Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předpovědi počasí?

Od: mtan odpovědí: 14 změna:
Chtěl bych se zeptat, jestli někdo moudřejší neví, čím to je, že předpovědi počasí jsou nyní totálně k ničemu? Opravdu je jedno, jakou předpověď na netu používám, kolik mám stažených aplikací, kde každá předpovídá trochu jinak a nakonec je realita předpovědi úplně jiná. Je to počasím? Je to neschopností správně naprogramovat algoritmus předpovědi? Vážně nevím. Pamatuji si, že před více jak 6 lety jsem kouknul na aplikaci Kláru (nebo Aladin, už nevím) a na hodinu přesně jsem věděl, kdy bude ten den pršet/bude hezky. A úplně přesně podle předpovědi pršelo/bylo hezky. Dlouhodobější předpovědi na netu také docela seděly. Ale v dnešní době předpověď nevychází ani na den dopředu. A když předpoví na 3. hodinu jasno, tak jen sledujete, jak je od rána hnusně a pořád to jasno sunou po hodinách, a nakonec celý den chčije. Je to už jen takové hádání, jako když hážete kostkou a tipujete jak bude, spíše než předpověď podle nějakého modelu ze zařízení za neskutečné peníze. Čím to je, že dříve to šlo a teď ne?
Díky za reakce. A všem, které to také štve přeji pevné nervy s plánováním čehokoliv...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x
mtan
hodnocení

Váš odkaz mi nějak nejde otevřít, ale na rovinu jsem se zeptal pana Googla a ten mi vyplivl odpověď:
"Základním kamenem jakékoliv předpovědi počasí, na kterou narazíte, jsou naměřená data z meteorologických stanic. ... Tyto informace jsou následně vloženy do numerických modelů, které pomocí složitých rovnic a propočtů dojdou k nějakým modelovým scénářům možného vývoje počasí. Často se výstupy různých modelů od sebe liší."

hodnocení

1x

Máte pravdu. Zdá se, že počasí je čímdál více nevyzpytatelnější a předpovědi budou čímdál více nepřesnější. Nedávno jsem měla venku prádlo a podle předpovědi nemělo celý den pršet. Ani na radaru nic nebylo. Výsledek - po obědě se strhla bouřka jak prase. To tak.

hodnocení

1x

Předpovědi pohybu front vycházejí docela dobře. Předpovědi místních bouřek jsou o statistice - někde budou, jinde ne.

Ale to Vaše "neschopností správně naprogramovat algoritmus předpovědi" ukazuje, že nemáte ani v nejmenším tušení, o čem je řeč.

mtan
hodnocení

Jistě že nemám. Nicméně dle vás ty počítačové modely, které simulují pohyb front a následně dle výsledků měření předvídají pohyb mraků, tlakových výší a níží, vycházejí jako z čeho? To je ručně vkládají do PC podle toho, jak kuňká rosnička? :-D Dle mého laického názoru tam asi musí být simulační program, který na základě aktuálních a dřívějších měření počítá, jak bude... Nebo ne? Poučte mě...

jjiofa
hodnocení

0x

Moje odpověď je ta, že čím více techniky (elektroniky) tak se do těch předpovědí zamotávají a často nevědí "kudy kam". Smál jsem se asi před třemi dny, kdy jedna meteoroložka předvídala úplně všechno od deště, bouřek až jasno celý den na celém území republiky.. Evidentně nevěděli kde a jak bude. Naše republika je malá a změna a přechod front se počítá na hodiny. Uhodněte to na dva dny!

doplněno 07.07.21 13:35:

Dříve nejpřesnější předpověd vycházela tato: Jak je dnes nad Francií, do třech dnů je to tady.

hodnocení

0x
Ono to je těžký. Alespoň u nás. V jednom údolí je hezky a ve druhém je mlha, že není vidět natažená ruka.
Pojedu od Nové Paky do Vrchlabí a v Dolní Branné je v zimě klidně o deset stupňů méně než li kdekoliv jinde cestou.
Tak nevím jak by taková přesná předpověď počasí měla vypadat. Pro každé údolí, pro každý město extra? To by bylo jako dřív, výška, tlak, teplota, rosný bod. Půl hodiny ve zprávách jen tisíce čísel.

joudic*
hodnocení

0x
vetsinou vcelku na par dni sedi tabulka na www.weather-forecast.com po zadani mesta, jinak ma uz spis smysl jen radar v appce chmu, a jeji vypocet radaru na par h dopredu, a pripadne meteorologove vi podle pohybu vetsi tlakove nize/vyse, ze se treba na den nebo par dni nejspise ochladi/otepli, zbytek je placani do vody
kenav
Sleduji také tyto stránky a předpověď pro moji lokalitu je presna, pokud jde o jarní mrazíky tak nejlepší je yr no.A kdo kecá nejvíc tak tv Nova

liska5
hodnocení

0x

Já chodím na Ventusky předpověď, a beru to i tak s rezervou vzhledem ke konfiguraci údolí tady. Po letech si člověk všimne, že sedlo na Pomezí často rozdělí počasí na dvě diametrálně odlišné oblasti, že nejvíc fouká údolím Lipové a že pod Čapkou vjedete z deště do sucha.

Prý nejhůř se předpovídají lokální bouřky. Tak holt člověk musí počítat se vším a být na to vybaven.

fmar

Bouřky: radar.bourky.cz/... dál podle směru větru, Aladin.

lenula
hodnocení

0x
Já už asi 5 let předpovědi nesleduji. Vůbec. Nemělo to smysl. Ráno kouknu na teploměr, prší/neprší a podle toho se obleču. Je fakt že trávím den v autě/v budově takže ani v mrazech se nijak extra neoblékám. A když jdu ven - výlet, procházka zajímá mě aktuální počasí.

jiofa
hodnocení

0x

Předpověď počasí ze soboty 17.7. na tento týdem (19-24 ) v čt 1: Již se nám rozpouští poslední zbytky oblačnosti a můžeme v Česku celý týden až do neděle očekávat na celém území jasnou oblohu. Teprve ze soboty na něděli začne přibývat ..." Foto včera a dnes aktuálně. Tak to jen o tom předpovídání.

Předpovědi počasí?
Předpovědi počasí? #2

hodnocení

0x

Já si vybavím že vloni byla diskuse s meteorology a tam padl i argument, že se kvůli covidu méně létá letadly a oni z informací z letadel získávali informace o počasí a teplotách ve výškách.

Další věc je, že je to předpověď budoucnosti a podle toho k ní musíš přistupovat.

Oni se s předpovědí počasí stejně nemůžou nikdy zavděčit. Každý má jiné požadavky na teplotu, na počasí, na množství deště.

Jak chceš předpovídat jevy, které se teď odehrávají ve střední Evropě. To že přijde tornádo dokážou předpovědět lovci tornád, ale zveřejní to až dva dny po tornádu.

To že v Německu nebo v Rakousku naprší na jednom místě více vody (100 až 150 litrů na metr čtverečný za den) zjistíš taky až už máš sklep pod vodou. A v tu dobu už máš jiné starosti, než kontrolovat předpověď počasí a to jestli mělo pršet nebo ne.

Prostě jsme si počasí na planetě docela rozvrtali a tak teď budeme muset něco změnit, aby to nebylo ještě horší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]