Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem. Mám směšné plus zkomolené příjmení a jsem pevně rozhodnut si ho nechat změnit. Předpokládám, že až ukážu občanku, šiml mně odpustí i zmiňovanou stovku. Chci se zeptat, na co si pak mám dát pečlivý pozor, kromě jízlivých kolegů a sousedů. Tedy sociálku, pojistky...něco dalšího, co vás napadne, nějaká jinde neuvedená rizika, třeba na základě vlastní zkušenosti? To je také důvodem, proč vybírám Volnou diskuzi. Děkuji.
Pokud Vám to nepřekáží či nevadí ve Vaší práci a ve Vašem životě, proč to chcete udělat? To příjmení už nosil Váš otec, děda...A kvůli marnivosti bych tu stovku neodpouštěla. Za všechno se platí. A není to žádná ohromná suma. V hospodě to jsou 3 piva.
Znám zvláštní a divná příjmení a všichni je bez reptání nosí. Znám Smradíkovy, Vošoustovy, Vošáhlíkovy, Paďourovy, Mizerovy, Hloupých, Kosprdovi a další.
Jen jednu změnu si pamatuji. Známá měla malého synka, nastoupil do 1. třídy. Jmenovali se Vomastkovi. A děti se malému moc smály. Nechtěl chodit do školy. Tak mu mamka dala změnit příjmení. Rodiče i nadále Vomastkovi, chlapec dostal běžné příjmení, které nosila jeho mamka za svobodna. A srovnalo se to.
Ale myslím si, že pokud Vám rodiče předali své příjmení, měl byste je nosit s hrdostí a úctou. Kdysi jsem měla na táboře prima chlapce - Jirka Blinkal. Taky nic moc, že? Ale ráda na něj vzpomínám. Jaga.
Překáží a hodně. Kvůli zkomolenému příjmení jsem několikrát málem přišel o peníze, protože smluvní protistrana ho do smlouvy špatně napsala a pak se nechtěli znát k úhradě. Furt kontrolovat, jestli je to správně, je značně vyčerpávající. Žádám o doklady, do "poznámky" upozorním na přesmyčku jako pro blbce, stejně dorazí doklad se špatným příjmením. Někteří lidé se značně baví. Veřejná presence při různých příležitostech (kontrola přítomných) je peklem na Zemi. Potřebuji vědět, co se při změně příjemní opraví "automaticky" a na co si dát pozor. Je to v zásadě hotová věc, už jen piluji detaily. Mravokárné řeči mně opravdu nepomohou. I tak děkuji.
4 diesel. Super. Kdyby vás náhodou napadlo ještě něco dalšího přínosného, sem s tím. Už teď se můj svěrač chvěje očekáváním.
Přijde chlap na matriku, že by si chtěl změnit jméno. A jak se jmenujete? Josef Píča. To je hrůza to máte pravdu, to vám změníme zdarma, s tak hrozným jménem přece nemůžete chodit po světě. A jak byste se chtěl jmenovat? Já bych chtěl být Karel...tududumtum.
Věřím, že dostanete i nějaké potvrzení, že jste stále jedna osoba. Aby i nadále platily různé dokumenty, třeba o dosaženém vzdělání. A to při jejich předkládní i v případě ztráty a potřeby nového vystavení.
Pošklebky budou, neste je statečně. Skoro sto let se zde traduje, jak si pan Někdo změnil jméno. Vybral si jeden listnatý strom. Pro chlapy v hospodě pak byl urozený pán Někdo z Lípy (z Olší... Nechci to zcela uvádět.)
Věřím, že s novým jménem budete klidný a spokojený.
Děkuji mnohokrát. Představoval jsem si rady typu - (je to jen nástin, nikoliv pravda): Díky centrálnímu registru osob přejmenování na OÚ zajistí také změnu jména v katastru a na ČSSZ. Musíte však zajít do zdravotní pojišťovny a pokud máte soukromé pojistky (nemovitosti, domácnosti, životko, stavebko), zařiďte to také tam. Zkrátka něco takového, čiré technikálie. Omlouvám se všem, že jsem se trochu naštval, ale chci se někam dostat. Mám asi deset různých kartiček se jménem, které musím vyměnit a zhruba 40-50 registrací na prodejních portálech, tam bohužel nutno máknout také...teď sedím jinde, proto nemám "modrý" text.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.