Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyšetřování promlčených trestných činů

Od: hornet odpovědí: 10 změna:

Je možné obnovit vyšetřování již promlčených trestných činů? Za jakých podmínek a s jakými důsledky pro pachatele?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tr. z. § 35 Vyloučení z promlčení

Uplynutím promlčecí doby nezaniká trestní odpovědnost

a) za trestné činy uvedené v hlavě třinácté zvláštní části tohoto zákona, s výjimkou trestných činů založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka (§ 403), projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka (§ 404), popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia (§ 405), a to i pokud byly v minulosti spáchány činy, které by nyní měly znaky těchto trestných činů,

b) za trestné činy vlastizrady (§ 309), rozvracení republiky (§ 310), teroristického útoku (§ 311) a teroru (§ 312), pokud byly spáchány za takových okolností, že zakládají válečný zločin nebo zločin proti lidskosti podle předpisů mezinárodního práva,

c) za jiné trestné činy spáchané v době od 25. února 1948 do 29. prosince 1989, u nichž horní hranice trestní sazby odnětí svobody činí nejméně deset let, pokud z důvodů neslučitelných se základními zásadami právního řádu demokratického státu nedošlo k pravomocnému odsouzení nebo zproštění obžaloby, a které byly spáchány veřejnými činiteli anebo byly spáchány v souvislosti s pronásledováním jednotlivce nebo skupiny osob z důvodů politických, rasových či náboženských.

ladis*

Tohle to jsou takzvaně nepromlčitelné zločiny, Například když žoldák bojoval před 30 lety v Jugošce, může sedět i dnes, Pokud se mu to prokáže... Napasovali by mu to na odst. B

Stačilo by k tomu, že neměl oficiální povolení což tehdy byla povinnost od prezidenta mít glejt

Ps: Zdravím chlapce ze Specnaz cz :)

No, to se ta osoba s vytřeštěnýma očina má na co těšit za ten autonomní protektorát ("popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování") ..

ladis*

Tak teď nevím koho myslíš, AH? ;)

hornet
hodnocení

Díky za odpověď, ale asi jsem špatně položil otázku. Jde mi spíš nežli o trest, tak o dodatečné usvědčení pachatele (vyskytnou-li se nové okolnosti svědčící proti němu). Jinak jde o jiný tr.čin nežli vyjmenované, konkrétně poškození cizí věci.

Je možné dostat věc k soudu?

ladis*

Ne.

Pokud by šlo o trestný čin, policie by musela vznést obvinění před ukončením promlčecí lhůty.

Nestačilo by pouze podat trestní oznámení ve lhůtě.

Ale: Dohledej si, jakých případech se běh promlčecí lhůty zastavuje. Tedy Je možné, že promlčecí lhůta ještě neuběhla.

Nicméně od toho je promlčecí lhůta aby jsi podal trestní oznámení včas. Proč jsi tak neučinil? Informuj se přímo na státním zastupitelství nebo policii, nedávno jsem myslím promlčecí lhůty zvyšovaly s ohledem na výši škody

@hornet - Je možné dostat věc k soudu?

Zřejmě ne, pokud je skutečně promlčeno. Viz tr. z. § 34 Promlčecí doba

(1) Trestní odpovědnost za trestný čin zaniká uplynutím promlčecí doby, jež činí...

další info - délka, nezapočtení doby, přerušení - najdete v pokračování textu zakonyprolidi.cz/...

liska5
hodnocení

0x

Proto se vždycky dlouho čeká, až vymřou oběti a svědkové a pak se teprv kauzy otvírají.*alene*

hornet
hodnocení

Díky všem, docela mě překvapila rychlost odpovědí. Uvedu tedy, o co šlo.

Před cca 20 lety jsem měl velký obchod, neznámý pachatel rozbil výlohu a odcizil některé menší zboží, větší kusy některé poškodil. Trest.oznámení jsem samozřejmě podal, ale PČR pachatele nenašla.

Nedávno se mi ale doneslo, že kdosi se před několika svědky pochlubil, že toto spáchal on a že dokonce i ve více obchodech. Když se jej ptali, jestli se nebojí potrestání, smál se že je všechno 3x promlčené.

Myslím si to taky, ale zeptat jsem se musel. Zjevně ani nejde vymáhat náhrada škody, když pachatel nemůže být souzen.

ladis*

No Jo no, že vyhodili Masaryka z okna, se taky Chludilová dost lidí: Bělkin, pak nějaký StBaci a další... Nakonec podle všeho vylezl sám...

Že se chlubil ještě nic nedokazuje. Tak až to budeš vědět najisto, tak mu rozbij hubu beze svědků :) To je asi tak všechno, co můžeš asi tak dělat ...

Po 20 letech se může chlubit i vraždou, nic mu nepřišijo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]