Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
může to být náhoda a můžou to být určité tzv. předtuchy. Těžko to takto posuzovat.
Existuje obor, který je nazván - parapsychologie. Informací o parapsychologii je na netu hodně. Tady je odkaz na jeden soubor o tom, který jsem náhodně vyhledal na internetu a kde je základní přehled názvosloví.
Spousta lidí tvrdí, že nic takového, jako je jasnovidnost nebe telepatie apod. neexistuje. V minulosti existovali lidé, kteří tyto schopnosti měli - např. Edgar Cayce, Wolf Messing, Vangelia Gušterová (které se říkalo baba Vanga).
Informací o těchto lidech můžete vygooglit dost.
O životě Wolfa Messinga byla vydána i kniha. Možná je ke stažení zde
Tady je odkaz na stránku wikipedie na článek o E. Caycem
Co se týká "náhodných "potkání se (setkání) , tak možná by Vás zajímal článek o tzv. synchronicitě, na který dávám odkaz:
Možná by vás zajímal jeden dokumentární pořad , na který dávám odkaz (ale samozřejmě je možné to, že lecos v tom dokumentárním přadu je vymyšlené).
Ano, tyto věci popisuje mnoho lidí. Často je varovaly před nebezpečím. Někdo má tyto vize či sny i pravidelně. Někdo je zase nemá nikdy a může mít tedy sklon je popírat, ale to je jen nedostatek zkušenosti. Problémem býva je využít, protože ne vždy se dá určit doba, kdy daná situace nastane.
Telepatii u zvířat zkoumal např. nekonvenční vědec dr. Ruper Sheldrake. V češtině vyšla jeho kniha "Váš pes to ví" (Dogs that know) o domácích zvířatech, která vědí, že se jejich majitel vrací domů (v nepravidelnou dobu), což je běžná zkušenost jejich chovatelů.
Jestli nějaký jev něco konkrétního může znamenat, to nevím. Pojem náhoda nelze jednoznačně definovat. Subjektivně může být nějaký jev považován za náhodný, pokud dotyčný člověk nezamýšlel dosažení něčeho a nijak to neplánoval.
Pojem osud taky nelze jednoznačně definovat. Prakticky "řešeno", je otázka, zda jsou předtuchy nějak prakticky využitelné.
Další ne zcela jasně definovaný pojem je pojem intuice.
Tady je odkaz na článek nějakýho psychologa o intuici:
obcas mam pocit (2-3x do roka), ze to co delam tak o tom se mi driv nekdy zdalo, ze to budu delat, nebo ze se na tom miste budu nachazet. Proste mi prijde to misto...treba prace, chodba kterou jdu najednou povedome...jako bych to uz nekdy videl ve snu (treba pred nekolika mesici)...je to jen pocit...mozna ma moje pamet spatne ulozene myslenky ...nevim.. ale tak to je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.