Nejste přihlášen/a.
Tuhle písničku (vojenský pochod?) jistě všichni znáte. Vždycky, když jí slyším, přemýšlím o významu slov v refrénu " čobogaj, něbogaj, čáry něbogaj... bogaj, bogaj, bogaj, bogaj, čáry něbogaj" . Našel jsem sice jakési vážně myšlené vysvětlení, že jde o zkomoleninu maďarského "Csebogár, csebogár, sarga csebogár" , což v překladu údajně znamená "chrouste,chrouste, žlutý chrouste" , ale tohle vysvětlení se mi zdá ještě nesmyslnější, než slova samotná (už proto, že to nevysvětluje pokračování textu "bogaj, bogaj, bogaj, bogaj..."). Navíc mi není jasné, co má žlutý chroust společného s pochodováním vojáků. Znáte někdo přijatelné vysvětlení těchto slov? Nebo jde jen o starší verzi "cimrmanovi akustické konstanty"
?
Je to zkomolenina. Pochází z maďarské pisničky Csebogár, csebogár, šárga csebogár melodie je skoro stejná
Jo, tak to je bez pochyb ono. Jenže stále netuším, o co vlastně jde. Když jsem si ta slova nechal přeložit Googlem, vyplivlo to na mě, že je to "pachatel", případně "malá chyba".
No nic, aspoň vím že je to z maďarštiny. Mám známého "poloMaďara", tak se ho zeptám
Bogár: brouk (jakýkoliv)
Csebogár: chroust
Sárga: žlutý
Crhouste, chrouste, žlutý chrouste 3x. Brouku, brouku, brouku brouku, žlutý chroust
A co se vám nezdá na tomto vysvětlení?
Bogaj podle některých výkladů také může znamenat bodej. Čára nebogaj pak příkaz nezabíjet důstojníky. Podle Jungmannovo slovníku je bog boj. Nebog zas znamená neboj se.
Možná kdybys hledal lépe, tak bys zjistitl, že se skutečně jedná o maďarské Csebogár, csebogár, sarga csebogá, protože se jedná o lidovou maďarskou písničku. I melodie písničky je jako u písničky NA TU SVATŮ KATEŘINU.
Lidový folkor se míchá napříč kulturami, spousta zahraničních písniček se počeštilo. To je celé vysvětlení. Celý maďarský text je tady m.zeneszoveg.hu/...
Kdybyste se namáhal kliknout na můj první odkaz, zjistil byste, že tohle (a nic dalšího) jsem našel taky. Jenže to považuju za nesmysl. Živě si představuji pochodující vojáky, jak si do kroku zpívají "Chrouste, chrouste, žlutý chrouste". Nehledě na to, že v tom textu čtvrté slovo není stejné, jako dvě slova první (čobogaj, čobogaj, něbogaj) takže, asi neznamená totéž (chroust). Také není vysvětlen význam dalších čtyř slov (bogaj, bogaj, bogaj, bogaj). Že by část chrousta ?
Netuším, za co jste dostal ten bod...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.