problémem obrátit.
Děkuji a přeji pěkný den. Kača

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vosikac*
hodnocení

0x

Osobně bych jakékoli nesrovnalosti ohledně nemovitosti řešil i po 4 letech přes realitku ;)

karabinka*
hodnocení

Volala jsem už i do realitky, ale ta se snaží z toho vykroutit a posílají mě za původními majiteli a že to mám s nimi řešit. Nic méně mi ještě vrtá hlavou i to že stávájící banka si neověřila skutečnosti co se nemovitosti týče a jak je zavedená na katastru. Nynější banka mě informovala hned po týdnu. :(

vosikac*

Nenechte se odbít! Pokud proběhl prodej přes RK,je zodpovědná ona a ne majitel nemovitosti.

Nevíme o co konkrétně se jedná, tak pokud to není tajné,pokuste se přiblížit problém, o který se přímo jedná: :)

karabinka*
hodnocení

Máme dům z roku 1950 asi, přístavba toho domu je v 1975, ale není od toho roku v katastru zavedená, čili to je černá stavba ani nikde ohlášená. My jsme jej koupili v roce 2009. Kupovali jsme to s tím že je vše v pořádku, když nám banka povolila hypotéku čerpat. Ted po 4 letech chceme refinancovat a druhá banka nám sdlila že te přístavba není v KN a chtějí po nás at to dáme dopořádku. Já ted za něčí chyby budu platit, že to tam není a mělo to tam být už v tom roce 1975...

doplněno 17.04.13 10:45:

Nevíte prosím jaká je promlčecí lhůta, jestli vůbec nějaká je?

scorpio*

Pokud se jedná o černou stavbu, tak si zajděte na stavební úřad a požádejte je o potvrzení o existenci stavby. Pravděpodobně budete potřebovat geometrický plán se zaměřením domu. Pokud je místně příslušný stavební úřad rozumný doklad Vám vydá a společně s geometrickým plánem si můžete nechat dopsat část stavby do KN. Vzhledem k uplynulé době od nabytí nemovitosti, myslím, že s Vámi realitka i původní majitel vymetou, protože se nejednalo o žádnou skrytou vadu. KN je veřejný a mohli jste si to zjistit. Jinak ovšem původní bance to pravděpodobně nevadilo, protože to nemá vliv na cenu nemovitosti.

karabinka*
hodnocení

No když to není nikde vedené ani na KN tak pravděpodobně to černá stavba asi je. No to je trochu zpurné že se nejednalo o skrytou vadu, ona to tak trochu skrytý vada byla a ve smlouvě je psáno že prodávající prohlašuje, že nic informace nejsou matoucí, klamavé, zavádějící, nepravdivé atp.

scorpio*

Nemusí to být nutně černá stavba. Jen jaksi opoměli dostavbu dát zapsat do KN. Dříve se to stávalo běžně. Lidé si mysleli, že to nechá automaticky zapsat stavební úřad a moc se po tom nepídili. Asi by bylo dobré se zkontaktovat s původním majitelem zda k tomu nemá nějaké doklady. Jinak právě to, že KN je veřejný a kdokoliv se může informovat o tom, co je a není zapsáno odporuje tomu, aby to byla skrytá vada. Předpokládám, že si před koupí nemovitosti kupující prohlédl list vlastnictví a snímek z KN. Pokud ne ani to nezakládá možnost skryté vady už z principu veřejnosti KN. Skrytá vada je taková, která se nedala odhalit, tato se odhalit dala.

ladaadal*

Obávám se, že nebudeš platit za "něčí" chybu, ale za svoji. Koupili jste barák, který neměl v pořádku papíry. S problémy jste mohli počítat. Jako když koupíš auto s 200 tisíci na tachometru a divíš se, že odešla spojka. Nevím jak je to s promlčecí dobou, ani neznám přesné znění smlouvy, ale myslím, že s tím nic moc nenaděláš. Že od toho dají ruce pryč.

doplněno 17.04.13 11:18:

No, jak píšu, co je ve smlouvě nevíme. Rozhodně tvoje věta "prodávající prohlašuje, že nic informace..." nedává žádný smysl. Zda omyl při psaní sem nebo už té smlouvy nevím, ale odkazovat se na podobnou větu po 4 letech? A ano, auto je spotřební materiál, ale když odejde spojka při takovém nájezdu, tak ti nikdo taky nic nedá. V tom byl ten příklad. Jestli je nebo není adekvátní si řekneme, až budeš mít vše vyřízené a napíšeš sem, jak jste dopadli. Osobně si myslím, že po 4 letech ti nikdo nic nedá. A zrovna zápis v katastru bych si prostudoval dřív, než bych šel vůbec koukat na barák. Stejně jako při koupi auta zkontroluješ číslo kastle, motoru a dalších údajů v TP. Protože když po roce zjistíš, že máš jiné číslo motoru a neprojdeš kvůli tomu STK, tak tě každý pošle někam, protože sis to měla zkontrolovat.

karabinka*
hodnocení

Myslím že toto přirovnání je trochu zcestné, auto je spotřební zboží se kterým se počítá, i u auta je záruka vrácení cca 6 měsíců od koupi, stejně tak je to se vším co si koupíš. Někde nějaká ochrana přece musí být. Proč bych měla platit za něco co už jsem zaplatila akorát že to není zavedené v KN a mělo to tam být, tudíž mi prodávájící zamlčel zkutečnost která je uvedená ve smlouvě a myslím že on nebo realitka by to měla dát nasprávnou míru.

mowla*

Zaplatila´s za něco, co není úředně v pořádku - to je tvůj problém, ne bývalého majitele (který klidně mohl věřit, že vše v pořádku je*), není to ani problém realitky (jejíž zástupce taky mohl věřit, že je vše OK*), není to ani problém kohokoli jiného - prostě jsi na konci ´řetězu´ a ´vytáhla sis ´černého petra´.

*) taky může podvádět, ale to asi neprokážeš

Teď musíš jen doufat, že se ti podaří dát katastr do souladu se skutečností a nebudeš muset dát skutečnost do souladu s katastrem - tedy odstranit na vlastní náklady černou stavbu...

Mimochodem - nedokážu si představit, že bych koupil nemovitost bez toho, aby součástí smlouvy (přílohou) byl např. výpis a snímek z katastru...

karabinka*
hodnocení

...to jsme všechno viděli, foto domu, ale snímek z katastru nikoliv. Každopádně jsem se na něj dívala a nebylo až tak pro laika zřetekné... co dodat

buss
hodnocení

0x

No ono také záleží o co konkrétně jde, toto je neurčité, ne vše činí smlouvu neplatnou. Vlastnictví se nabývá vkladem do KN. Jinak vizte OZ.

doplněno 17.04.13 11:31:

Karabinko, máte právní vadu! Co potřebujete včetně lhůt je v Občanském Zákoníku. Rada je, vemte smlouvu a jděte za právníkem o poradu. Co se týká postupu bank, prostě jsou všude lidé, někteří odpovědní, někteří stojí za... Vy jste také na to nepřišli a spolehli se na jiné.

karabinka*
hodnocení

...no asi to bude na právníkovi jak už to tak vypadá. :( Chybama se člověk učí...

ladaadal*

Karabinko, pak sem napiš, jak jste dopadli, docela mě to zajímá. A jak se říká, když nejde o život...

uska*

buss - nic proti vám, ale víte kolikrát jste za posledního půl roku odpověděl na jakoukoliv otázku stejně?

Konkrétně ... Co potřebujete je v Občanském Zákoníku. Správná odpověď, ale pokud konkrétně nenapíšete kde údaje v OZ hledat, tak jako byste neodpověděl. Tohle tazateli je na dvě věci. On ví, že existuje OZ, ale neorientuje se v něm a proto se ptá zde. I mě by pomohly konkrétnější odpovědi.. díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]