Zdravím všechny,potřebovala bych poradit a zároveň upozornit ostatní na další praktiky podvodníků.Na podzim jsem si našla brigádu z domova, brigáda vypadala dobře, firma existuje, inzerát zněl profesionálně (překladatelství, obsahoval nároky na zaměstnance). Tak jsem se rozhodla odpovědět, ale bohužel, nabídka brigády byla podvodná, nějaký podvodník využil jméno existující firmy, aby získal citlivé informace od lidí. Vyžadoval kopii OP z obou stran a k tomu selfie s OP (prý kvůli potvrzení, že jsem to doopravdy já). Samozřejmě já hloupá mu své údaje poskytla, ke všemu jsem mu poslala i trestní rejstřík, potvrzení o studiu, kartičku pojištěnce (vše jsem měla v souboru, který jsem posílala na brigádu do kina, ale kvůli pandemii jsem tam nenastoupila a v euforii jsem poslala ten celý soubor místo jenom té OP). Nyní OP a kartičku pojištěnce mám neplatnou a celý případ je nahlášen na policii. Nevíte, co mám nyní dělat dále? Výpis z BRNKI a NRKI mám v pořádku. Co by pachatel s těmito údaji mohl udělat? Prosím zdržte se komentářů kritizujících mou stupiditu. Také prosím odezvu od dalších obětí, pokud se tady najdou.
Zdravím, ty údaje může například prodat na internetu (deep web) lidé jsou za takové informace ochotni zaplatit velké peníze, taky se to dá použít k padělání dokladů, nebo vytvoření perfektního padělku dokladu vaší osoby a podobně, ale ve vašem případě by jsem se toho moc nebál, učítě vás to nezasáhne protože v případě, že by to někdo využil k výrobě padělků by si nejspíše zadal jiné jméno a fotku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.