Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mohl by mi někdo pomoci určit k čemu byla původně určena tato skleněná kopule, viz foto? Váha 20 kg. Rozměry: šířka 50 cm, výška 70 cm, tloušťka skla 1 cm. Průměr vstupního otvoru 24 cm. Podle toho k čemu by se tato kopule dala použít, bych rád věděl jakou má cenu, jestli vůbec nějakou má.
Děkuji.
Děkuji za zajimavé odkazy. Jen mě napadlo jeslti to nemohlo být použito třeba v laboratoři nebo nějakém chemickém průmyslu. Kvůli tvaru vstupního otvoru a větší tloušťce skla.
Destilační baňka v chemickém průmyslu vypadá podobně, ale přinde mi komplikovanější - vedlejší vývody, výšší hrdlo, co já vím, co používají merkat.cz/...
Na laboratorní účely mi to přijde velké. asi 65 litrů?
Ale možné je všechno, ale pravděpodobně by to mohla být konceptualistická váza bez stojánku (nebo závěsná možná za hrdlo?) třeba na suchý rákos.
Na baňku, i když ji nemohu vyloučit, mi to přijde příliš oblé. Chybí jakýkoliv prvek, který by to umožnil postavit (ploché dno) nebo zavěsit (osazení, krček).
Prohlásil bych to za nedodělaný prototyp Lodyginovy žárovky a prodal do muzea kuriozit .
Díky za výstižný názor. I když třeba nezjistím k čemu to původně bylo tak se aspoň zasměju .
Napadlo mě, že by z toho mohlo být pěkné uzavřené akvárium pro rostliny. Jen přidělat nožky a dát korkovou zátku.
Tome, na osazení květinami raději zapomeňte. Sice mě jako první napadlo, že to jako nádoba na květiny slouží, před časem jsem v Brně šla kolem obchodu specializovaného na podobné závěsy. Ale po přečtení, že to váží 20 kg, a důkladnější kontrole krčku, který je na takovou váhu málo prohloubený, jsem nápad zavrhla. A opravdu nedoporučuji květiny ve skle. Ani zvěšené, ani na stojánku. Velmi brzy to uvnitř celé zezelená a bude po parádě. Vlastní zkušenost.
Dobře, na rostliny tedy asi nepoužiju. Já fakt nevím, co s tím mám dělat. Asi napíšu do toho muzea kuriozit jestli nechcou 20 kg žárovkou . Ještě jsem našel výrobce světel ve tvaru velké žárovky bomma.cz/... ale je to jiný design tak asi ne.
Mám ráda experimenty. Tenhle by byl dekorativní. Postavila bych na pěkný kulatý tácek zajímavý vyšší a užší květináč, který by prošel hrdlem. Do něj bych zasadila nějakou rostlinu, třeba kombinaci řízků panašovaného a zeleného potosu a nebo bílé a červené fitonie, tak po 5 ks, zalila a navlékla / postavila/ na to tu nádobu, tak jak je tu na obrázku. Tím by měla rostlina mikroklima, co vydechne, to zase spotřebuje na fotosyntézu. Prostě koloběh téměř bezúdržbový. Ona by postupně prostor koule vyplnila. Jo a uvedené rostliny ne na přímé slunce! Prostě pár m od okna. Mezitím bych se v prodejnách technického skla pídila po skutečném účelu oné nádoby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.