Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmoždinky za komunistů

Od: jayk odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, byly za komunistů hmoždinky? Ptám se ze zvědavosti protože kamkoliv přijdu do paneláků tak staré originální vybavení (lišty, stupačky, držák vedení kabelů) vše je nastřelené do panelu.
A např zásuvky a vypínače na omítku ve výtahové šachtě jsou přichycené šroubem do dřeva které je zasekané v panelu, přitom by stačila hmoždinka než složitě zasekávat kus dřeva do zdi.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Za komančů pochopitelně hmoždinky byly. Troufám si říct, že bych ještě nějaký ten blistr i s cenou v Kčs v dílně vyhrabal. Používaly se do cihelných zdí .

S těmi paneláky to bylo jinak - na konci socíku jsem byl po škole a mnoho panelákových garnýží, vestavek a jiných prvku interiéru jsem montoval. Pro použití nastřelováků byly jednoduché argumenty - jednak nebyly tolik dostupné příklepovky s pneumatickým příklepem, běžné měly pouze ,,řehtačkový´´ příklep, kterým se moc do panelu vrtat nedalo. No a druhak - montáž garnýže - jeden to přidrží, druhý nabije a prásk, prásk, prásk - garnýž je připevněna. Je to mnohem rychlejší a efektivnější, než se drbat s obkrslením roztečí , dírama, hmoždinkama a ve finále i šroubováním, protože vrcholem mechanizace byl tehdy na montáží svidřík, málokdy elektrický, nebo pneu šroubovák. Aku jsem držel prvně v ruce těsně po revoluci, dělali jsme výrobu pro Němce a oni nám přivezli deset modrých Boschek, tehdy jsme si říkali, že si z nás dělají prču, - šroubovák na baterčičky *smich*. Pak jsme ale zjistili, že to ukroutí čtyřku vrut jako nic - a bylo po despektu.

100%-ní pravda. Hmoždinky byly co pamatuju, rozum jsem začal brát v druhé půlce sedmdesátých let. Co nebylo, byly pořádný příklepovky. A co taky nebylo, aspoň ne masově rozšířené, byly blistry. Možná až koncem 80. let. Hmoždinky se standardně prodávaly spojené, tuším po deseti ve stromečku, tak jak vypadly z formy. Uprostřed byla taková destička a na ní, krom jiných údajů, byla SMC, tedy státní maloobchodní cena . Balení žádné, odpočítali patřičný počet stromečků do papírového pytlíku.

Promon, od kterého roku byly hmoždinky?

kenav
hodnocení

2x
Před rokem 70 žádný hmoždinky nebyly,vše se veselo na šrouby kamenače,lehčí věci na spalik do sádry,nebo se do závitu na vruty namotal drát,trubkový sekaček se udělala díra,zasadrovalo sroub po zatvrdnuti vysrouboval a bylo,třeba kabel na prichytkach po30 cm to byla fuska

smode*
hodnocení

1x
Dobrý den. Většinu času byly k dispozici skoby (do zdi se vytvořila díra a v ní se skoba zasádrovala). Tuším někdy na přelomu 80. a 90. let se začaly používat hmoždinky. Informace je z doslechu, přesněji snad odpoví další rádci.

Malinkaté poopravení-v roce 1983 jsem dsotal byt a už jsempoužíval hmoždinky. Nejhorší bylo ale to vrtání-žádná vrtací kladiva a kvalitní SDS vrtáky jako dnes. tenkrát jsemkupil novi b´vidiový vrták a dal max dvě díry!

hodnocení

1x

Byly i nebyly. Záleží ve které době. Já si to odhaduji na rok 1970. Předtím nikoliv.

liska5
hodnocení

1x

Pamatuji se, že byly takové sekáčky do panelu a pak se vtloukl špalík ze dřeva. Hmoždinky jsem v 60. letech neviděla. Plastové věci skoro nebyly. Ani mikrotenové sáčky, ani potraviny v plastech. Po nových panelácích chodil jeden nastřelovač a každému nastřelil skoby na přání. To bylo v r.1967... V 80. letech jsem se stěhovala a byly už hmoždinky.

lidus*
hodnocení

1x

r.1981 byly na 100%, dřív jsem je nepotřebovala tak to nevím.

hodnocení

0x

No aby nebyly. Pro mne odjakživa:)

hodnocení

0x

Tyhle sem měl nejraději.

Hmoždinky za komunistů

To jsou ale čepy na spojování dřevěných či psaudodřevěných desek.

To ale naznamená že to nespní funkci hmoždinky!:)

Jo to vím, ale kde mám teď narychlo sehnat tyčku z vlaječky nebo mávatka a nařezat dle potřeby:-D

diesele - truhláři to opravdu spisovně nazývají hmoždinka.

To teda nevím, kteří truhláři tomuto říkají hmoždinky *smich* Možná to bude nějaký podivný kmen ze zapadlého koutu pralesa ...

Tohle jsou normální kolíky, slangově týble, tiply a pod.

Ale je pravda, že truhlařím teprve přes 30 let, třeba ještě ledacos nevím, poraďte mi, kteří truhláři říkají kolíkům hmoždinky? Jak tedy pak říkají hmoždinkám?

No, já tomu taky říkám týble, ale třeba v Hornbachu jsou to "dřevěné hmoždinky" a nejen tam. Zkuste gůgla.

On je možná i správný název, který ovšem nikdo nepoužívá.

Ona i guma na gumování v sešitu se správně nazývá stěrač. A pro stěrač asi taky nepůjdete do papírnictví ..

Já tedy nevím bratr je jen stolář, ale taky tomu říká čepy nikoliv hmoždinky.

Jinak pro použití místo klasické hmoždinky bych to nazva "špalíček".

Juraja-také jsem to několikrát použil místo hmoždinky a taky jako knoflík na "somradlo" .Prostě je to umioverzální prostředek pro skoro,jakoukoliv opravu domácnosti.

Jo Promone.

Od tý doby, co mě s výrazem ,,týble,, seznámil starý truhlář, tak je tak nazývám taky a to asi 36 let.

V roce 1984 jsme na chvíli bydleli v úplně novým paneláku a Pozemáky nabízeli přistřelování nástřelákama v těchto bytech. My byli v půjčeném bytě a tak jsme to nechali až na majitelích, až se po nás zabydleli. Prý se při střelbě nemělo být za tou nastřelovanou stěnou. Asi, kdyby ten hřeb náhodou proletěl nějakým tím betonově méně odolným místem. Byl na to prý předpis.

Keblek - to platí i dnes-na druhé straně nesmí nikdy být. Dnes se nastřeluje také i do ocelových prvků.

Sic oficiálně hmoždinky, ale neznám truhláře, který by to tak řekl. Všichni říkají týble. Skříňka je týblovaná, týblování jest vrtání děr na týble.
Nastřelování do traverzy se dělalo již v roce 1989.
Mi nastřelovál garnýže v roce 84 manik 50kg a nastřelováky lítaly po obýváku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]