Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jablkový vs Jablečný

Od: sdfgsdfgsdfgsdf odpovědí: 5 změna:

Zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi jablkový a jablečný. Co používáte vy?

Příklad:

Jablečné dřevo/Jablkové dřevo

Jablečný závin/Jablkový závin (štrůdl)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Strom se jmenoval jabloň, takže dřevo z pokáceného stromu může být jedině jabloňové. Stejně tak všechno, co pochází z jabloně je: jabloňový květ, jabloňový plod, jabloňové poupě, vyskočila mi v hlavě třeba stará lidovka: Šel jsem za noci alejí JABLOŇOVOU...Dřevo není z jablek, nemůže tedy být jablečné ani jablkové. :-D Stejně tak dřevo ze staré hrušně je hrušňové, nikdy ne hruškové.

Naopak, závin nemá nic společného s jabloní, ten je z jablek. Tedy to může být jablečný závin, to se používá častěji, ale ani jablkový závin není chyba. Stejně tak jablečná dřeň, zmrzlina, buchta...Jaga.

72mona
hodnocení

3x
Jabloňové dřevo;)
U závinů obojí. M.

1267
hodnocení

1x

Nedělejte mi chutě*smich* Už mám chuť na jablečný štrůdl

hodnocení

0x

Jablečné ani jablkové dřevo nemůže být, pouze jabloňové. Jablko je plod a jabloň strom.

U závinu se nejvíc používá jablečný.

hodnocení

0x

Tak jablečné/ jablkové dřevo slyším prvně. Člověk se pořád učí :) .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]