Nejste přihlášen/a.
Já už opravdu dál nemohu. Nejsem žádný fanatik a s češtinou se taky peru. Spoustu věcí píšu špatně a po staru, ale to co se děje na chatovacích serverech, na facebooku a v diskuzích je neskutečné. To už opravdu česky nikdo neumí? Pochopím, když někdo píše na mobilu. Pochopím, že někdo neumí mě/mně, cizí slova, koncovky či rody. To je opravdu ten nejmenší přestupek. Ale H,CH,K,R,D,T,N? Začínám být už háklivý na všechna ta by jsem, měli by jsme atd. Největší sranda je, když se někdo prsí vlastenectvím a neumí napsat jedno slovo spisovně. Já jsem snad měl ty perly sbírat. To by bylo.
Dnes v Deníku. Autorkou je šéfredaktorka.
Když byly jejímu synovi čtyři roky, našel fotku, na které je čtyřletá Carroll a myslel si, že je to on sám. "Byl to okamžik, na který jsem čekala celý život,"píše ve své knize, "tenhle chlapec s malými tmavými prsty, tmavě hnědými zářivými oči, kudrnatými vlasy a zvědavým výrazem, se ve mně viděl."
Zdroj: denik.cz/...
...na které je Caroll... je věta vedlejší, má být oddělena čárkami z obou stran. Za výrazem naopak čárka být nemá. Ale to je všechno nic proti šílenému (s) tmavě hnědými zářivými oči.
Jsem velmi tolerantní, vím, že chybovat je lidské. Ale když se někdo chce živit psaním, tak to má umět.
@satam: Šéfredaktorku jsem poměrně vlídně upozornila. Ptala jsem se, jestli skloňuje oč jako stroj, s oči jako se stroji. A doporučila jsem jí, aby vyměnila jazykového korektora a aby se naučila duál. No, včera večer to tam bylo neopravené. Víc už nemám chuť se na to dívat. Článek je tak trochu v duchu současného omlouvání se černochům. Nemohu za to, spojuji si tuto aktivitu, která i v naší zemi začíná v některých kruzích sílit, s nevalnou češtinou redaktorky a pravděpodobně tedy s jejím "výborným" ideovým profilem. A to už mi pak je také na .
Souhlasím. V poslední době mě právě ty JSE, JSI namísti SE, SI rozžhavují doběla. To nemůže normální Čech napsat
Moje řeč, nejhorší je, že ti co prasí češtinu se za to ani nestydí. Co je ale také špatně, že řada lidí ani neví, že ty kopance dělají. Prostě česky neumí a myslí, že to tak je dobře. Někdy se mi také stane, že narazím na výraz, o kterém si nejsem jist, jak se píše. V tom případě se snažím větu napsat tak, abych onen výraz nemusel použít. Ale jak říkám, kdo neovládá mateřský jazyk, je to ostuda. V různých poradnách řada lidí spoléhá na anonymitu a neřeší to, mě to ale vadí, že i když píšu anonymně, tak nechci dělat chyby. Zvlášť, když to před odesláním mohu zkontrolovat. Ale i chybička se může vloudit. Většinou se pozná, zda je to překlep, nebo to píše "neumětel".
Já bojuji s velkými písmeny.
Ale hodně mně štve, když někdo píše velikonoce a vánoce s malým písmenem, narozdíl od velikonočních nebo vánočních svátků.
Takže : Veselé Velikonoce nebo veselé velikonoční svátky
K tomu zajímavý článek. A prosím nedivte se, když jako příslušník starší generace (60+) píšu Velikonoce i Vánoce s malým počátečním písmenem. Změna totiž přišla v roce 1993 a to jsem bohužel dodnes nezaregistroval
Hodně chyb přehlížím, i když se mi při nich ježí všechny vlasy a chlupy a dostávám z nich vyrážku. Ovšem už jsem byl na několika fórech několikrát napaden (když už to bylo přes čáru, např. dotaz na 10 řádků bez jakékoli interpukce, tedy 1 věta, a navíc se spoustou gramatických chyb i/y, o mě/mně, zapomněl/rozuměl atd), že se nacházíme na diskuzním fóru nebo poradně a ne v češtinářském kroužku. Často to řeším tak, že na podobné dotazy neodpovídám, přestože odpověď bezpečně znám. Ovšem jsem pouze jeden z mála
PS: Omlouvám se těm, kteří jsou víceméně z mé generace a ta čeština jim zamlada nějak do hlavy nelezla. Obvykle se k tomu s omluvou přiznají a ani to napravit neumí. To pak chápu.
Sdílím Váš názor. Sám se snažím psát spisovně, není to kvůli vlastenectví, nýbrž k respektu k samotnému jazyku. Myslím, že je to tím, že spoustu lidí prostě nečte a nečte ani po sobě. Všechno musí být hned a rychle napsané, snad to někdo opraví za mě. A když ne, tak lušti. Je to na pytel. Samozřejmě, když někdo udělá nějakou malou chybu, chybu omylem, pak se to dá pochopit, nejsmezde samí lingvisté a češtináři, ale určitou kodifikaci a vzhled by to mít mělo. Je to přeci i reprezentace samotného uživatele.
Přikláním se k názoru "feraxe". Nářečí je jedna věc, ale když ten člověk píše, tak by snad měl vědět, jak to napsat normálně a správně, pokud chodil do školy. Mluvit si může jak chce.
Ale to máte těžké. Pokud se narodíte v nějaké vesničce třeba u Prostějova a všichni kolem mluví jen hanácky, tak i když se ve škole naučíte česky, stále mluvíte a myslíte hanácky. A často tak začnete i psát.
ringo® - doma také mluvíme "jak nám zobák narost", ale v psaném projevu automaticky píšu spisovně. To není žádný problém. Zvláště pak, když mě nikdo nehoní a mohu si to před odesláním zkontrolovat. A tak to může dělat každý. Překlep se přesto stane, ale je většinou poznat, že to je překlep, ne neznalost, nebo lajdáctví.
Ringo, teď jste mě vychytal. Mě,mne,mně je můj problém, v "by jsme, by jsem" vyloženě plavu.... Ale brutální chyby mi také pijí krev.
Liško, kdysi jsem maturoval z češtiny a docela dobře, za jedna, kde ty doby jsou. Dnes si občas slovo napíši třeba do wordu a zkoumám, jestli se to červeně podtrhne.... No a největší průšvih je, když po mně někdo chce, abych (aby jsem?
) něco napsal rukou, bez klávesnice...
Pomůcka:
Mne napíšu, když si mohu říct Tebe...Př.: Mne / tebe/ to nezajímá
Mně napíšu, když si mohu říct Tobě...Mně /tobě/ se to nelíbí.
Mě napíšu, když si mohu říct Tě... Volali mě? /tě/
Správné je to první a jednoduché!
Já bych spal... Žádné já by jsem!
Ty bys spal...Žádné ty by jsi.
Vy byste spali...Žádné by jste.
Poslední hodinu češtiny jsem měl někdy v roce 1970 a maturitu z ní nemám. Drobné chyby určitě dělám (s/z, čárky...), ale to, co se dneska vidí, skutečně přesahuje meze. Dalo by se to ještě tolerovat na poradnách, chatech a podobně, ale velmi hrubé chyby se objevují i v oficiálních sdělovacích prostředcích, které by měly procházet několikastupňovou korekturou. To už omluvit nelze.
U cizinců to chápu, čeština je údajně 3 nejsložitější jazyk na světě. Její pravidla často nemají moc logiku.
Přesně, grammar nazi. Tak mě bude titulovat ignorant, když mu vytknu chybu, to je dnes velká móda. Nu což, každého vizitka. Ale rodný jazyk znásilňují právě oni, kdo je tedy tím nacistou?
Vždy se takovýchto ignorantů ptám, zda mají řidičák. Vždy odpoví, že samozřejmě ano. Tak jakto, že se tito lidé byli schopni naučit stovky předpisů pro absolvování závěrečných testů, ale nejsou schopni se naučit aspoň několik základních pravidel rodného jazyka? Prostě ignorantství a neúcta ke druhým, ale především sami k sobě.
A abych nebyl až tak moc tím nacistou, dovolím si pod internetovou anonymitou jmenovat zdejšího přispěvatele s nickem "dabel", který snad není schopen napsat jedinou větu bez chyby. No ale o to více se snaží poradit každému. Mnohdy správně a řidičák také jistě vlastní.
A pro zakladatele: Do sbírky rád přispěji, pro začátek aspoň "samozdřejmě, zrdcátko, triska, abyjchom", ale mám jich fakt hodně.
Jo jo zrdcátko. Bejvalka, když si balila kabelku, tak na konci vždy říkala...a rtěnku.. A syn dlouho používal název artěnka.
V rodině mého manžela všich používají místo HOŘČICE tak HOŘTICE a jsou přesvědčeni, že je to tak správně. Šla mi z toho hlava kolem, protože třešně a višně nerozeznávali a všechno to byly višně, hrnci říkali kastrol a kastrolu pekáč.
Dnes ráno v rádiu na Dvojce moderátor Jiří Holoubek opět zDřejmě. Samozřejmě je zřejmé, že se nic nedře...
Ráno se mi v nestřeženém okamžiku na Barrandově jakýsi rádobyodborník snažil vnutit zaručeně funkční přístroj na likvidaci virů, čímž mě vyvedl z konceptu. Fascinovaně jsem zíral na 95%-ní účinnost přístroje na bázi UV záření a ono je to tak jednoduché - stačí vylézt na sluníčko a je to , netřeba si cpát Savo do žíly. Snesu ledacos, vydržím ledasco, ale totálně mě odbouralo ledascos. Brr. On se chudák možná jen přeřekl, ale že to někdo v klidu pustí
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.