Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Finance a rozdělení

Od: makul odpovědí: 6 změna:

Hezký den vám všem a prosím o váš názor. Diskutovali jsme s kámošem a chtěl po mě názor. Odpověď dostal a teď by mě zajímal názor váš - deset lídí, deset názorů :). Přiblížím situaci. Rodina, staří rodiče a jejich dva hodně dospělí synové. Všichni drží při sobě, mají se rádi. Starší syn: má manželku a syna, všichni tři pracovně velmi vytížení s nadstandartními výdělky, zdraví jim přeje. Mladší syn: žije sám, je nemocný v invalidním důchodě, onemocněl roztroušenou sklerozou, která ho dostala na inv. vozík a je závislý na fyzické pomoci. Tu zajišťuje osobní asistent, pečovatelky. Rodiče jim rozdělili naspořené finance s tím, že 3/4 z celkově naspořené částky dali staršímu synovi a jeho rodině, tj. 3 lidé = 3 díly a mladší syn dostal 1/4 z celkově naspořené částky. Ani jeden z dětí nechtěl přijmout od rodičů finance s tím, ať si je užijí a dopřejí si kvalitní stáří. To rodiče nebrali jako argument. Oba synové přijali finanční dar s poděkováním, s pokorou a s tím, že to jsou peníze navíc, s kterými nepočítali. Ten starší je použije k vylepšení své nemovitosti a ten mladší, nemocný je použije na úhradu drahých léků a sociálních služeb, aby mohl důstojně žít. Co si o tom myslíte vy a jaký máte na to názor?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Taky máte názorů víc. Zeptáte se a hned si odpovíte.

hodnocení

1x

Rodiče mají 2 děti, tedy napůl. Kdyby měli 3 děti, každému třetinu. atd.

Nelíbí se mi Vaše chování, že položíte otázku a okamžitě si jako první na ni sám sobě odpovíte. Proč si z nás děláte srandu? Když znáte odpověď sám, nemusel jste ani do poradny psát. Co chcete slyšet jiného, když máte svou odpověď předem danou? Jaga.

Jen tak na okraj - nejste Vy ten opominutý syn v inv. důchodu?

xanxas
hodnocení

Dvě děti, každému 1/2 nehledě na počet členů a ne jednomu 3/4 a druhému 1/4.

hodnocení

0x

Podle mne je to nespravedlivé : Každému synovi polovinu. Není zásluha staršího , že je zdravý a má rodinu, už to je pro něj bonus. Mě by nenapadlo to dělit tak, jak to rozdělili. Mám 3 dospělé děti a i u pojistkyjsem napsala na každé třetinový podíl.

molly
hodnocení

0x
U nás by se dělilo spravedlivě tak, že 2 děti, dělím na půl. Moji prarodiče mají 2 děti (mamka, teta) a když rozdávali, tak jim ve stejném dílu. Pokud šli o úroveň dál, tedy na nás vnoučata, tak opět každé vnouče dostalo stejně a ne že v jedné rodině je jedno dítě, tak dostane 20tis a v druhé 2 děti, tak dostane každé 10tis. Zároveň nijak nebylo zohledněno to, že teta má manžela, tak by dostala třeba 100tis a mamka je sama, tak jen 50.
Co se týče soucitu s nemocným bratrem tak tam by to u mě bylo až na rozhodnutí obdarovaného. Pokud bych se měla dobře a sestra byla nemocná darovala bych jí svůj díl. Rodičům bych poděkovala a sdělila že ač si toho moc vážím, sestra peníze potřebuje více a ráda bych jí je nechala. Pokud bych nebyla nijak finančně zabezpečená, určitě bych se podělila aspoň o část.

tuzji
hodnocení

0x

Rodiče měli rozdělit peníze napůl. bez ohledu na počet osob v rodině.

Dvě děti, tak každý dostane polovic.

Naopak, bratr by měl nemocnému bráchovi pomoci. Když už to takhle rodiče rozdělili, měl přijít za bráchou a nějakou část mu dát.

Neměla bych z těch peněz radost.

Dostal jsem peníze darem. Tudíž jsou nyní moje, dám část bratrovi, ať si zpříjemní život. Zdraví je nade vše a já ho mám /zdraví i štěstí/ dost.

Nemocný žije sám, má zřejmě invalidní důchod a ty nebývají vysoké. Ale náklady na bydlení jednou osobou jsou nepřiměřeně vysoké. Navíc kompenzační pomůcky, péče, drahé léky atd..

Zajistila bych bratrovi výpomoc v domácnosti a pořídila kvalitní televizi, pračku se sušičkou, myčku na nádobí, vysavač, co běhá po podlaze sám, kvalitní topení, atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]