Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se děje v Izraeli?

Od: ida20 odpovědí: 9 změna:

Nesledovala jsem žádné informace o tom, co se děje na Blízkém východě. Snažím se tomu nějk porozumět. Mohli byste mi prosím napsat o co tam jde? Co je příčinou těch bojů. Nemohu vůbec zorientovat v těch pojmech (Pásmo Gazy, Hamás, Židé, Palestina...) a dát si to do souvislotí. Moc děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

O co tam jde? To je naprosto jednoduché - židovský stát, obklopený arabskými. Izrael vznikl ve čtyřicátém osmém a od té doby konflikt víceméně nepřetržitě trvá. Vše ostatní je na dlouhé vysvětlování, spíše na studium.

doplněno 14.05.21 08:06:

Koukám, dnes je čtrnáctého a došlo mi to. Současná eskalace je omyl. Izrael slaví a Hamás to nepochopil...*alene*. Ra252,ano,jiné hranice. Jsou úspěšní...

Vznikl ovšem s jinými hranicemi ..

liska5
hodnocení

2x

Nechte si pár dní běžet jen Český rozhlas Plus. Dneska to tam velmi dobře vysvětloval přímo z Izraele Stropnický. Oni nebojují ani tak s Palestinou, jako s teroristy z Hamasu, kteří sami "své" obyvatele dokážou použít, jako živé štíty... Navíc v samotném Izraeli jsou rozbroje mezi vlastními obyvateli mezi sebou.

ladis*

K tomu Arménci...

Podobně asi jako na území bývalé Jugošky, prostě co některý etnika dokážou, na to máme my slabší žaludky...

hodnocení

2x

Není to spor mezi Izraelci a Palestinci, ale mezi státem Izrael a teroristickou organizací Hamás.

forum24.cz/...

Upřesním - ... mezi teroristickým státem Izrael a teroristickou organizací Hamás ...

kicune*
hodnocení

0x

Někdy odpoledne byla na ČT24 celkem srozumitelná reportáž, kde přesně toto rozebírali. Zkuste si to dohledat. Bylo to někdy po 14té hodině myslim.
Vše tam pěkně rozebírali, včetně historických souvislostí.

Jinak je mi tam z toho celkem smutno. Je to takřka neřešitelný problém.

doplněno 14.05.21 22:09:

Shrnutí v kostce: zpravy.aktualne.cz/...

ladis*

Asi takhle, si tam bourají vzájemně bábovičky - video https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/halo-tady-izrael-zidovsky-stat-varoval-muze-z-gazy-ze-mu-za/r~8a36d44ab56e11eb89ccac1f6b220ee8/

No, mydlí se to tam od pradávna: viz tato animace

kdo je kdo v tom videu viz https://blog.ninapaley.com/2012/10/01/this-land-is-mine/

kicune*
18.05.21 07:32

Nějak tak

Co se děje v Izraeli?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]