Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pamatuji už dost, ale na politika, kterému by se říkalo básník, si nevzpomínám. Možná Zdeněk Nejedlý, ale to byl historik a spisovatel (i komunistický politik). Pokud vycházíte ze scénky viz video, tak tam asi nemyslí konkrétního politika (možná je to jen narážka na vyjadřování soudruha Husáka nebo soudruha Bilaka). Zdravím!
.
Nemáte zač.
Pokud jste posouchala Š+G ve scénce, kterou sem vložil Ben, tak se domnívám, že ironie autorů směřovala k Husákovi. Jen tak z umělecké nadsázky mu přisoudili autorství upraveného lidového říkadla Zlatá brána. Výsměch se týkal zejména jeho "čechoslovenštiny". Pamětníci si na jeho vyjadřování v obou řečech vzpomenou. Zmínku o básníkovi vnímám v tomto případě jako už velkou nadsázku v celkové satiře.
A ještě doplním, že literárně činný byl prezident Antonín Zápotocký. Nepsal poezii, ale prózu. Zřejmě nebyl tak velmi neoblíbený, aby se dostal do lidového a jiného humoru. V měnové reformě by se ostatně humor těžko hledal. Lidově se mu říkalo Tonda Zápotonda.
Vyhledala jsem si záznam Husákova projevu (jelikož jsem ho nezažila, takže to neznám) a skutečně to zní jako inspirace pro tuto scénku. Skutečně se jim to velmi povedlo. Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den
Věřím, stačí mi jen slyšet co to bylo za dobu a je mi z toho smutno. Jsem strašně ráda, že jsem mohla vyrůstat už mimo tuhle dobu. Ale jsem ráda, že existovali lidé, kteří proti tomu bojovali jak jen mohli a tudíž se zasloužili o to, aby mohly pozdější generace, včetně mě, vyrůstat v lepšim světě. Ale přála bych si, aby tuto možnost měli všichni...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.