Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malé sebevědomí a bolest

Od: jitk odpovědí: 3 změna:

Ahoj,

chtěla bych se vás zeptat na sebevědomí, asi ho nemám. Pořád se mi vtírá pocit, že jsem špatná ale nevím proč, nedělám nic zlého ani nemám zlé umysli nic ... ale ten pocit je silný.

Třeba i když jsem v právu a třeba se ohradím nebo někoho zastanu, tak i v ten moment mám pocit že jsem šppatná a za trest to slíznu a většinou taky že ano. I když myslí vím, že jsem udělala dobře, stejně cítím tohle a pak mám problém bránit sebe ...

Rodiče jsem měla hodný, prarodiče taky a sourozence taky.

Máte na to radu, zkušenost, typ? S psychologem ještě chci počkat, nejsou peníze navíc a taky se stydím, i když vím že dnes psychology využívá mnoho lidí standartně :D ale přes to ...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

angel
hodnocení

1x
Vždy co uděláš, nebo se tak rozhodneš,je správné řešení, první myšlenka co tě napadne je správně, mozek je prostě něco jako počítat,krej rozhode co je správné a co ne. Ale u někoho to tak prostě není, kašli na ostatní a stůj si zasvim a ať si každej mysli co chce, co ty uděláš je jen a jen tvoje čisté rozhodnutí a nic víc už udělat nemůžeš, maximálně být bůh :)

hodnocení

1x
Pokud máte nějaký problém sama se sebou, pomohlo by sebepoznání. Nestačí o problému vědět. Je potřeba jít zpět a zajímat se proč. Až se dostanete pomocí otázek na to, čemu v sobě nerozumíte, až k tomu, kdy a proč ten problém vznikl.
Pokud máte nízké sebevědomí, dobře. Každý člověk je jiný. Dá se jít oklikou. Možná máte na sebe moc vysoké nároky, smíte je snížit. Klidně nemít vůbec žádné a zkusit od nuly přidat nějaký cíl tak, aby vám ještě dělaly radost, ne drtit se přehnanými nároky.
Tak, jak je příjemné mít někoho ráda, a když někoho opravdu milujete, neřešíte jeho chyby, najděte svoji lásku k sobě. Láska se dá trénovat, hledejte, co je na Vás zajímavé a krásné. Vaše negativní myšlenky se dají úplně hned zastavit, pokud je budete považovat za nedovolené a okamžitě si připomenete, co Vám dělá radost - i na sobě. Nevšímat si vůbec žádných negativních myšlenek.
Dál by pomohl "přátelský postoj". Teda uvědomit si, že jsem ten nejbližší a vlastně nejcennější člověk, kterého mám. Nemůžu "mu" proto ubližovat, protože to ničí energii i radost ze života. Jednám s ním tak, jak bych jednala s přítelem, kterého mám ráda a proto ho nechci žádnou myšlenkou (nebo slovem) zranit.
Někdy se lidi trestají, a přitom ani není za co.
Bránit někoho je možné, jen pokud člověk dané situaci opravdu dobře rozumí. Někdy ji ten "káraný" člověk potřebuje ke svému zmoudření, a tomu nesmíte bránit. Pokaždé, když vběhnete mezi kladivo a kovadlinu, tak kladivo nejspíše dopadne. Můžete vysvětlit kovadlině, že má svobodnou vůli a nohy, naučte jí uhnout. Dostane tím od vás mnohem cennější dárek. Dost záleží na situaci. Například bránit se (nebo někoho) šéfovi v nevhodnou chvíli znamená nabourávat jeho autoritu před ostatními.

joudic*
hodnocení

0x
moc premyslite, toho se sice nezbavite, ale vekem se hrany obrousi a prestanete tolik kraviny resit nebo budou mit minimalni dopad taky nejaky pritel by to mohl zaonacit hh

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]