Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šílená spoušť po tornádu u nás

Od: suzymon® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, právě jsem otevřela počítač, a koukám na tu hrůzu, co způsobilo včera tornádo. Je tady na poradně někdo, kdo to tam zažil na vlastní kůži? Ty fotky a videa nahánějí hrůzu. Chudáci lidi, nedovedu si představit, co bych dělala.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Když jsem se na to díval včera večer, tak napřed mě napadlo, že se spletli a pustili tam záběry z nějakýho válečného filmu.
Bohužel se nespletli.

liska5
hodnocení

5x

Mám rodinu v Břeclavi, kterou sice tornádo minulo, ale jsou kousek od těch Hrušek. Skleníky, přední skla na autech ap. mají prostřílené, popukané tašky na střeše, že jim zatéká. Karosérie i přes deku dolíkaté. Z čistého nebe se najednou začaly sypat těžké tvrdé kroupy, jak tenisáky, aniž by pršelo! Déšť se spustil už s menšími kroupami až následně.

To, co sleduji na ČT24, ty rozmetané vsi, tu zkázu, to je děs! Chudáci lidi!

hodnocení

Já jsem byla také otřesená, on si něco takového člověk od nás, ani neumí představit. Musí to být pro ty lidi strašné. Ještě že snad nebyly ztráty na životech.

olg

Bohužel byly ztráty na životech... jsou 3 mrtví a 150 zraněných... Olga

liska5

Teď hlásíli 5 mrtvých, asi 200 raněných, a že už v sutinách nebudou hledat, že už jsou komplet. Dva těžce zraněné odvezla rakouská helikoptéra do Vídně.

007cz
hodnocení

5x

Já poradnu využiji k apelu o jakoukoliv pomoc postiženým...

liska5

Solidarita je příkladná. Konto rychle roste. I já už jsem poslala.

007cz

Já také, všem lidem co mají dobré srdce..*pusa*

au1
hodnocení

5x
nebyl jsem primo tam, jen delam ve fabrice v Brne kam lidi z hodoninska dojizdeji, a:
sestra jedne z pracovnic prisla o dum, pribuzny dalsiho cloveka taky o cely dum. jedna pracovnice je z Moravske nove vsi, nicmene bydli v Brne. dum jejich rodicu tesne minul vir tornada, vetsina znamych z mladi co ma v nove vsi domy jsou bez strech. nejhorsi zazitek ma ale asi sef od pritelkyne, kterej se v dome nachazel v dobe tornada, taky je bez strechy, a chvile hruzy prozil s malyma detma v koupelne kdy je chranil vlastnim telem. z vypraveni tech lidi mrazi

hodnocení

3x

Jen nas to trochu lizlo...a menil jsem 90 kusu tasek na strese a rozbity predni skla na autech od krup 8cm v prumeru.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, obávám se, že lidé postižení touto katastrofou mají nyní jinou práci, než sedět u PC a psát na poradnu. Taky, co o tom napsat, když každý vidí tu hrůzu v TV nebo na fotkách. Já jsem si vždy říkal, proč třeba na Floridě, kde jsou tornáda častá, si nestaví bytelné domy, ale jen z "papundeklu". Nyní je vidět, že tornádo umí rozhodit i zděný dům a škoda je potom větší, než u té "floridské chatky". Zdravím!

Nejen na Floridě. Řeší to docela rozumně. Betonový kryt pro přežití a na něm pojištěná chajda z papundeklu.

Naše paneláky to pravděpodobně vydrží, ale okna jistě ne. Takže uvnitř by byl taky masakr. A úklid stylem - všechno na skládku, včetně podlah.

hodnocení

No to mne napadlo za chvíli, že i kdyby tady byl někdo, kdo to zažil, tak určitě nebude sedět u počítače. Ale při pohledu na tu katastrofu mne obešla hrůza. Já jsem tady zažila jenom jednou velkou vichřici, kdy to strhalo tašky u vedlejšího domu a vzduchem létaly kusy plechu. Bylo to v noci a nikdy na to nezapomenu. Mně to také utrhlo střechu nad jednou kůlnou, stála jsem úplně bezmocně, a dívala se jak se ohýbají stromy nedaleko od mého baráku, a měla jsem hrozný strach. To musí být pro lidi které to postihlo strašlivé.

007cz
hodnocení

0x

fram
hodnocení

0x

Proč tornádo? Unás? Nově se objevivší pojem supercela. Podle zkoumání map je to oblast s dlouhodobě nízkosrážková, v ČR nejsušší a zároveň s řekami Kyjovkou, Svodnicí a Moravou (ta je dál), i s velkými rybníky poblíž, takže nutné vlhko tam asi bylo. Malá nadmořská výška. Na teploměru na okně bylo odpoledne toho dne 45 stupňů celsiových, takže extrém panoval určitě. To jen tak koumám, jestli to tornádo nepřijde příště k nám domů:(.

Kolik důchodců bude schopno postavit znova barák - navzdory přísunu solidarizujích financí? Dokáží si ty obce tohle naorganizovat? A dá se postavit "antitornádový" domek rodinný? To neumí ani v Americe, ne?

Kousek vedle se jenom;) vysypaly superkroupy - je zajímavé, že ta oblast mlčí - nepřipustila si k tělu přílišnou medializaci neštěstí?

Supercela není nic novýho.
Že bylo na teploměru na okně 45 stupňů, pravděpodobně na něj svítilo sluníčko a to jaksi nic neříká o skutečné teplotě vzduchu.

Máte v tom poněkud guláš. Jednak Supercela není nijak nový termín, je to běžné meteorologické označení, které však ještě neznamená vznik tornád. I u nás se už v minulosti mnohokrát vyskytly

in-pocasi.cz/...

Co se týče odolnosti vůči tornádu - i u nás jsou k dostání za velmi slušný peníz stavby, které tornádo nepoškodí ani trochu

mocr.army.cz/...

A když už zmiňujete tu Ameriku - ano, Američani nestaví stavby, odolávající tornádům a to dokonce ani v ,,Aleji tornád´´ cs.wikipedia.org/...

kde se vyskytují velmi pravidelně. Mají prostě ty své papundekláky baráky a za barákem mají kryt, což je spíše zodolněný sklep, do kterého se v případě výskytu tornád jdou schovat.

Pokud tento meteorologický jev někoho zajímá: tornada-cz.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]