Nejste přihlášen/a.
Je těžké soudit, jak moc a proč je špatné oslovení nepříjemné. Jak se s tím vypořádavali jiní muži v rodině? Koncovka -le je u příjmení končících na -l běžná. Hrabale!, Hnízdile!, Havle! (H používám, protože ho máte u jména). Koncovka -li by se měla použít u jmen Jeteli!, Šindeli!. Nevím, jestli bych správně oslovila pana Hammela.
Sama mám příjmení, které si lidé pletou už v základním tvaru. Přisuzují mi jméno neoblíbeného politika. Nikdy jsem nikoho neopravovala. Děje se to, ti lidé na mě neútočí, jen si trochu při rychlém čtení příjmení zaměnili písmenka. Být Vámi, nechala bych to být. Blízcí jistě oslovují správě a ti, se kterými se setkáte jednou za rok, jsou prostě cizí a na omyl mají právo. V novém kolektivu bych při seznamování sdělila, jak se správně příjmení skloňuje. Někdo to může zapomenout, někdo může záměrně skloňovat tak, aby to vyznělo nevhodně. Alespoň si pak ty lidi hned roztřídite a budete vědět, co je kdo zač.
U přímení končících L je při oslovování koncovka LE úplně běžná. Třeba pane Vorle, Loužile, Koukale, Kratochvíle, Navrátile...
Někdy to bývá LI: pane Králi, Pytli, nebo LO: pane Vampolo, Bazalo...
Některá příjmení se v 5. pádě nemění: Pane Nevole, Buchtele, Gergely...je to stejné, jako v 1. pádu.
A nejjednodušší jsou příjmení ve tvaru přídavných jmen: pane Krátký, Černý, Jánský, Kožený, Čenský, Veselý, Zápotocký...I tady se 5. pád rovná 1.
Neznám Vaše příjmení, sám si vyberte, je-li u něj správná koncovka LE, LI, nebo LO. A tak to bude správně. Nebraňte se tomu, budete pak považován za člověka, který neumí správně česky. Jaga.
Vašimi nesprávnými opravami nejste pro ostatní důležitý, ale kulantně řečeno nevědomý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.