Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opadavé stromy v teplých oblastech

Od: jayk odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, jsem takový maniak přes webkamery a dívám se na různá místa na světě. Docela mě zaujalo že jsou opadavé stromy i v krajinách kde nikdy nebo jen velice málo sněží. Takový příklad je Dallas v Texasu nebo Porto v Portugalsku. Jsou to města která jsou vyhřívaná mexickým zálivem a Atlantikem.
Mráz je zde takřka nemyslitelný a přesto zde stromy shazují listí.
Jak je to možné?
Možná to někomu přijde směšné ale tohle mě fakt zajímá, děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Listnaté dřeviny shazují listí proto, že potřebují zmenšit na minimum plochu, ze které se jim odpařuje vláha (= listí) v době nedostatku vody u kořenů, aby neuschly. Při mrazech dochází k promrznutí půdy na led, tudíž kořeny nemohou čerpat vláhu, a pokud by listí odpařovalo, dřevina by ne zmrzla, jak se nesprávně říká, ale uschla. A totéž se děje v oblastech, kde jsou dlouhodobější sucha. Jakmile dřevina zaznamená ve svém těle delší dobu nedostatek vláhy, shodí listí a přečká do období dešťů, kdy kořeny vláhu načerpají, těo se zavodní a listí opět naroste. Ida

ruzena*

Výborně, ráda jsem se poučila, také podobně courám dnes už jen takto po světě a i já si často říkala, že některé věci si neumím vysvětlit..jste chytrá a víte hodně, mám tohle ráda - chytré lidi. Děkuji také za poučení. Je to vážně hodně zajímavé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]