Nejste přihlášen/a.
Komu je téma nepříjemné, nemusí sem psát zbytečné řeči typu - je to tvoje věc a neotravuj - jak už se zde stalo jiným zadavatelům tématu. Nechci po nikom trestné rady k ukončení bytí. Píši pro ty, kteří mohou pochopit a věcí se zabývat. Pokrok v humáním myšlení je žádoucí.
Umírání je často dlouhé a nesnesitelně bolestné. Snést nesnesitelné je opravdovým zlem. Poznal jsem takové bytosti, které si přály jediné - co nejrychleji ukončit utrpení. Vše, co prožili považovali za zbytečné ve srovnání s tím, co musejí snášet. Nejhorší je, když trpí dítě. Beznadějně trpí. Kdo má vysoký práh bolesti a nemá zkušenost ani představivost, ať nečte.
O eutanazii v pokročilých zemích postupně rozhodli, ne však dokonale. O pokročilosti ostatních zemí si může každý myslet své. O tmářství prezentovaných těmi, které by přesvědčila jen vlastní nejkrutější zkušenost, ať už jsou to prostí omezenci, pokrytečtí politici, náboženští tupci, sadisté, či osoby bez představivosti, těžko se přít. Byl jsem vychován jako katolík, po poznání nejhoršího nepovažuji Boha za milosrdnohého, vševidoucího, všemohoucího. Nelze omluvit krutost, k níž bylo lidstvo osouzeno za prvotní hřích spáchaný pod vlivem negativních vlastností, jež Bůh při stvoření bytostem dal, případně umožnil jejich rozvoj. Ten, jehož nelze pochopit, nemůže být dobrým Otcem. Buďiž sám se sebou, Bože, dávám Ti sbohem, jako Suchý, jenž napsal moudrý verš ... Bůh si zakryl tvář...
Přikázání nezabiješ .. jeho výklad může každého přivést do pekelných podmínek, jež mohou trvat a trvat.
Kdo může vést plané řeči, když nebyl přítomen alespoň v představě po bitvě na Slavkovském bojišti, kde se dva dny mísil řev raněných s úděsným rykem zdechajících koní. Oběma živočichům byly udělovány rány z milosti. Milosrdných bylo málo na to kvantum.
Může se jevit prozíravým rozhodnutí za žádnou cenu nedopustit prožít nejvyšší krutost a ukončit život včas co nejrychleji a nejšetrněji. Člověk nemá knoflík, jimž by se v okamžení vypnul.
Zkuste prožít to, co prožilo třicet tisíc lidí při umírání na covid.
Popis sestry - přjde po svých, druhý den leží na břiše a po týdnu je konec udušením navzdory všem trubkám tlačícím v močových cestách, v dýchacích cestách. O analgesii, jež se užívá vždy, můžete mít své trapné iluze.
Umírací průmysl vás semele, nic neulehčí, ani neurychlí.
Zkuste ležet týden na břiše, i když nebudete cítit bolest a dusit se.
Zemřeli nám rodiče - oba doma, přáli si odvézt z nemocnice a umřít mimo ni. Nebyl to pěkný zážitek.
Tvrdý mladý kaskadér si vytrhával kapačky. Pak přichází připoutání na dlouhé dny a noci. I já jsem ji vytrhl při nejsilnější ledvinové kolice. Nezapomenu ani mírné mučení od hrubého staršího žáka. Nevážím si toho, že jsem přežil koliky na dalších více než dvacet let, byl bych raději v bezpečí před tím, co přijde. Představa života věčného, reinkarnace mě děsí. Únik z koloběhu žití do nirvány, nebytí bych zvládl rád.
Text může někoho popudit, jiného varovat, jiného vyděsit, nejvíc lidí mávne rukou, když se cítí dobře.
Milosrdný způsob odchodu ze světa si jistě přeje každý. Vyhnout se mučení považuji za preventivní autoeutanazii.
Buďte všichni s tím spravedlivým dobrým Bohem, ať věříte čemukoli. Já nevěřím dobrému Bohu, ani ateismu. Pomoc hledám u sebe ... nenabádám k ničemu, aby bylo jasno! nevím, zda budu zítra existovat - odpovídejte jen pro druhé, asi nebudu číst názory, nic nového pro mne není. Život může se zdát opojný a změnit serázem v peklo. Nikdo dobrý tak zlomyslně nemůže svět řídit. Omlouvám se těm, kterým jsem snad bral iluze.
J.
Vždycky právě ne, pokud má člověk nějaké vážné zdravotní potíže a stále čeká a ono se to zhoršuje a zhoršuje, může se stát že je z člověka ležák a pak už se nemůže ani oběsit, zastřelit, skočit pod vlak a tak dále... A k tématu, docela by stačilo a už jsem to zde na foru psal, kdyby to současná medicína nechala "na Bohu" tedy přirozeně, beznadějný případ prostě odpojila a ono by to utrpení nebylo myslím zas tak dlouhé, také by pak nevznikly otázky po eutanázii., ostatně jak tomu bývalo zhusta i v minulých staletích. Když už ovšem dnešní medicína umí udělat z člověka "živou mrtvolu" měla by připustit i tu euthanasii, není to totiž o Bohu, pokud by bylo na něm, dotyčný by odešel již dávno tj. zavčas z tohoto světa, zkrátka přirozeně (bez podpory životních funkcí)
O tom, že to tady na světě není nějaký "růžový sad", ví lidstvo již dávno, jak asi sám víte učil o tom nejen Buddha, to že je život především utrpení (tj. zrození nemoc stáří smrt) věděly východní duchovní školy již před ním, nu a po něm a spolu s jeho vlivem tento postoj důsledně zastávala antická gnoze na níž později navázala hnutí jako Bogomilové, Kataři (to už se pohybujeme ve středověku) a následně i současné gnostické nebo na tyto kořeny navazující proudy , jejichž společným jmenovatelem je vnímání tohoto světa jako jakéhosi "nouzového řádu" jímž si žel musíme projít (když už jsme tady) ovšem jež se dá také využít k tomu abychom se sem už nemuseli vrátit...
P.S.
Ještě jsem zapomněl na jednu veledůležitou věc, gnostické směry většinou (ne vždy a ne všechny) důsledně dodržují učení o "dvou" bozích, jeden ten "zlý" je právě tolik třeba židovstvím (a pozdějším židokřesťanstvím) oslavovaný stvořitel, demiurg, jenž "zavírá" božské jiskry do hmotných těl (do bláta) čímž je "vězní" a jenž "uhnětl" "zahustil" tento svět, pro lidi to není žádný dobrý bůh, naproti tomu ten druhý a jediný "pravý Bůh" (v NZ Ježíšův Otec) je právě bohem čistoty světla osvobození a radosti, tím, s nímž jsme jistým způsobem "soupodstatní" (jsme v jistém smyslu jím a on je námi) jsme jako "jiskry" uvězněné v tomto světě a úkolem gnostických směrů je právě na tuto skutečnost upozornit, abychom se mohli očistit osvobodit zbavit všeho nepodstatného a znovu dojít svého božství...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.