Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výslovnost u moderátorů

Od: svatoslav odpovědí: 28 změna:

Zdravím Vás, jistě je tady plno dalších, kteří také mají citlivé ucho a špatně nesou výslovnost našich redaktorů

a moderátorů v televizích (hlavně hláska "L", to je příšerné) - to se dnes nedělají žádné hlasové zkoušky a na obrazovku může kdekdo? Teď tady mám puštěnou televizi a zase mi to "rve uši"... to příšerné el...

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Vadí mi u mnoha moderátorů výslovnost, způsob řeči, vyjadřování...Kdysi byla televizní hlasatelka osobnost. Vzpomínáte třeba na paní Vostřákovou, Moučkovou, Burešovou, Retkovou, Čechovou a další? Třeba paní Čuříková ve Vlaštovce. To bylo radost poslouchat.

Dneska patlají, mektají, zadrhávají, špatně vyslovují, takové lidi by dřív do televize vůbec nepřijali. A když, tak nanejvýš umývat schody.

Vadí mi třeba řeč pana Matonohy, který sám sebe považuje za hvězdu první velikosti. To jeho občasné brebtání a syčení, když neví, co honem říct, mi trhá uši. Ale není sám, čeština jde pomalu do kopru a nejenom v televizi. Je to škoda. Jaga.

motak
Kdysi byla totiž televize NĚCO! Sledoval ji celý národ každý večer.
A dneska?
svatoslav
hodnocení

Hlavně ta výslovnost hlásky EL, to je příšerné, zaměřte se na to, prosím...

Taky mi pan Matonoha vadí, jeho VOTÁZKY, VOBĚD atd. Hlavně je to takový suverén,všude byl,všechno zažil a není profese,kterou by nedělal :-D.

hodnocení

3x

Taky si myslím že dnes dělá moderátora jen ten kdo umí otevřít pusu nebo má v branži nějakou známost.

Např.moderátorka počasí na CT24 Jarina Sochorová.To je dílo.To kunkání,přeřeky.pochechtávání,polykání slov,pískání atd...to rve uplně uši že musím přepnout.

To nechápu jak tam stále může být už asi 3 roky a zlepšení stále žádné.To není nikdo ve vedení kdo na takové věci dohlíží.

svatoslav
hodnocení

Ta výslovnost el je příšerná u mnohých moderátorů, nikomu to nevadí?

Další chyba mě děsně vadí a už mnoho let do televize píši - a nic. Přece slogan Tn.Cz. "Víte to první. "

NESMÍ obsahovat tečku na konci , to ví přece každý...

motak
Pokud nekoli let píšete do televize kvůli jedné tečce, tak to už je taky diagnóza.
Taťána Mikova mlaská v televizi už 20 let a nikomu to evidentně nevadi...

A víte, že ta Sochorová mě hned napadla, sotva jsem si přečetla nadpis příspěvku. Když před pár lety začínala, to bylo tak hrozné, že jsem vůbec nechápala, že neodejde sama. Teď už se trochu zlepšila, ale stále je nejistá a má takový mektavý nepříjemný hlas. Asi tam má nějakého zastánce, jinak si to nedovedu vysvětlit.

svatoslav
hodnocení

nechtěl jsem nikoho jmenovat, nesluší se to... ale vy tady jmenujete, tak se také vyjádřím:

Nehezkou výslovnost hlásky el má dr. Zárybnická... ale tu jsem zrovna nemyslel... je to odbornice, to toleruji... Vadí mi to na Nově a Primě... zoufalost... snad každý třetí redaktor...

liska5
hodnocení

3x

Mně stačí Jiří Václavek jeho e - a .../ ladovac je lidovec/. To mám chuť to vypnout.

A pak skoro u všech číslovky řadové ...Oni si s tím nevědí rady.

pb®
hodnocení

2x
Shrnul jste to naprosto přesně. Logopedické vady mi vadí a zvlášť u takové profese. Někdy mám pocit, že špatně vyslovené L snad nikdo nerozezná. U zpráv na Nově, kdy nějaký zoufalec řekne úplné prd o něčem absolutně nepodstatném a více se máte dozvědět na tn.cz, si myslím, že snad zaměstnávají mentálně znevýhodněné. Úlohu těchto lidí jsem nikdy nepochopila.

joudic*
hodnocení

1x
vsechno je tak nejak upadek poslednich 10-15 let, v mnoha oblastech, inkluze neschopnych nebo nevhodnych a nesmyslna vysoka tolerance pri posuzovani odvadene prace. Jsem perfekcionista a jsem na kazdou svou praci prisny a lemplovstvi moc tolerovat neumim, kor kdyz je navic zretezene, ze se stane, ze vsechny clanky v retezci jsou lemplove, treba napr. herec, kameraman, reziser, scenarista, reditel tv.. a ani jeden clanek neodchyti lemplovskou praci toho pod nim, a jde se s tim ven.

hodnocení

1x
Hlavně mi vadí hlásička počasí na Nově Tereza Jandová.Po každé větě viditelně polkne.O Madam Sochorové škoda slov,ta je asi veselá v rozkroku,jinak to není možné.Tu by každý normální šéf vyrazil na hodinu.
svatoslav
hodnocení

nene, paní Jandová je super, ale ten mladý pán... dnes byl ve Snídani s novou... el je příšerné...

A dnes večer se podívejte na Zprávy a pak napište..

hodnocení

1x

Mě kromě těch různých kopanců v češtině vadí, jak nám čím dál více vnucují slovenské moderátory. A to jak v rádiích tak v televizi. Nějak se nám zde rozlézají. Jednou se odtrhli, tak ať tam zůstanou. A pokud se tu chtějí prezentovat, tak ať mluví česky. Příkladů je mnoho, třeba pořad Objektiv, nebo např. Cyklotoulky, které dříve byly jen s jedním českým průvodcem.

hodnocení

0x

A po nás potopa *zed*

hodnocení

0x
Co se na Primě objevil Šebrle jako moderátor už mě nic nepřekvapí.
Ale ten se oproti Jarině hodně zlepšil

Mě se líbí,jak si pan Šebrle vždy když se mu podaří přečíst souvětí bez zakoktání,oddechne. Je pořád v křeči a snad ani nedýchá.Oproti jeho kolegyni,která moderuje suveréně a přirozeně.

hodnocení

0x

Ano, jako odstrašující případ doporučuji poslechnout si některý všední den v 8:30 na Českém rozhlasu dvojce pořad Jak to vidí. A to konkrétně paní Zitu Senkovou. Tam si užijete nesprávného "L"do sytosti a strašlivého slovenského akcentu rovněž. Abychom si rozuměli - paní Senková hovoří bezchybně česky, jak se to se na veřejnoprávním rozhlase tak nějak sluší a patří. Já bych takto spisovně slovensky nikdy mluvit neuměl a to jsem na Slovensku strávil 5 let ve škole. Ale jak píšete, výslovnost trhá uši...

Třeba zde:

mujrozhlas.cz/...

asd1
hodnocení

0x

Totální úpadek jako ostatně u většiny řemesel. Mám pocit, že dnes redaktora/ moderátora dělá kdejakej jouda s dírou do ... Gramatika, slovosled, vulgarismy, neumí vyslovovat... Klasika 10% je dobrých, 90% tam nemá co dělat...

hodnocení

0x
U českých moderátorů,jinej ,krásnej, atd.
svatoslav
hodnocení

Nebo když v Událostech zazní: "Náš bruselský zpravodaj..." - snad: "Zpravodaj v Bruselu"? Ne? A těch příkladů je hodně, přitom je jejich práce jen texty číst, nebo si je musejí i psát a editovat? Že často věta nezačíná podmětem, nýbrž předmětem, to mi vadí rovněž... asi jsem moc náročný...

Na bruselském zpravodaji nevidím nic divného. Nesmíme to zase přehánět. je to normální spisovný výraz.

svatoslav
hodnocení

Není žádný "bruselský zpravodaj", stejně jako není "dopisní papír", "páteční vlak" apod. Jsou to vůbec kodifikované tvary, přemýšlím? Je zpravodaj v Bruselu, papír ke psaní dopisů, vlak, co jezdí v pátek/o pátcích apod. Ale to je už možná moc, chápu.. Díky všem za reakce

To by pak podle vás nebylo ani Plzeňské pivo (pivo z Plzně), nebo jablečný závin (závin z jablek) a pod.

A o pařížském salátu ani nemluvě. Protože salát z Paříže nemusí být to samé :)

petrsvaty
hodnocení

0x
I retardi mají svá práva

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]