Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Společenství vlastníků bytů

Od: aloisb® odpovědí: 32 změna:

Tak jsme včera obdrželi od našeho správce vyúčtování nákladů na náš byt 3+1 za rok 2020. Překvapila nás vysoká částka za správu bytu a pozemků a sice více jak 35 000 Kč. Nabízí se otázka, k čemu je dobrá privatizace bytového fondu, když za komunistické totality jsme jako uživatelé obecního bytu platili měsíčně inkaso za tento byt včetně všech služeb, elektřiny a plynu necelých 400 Kč. Je zřejmé, že se na naše společenství vlastníků nalepila řada pijavic včetně našeho slavného výboru, jehož členové si dávají nehorázně vysoké roční odměny (předseda 20 000 Kč). Správcovská firma si musí fakturovat nehorázné částky a náš výbor jí to toleruje (asi z toho něco má). Členové společenství jsou jako ovce nahnané do stáda a na členské schůzi se nikdo neozve. A když se manželka ozvala, tak vypadala jak černá ovce a byla předsedou zesměšněna. Takže vlastnit v dnešní době byt v paneláku není žádná výhoda a pokud si někdo myslí, že zaplatí daň z nemovitosti a za odvoz odpadu a pak už jen spotřebu energií a vody, tak je na hlubokém omylu.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rise
hodnocení

2x

Privatizace bytů byla pěkně hnusná prasárna. Vše nedomyšlené, hodně lidí z toho mělo obavy, ale koho to zajímalo.

lamy13

Nemohu si stěžovat. Prodejní cena od radnice (ČSSD) 1 000 Kč/m2. Dnešní prodejní cena už hodně přes 30 000 Kč/m2. Naštěstí někteří duševní velikáni byty odkoupit nechtěli, protože to je zlodějna. No neberte to. Krásná 3+1, 75 m2 za 75 000 Kč. Dneska nabídka na odkup 3 100 000 Kč + 20 let výběr nájemného. Navíc i těch 75 000 Kč bylo za necelou tisícovku (= část výnosu z kuponové privatizace). Ze dvou kuponových knížek měl každý na nákup minimálně čtyř bytů. Byly to zlaté časy. Jak říkají pamětníci - panu Klausovi ručičky líbat.

hodnocení

0x

Ta částka je za Váš byt nebo za všech sto bytů vašeho baráku?

hodnocení

Tato částka je pouze za náš byt. V bloku je 200 bytů, takže roční zisk ze správy činí 7 milionů Kč.

@aloisb: Násobit umíte. Chápete ale rozdíl mezi příjmem a ziskem?

hodnocení

Z velkého příjmu se dobře ukrajuje velký zisk.*smich* Samozřejmě, že jsem napsal zisk a myslel náklady.

iz*
hodnocení

0x

"Nehorázná roční odměna 20.000 Kč" odpovídá 1666,67 Kč měsíčně. To má u nás i uklízečka, která v domě uklízí, měsíčně víc (± 2.400 Kč). Měsíčně to u nás na jeden byt vychází na ± 30 Kč...

hodnocení

Mimo tuto roční odměnu pobírají členové výboru 1600 Kč měsíčně.,

Víte, co je to součet?

hodnocení

Asi nevím, mám pouze vysokoškolské vzdělání.*bzum*

donpapa
hodnocení

0x

Jasně, všichni jsou ovce, jen vy jste tryskáč. Nechápu, proč nejste členem výboru. Nechápu, proč se nezajímáte o to, kolik a za co se měsíčně platí. U nás každý člen SVJ dostává měsíčně mailem od správce dvě tabulky. Jednak přijaté platby od členů SVJ, a proti tomu všechny výdaje (počínaje úhradou za energie, pojistné, nájem obecního pozemku, čištění komínů, odměna správce, až po nákup benzínu do travní sekačky, či bankovní poplatek). Druhou tabulkou je rozvaha.

Zcela chápu, že totalita byla pro vás rájem na zemi. I ten obyčejný dotaz na schůzi necháte na manželce. Pak se nedivte, že ti schopnější vás neberou vážně, a možná vás občas i trošku podojí.

hodnocení

Schopnější nebo lumpové? Vzhledem ke stoupajícím cenám bytů bude pro mne ráj na zemi, až ten byt prodáme.

hodnocení

0x

Před pár lety jsem měl udělat rozpočet na opravu vestibulu paneláku. Vyšlo mi to kolem osmdesáti litrů. Předseda výboru měl návrh - mají na to čtvrt mega, já to udělám, vyfakturuji něco pod čtvrt mega, stopade si nechám, zbytek dám jemu...*smich*. Tak už to asi občas chodí. Já ho poslal do p...ryč, ten kšeft jsem nedělal.

lamy13

To je možné jen v SVJ, kde všichni členové jsou momentálně zaostalí. Jednak předseda by neměl rozhodovat sám, jednak i řadový člen by se měl kouknut na cenovou nabídku. Každý normální chlap dokáže zhruba odhadnout cenu stavebních i jiných prací. Nepřijít na předražení o 200% je nereálné.

hodnocení

0x

Řekl bych, že neumíte číst.

Těch 35 000,- za správu ročně bude za celý dům, ne za jeden byt. Zkuste to ještě jednou.

hodnocení

Odpovím vám dne 26.4. , až budu zase v Praze.

hodnocení

Tak tady máte to vyúčtzování a těch 35 tisíc je skutečně na správu bytu za rok. Aby lidi spletli, tak místo "za byt" uvádějí kolonku "za objekt".

Společenství vlastníků bytů

Máte pravdu, že to vyúčtování je nějak zmatené, ale ten výřez tomu nepomohl. Řekl bych, že příspěvek na správu domu platíte 1123,50. Ale to snad víte, kolik měsíčně platíte.

hodnocení

Měsíční inkaso máme cca 8000 Kč, takže na správu bytu a fond oprav jde cca 5000 Kč. To je za rok 60 000 Kč, tak proč by z toho nehla ta správa bytu a pozemků (které prakticky žádné nejsou, protože pozemky okolo paneláku jsou v majetku obce) nemohla dělat těch 35 000? Ty částky "na objekt" odpovídají nákladům na byt.

Je v tom i teplo a teplá voda?

hodnocení

To ra252 : Ano, z vyúčtování je to zřejmé. Největší položku tvoří teplá voda.

kare
hodnocení

0x

youtu.be/...

hodnocení

0x

Tak jsem to vzal přes palec a vychází mi, že za byt 75m2 v Praze - Řepích platíte přibližně 3500 Kč měsíčně (bez vodného, stočného, tepla a odpadu. Tj nějakých 47 Kč/m2. To sice nejsou zrovna malé peníze, ale těžko soudit. Obdobně velké byty u nás, 40 km za Prahou vycházejí levněji, ale jak již bylo psáno, z výpisu nelze mnoho odvodit. Záleží na mnoha faktorech. Přijde mi ale až úsměvné se rozčilovat, že předseda bere horentní sumu 20000 Kč za rok. Uvědomujete si, že jde o 1660 Kč měsíčně a při mzdě 200 Kč/hod mu to dá na celé 2 hodiny týdně? Při přepočtu na reálný počet hodin by se mu bohatě vyplatilo jít doplňovat zboží do Kauflandu a měl by klid.

Pro Vaše info to, že zaplatíte jen daň z nemovitosti, odpad a energie platí tak možná v novostavbě RD a to tak první dva roky. Každý dům žere peníze.

hodnocení

To jsme si nerozuměli, pokud jde o tu předsedovu odměnu. Ten bere 2000 hrubého měsíčně a k tomu byla ta mimořádná odměna 20 000 Kč. Zdá se mi to nepřiměřené, když vše, co dělá, dělá také pro svůj byt.

lamy13
hodnocení

0x

Přečtěte si stanovy svého SVJ. Příspěvek na správu domu je určen k financování oprav a údržby společných částí domu (nové vchodové dveře, rekonstrukce rozvodů SV, TUV, CTUV, odpadů, vzduchotechniky, vymalování sklepů a chodeb, nová střecha, ...). V případě družstevních bytů se tato položka nazývá FOND OPRAV.

hodnocení

To lamy13 : Pokud máte pravdu, tak by právě v úkolech předsedy a celého slavného výboru bylo, aby v rozúčtování nákladů byly položky srozumitelně pojmenovány. Zejména starší vlastníci nepochopí, že pod pojmen "správa" se skrývá i tzv. fond oprav a investic.

lamy13

aloisb: Terminologie je v souladu se zákonem - to by se musel změnit občanský zákoník. Sám uznáte, že kvůli pár jednodušším lidem, není možné měnit základní zákony ČR.

Fond oprav mají družstva. SVJ ne.

hodnocení

To lamy13 : Ta zákonná terminologie je další důkaz českého Kocourkova, který nám zařizují poslanci. Je potřeba je všechny v příštích volbách vyměnit.

Můžeme vyměnit poslance nebo Vy můžete chodit na shromáždění SVJ.

hodnocení

0x

Také vlastním byt -člen společenství. Máme 1x za půl r. schůzi vlastníků kde bod po bodě odhlasujeme jakýkoliv finanční výdej. Mimo drobností za kanc. potřeby ap. Vy jste neodhlasovali odměny pro správce? Přece si nemůžou dát odměny bez vašeho svolení-jsou to vaše prachy-oni s nima jen hospodaří.U nás odhlasujeme každý jejich zvýšený příjem i zvýšený plat pro uklízečku za spol. prostory ap. Pokud se nedostaví aspoň 51% vlastníků tak vše jede dle starého do té doby než odsouhlasí těch 51% lidí.

hodnocení

U nás to vzali do ruky lidé tzv. "zvláštního ražení".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]