Nejste přihlášen/a.
Ptám se proto, že jedu zítra k zubaři na preventivku a všichni tři mí blízcí, se kterými to pěkně zamávalo, chytli covida ve zdravotnickém zařízení / Břeclav, Olomouc, Hr. Králové/. Najednou se mi tam nechce. Navíc pojedu půl hodiny busem. Do obchodu chodím jednou za 14 dní, jinak sama do přírody, a teď mám dilema se zubařem, když nemám problémy...
Zdravím. Liško, měla jsem úplně stejné dilema. Tak jsem k zubařce zavolala, vysvětlila na rovinu že z toho v této době nemám dobrý pocit a zdůraznila jsem, že nemám pocit žádných problémů. Zubařka se zasmála a přeobjednala mě na červen. A mám klid. Ida
Jo, to mne napadlo hned. Nic mne nebolí, kaz žádnej,... jen se mi podařilo sundat si korunku z pětky nahoře při mlsání křížal..Dá se s tím žít, maximálně se mi sesunou zuby a korunku budou dělat užší...
Doma. Přišla mi návštěva. Oni neměli nic a byli si jistí, že jsou v pořádku a já měla za 4 dny poté příznaky. Naštěstí to u mne probíhá jenom tak, že nemám čich a cítím se unavená. Ale nic mne nebolí a nemám ani zvýšenou teplotu, natož horečku. Akorát fakt nic necítím a už to trvá pátý den. Vzala jsem si ten Paralen a jinak s tím nedělám nic. Jo a chutě jsem ty první dny měla takové divné. Prostě bych nepoznala, že jím třeba česnek. To jsem vyzkoušela a akorát mne to pálilo, ale tu chuť česneku jsem nepoznala. Ta chuť se pomalounku vrací, třeba kyselé cítím a některé koření, ale ne všechno. Jo a žádný parfém necítím. Ale jelikož jsem si o tom teď dost přečetla, tak si dělám během dne čichová cvičení. Naštěstí mám doma hodně různého koření a znám ty vůně. Tak během dne chodím a nasávám z každé skleničky chvilku a už začínám trochu rozeznávat tu správnou vůni. A také čuchám ke kafru, ten cítím nejvíc, ale určitě ne se stejnou intenzitou, jako předtím. Nakonec jsem ale ráda, že jsem to chytila, protože mi je právě přes sedmdesát let a dost jsem se toho průběhu bála.
No, to máte pravdu. Nedodržela. Nebo jsme měli mít ty respirátory. Já už je kontaktovala a oni mi přísahali, že jsou v práci testovaní a že oni nic nemají. Tak fakt nevím, jak jsem k tomu přišla. Venku jsem sice byla na nákupu, ale tam jsem měla poctivě nasazený ten respirátor. Tak nevím. Ještě zbývá možnost, že to bylo na nějaké potravině. Ale ruce si po každém nákupu pořádně myji a ovoce a zeleninu před použitím také. Fakt nevím.
Teď jsem šla spočítat ty dny, kdy tady byli, tak to bylo předminulou neděli. Ale to mne neomlouvá. No už se stalo. Já s tím nikam nepůjdu, lepší se to každým dnem a už teda ani nevylezu na procházku se psem.
Ještě jsem zapomněla oběma poděkovat za přání, abych se brzo uzdravila. Já si myslím, že už se to zhoršovat nebude. Ten první den jsem měla ucpaný nos, ale to trvalo jen jeden den.
Suzymon,uzdravení přeji také,ale něčemu nerozumím. Ta návštěva - asi tam být neměli,jenže jsou testovaní a to i po incidentu,takže tam zdroj asi není,jinak by testy byly dost na ho..., ne? Pokud chodíte ven,máte respirátor,který nás zachrání,takže tam zdroj tedy také nebude,protože jinak by respirátory byly na totéž,co testy,ne? Takže kde jste se nakazila? Záhada....
Berger, vysvětlení už je. Byl to ten kamarád co tady byli. On je ještě mladý, tak kolem 40 let a tak chodí do práce. Jeho přítelkyně už ne, ta už je v důchodu. Oni mají auto a nesli také mi nějaký nákup a bylo to v pondělí, ne v neděli. To jsem spletla. Nic nikomu nebylo a on byl v práci testovaný, ale ne ten den, prý to nedělají každý den. Byli tady asi tu hodinu, no a u mne se projevily ty příznaky v sobotu. U nich v tu dobu všechno v pořádku, až na tu kamarádku, tu bolely záda a za krkem a byla unavená, ale ona s tím má problémy docela často, tak nikoho nenapadlo, že je to něco jiného. A potíž byla právě v tom, že ona už čich nemá dávno, protože po nějaké děsné rýmě, kdy prý měla v nose polypy, ten čich nadobro ztratila. Takže neměla ty samé příznaky jako já. Až jsem si chvíli i myslela, že jsem asi jenom nastydla, protože já nikoho jiného neviděla a nikde jsem nebyla už dlouho. Ale mátla mne ta změna chuti a ten čich. Už jsem se dokonce tady chtěla ptát, jak probíhá rýma a jestli se při ní také může ztratit čich. Já totiž ani tu rýmu neměla už několik desítek let, tak už si to nepamatuji. Ale bylo mi divné, že nos jsem asi po jednom dnu měla úplně průchodný, přesto ten čich nemám. Tak jsem vyčkávala co bude dál. No a dneska dopoledne mi ta kamarádka volala, že kamarád je na tom špatně. Včera ráno se necítil dobře, šel do práce a nechal si udělat test a hned ho vrátili domů. Je pozitivní. Takže když tady byli, už byl nakažlivý, ale zatím neměl příznaky. U mne to propuklo asi o 3-4 dny dřív, než u něho. Ale on je na tom hodně zle a to je o 30 let mladší než já. Prý hrozně zvrací, má průjem a bolí ho celé tělo. Musí ležet. Ale jestli ztratil také čich a chuť, to zatím nevím, to se budu ptát až se z toho trochu vylíže. Kamarádka to má určitě také, když spolu žijí a není jí dobře. Ale i ona má lehčí průběh než on a řekla mi, že má o něj docela strach, že hrozně trpí. A přitom je to zdravý kluk, nekouří, nepije a jednu dobu i hodně posiloval. Takže spíš sportovní typ. Ta nemoc je opravdu divná a každý ji jak je vidět snáší jinak. A to ještě ani nevíme, jestli třeba pak nebudou vyplouvat napovrch nějaké následky. Já, kdybych neztratila ten čich a chuť, tak bych tomu vůbec nevěnovala pozornost.
Berger, ale nerozumím tomu že jsou testovaní i po tom incidentu. Asi jsem to celé špatně vysvětlila. Oni je netestují každý den.
No tak se testuje jednou týdně. Mně netestoval nikdo, protože do práce nechodím a stalo se to tak, jak jsem popsala. Bylo mi řečeno, že chodí na testy a že jsou v pořádku. A nemyslím si ani vteřinu, že by ke mně šli, kdyby věděli, že je jeden z nich pozitivní, nebo by měli třeba podezření. Známe se dvacet let a s tou kamarádkou se znám dokonce přes 30 let. Navíc se mi strašně omlovala, že to nevěděli, čemuž já teda věřím.
Pb a za jak dlouho se Vám vrátil ten čich? Jestli se nepletu, tak jste psala, že jste ho také ztratila. Já tady trénuji se vším možným a je zajímavé, že třeba bylinku, jako je estragon, kterou mám sušenou a která nemá nijak silné aroma, jako třeba majoránka, tak já je ten estragon poznám, ale tu majoránku už musím rozemnout. Včera jsem našla v lednici čerstvý křen. Normálně slzím, když ho nastrouhám a čichnu si a včera, když jsem si ho dala skoro až do nosu, tak jsem ho slabě ucítila až za několik vteřin. Bylo to teda hodně zvláštní. Ale pomalounku se to začíná lepšit, na začátku jsem necítila naprosto nic. A je zajímavé, že se vrací spíš takové ty slabší vůně, než vůně, které by člověk logicky předpokládal. Já mám dokonce dojem, že ten estragon jsem vlastně cítila pořád. Přitom je to taková slabá a nevtíravá vůně.
Suzymon,jen dnešní postřeh k těm testům (mmchdm,já Vás v žádném případě neodsuzuji za nějaké porušení pravidel,pokud mohu,tak na ně celkem trusím..) - v mém městě je několik obchodních řetězců. Dostali v nich povel testovat zaměstnance. Jeden řetězec - počet pozitivních nula, druhý (menší obchod) pozitivních šest, třetí (přímá konkurence prvního) pozitivních přes dvacet. Ve dvou barácích testoval lékař, v jednom se testují zaměstnanci sami a výsledek hlásí vedoucí... Hm,asi náhoda. Ve kterém se asi testují sami?. Takže to,co jsem psal - testy mohou být na h..., a také na kšeft.
Suzymon čich se mi vrátil postupně asi do týdne. Střikali jsme si na sebe voňavku a čichali, necítili jsme nic. Ovšem bylo to skvělé, když mi děti ucpaly záchod a já ho musela zprovoznit. V tu chvíli jsem absolutní ztrátu čichu ocenila. Nešlo to jinak, než obsah záchodu rukou (v rukavici) přendat do nočníku, prošťouchnout a vrátit. Starší syn nade mnou dávil smrady, já dávila smíchem, protože jsem necílila vůbec nic. Byla jsem tu chvíli ideální kandidát na práci v kafilerii.
Chuť jsem měla, ale hodně omezenou. Cítila jsem třeba že je něco sladké, prostě ty základní chutě, ale ty ostatní chutě ne. Takže štědrovečerní večeři jsem si neužila, zbytek kapra a salátu druhý den už byl mnohem lepší.
Berger, já vím, že Vy mne neobviňujete. Ta nemoc je fakt divná. Já jsem z ní měla opravdu strach, protože jsem jednak už dvaasedmdesátiletá a leta letoucí kouřila, tak jsem měla strach, že se budu dusit. No a nakonec ji snáším z nás třech nějak nejlépe. A oni už nejsou kuřáci asi tak 10 let a já přestala teprve před nedávnem a občas si ještě na zahradě zapálím. No a ten čich už se mi pomalu vrací. To jsem také četla, že prý to může trvat i rok. Jak to ale můžou vědět, když tady je ten covid teprve rok, tak to mi nejde do hlavy. Myslím si, že o tom doteď nikdo nic pořádně neví.
Pb, díky za odpověď. Jo a s tím záchodem naprosto chápu. Udělala jsem podobnou zkušenost. Šla jsem vyčistit slepičkám kurníček a vždycky mi ten silný zápach dost vadí, tak zadržuji dech. No a předevčírem jsem se do toho asi po týdnu pustila, protože už toho tam bylo hodně a najednou jsem si uvědomila, že mám hlavu úplně uvnitř a vůbec nic necítím. Takže stejná zkušenost. Ale dneska už je to krapet lepší, už rozeznávám další vůně.
Já jsem chytla covid od manžela, on se nakazil od kolegyně-kamarádky v práci, s kterou chodil na kafíčko, ta se nakazila od jiné kolegyně, která chodila do práce i když už neměla čich. Usuzuju tak dle toho, kdo měl dřívější příznaky. Covid jsem měla v prosinci, kdy ještě platilo 15min, bez roušky a méně jak 2m. V práci jsem se nakazit nemohla, tam nosíme striktně roušky a s nikým se neshlukuju, kanclík mám sama pro sebe, menza je zavřená jen vydává obědy s sebou a jím o samotě v kanclu. Obchody vymetám téměř denně, neumím nakoupit pro 4 lidi na týden dopředu. Momentálně jezdím mnohem víc autem než pražskou MHD, ale i když mi jedna cesta do práce trvá asi 50min, s přestupy nestojím vedle jednoho člověka tu zmíněnou čtvrt hodinu.
Mladší dítě se mi nakazilo ve školce.
Starší syn i přes úzký kontakt to nechytil ani poprvé ani podruhé.
Myslela jsem, že nasazené respirátory nás mají spasit a netřeba se už vobchodě či MHD obávat nákazy.
Liško, dcerka si roky platí dobrovolně každých půl roku dentální hygienu. Je to týden, co tam šla a tak jsem se jí ptala na průběh. Říkala - ordinace voněla desinfekcí, doktorka i sestra - roušky + štíty. Tak snad nic nedostala, ale tím chci říci, že i oni u těch zubařů se chrání, takže spíše bych se nakazila asi v čekárně, kdyby tam někdo byl bez roušky.
Já se nakazila u kadeřnice. Vloni v březnu, ještě se o pandemii nic nevědělo a nepsalo. Přišli k ní dva kluci na stříhání - asi 12 le t- a jeden hrozně kašlal, ani si ale nedával ruku před usta. No a já to chytla. Dusila jsem se hned druhý den, ale pravda je, že mám nemocné plíce, byla jsem asi více nachylná.
Když se na chvíli na podzim otevřela kadeřnictví, šla jsem ke kadeřnici s rouškou, ona ji měla také, já ji požádala a navíc měla štít. A nic jsem nechytla a byly tam dvě, co říkaly, že se necítí dobře, ale do kadeřnictví lezly. To je pak těžké...zubaře ani ORL bych se nebála.
Tak jsem nakonec jela. V autobuse tam 30 lidí, zpět asi 15. Někteří neměli krytý nos, jen pusu. Čekárna téměř prázdná...
Ale jsem znechucena zubařkou. Spadlou korunku mi tam zkusila nasadit, pak ji dlouho nemohla vyrvat. Místo aby na klidném kořenu vytvořila hrot a do té zcela zachovalé korunky nacpala lepidlo, tak jak by to udělal můj starý zubař, co mi odešel do důchodu, tak mne všelijak přibrušovala základnu a rentgenovala. /Celkový RTG jsem absolvovala před pár měsíci, když jsem k té mladé přešla./
Myslela jsem, že odejdu s komplet chrupem a ne rozpisem tří návštěv, kvůli nové korunce za 5,5 tisíce, co snad bude na samém konci května. Tak já jdu do rizika v plném autobuse a nic!
Navíc jsem se dozvěděla, že nám tu zemřel na covid známý, lékař 69, výborný fyzioterapeut / žádný tlouštík/ a vedle ve vchodě podobně starý pán, co kolem chodil s trekovýma holema, aby byl fit, ...
Děkuji všem za příspěvky!
Zdravím. Liško, víte, že jsem na vás dnes myslela? A držela jsem vám palce, ať se vám koroňák vyhne. Tak to určitě vyjde... Ida
Já na Vás taky myslel Je vidět, že i důvěra ve sladký kuličky má své meze, že? Čekal bych, že zobnete Arsen a vyrazíte směle na Covid oddělení homeopatie-praha.com/...
Wingmane, já su z hor daleko od Prahy. Mým nejlepším homeopatikem jsou jesenické bystřiny. Na některých se ovšem vyskytují i oscillokachny! ... Jen na tuhle zubařku nic nezabere. A za arzén /nekuličkový/ by mne zavřeli.
No to mě mrzí liško, že máte nějakou zubařku, co si šetří práci a pacienty místo jednou, zve na 3x. Na druhou stránku bylo rozumné, že jste tam šla, pořád se všechno opravuje a léčí lépe bez bolestí, než když to začne bolet...
Jestli Vás to pobolívá, tak Vám řeknu, jak se léčí ukrajinci. Mě jednou otekla pusa od zubů a bolest k nevydržení. A jeden Ukrajinec - tady jich bydlí strašná spousta - mi povídá u alberta - zuby? Tak jsem kývla a on na to - vodka. To bylo ještě před covidem...
Tak já tu vodku koupila a malér byl v tom, že nesnesu ten zápach, ale kvůli bolesti jsem se přemohla a každou hodinu - pak dvě, jsem si vyplachovala pusu vodkou. Přísáhám, že zánět, bolest, za dva dny nic. Neuvěřitelné. A tehdy jsem pochopila proč to chlastají, pít bych to nemohla, to bych se bála, ale záněty zubů to léčí líp než antibiotika...
Růženo, tak tomuhle bych teda věřila. Ale asi to musí být fakt dobrá a pravá Vodka. Ne ty šunty co se běžně prodávají v marketech. Sama se po nějaké lahvince kouknu, pro "strýčka příhodu".
Růžo, nic mne nebolí ani nepobolívá! Prostě sundala jsem si uvolněnou korunku z horní 5, že ona mi ji přilepí. Korunka neporušená. Žádný zánět. Můj bývalý zubař by na kořenu nastavil špičku, do korunky kápl nějaké lepidlo, a za půl hodiny jsem se mohla usmívat. No a tahle mladá zubařka mi korunku nasadila, aby skoukla poměry. Ale pak ji dlouho nemohla vyrvat, jak ji držely okolní zuby! Načež začala "dno" přibrušovat, pak místo rentgenovala a na obrazovce viděla, že žádný váček, nic, kořen O.K. ...A pak mi dala přednášku o moderních korunkách a vyčíslila mi, že za 5,5 tam budu mít jakýsi zirkon. Byla jsem tak zaskočena, že jsem se nezmohla na odpor. Já už jsem stará na nějaké parády, jen když je to bílé a kouše to, což sundaná korunka splňovala. Tak mi holka zkazila náladu. Jestli takhle bude pokračovat, tak mi vysaje účet a já potřebuji prachy na koníčky a cesty po vlasti.
To ruzena - jenže UKáčka a hlavně Rusové tou vodkou léčí zdaleka nejen zuby, ale prakticky vše od světabolu a chandry až po skutečně vážné problémy nejen zdravotního rázu. Přičemž norma u nich je 100g, ale jelikož jde o národ, jež má údernictví v krvi, běžně to pili z hořčičáku nalitého do roviny. Tohle už na ex jen tak nějaký tuzemský borec nedá
To na Moravě pijeme padesát dvojku z nádob podstatně menší ráže - ale jak se říká - kudy teče, tudy léčí.
vodka: jistě, alkohol dezinfikuje, ale za jakou cenu... Stejnou službu udělá zředěný peroxid vodíku. Mám vyzkoušeno 20 kapek v 1 deci vody, převalovat v ústech a kloktat. Funguje i proti infekci po příchodu z míst, kde hrozí. Nepříjemnou chuť pak něčím zajíst. Zjistil jsem, že ho používá i moje zubařka, Ruska.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.