Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se chráníte před inflací?

Od: infinity odpovědí: 45 změna:

Dobréj,

zajímalo by mě, kam ukládáte či zhodnocujete své těžce vydřené peníze? Mi osobně se nelíbí držet peníze třeba na spořícím účtu, krásně se tam totiž znehodnocují a to dlouhodobě. Proto jsem už před dávnem začal kupovat zlato, stříbro, před rokem jsem koupil byt (nájemce mi splácí hypotéku a sám žiju na ubytovně :D) a pro větší spekulaci mám i kryptoměny (téměř jen BTC). Na bankovním účtu mám jen dostatek financí na to, co každý měsíc potřebuju a jinak nic.

Zajímalo by mě, kdo do čeho "vrážíte" peníze do budoucnosti a jestli máte jiné nápady/zkušenosti, určitě rád uvítám nové investice :)

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Pendrek máte ze života, člověče. Máte sice zlato, stříbro a drahé kameny /v které pohádce jsem už tohle slyšela?:)/, máte kryptoměny. Ale co Váš život? Někdo si prima bydlí ve Vašem bytě, Vy živoříte na ubytovně mezi všelijakými existencemi, škudlíte, nakupujete, ale sám si nic neužijete. Jste jen slouha peněz.

Máte rodinu? Pokud ano, co říká manželka a děti na život na ubytovně?

Život není nekonečný, proteče Vám mezi prsty, nic pěkného si nezažijete. A příbuzní, pokud nějaké máte /v horším případě stát/ si juchnou a Vašeho naškudleného majetku se rádi ujmou. ;)

Proto se vykašlete na majetek, jdětě bydlet do svého, když je ta možnost, občas si přilepšete, zajeďte na pěknou dovolenou...Co myslíte, že jednou bude? Tak si těch peněz užijte, dokud je čas. Člověče nešťastná. Jaga.

Záleží na tom, kolik je pánovi let. Taky se snažím zbavit peněz, ale už mi není padesát a jsem zajištěný, za ta léta.

infinity

Babo Jago, tohle bych si MOŽNÁ řekl před rokem 89. Ale v dnešní době a budoucí určitě víme, co bude? Já chci mít v 60 letech pasivní příjem, a ne živořit a už vůbec nebudu spoléhat na stát, že mu na mě nějak bude záležet. Krom toho o mě vůbec nic nevíte, ale odpovědi, na které se neptám, umíte zodpovědět zcela skvěle. Jsem na zaměstnanecké ubytovně naší firmy, kde není "kdo ví kdo", ale kolegové. Rodinný dům, který mám, je od mého zaměstnaní velmi daleko, proto jej zatím pronajímám známým. Chci taky zanechat něco potomkům, a v tom RD (který mimojiné již nemá žádný závazek) se později se svou rodinou usadit a po zaplacení hypotéky bytu, na který nezaplatím v podstatě ani korunu, bude do budoucna pro mé potomky jako bydliště, či jako prodej a peníze využují dle jejich úvahy. Rozhodně nebudu dětem šetřit na stavebním spoření, které jde pěkně ke dnu během desítek let, ale vložím jej do bytu, na který nezaplatím "v podstatě" ani korunu a v mých propočtech se ten byt zhodnotí třeba i o stovky procent (velmi pravděpodobně). Vy snad nešetříte peníze pro sebe nebo své blízké? Já je šetřím tímto, pro mě nejlepším způsobem.

A třeba zlato? Není dobré něco mít, jako jistotu vůči mé odvedení práci, která nehcci, aby přišla časem na zmar? Opravdu neusínám s polštářem plným zlata, jak naznačujete, že nic jiného mě nezajímá.

Nejspíš jsem se zeptal ve špatné poradně, z odpovědí zatím totiž cítím, že jsem úplný blb.

Já si myslím,že když by šlo do budoucna o navyšování inflace a znehodnocování peněz,a lidi budou opět potřebovat hotovost na koupi čehokoliv a budou postupně rozprodávat zlato,tak ho zase budete muset prodat pod cenou tpmu kdo ho vykupuje,páč u řezníka je blbost platit zlatým náhrdelníkem za dvě kotlety a pul kila slaniny,ne?

svatoslav

pane infinity,

na důchod to chce mít několik milionů naspořeno, jinak budeme živořit, ano, je to tak...

ladis*

Naspořeno v duchně anebo na účtu určitě nikoliv...

Ladis a nevyjde to nastejno? Nějaké výnosy sežerou poplatky za vedení účtu atd

infinity

babkazov :D :D :D

hodnocení

4x

Nevím proč, ale tenhle ten dotaz mi připadá jak skrytá reklama nějakého finančního poradce.*smich*

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, kupte si v aukci třeba originální obraz od Kupky, protože to je dobrá investice a můžete si zároveň udělat i hezčí bydlení na té ubytovně. Zdravím!

hodnocení

3x

Potkala jsem, po 20ti letech plačícího kamaráda, že mu zemřela paní, se kterou žil 20 let na hromádce. Bylo to rychlé, nestačil se smířit. Už jsme byli oba staří, takže kamarádství bylo opravdu bez vedlejších úmyslů. Pomáhala jsem mu přizpůsobit byt jeho potřebám. Našli jsme zlato a na jiném místě účty. Paní dala velké peníze do zlatých šperků a nic z toho. Chtěli to odkoupit jako zlomkové zlato za srandovní cenu. Kamarád měl dvě práce a projektoval ještě doma. Paní nakoupila zlato, koupila byt a zahradu, kterou zabavila její dcera a tajný bankovní účet také. *alene* Takže ztratil milovanou ženu, ztratil majetek a zůstal s téměř holým pozadím. Stihnul koupi zahradu, na kterou jsme spolu jezdili. Byl, chudák, naprosto zlomený a trvalo 3 roky, než se vzpamatoval a přestal šetřit, protože viděl, jak se jeho dvě dcery servaly o tu zahradu.*mir*Netroufám si vám radit, že byste měl žít a peníze by měly být prostředkem k pohodlnému životu. Viděla jsem jak se mému kamarádovi tohle nepodařilo. Nevím, pro koho a pro co, stále skrblil. A stále počítal a stále se staral, kolik stojí 10 dkg šunky. Smutný příběh!

infinity

To je velmi smutné. I to se stává, bohužel. Škudlit jen pro to, aby člověk měl co nejvíce, opravdu není úplně zapotřebí. Je to otázka rodiny, a kdo škudlí, pak může čekat od svých potomků totéž.

Přesně tak "babkazov". Naprosto s Vámi souhlasím. Já se jen divím, že Vám pan tazatel nevysvětlil, že když chce někdo "investovat do zlata", tak to neznamená nakupovat nějaké řetízky a prstýnky. Ty se pak opravdu vykupují za směšnou cenu. Ale asi se už umoudřil. :)

ladis*

Anebo už umřel

hodnocení

3x

Dobréj, máte barák a byt. Zkuste koupit chatu nebo chalupu někde v horách,také jí pronajímat. Večer na ubytovně se pak kochejte tím,jak vám skáčou penízky na účet.Třeba o vás paní Třeštíková natočí dokument Milionář z ubytovny. No a další prachy za to jistě taky dostanete a tantiémy...;)

infinity

Já se těma penízkama na účtu právě kochat nechci, proto jsou v nemovitosti :) Dobrá, zkusím se poohlédnout po nějaké reality show :)

ladis*

Pokud ti je do 30 tak ok.

Akorát že mám pocit že trošku kecáš, protože náklady na bydlení na ubytovně jsou typicky dražší, než výnos z bytu :))

ale diskuse, jak investovat, s tím tady neuspěješ, tady jsou 3 čtvrtiny důchodců a teenagerů školou povinných, těch v produktivním věku tady je minimum.

infinity

Ladis-

nechci dělat trading a nebo cokoliv podobného - tak vysoce rizikového. Jde mi o to, co s přebytky peněz a kam je uložit, aby moje práce nebyla znehodnocena časem.. Tzn. horizont 10-30 let a nějaké zhodnocení samozřejmě přivítám, ale nezáleží na tom - když nebudu podhodnocen, tak je mi to fuk - jedu na co nejmenší rizikovost. Nejde mi o výdělek, ale o ochranu mé vykonané práce.

Ano, pochopil jsem, že tady nikdo nic neví. Jinak o ubytovně se již dočteš v ostatních příspěvcích, nejde mi o to abych z bytu vydělával, pokud by chyběla tisícovka aby nájem pokryl hypotéku, pak ji doplatím, a navíc jsem počítal s tím, že hypotéku budu platit když nebudu mít nájemce, odkládám peníze jako bych platil hypotéku a jednou za rok to prostě budu házet do mimořádné splatky.. Všecko počítám tak, abych to zvládl zaplatit ze svého platu kdyby se náhodou něco stalo.

smode*
hodnocení

2x

Dobrý den. Záleží samozřejmě na každém. Řekl bych že dobrým způsobem jak kapitál zhodnocovat je držení či obchodování akcií nebo jiných adekvátních trhů. Zde v sekci Články si můžete přečíst o základech investic do akcií seriál.

hodnocení

1x

Před inflací mě chrání hypotéka... nemám peníze na účtu *smich2*

infinity

Můžeme podiskutovat o Vaší myšlence :) Co třeba fixace?

ladis*

Před inflací tě nejlépe ochrání dluhy :)

ordoabchao
hodnocení

1x

Vybavila se mi výměna mezi panem uhlobaronem a panem Smrtkou od Cimrmana.

"Důl vám nikdo nemůže vzít."

"Hahaha".

Pokud totiž ve volbách získají většinu eurolevičáci, budete jako majitel bytu "sedící kachnou" pro jejich zdaňovací zlodějny.

Mou strategií je krypto, ale ne pasivní držení.

infinity

Velmi dobrý poznatek ohledně daní :) Konečně někdo.

S tímto jsem samozřejmě počítal také, že se může stát, nicméně daň z nájmu (můj příjem) + daň z nemovitosti by měl pokrýt určený nájem, jsem totiž v příjmu nájmu v plusu 4tis. měsíčně a ty střádám pro tyhle situace, kdy případná větší daň bude pokryta nájemcem. Samozřejmě nikdo neví, jak by se mohly náklady zvýšit, proto je to riziko tohodle mého rozhodnutí, záleží, kdo je ochoten podstoupit PEVNĚ zvážená rizika a být připraven na případné ztráty :)

Myslím, že krypto je dobrý začátek, když je také na samém začátku a rozhodně jej budou čekat větší regulace. Můžeme být rádi, že jsme na začátku těchto technologií.

Nájemce Vá dá výpověď z bytu a jiného neseženete, co pak?

infinity

diesel: To jsem si říkal taky a proto minimalizoval tohle riziko a koupil byt v "jisté" Praze :) A myslím, že i méně zasvěcený ví, že čím dál více lidí hledá pronájem, stejně jako koupi.

ladis*

Když seš v příjmu z nájmu v + 4000, tak na které ubytovně máš menší náklady na bydlení než jsou 4000 na měsíc, tak to by mě fakt zajímalo : -)

hodnocení

1x

Tak nějak nerozumím té úzkostlivé starosti o potomky. Také mám děti a vychovala jsem je tak, že nečekají na to, co po mně zdědí. Dnes už je mi 73 let, něco po mně samozřejmě zůstane, ale i moje dvě děti mají dostatek, protože jednomu už je přes 50 let, a druhému přes 40 let oba pracují, a určitě nečekají na to až já umřu, aby po mně dědili a oni si teprve pak mohli zařídit svůj život. *sok* To by se chudáci načekali, protože nemíním umírat ještě tak alespoň 10-15 let. :-D Podle toho co máte, také doufám, že se ani Vaše děti na Vás nebudou muset spoléhat a že si dokáží na sebe vydělat a nebudou muset čekat na to až umřete, aby se mohli do toho bytu co máte v Praze nastěhovat, nebo ho prodat, aby měli z čeho žít. To by mi jich bylo opravdu líto. A nakonec i Vás. Abych pronajímala byt, a sama bydlela někde na ubytovně, tak to mi teda hlava nebere. Jo a BTC mám také, ale ne proto, abych z toho zbohatla, ale proto, že se mi ta myšlenka líbila, a něco jsem si před několika lety koupila. A jsem spokojená, ale zatím ještě milonářka nejsem...Takže možná moje děti? ;)

A na důchod nenadávám, jsem spokojená s tím co mám.

infinity

Umíte řešit Vy tady i něco jiného, než soukromí a život ostatních? Já jsem se na tohle vůbec neptal a navíc když byste četla komentáře, tak jste si mohla polovinu Vašeho textu ušetřit. Tahle moje otázka a odpovědi by mohly pomoct i ostatním, kteří by se chtěli na něco podobného zeptat, zatím mi připadá, že tady je jen senilní charta nudících se důchodců, co řeší soukromí cizích lidí, kteří se jich o to neprosí. Co s pčebytkem peněz? Naházet je do chlastu nebo automatu? Dík za rady. Nicméně gratulace ke dřívější koupi btc, doufám, že si jej dobře chráníte :)

ben®

infinity - mírněte se. Přišel jste si jen pro potvrzení své pravdy a že to děláte skvěle. Ovšem, musíte unést i jiný názor a když máte potřebu na vše reagovat, tak to udělejte slušněji.

infinity

ben další? To je neuvěřitelné, opravdu.

Já jsem se přišel poradit o dalších investicích, a ne o tom, jestli jsou mé investice správné či špatné, tak jakou pravdu si potvrzuji? Asi jsem napsal pravdu, která hodně zabolela, co? Divíte se mým reakcím?

Klidně tuhle diskuzi, páni moderátoři, uzamkněte, protože to nemá smysl.

Infinity, nechápu co Vás na mé odpovědi tak rozzuřilo *zmateny*. Ptal jste se, jak se chráníme před inflací. Napsala jsem svůj názor. Za celý život jsem ji řešit nemusela, a určitě nebudu muset až do konce života. Vy tady děláte, jako byste se obával o bůhvíjaký majetek, a přitom máte jenom to, co má většina ostatních a málokdo si dělá "vrásky" s inflací. To Vy jste tady vyjmenoval co všechno děláte, a jak jste se zařídil, abyste "něco" přenechal svým potomkům. Já jsem s tím nezačínala, to Vy. Tak se nedivte, že mi to přišlo trochu legrační.

"Asi jsem napsal pravdu, která hodně zabolela, co? Divíte se mým reakcím?" A tento Váš příspěvek mne rozesmál nejvíc. To jste totiž napsal Vy Benovi. Tak já nevím, co kdybyste se zamyslel nad tím, na koho tahle věta "sedí" nejvíc...*co*;) A nebojte, zatím ještě senilní nejsem.

infinity

Jestli nemáte žádné investiční zkušenosti a nápady, tak se můžete zdržet komentáře, tenhle Váš názor mě opravdu nezajímal, já se ptal na nápady a ne na nic jiného :)

ladis*

Prosím tě, já ti poradím, ať už máš objem 500 000 a nebo 5 000 000 na účtech, na to jsou specializovaná fóra, a dnes už u na youtube, jak to zhodnocovat, já ti svoje strategie tady vypisovat nebudu a ostatní k tomu pravděpodobně nemají ani zkušenosti, pravděpodobně se ti snažil naznačit, že je zbytečné škudlení nemá valného smyslu, s čímž souhlasím, Ale netuším, o jakých objemech a o jakým roční Cashflow, které hodláš někde uplatnit, se tady bavíme.

id
hodnocení

0x

Já chci mít v 60 letech pasivní příjem.

Kde máte jistotu, že se šedesátky dožijete? Šetříte pro potomky, hmmm, oni jsou nesvéprávní nebo postižení? Až tu nebudete, tak pěkné vztahy v rodině na trvalo rozvrátí dědictví. Ale to už vám může být fuk.

lamy13

To už tak bývá, že v normálních rodinách se dědí. "Nesvéprávní a postižení" rodičové v lepším případě svým potomkům nic nenechají, v horším případě po nich zůstanou dluhy. Takoví celý život čekají na všelijaké "rouškovné" a jiné bezpracné obohacení a s hlasitým halekáním se domáhají peněz odcizených jiným (v rostlinné a živočišné říši se takovým říká paraziti). Jelikož autor dotazu takto dopadnout nechce, tak spoří, investuje a snaží se tvořit pasivní příjmy. Třeba to je pro vás nepochopitelné, ale opravdu takové chování je normální.

Tak to jo.

Do jedné odpovědi zamotat děti, rodiče, důchodce, rouškovné atd..., to chce opravdovou fantazii*smich*

infinity

Že by se našel někdo, kdo mě chápe? Díky Lamy :) Snad by to mohlo otevřít oči i jiným užívačům života, pak stejně zjistí, že to užívání je sice fajn, ale nic nevybudovali pro své blízké a nakonec budou jak říkáte "nadávat" na důchod o 7 tis..

Zatím se tu řeší jen moje soukromí, ale dotaz nebo rada nikoliv. Aspoň vidím, jak na tom Češi jsou

hodnocení

0x

.Důležité je levně koupit, draho prodat a zdržovat platby.

Neberu to jako investiční záležitost, ale pro radost si skládám staré jawiny. Když občas nějakou prodám, tak jen proto aby udělala místo další

svatoslav
hodnocení

0x

zdravím, nepomůže prý nic, jen nemovitosti, pozemky, zlato... banky nepomůžou, také tam mám veškeré úspory - ale není prý povinností bank, platit nám za "úschovu" našich celoživotních úspor, našich peněz

gordon
hodnocení

0x

Děláš dobře, zrejme budes jeden z mala, kteri budou pripraveni na globalni měnovy reset. Mozna by stalo za to pouvažovat o XRP misto BTC.

infinity
16.05.21 18:57

Proč XRP?

gordon
gordon

SWIFT brzo skonci. Nahle a nečekaně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]