Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím lepší prostředky člověk má tím je svobodnější? Co si o tom myslíte vy?

Od: dsweweqqwe odpovědí: 18 změna:

Pokud člověk žije třeba v naprosto svobodné zemi ale je bezdomovec je mu to k ničemu, a svobodu nemá, a nemůže skoro nic dělat, ale pak je třeba nějaký milionář který žije v totalitním režimu a díky těmto prostředkům si může zaručit svobodu (emigrací, útěkem a tyto prostředky mu k tomu pomůžou. Dá se to takto vzít se vším, je tedy pravda že čím lepší prostředky daný člověk má tím je svobodnější případně má vyšší míru "svobody"? Co myslíte?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ruzena*
hodnocení

2x

Ano - peníze jsou svoboda i když také jen do určité míry, protože nikdy nejsme svobodní uplně. Jsme závislí na vodě, na potravě, na kyslíku...často i na lásce, bez ní bychom se nenarodili..

Svobodní se mohou cítit lidé, když mají svobodné myšlení, to bývá ale nejvíce mezi vzdělanými lidmi, protože nejen peníze, ale i vzdělání člověka osvobozuje..Podle mého názoru je svoboda příliš široký pojem, aby šla definovat do jedné - dvou vět...Filozofové to řeší staletí a pořád nemají odpověd.

Víte, jaké lidi považuji za opravdu svobodné - mnichy, jeptišky...svobodný se ovšem může cítit i letec letící nad oblaky..

Svobodní se mohou cítit i lidé, když skončila válka a oni nemají groš v kapse...mají jen tu naději.

Takže já svobodu hodnotím podle situace, Stála jsem jednou na vysoké hoře a pocítila jsem klid, srovnané myšlenky a svobodu, tedy její pocit při pohledu dolů..A takhle to myslím máme podobně všichni. Stačí si v letní noci lehnout do trávy a zadívat se na ty miliony, biliony svobodných hvězd...

hodnocení

0x

Prakticky vzato je to pravda - být svobodný v této době znamená být bohatý.

zhjjhg12
hodnocení

Prostředky ale nejsou myšleny jen peníze.

gordon

svobodný jses pokud mas aspon 2/3 dne pro sebe...pokud jsi milionar ale pracujes od rana do vecera stejne jako Babis...tak jsi otrok stejne jako on

gordon
hodnocení

0x

být chudý je nebezpecné

ruzena*

gordone, proč, nikdo mu nemůže nic ukrást, když nic nemá, to ten bohatý ale může přijít o všechno, ne?*smich*

gordon

Treba v USA kde si kazdy plati zdravotnictvi sam tak je vzdaleny jen jednu nemoc od bezdomovectvi. Cokoli se muze stat a penize jsou moznost jak to vyresit. Nekdo neco sjedna na vase jmeno nebo vas znamy dostane do dluhu.

Růžena: Říká to i lidová moudrost. Blaze tomu, kdo nic nemá, nestará se, kam co schová. Směle lehne, směle vstane, žádný mu nic neukradne.

ruzena*

*palec* dobré bim bam...škoda že mám jen 4 odpovědi zatím pořád...

Takže gordone, já si jednou před lety stáhla sicko z uloz.to - to bylo o americkém zdravotnictví. A byla jsem šokovaná, že tahle svobodoná, demokratická země nechá i mimino umřít jen proto, že se nenarodilo bohatým rodičům, nebo aspon ve střední třídě, zkrátka nemá prachy...Obama jako každý americký prezident sliboval, že tenhle problém konečně vyřeší a splácal jakousi Obama-care, k ničemu. Nikomu se to nepovedlo a nepovede. Protože jsou tam "třídy"...selekce.

My máme nadčasový systém jak zdravotního, tak zatím i sociálního pojištění založeného na solidaritě - dnes Ty, zítra to můžu být já, kdo bude potřebovat pomoc...Sociálka není jen o důchodech...

Zavedli ho vlastně komunisté, protože znárodněním a měnou byl setřený rozdíl mezi chudým a bohatým, všichni na tom byli stejně, proto se projekt zdařil a proto se nezdaří v Americe třeba. Takže být chudý má u nás pořád ještě jiný význam, než třeba v Americe...není tu prostor na diskuzi, není to volná diskuze a možná budu káraná, ale chtěla jsem vysvětlit rozdíl chudoby u nás a chudoby v tak bohaté zemi jako je Amerika.

janm*

Ano, Američané se rádi prezentují jako "vlastenci" svou zemi vynáší do nebes, jakmile přijde závažná nemoc, operace nebo něco podobného tak utíkají do Kanady Francie apod., aby nemuseli zastavit dům apod. *smich* Jinak jakýsi dokument o jejich zdravotnictví jsem také viděl (možná je to ten co uvádíte) jakmile "dojdou prachy" povytrhávají kanyly a vyhodí vás na ulici respektive do jakési "čekárny" bez ošetření kde čekáte až se vám uleví, hodně američanů se krmí prášky na bolest po nedoléčených nebo neléčených zdr. problémech a tak dále zkrátka středověk... Evropa je hodně socializovaná už je to takový "sociální kapitalismus", kapitalismus ve své čisté podobě je otřesný systém...

hodnocení

0x

Slyšel jsem jednou říkat Miloše Formana, že svobodnou tvorbu mu zaručují jen peníze. Myslím ale, že to nelze generalizovat na "každou" svobodu.

joudic*
hodnocení

0x
ale vetsi prostredky nejsou zadarmo, vetsinou vymenou za veskery cas, takze pak je clovek bohaty, ale je otrokem sve prace a k nicemu mu to neni. A prostredky jen tak, ma jen malokdo a hned to rozfofruje, aby si podal ruku s tim bezdomovcem. I bezdomovec muze byt svobodnejsi, nic nepotrebuje, jen cuco. Kazdopadne ta prava sranda zacina s pasivnim prijmem ;)
lamy13

Pasivní příjem je skvělá věc. Od toho se také často odvíjí hranice bohatství. Někdy je bohatý člověk definovaný jako člověk, jehož pasivní příjmy uspokojí jeho potřeby. Jak pozoruji okolí, tak schopní lidé se bohatými nejčastěji stávají někde mezi 40 a 50 roky života (pokud všechno vybudovali sami od začátku). V budoucnu by tato hranice měla klesnout, protože obdržené dědictví cestu k bohatství určitě zkrátí.

janm*
hodnocení

0x

Hezký večer

Svoboda se dá rozdělit na "hmotnou" (také možná vnější) a "psychickou".(vnitřní) Ta první je podmíněna například těmi penězi, umožňuje realizovat zde různé "hmotné projekty." Pro pocit vnitřní pohody a štěstí je ale třeba mít především svobodu vnitřní psychickou, ta je dána osvobozením od všeho co nás svazuje zotročuje omezuje (povaha sklony pudy závislosti atd., ) a cokoli v tomto smyslu co nám "přeroste přez hlavu" a začne nás to ovládat tak, že se tomu musíme podřizovat , v takovém případě můžeme být ve vnitřním "žaláři" a přijít postupně skoro o všechno pokud se nám nepodaří "se od toho osvobodit," i když po stránce čistě hmotné podložené dostatkem hm. prostředků můžeme být naprosto nezávislí svobodní...

michalverner
hodnocení

0x
Jde o to co si kdo představuje pod pojmem svoboda.Každý ji vidí jinak.Svoboda podle mě není o penězích.
janm*

Podle mně je svoboda především vnitřní oproštěnost od čehokoli nezávislost na čemkoliv, je to stav vnitřního "čistého prostoru" který tím že je vlastně "ničím" umožňuje vše, tj. realizaci čehokoli bez omezení. A tahle pravá svoboda je to nejdůležitější a nejzákladnější pro jakýkoli počin či "podnikání" (nejen to vnější hmotné) samozřejmě o penězích není, ale ty peníze umožňují realizaci nezávislého (lépe nezávislejšího ) "svobodného" konání ve vnější hmotné sféře, dávají jistou nezávislost ve vnější "hmotné realitě" tj. hmotné záměry se s nimi uskutečňují většinou "snáze" svobodněji... asi v tom smyslu to myslel autor otázky...

vidjananda
hodnocení

0x

Hmotné prostředky nezaručují svobodu. Při nevhodném použití ji naopak omezují. To je třeba konzumní způsob života, v extrémním případě kriminalita. Skutečná svoboda je nebýt vězněm samsáry.

bhagavad-gita.org/...

bhagavad-gita.org/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]