Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký materiál na rozvody topení

Od: petlah* odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

prosím poraďte realizuji rozvod topení a chtěl jsem ho udělat z plastu (ppr). Měl jsem zde projektanta a tvrdil, že ppr nasáva vzduch a reznou radiátoři zevnitř. Doporučil Fryatec, nebo jiné plastové s hliníkovou vložkou. Vím, že někteří mají rozvod v ppr a nemají problém? Co Vy na to?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Před pár lety jsem potřeboval rychle a hlavně lacino udělat rozvod topení a udělal jsem ho z plastu. Nejsem nespokojen, problém ovšem je zejména v tepelné dilataci plastového potrubí - prodlužuje a kroutí se, to, co je vidět vypadá velmi neesteticky, nevrací se to do původního rozměnru a při svařování plastů může dojít k nechtěnému zmenšení vnitřního průřezu trubky, čímž narůstá odpor v potrubí a topení nemusí fungovat úplně podle představ. Souhlasil bych i s tvrzením, že přisává vzduch - odvzdušňuji celkem často i během topné sezóny - doporučuji zařadit do okruhu spiroventil.

Projektanti - při vší úctě k nim a ve vší zdvořilosti - mají často zkreslenou představu o fungování svých návrhů, protože co funguje ve výpočtu, v praxi někdy pracovat nemusí.

Šel bych do měděných rozvodů s trubkami o průměru nejméně 15 mm při nuceném oběhu a 20 mm při samotížné soustavě. Osobně se chystám svoje plastové rozvody topné vody nahradit měděnými.
Hezký den.

petlah*
hodnocení

Moc dík al bundo,

já jsem se chystal ten plast zazdít do zdi, tím bych odstranil to nemilé kroucení. Měď se mi líbí taky, ale po finanční stránce je zrovna teď dost drahá. Uvidíme, ještě popřemýšlím.

al bunda*

Taky jsem přemýšlel o zazdění, ale muselo by to být hluboko, nebo v kanálu zakrytém sádrokartonem - tenké vrtvy budou praskat.
Právě proto, že jsem neměl na měď, řešil jsem to plastem. Splnilo to účel a chvilku to ještě vydrží, ale měď doporučuju. Přežije ten barák, nekroutí se a dobře se s ní pracuje.
Hlasuju pro měď přes její vyšší cenu.
Hezký den.

petlah*
hodnocení

Ještě uvidím, musím uznat, že měď je super. Ale už jsem slyšel, že s ní je problém v místě kde je slaboproud. Znáš také ten plast s hliníkkovou vložkou? Jmenuje se Fryatek, nebo tak nějak. Co tomu říkáš? Nebo i jiní co tomu říkate?:D
al bunda*

Každý materiál má svá pro a proti. S mědí by mohl vzniknout problém v místech s bludnými proudy - třeba v blízkosti tramvajových drah. Ale dobré uzemnění by to mělo vyřešit. Se všemi elektricky vodivými materiály bude problém v blízkosti elektického vedení. Stejně tak ta voda v rozvodu ÚT je vodivá.
Fryatek si vygoogluju a podívám se, co je to zač.
Hodně zdaru.

marshi
hodnocení

0x
pokud je použito plastových trubek PEX (s hliníkovou vrstvou) pak se výrazně snižuje teplotní roztažnost trubek (3x menší než u plastovýchPPR) a je to v pohodě. Čisté plastové trubky bych určitě nedoporučoval

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]