Jak se dělá slivovice z třešní

Od: Datum: 19.06.13 22:00 odpovědí: 13 změna: 20.06.13 22:40

Ahoj, prosím o radu. Máme dědu v nemocnici a na stromě hromada třešní, něco se zavařilo, ale vím,že ze zbytku dělá děda "falešnou" slivovici ale moc nevíme, jak na to.

Stačí třešně jenom otrhat a naházet do sudu, kde přidáme cukr a necháme už jen zavřené kvasit? Nějaké třešně jsem otrhala už dnes, ale vadilo by, kdyby do bečky spadlo pár kousků nahnilých třešní? vím, že to má být jen z pěkných kousků ovoce, ale třešně jsou malinké a někdy mi propadne i trošku nahnilá. Děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 19.06.13 22:10
avatar

Třešňovici pálíme, stopky a hodně nahnilé nedáváme ale pár trochu nahnilých to jistě nepokazí. Chce to první vzorek odebrat cca za 10 dní u tohoto ovoce to jde s kvašením dost rychle a mělo by kvasit pokud se nepletu při teplotě kolem 20ti stupňů. Manžel je mimo a tak se nemůžu zeptat.

Od: lp2®
Datum: 19.06.13 22:21

jeee tak brzo se má odebírat vzorek? to bude děda už snad doma z nemocnice, protože my si s tím nevíme moc rady. Soused taky teď nemá čas skoro, tak nám nemá pořádně kdo poradit.

Když už jsem si s tím dala tu práci nerada bych, aby to bylo na vyhození. Děda má sice nějaké poznámky na bečce - kolik cukru na kolik kg atp., ale ve všem se úplně nevyznáme.

Tak snad nebude hlavně moc vadit, kdyby mě tam nějaký nahnilá kousek propadl.

Od: karbi
Datum: 19.06.13 22:22

Ahoj, třešně otrhat, naházet do sudu, pokud možno něčím rozmačkat, ale nedrtit moc pecek. Chce to naložit v co nejkratší době, postupné přidávání není dobré. Jestli jsou zralé tak cukr není potřeba. Je potřeba nechat na vrchu bečky prostor, jak to bude kvasit, tak aby nádoba nepřetékala. Nádobu neuzavírat natěsno, aby mohl unikat kysličník uhličítý, nejideálnější je kvasná zátka. Ať se zadaří.)

Od: lp2®
Datum: 19.06.13 22:29

Dnes jsem natrhala část třešní, přebrala jsem je, aby tam nebyly zhnilé a zítra už to chci dotrhat, ale nasypu to tam vše najednou až zítra, protože jsem to dnes nezvážila, aby měl děda přehled.

Třešně jsou zralé - no jak které. Některé hodně, některé míň, tak možná radši trochu cukru dáme.

Ale děkuji za připomínku s tím uzavíráním, já bych to určitě zavřela nadoraz jak se znám.

Už ať je ten děda radši doma :) to je tak, když doma nemáme žádného chlapa :) děkuji

Od: hop®
Datum: 19.06.13 22:44
avatar

Ano, pozor, nezavírat natěsno, jinak si doma vytvoříte časovanou bombu! ;)

Po naložení dotáhněte, ale tak do týdne uzávěr mírně povolte a nechte uniknout přetlak a už nedotahujte. Tím zajistíte, aby případný přetlak mohl ven, a zároveň aby se do nádoby nedostával čerstvý vzduch...

doplněno 19.06.13 23:23:

... jen pro oživení, tátův graf na pálení kvasu... :)

doplněno 19.06.13 23:27:

druhý pokus...

Od: karbi
Datum: 20.06.13 09:54
Nedotahovat viko vubec. Nejbourlivejsi kvaseni je tak treti, ctvrty den, plus minus.
Omluva, neni diakritika, pisu z pda.
Datum: 20.06.13 10:38
avatar
hope, já bych ty body č. 1 u tátova grafu přepsal:
Nalít do nádržky ostřikovačů
Je to bezva odmašťovač. Jen není vhodné umývat skla v průběhu policejní kontroly...
I okna v bytě to myje uspokojivě.
Od: hop®
Datum: 20.06.13 22:40
avatar

Hejkale, zkušenost s tátovými prvními výtvory a policejní kontrolou jsem zde již před časem psal, ale věř mi, že si to dodnes pamatuji! *smich*

...lili jsme to ještě do Š100...

Od: adaadwad
Datum: 19.06.13 23:17

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Datum: 20.06.13 10:59
avatar

Pokud chcete skutečně ekonomicky ovoce využít,doporučuji použít mikrovlnku a ve skleněné míse třešně vysterilizovat.Tím se uvolní šťáva a ta se naleje do nádoby s vložkou PE pytle (na odpady).Na 20 l přidejte 1 kg cukru a vinné kvasinky.Nádoba se uzavře,stačí jen zatočení pytle nad hladinou kvasu.Po 6 nedělích lze kvas vypálit.Pro kvašení lze použít 20. litrové kyblíky od interierových barev.

JABRAKA

doplněno 20.06.13 14:37:

Chtěl bych doplnit výtěžnost tohoto postupu - asi 1 l z 10l kvasu.Pokud je při kvašení dodržen postup,pak se dělí destilát asi takto:

Předkap do dosažení 80 st C - asi 100 ml

zadek při dosažení 90 st C do konce destilace - pokud začne i stoupat kyselost.

JABRAKA

Datum: 20.06.13 14:58

No já nevím - on sice účel světí prostředky a postup je určitě funkční. Vlasy by mi ale stály na hlavě při představě, že bych dával kvas do plastových pytlů. Používám jedině dřevěné sudy - dřevo pak dává výslednému produktu výborný nádech, který samotnou chuť slivovice výborně doplňuje.

Od: jirbar*
Datum: 20.06.13 16:19

No i kdyby ten sud byl cedrovej, tak z třešní nikdy nebude slivovice.

Datum: 20.06.13 16:39

Jistě, za slovo slivovice je možné si dosadit libovolný destilát. Já nic jiného nepálím, slivovice mám více než spotřebuji, proto jsem se takto přepsal. Třešňovice je dobrá, ale s třešněmi mám špatné zkušenosti - časové okno, kdy je nutné destilát vypálit, je velmi krátké a pokud do toho něco "vleze" a destilace se opozdí, kvas se dá tak akorát vylít. Narozdíl do švestkového kvasu, který vydrží při správném skladování bez problémů i několik měsíců.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.