Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvalitní bonboniera

Od: neznalec odpovědí: 25 změna:

Ahoj,
ráda bych blízké darovala nějaký dobrý set pralinek/ čokoládových bonbónů atd. a jsem ochotna i dost připlatit za kvalitu. Znáte prosím, nějaké dobré značky? Klidně i e-shopy.. díky.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kicune*
hodnocení

1x

Já jednou dostal tuhle: e-cukrovinky.cz/... Bonbóny byly opravdu výborné.
Pak jsem jako dárek pro marcipánožrouta koupil tuto: e-cukrovinky.cz/...
Feedback jsem neměl, ale vzledem k tomu, jak se mu rozsvítily očka, když jsem mu ji dával, tak asi dobré.

cokokoco
hodnocení

0x

Zdravím,

zrovna nedávno na mě v reklamách na internetu vyskočila reklama na e-shop čokoládovna Janek, zkuste kouknout, vypadalo to moc dobře. Nebo Jordis (taky česká značka) je prý taky kvalitní, ale nevím, jestli dělají i pralinky.

neznalec
hodnocení

Děkuji, podívám se.

michaelin*

Jordis je jedna z mých nejoblíbenějších. Překonají ji snad jen belgické "mořské plody" z lidlu :-D Navíc jsou za pár korun. Nicméně koukala jsem že existují i bonboniery, jejíchž součástí je i stírací los. Což mi přijde taky jako zajímavý dárek, pokud nepůjde o nějaké levné náhražky z palmáče :-D

ruzena*
hodnocení

0x

google.cz/...

google.cz/...

Tak pokud vím, nejznámější a nejlepší jsou belgické pralinky...

Škoda, že nesmím sladké... *plac*

ruzena*

A není to ani tak drahé...*sok*

doncoco.cz/...

Tak ty mě vůbec nechutnají, jsou přeslazené.

lidus*

Belgické pralinky a to přímo z Belgie je velmi sladké a jaksi mazlavé mlsání. Když mi chce někdo udělat radost dá mi TOFIFE, mandle v hořké čokoládě a skořici. Nezáleží na ceně a luxusním balení. Měla byste vědět zda obdarovaný má rád hořkou čokoládu nebo mléčnou, plněnou alkoholem atd.

hodnocení

0x

Za nejkvalitnější čokoládu považuji Lindt, jestli dělají bonboniéry nevím.

19.05.21 18:03
Dělají.

72mona
hodnocení

0x
Naprosto mi vyhovuje ta LIDLácká: Bonboniéra Pralinky lanýžové Premium J.D.Gross.
Nebo využít služby nějaké místní čokoládovny a sestavit bonboniéru na míru. M.
kyjev

Ano ty jsou skvěěělé

molly
Mně fascinuje jak jsou ty chutě lidí různé. My ji měli ve vánočním balíčku a přišla mi hnusná. Strašně sladká. Tuková. Patlavá. Ale říkala jsem si že jsem frfňa. Pak ji dostala babička, je jí 80, jídlem neplýtvá. Načala ji a sama řekla že je hnusná. Za mě fakt ne. Brrr. Kvalitní čokoláda je Michel Cluizel třeba - pro tazatelku
72mona
Molly - sladká? Samozřejmě. Jak jinak. Vždyť ty pralinky tvoří převážně náplň, která je extrémně sladká. Ale chuťově jsou jinak skvělé. Stále používají kakaové máslo a chybí tak hojně využívaný palmový tuk a sójový lecitin. M.
molly
@72mona Prostě přeslazená. U nás ležela snad 2 týdny na stole a pak letěla do koše. Jak řekl přítel - všechny ty pralinky chutnají úplně stejně. Můžou z toho udělat jednu hnusnou sladkou kouli a pak to nasekat na kousky. Nám prostě nechutná. Ale chápu, že je to věc individuální. Často se mi stávalo třeba v hospodě že lidi si chrochtali jak jim chutná a mně přišlo jídlo jako průměr/podprůměr. Možná mám moc citlivé chutě nebo co já vím...
72mona
Souhlasím. Chutě určují hodně. Já poslední dobou nesnesu "kvalitní" šunku s obsahem soli vyšším než 2,0 g. Ovšem se sladkým je to jiné. Jsem závislá. To znamená, že zdlachním vše bez rozdílu chuti, hlavně že je to sladké. Tedy pokud mi to někdo dá. Já sama si vybírám a raději nic nekupuji. Když už, jsou to opravdu věci buď z místní čokoládovny (naprosto luxusní bonbóny s pomerančovou náplní nebo s chilli), nebo hořké čokolády Lindt...a když už, tak právě LIDL pralinky. Cukr je to jediné, čeho je tam víc. Vše ostatní je OK. M.
molly
@72mona Možná to bude ono? Já sladké skoro nejím, tak třeba proto mi pak přijde vše extra sladké :) Každému co jeho jest, hlavně když nám chutná :-D
72mona
Tím jsem chtěla hlavně říci, dívat se na složení. Cesta do pekel je palmový tuk a lecitin. Cukr je to nejmenší zlo. Slouží jako zvýrazňovač chuti. Ale jak píšete, citlivé jazýčky (hlavně ty, co moc nejí cukr), poznají vše. M.
liska5

72mona, nerozumím té Vaší averzi vůči Lecitinu. Většinou si ho lidé kupují, jako potravinový doplňěk. Já občas také. Jaká negativa na něm shledáváte?

72mona
Liško, není to nic nastudovaného, jen zkušenost z dřívějška a přetrvávající averze. Už několikrát jsem zmiňovala svou závislost na sladkém - čokoládě. Takže kdysi bylo období, kdy se u nás ve velkém začalo objevovat zboží (levné!) z Polska. Místo čokolády se tu rojily "pochoutky" atd. Tyhle levné sra*ky byly narvané vším možným, jen ne tím, co tvoří čokoládu a její chuťové vlastnosti. Sójový lecitin byl vždy na jednom z prvních míst ve složení. Je to stejné, jako když arašídy (hmotu) nahradíte arašídovým aroma (tekutinou). Recept musíte doplnit něčím jiným (úplně ho změnit - v reklamě oblíbené "nový a ještě lepší"). Sójový lecitin, stejně jako palmový tuk neodsuzuji, jen je uvítám ve složení výrobku až na zadních pozicích. M.
liska5

Aha, takže tam lecitin v ideálním případě nepatří, jelikož je podstatná ona kakaová hmota. A co je navíc /lecitin/, je náhražka, byť z rodu přijatelných, ba prospěšných surovin.

72mona
Tak zrovna jsem narazila na zajímavé stránky (výroba čokolády). A ano, zrovna lecitin vám (prý) pomůže určit kvalitu čokolády.
Kopíruji, co píší o lecitinu: Lecitiny
Nejčastěji používaný je sojový lecitin. Jedná se o vedlejší produkt z výroby sójového oleje. Je to forma tuku, která se do čokolád přidává jako zušlechťující látka. Usnadňuje výrobu a práci s čokoládou při jejím zpracování. U mnoha čokolád má své opodstatnění. Zejména u levných variant, do kterých je přidávaný odtučněný kakaový prášek, pomáhá k lepšímu rozpouštění čokolády v ústech a částečně tak nahrazuje kakaové máslo. Sojový lecitin je totiž emulgátor. Umí spojovat částečky vody a oleje dohromady. A to se právě hodí v případě, že se čokoláda dostane do kontaktu se slinami. Odtučněná varianta by měla problém s rozpuštěním, proto na řadu přichází tato pomocná látka. U kvalitní čokolády ale v tomto ohledu nemá význam takovou látkou používat. Takže přidaný lecitin může být signálem, že v ruce držíte čokoládu standardní či podprůměrné kvality. Stejného efektu totiž dosahujeme jednoduše přidáním kakaového másla, ale již jsem vám vysvětlil, že je to celkem drahá surovina.
Lecitin má také vliv na tekutost čokolády (tzv. viskozitu). Čokoláda je po jeho přidání tekutější, rychleji se temperuje, lépe se odlévá do forem. Toho lze opět dosáhnout přidáním kakaového másla.
Lecitin také pomáhá zvýšit trvanlivost čokolády, která je též stabilnější a je u ní menší riziko vzniku dobře známého bílého povlaku na čokoládě.
Možná vás zajímá, kolik se sojového lecitinu se do čokolády přidává? Stačí ho málo a bývá v čokoládách ve stopovém množství. Teoreticky ho lze přidat maximálně 0,5 %, pak už se žádoucí efekty nedostavují. Naopak. Vlastnosti čokolády se začnou zhoršovat. Hodně muziky, za málo peněz.
Vůči lecitinu se v zásadě aktivně nevymezujeme. Ale sami ho nepřidáváme. Snažíme se o maximální jednoduchost a chceme, aby čokoláda vycházela jen z přírodních surovin. S lecitinem navíc čokoláda tak trochu chutná, jako kdyby do ní byl přidaný vosk. Takže my volíme, když už je to potřeba, přidání kakaového másla. Navíc většinová produkce lecitinu pochází z geneticky modifikovaných sojových bobů, ze kterých se dostává chemickými rozpouštědly, což nám nepřijde v souladu s naší filozofií výroby čokolády.
chocolatehill.cz/...

liska5
hodnocení

0x

Lindt LINDOR 70% - černá stojatá krabička se zlatým písmem a celofánovým okénkem, kde jsou vidět zlatě balené kuličky z 70% hořké čokolády s jemnou náplní - 16ks v balení za asi 140,- v akci v Bille byly za 99,90 Kč. Viděla jsem jinde dvě velikosti těch krabiček! Já na tom ujíždím. Pak jsou stejného typu barevné krabičky, ale v těch ty kuličky jsou z mléčné čokolády. Ještě tak ty v krabičce modré s kokos.náplní, zato oříškové jsou "nejslabší". Mne ta mléčná přeci jen nebere, je na mne dost sladká.

liska5

Upřesnění: Krabička od 70% není černá, nýbrž tmavohnědá. Ostatně jako ta hořká čokoláda.

hodnocení

0x
Hlavně si dávejte pozor, ať nekoupíte prošlé. Včera se mi to stalo a dneska to jedu vrátit do Billy. Všimla jsem se toho až doma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]