Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co číst,když je mi 13 let a chci aby jsem z toho něco měla?

Od: ctenarka odpovědí: 25 změna:
25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ruzena*
hodnocení

3x

Abych řekla pravdu, otázku jsem brala jako vtip i když ne zdařilý...

Abych z toho něco měla...No, pokud nechcete mít rozšířený duševní obzor čtením kvalitních knih a čekáte, že knihy Vám místo lásky ke knihám dají buřty s cibulí třeba, pak budete zklamaná a neporadí Vám nikdo. Takhle to napsat, mi evokuje, že ke čtení nemáte žádný vztah, to byste takovou otázku nemohla vůbec položit. Je tedy zbytečné Vám dál odpovídat.

Jen poradím, abyste se v první řadě soustředila na Český jazyk - slovosled o Vás vypovídá, že nečtete, protože napsat - aby jsem z toho něco měla, místo - abych z toho něco měla - napíše opravdu jen skoro analfabet. Z knihy o Vašem rodném jazyce byste ale bonus mít mohla - jedničku z češtiny, lepší vyjadřování a radost rodičů, že nemají hloupé dítě.

joudic*
v knihach jsou i znalosti ne jen beletrie atd. Kdyz si prectu, jak naka kravka mela tezky zivot, protoze ji opustil manzel, a druhy tez, a nakonec i decka, protoze to byla hystericka... , tak mi to nic neda, leda ohen v kamnech.. rekl bych, ze takto to bylo mysleno.
Serial Dobrodruzstvi kriminalistiky cloveku "neco da", kdezto serial To je vrazda, napsala.. je jen kravovina.
ruzena*

joudicu, naprosto s Vámi souhlasím. Vyjádřil jste přesně definici, co mi kniha může dát a co mi naopak nedá.

ruzena*
hodnocení

2x

Já o sobě prozradím, co jsem četla ve 12 letech..

Četla jsem takový článek - o člověku, který sbíral sirotky po výstřelu Aurory v Rusku a učil je žít. Sovětská moc se totiž se sirotkama nebabrala a za jejich zločiny je bez ohledu na věk stavěla ke zdi. Takže bezprizorní - tak se jim říkalo - byli malí zločinci, žili na ulici, neměli domovy a sirotčince byly přeplněné.

A pedagog A. S. Makarenko začal měnit jejich životy. Nakonec jeho děti bojovaly i ve velké vlastenecké válce a staly se hrdiny SSSR. Já ráda čtu životopisy, dokumenty, zkrátka co bylo skutečné. A našla jsem si i film i knihy - Vlajky na věžích, Začínáme žít a pro moji dětskou duši to byl obrovský skok..u nás moje malé bratry v sirotčinci bili a tam jeden člověk nesbíral běžné děti,, co neměly mámu, ale malé zločince a udělal z nich hrdiny národa. Ano, i hrdost na lidstvo nám může kniha dát.

liska5
hodnocení

1x

Jak to myslíš, abych z toho něco měla. To jako fakta? Zážitky?

V tom věku jsem měla za sebou nebo četla třeba: Luisa a Lotka, Robinson Crusoe, Trosečníci z Vlaštovky, Verneovky, např. Patnáctiletý kapitán, Staré pověsti české...

lidus*
hodnocení

1x

Gabra a Málinka, Něžně háčkovaný čas, Operace mé dcery, Metráček, mnoho dalších knížek jsem četla v tvém věku.

futra

Já taky četla dívčí románky od Stanislava Rudolfa .

sopka
Bez urážky, ale jsem o 20 starší než tazatelka a už pro mě byly především Rudolfovky dost blbé. Je to ze světa který čtenářka těžko pochopí (dle mého). Já asi od 9 let četla vše co mělo písmenka, v těch 13 vedla Lanczová z románků, jinak jsem začala číst Remarqua. Ne všemu jsem rozuměla, ale postupem let jsem se ke knihám vracela. Ráda jsem četla faktické příběhy, S tátou na Aljašce, Ledovou pustinou atp. V tomhle věku jsem také četla Stopy Hrůzy, Kinga, Mladí v hajzlu, Harry Potter Eragon, Letopisy Narnie... Nemyslím si, že literatura musí být nutně "hodnotná" i brak učí slovní zásobu, práci s jazykem... Důležité je se u čtení bavit

Ač muž,tak přesto jsem Gabru a Málinku přečetl a ne jednou ,všechny4 díly .I když v té době mi nebylo ani 15!

hodnocení

0x

Třeba by Tě zaujala knížka Úspěšná paměť

Nebo čti něco podle svých koníčků, stejně zaměřené knížky Tě budou inspirovat.

hodnocení

0x

dcera v tomto věku četla dívčí romány od Lenky Lancové,syn pro změnu spíše o sportu-reps dost o hokeji.Já v tom věku četl převážně scifi a dá-li se to tak nazvat tak technickou literaturu-VTM a L+K (Věda a technika mládeži a Letectví+kosmonautika)

Atom ne? Já ano... Zabavoval jsem ho otci...

Ne Atom neV tu dobu mne zajímala víc letadla (všechna-strará nová, civilní dopravní i vojenská) než pozemní vojenská technika a zbraně.A později jsem to nepotřeboval-V 80 jsem se ptal na OT62-jsou ,ale ruší se,nakonec jsem toto ótéčko rušil (asi 30ks) v letech 89-91

liska5

To byla taková knížka Petr, já a atomy. Taková populární učebnice. To ještě dřív, než vyšlo Už vím proč. V tom jsme leželi. Když tazatelka chce, aby jí to něco dalo.

hodnocení

0x

Série Cherub od Roberta Muchamore.
To ti vystačí na dlouho.

databazeknih.cz/...

sipsin
hodnocení

0x

Co to znamená - abych z toho něco měla?

Pobavit se, nebo něco dobrodružného, nebo něco pro holky, nebo naučného?

Vyber si zde v nakladatelství GRADA.

grada.cz/...

kralovi*
hodnocení

0x
Ahoj, ja ve tvem veku (a to nebylo tak davno) jsem vyhledavala knihy autora Thomase Breziny - doporucila bych knihy Kočičí holka, Dotek anděla, Princezna Viktorie nebo serii Šíleně divocí andílci. Je to moderni a napinave s tajemnou zapletkou a hlavni hrdinky jsou holky ve tvem veku.
Pokud jsi tim "abych z toho neco mela" myslela to, abys znalosti z knihy mohla pozdeji vyuzit, tak muzes zacit cist uz ted neco z povinne cetby k maturite, ne vsechno tam jsou vazna dila. Uz tenkrat me velmi okouzlila Kytice od K.J. Erbena.

kare
21.02.21 09:45
hodnocení

0x

Kuchařku *srdce*

ruzena*

kare, Vy jste kápl/a přesně na problém - ano, jsou tam i buřty s cibulí...moc se mi to líbilo.*smich*

hodnocení

0x

Myslím, že z každé knihy se dá získat nějaká informace. I kdyby to mělo být zjištění, že určitý druh literatury se mi nelíbí.

Dívala jsem se na seznamy knih doporučovaných pro 6. a 7. třídu. Kdysi nebývala povinná četba u žáků oblíbená, ale v dnešních seznamech jsou knihy líbivé a zároveň poučné. Staré pověsti české a Staré řecké báje a pověsti znáš? V těchto knihách rozhodně načerpáš mnoho informací. S mnoha jmény a pojmy se budeš v dalším životě rozhodně setkávat. Informativní a čtivé jsou knihy Eduarda Štorcha, Františka Běhounka. Kdysi bývala u čtenářů tvého věku oblíbená edice KOD (knihy odvahy a dobrodružství). Většinou se jednalo o napínavý příběh z cizích krajů. Takže jen tak mezi řádky jsem dostávala informace o podnebí, o rostlinách a zvířatech toho kraje.

Je dobré položit zde otázku, ale lepší bude pohovořit si (v dnešní době i poptat se e-mailem) s učiteli češtiny a s pracovníky veřejných knihoven. Bude stačit sdělit dva až tři názvy opravdu oblíbených knih a dostaneš doporučení na desítky dalších titulů.

sipsin

Knihy KOD /knihy odvahy a dobrodružství/ mě navedlo na edici ,,KARAVANA,, to byly také napínavé.

Já jsem třeba ve 13 letech přečetla všechno v knihovně popořadě třeba i Žlutého ďábla a válečné z II sv. války.

hodnocení

0x
no, nejdriv si lidi rozdelime na 3 skupiny (mozna je jich vic): ti, kteri si ctenim chteji vycistit hlavu, nebo se zasnit, relaxovat.
2,ti, co se pidi po pravdach.
3,ti, co se pidi po profitu.
--------
Prvni neporadim. Hledej nekde na portalech pro 13 lete,nebo starsi divky. A nebo na hobby portalech.
2,asi spis cist diskusni (nemoderovane) portaly, weby, nez knizky (, ktere temer vzdy prezentuji nazor jednoho autora, ci autorskeho kolektivu). Napriklad si vybrat mezi nazorama kolektivu kolem Soros open society fund a nazorama kolektivu autoru dvtr a ksb je docela slozite. A garantuji ti, ze pravdy nejsou "nekde uprostred", ale jsou proste tam, kde jsou. A bud je najdes, a vytvoris si mozaiku pravd, a nebo je nenajdes, a budes verit tomu, co ti kdo nakuka.
3,asi zacit ctenim Bohaty tata, chudy tata. Pak klasicke ucebnice marketinku a managementu, zejmena od americkych autoru, kteri svym podnikanim "dobyli svet", ale mozna dobre poctenicko by bylo i od majitele alibaba.com o jeho zivote.
ruzena*

To jste vážně četl ve 13 letech?*alene*To je složité i na mě, dospělou osobu...

lidus*

Bohatá táta, chudy táta čte vnučka 11 let, ne že by chtěla, musí,do finanční gramotnosti, nezlobte se ale ta píp nebavila ani mě v 60 letech. Spynfo , to zas je nějaký chytrolínek. Někdo doporučil Remarqua, miluji jeho knihy ale pro děvče 13 let, fakt?

jezevec*
hodnocení

0x

Všechny díly Mládí v hajzlu od C.D.Payne. Budeš se smát hodně nahlas...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]