Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lískové oříšky a průmyslové loupání

Od: totak® odpovědí: 3 změna:
Nazdar inspirátoři a konspirátoři. Sedím tu a loupu kýbl lískových oříšků. Potýkám se s žalostnou produktivitou. Myslím si že dělat to na kšeft, nevydělal bych si ani na slanou vodu. To by mě zajímalo, jak se taková věc, jako loupání ořechů dělá v průmyslovém měřítku. Nevěřím na armády cvičených veverek nebo na čínskou babičku co to někde tluče v hmoždíři za hrst rýže denně. Neviděli jste někdo na Spektru dokument, Jak se to dělá..? Umím si představit nějaké vibrační desky nebo válce co ořechy rozbíjí ale čím pak může nějaká mašina vytřídit zvlášť skořápky a zvlášť jádra? Viděl jsem několikrát dokument z fabriky na čipsy, kde ultra rychlá kamera řídí trysky které vyhazují stlačeným vzduchem z pásu brambůrky s nestandardními rozměry nebo barvou ale třídění jader a skořápek na podobném principu si neumím představit. Tak se pochlubte svými teoriemi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to hodně jednoduchý princip, už jsem o tom přemýšlel, že bych si to udělal taky...

Je to rotující buden, který se otáčí a z něj vylétávají ořechy proti zdi. Nárazem se rozbijí. Primitivní a funkční! Šlo by s tím loupat všechny ořechy. ;)

doplněno 03.05.21 15:49:

Možností je samozřejmě více, tuhle můžete rovnou vyzkoušet! televizeseznam.cz/...

03.05.21 15:39
hodnocení

0x

hodnocení

0x

Na louskání vlašských ořechů nebo lískových oříšků jsem si vyrobil "malý pneumatický lis". Tím jsem tlačil na ořech proti podložce až skořápka praskla. Problém u vzduchu ale je, že nejde ihned zastavit a tak po prasknutí skořápky jsem většinou rozmačkal i ořech uvnitř.

Dalším krokem bylo doplnění páky, která zvětšila sílu a zpomalila pohyb. Takto jsem dokázal rozlouskat hodně lískových oříšků. Na louskání vlašských ořechů se moje konstrukce osvědčila tak napůl a tak tyto ořechy rozbijíme ručně kladivem.

No a na operaci přebírání ořechů od skořápek potřebuješ více lidí s dobrým zrakem. Je to taková zábava na zimní krátké dny.

Určitě by se dal na cokoliv vymyslet stroj, ale pokud stroj použiješ jeden týden v roce, tak je otázka jestli to za to stojí.

Taky si můžeš nechat vyrobit z děrovaného plechu sítka s různými velikostmi otvorů a takto odstranit aspoň malé skořápky. Zbytek ale v domácích podmínkách stejně musíš ručně přebrat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]