Nejste přihlášen/a.
Kam s příliš starými lidmi?
sisi - 16.02.21 20:49 - diskuze - Nouzový stav.
Ono je něco jiné, poslouchat devadesátiletou sousedku, která vypráví své zážitky z války a poslouchat známou, která pracuje v LDN, kde je nejmladší pacient 89letá paní, která 10 let leží a neví o sobě. Vo tom to je. Jednou přijde doba, kdy toto nebude možné.
--------------------------------
Novináři rádi a často píšou, že je z něčeho mrazí...
Ale musím přiznat, že mě dosud nemrazilo až dnes, z tohoto příspěvku.
sisi ve svém příspěvku řekla A - neřekla ale B.
Tedy konečné řešení otázky starých lidí - proč to nebude možné? A co bude třeba s ní, když se tohoto věku dožije? Nebo s jejími blízkými?
Už básník Jan Neruda řešil - kam s ním a to měl na mysli starý slamník.
Pak se narodila zrůda, co uměla podobné otázky řešit a lidstvo to stálo miliony životů.
U nás také, protože hořely Lidice, v nich moje blízké příbuzné stříleli a nacisté mojí tetě vyrvali malou holčičku - moji sestřenici, z máminy náruče, aby ji pak zabili spolu s ostatními dětmi.
A tak se ve své otázce ptám - pokud máte podobný názor, že jednou nebude možné, aby žili příliš staří a nemocní lidé, jaké řešení byste viděli vy? Děkuji za vaše názory - nikoliv ale o sisi, ale o faktu, že i 75 let let po válce jsou lidé, kteří mají potřebu něco takového řešit a napsat...
Neumím si představit, že se bych člověka, kterého mám ráda, nějakým způsobem pokoušela zbavit, ponoukala ho k něčemu takovému. Naopak bych udělala vše pro to, aby si nepřipadal na obtíž. Také jsem se nějakou dobu starala o nemohoucí babičku; nebylo to vždy lehké, ale určitě to nepovažuju za ztracený čas. Celkově mi tato diskuze připadá jako poněkud šílená, dámy a pánové.
Vidíte a to je právě česká společnost..Jsou mezi námi lidé, kteří by se postarali a starali se, ale i lidé, kteří by se nestarali i když by tu možnost měli..A já si opravdu nemyslím, když jsem zeptala - co byste udělali s lidmi, kteří nemohou žít, ale nemohou ani umřít...a proč se Vám to téma zdá šílené, vždyt to je, vždyt to existuje a denně to musí rodiny nebo lékaři řešit..Nechápu tedy, proč strkat hlavu do písku a tvářit se, že to není..a nakonec říci, že debata o péči o staré lidi je šílená..
Šílené jsou úvahy o eutanazii; něco podobného povolovat je cesta do pekel. Spíš by se mělo zapracovat na vývoji prostředků snižujících bolest, různých přístrojů, které pomáhají v péči o nemohoucí lidi apod. Jak chcete určovat, kdo má právo žít, a kdo ne? Ano, vím, že někteří raději budou uměle udržovat při životě např. 20letého nemocného psa než starého člověka, ale pro mě je toto prostě nepřijatelné. Sama jsem vyrostla s již poněkud dementním a ležícím dědečkem - měla jsem ho velmi ráda a hodně mi to dalo do života (umřel v mých deseti).
joudic dnes 07:11
Ano, máte naprostou pravdu. Kdo se nesetkal s trpícím člověkem, který na vás upírá prosící oči, plné slz z bolestí, protože nezabírá ani morfin, tak to samozřejmě nechápe, protože lidé mají sklony soudit druhé podle sebe - mně je dobře, tak tobě je také dobře. I já jsem přesvědčena, že člověk by měl mít volbu a v případě, že třeba se mu stane, že pohne v případě ochrnutí už jen očima, je odkázaný na přístroje, tak mu tu možnost dát, tu volbu o sobě, o svém těle, o svém životě a o svém rozhodnutí.
Proto nechápu, proč zákon u nás není a at se poučí zákonodárci ve Švýcarsku o jejich zákoně, než něco, jak je u nás zvykem zpackají a zákon by se mohl zneužívat. A o tomto vždy má rozhodnout pacient a pokud opravdu toho není schopen - mozková smrt - mají rozhodnout lékaři, rodina těžko, je citově angažovaná. V duchu - nevadí, že náš Pepa může koukat jen do stropu do konce života, pořád ale žije naplno..a jeho rozhodnutí by zvrátili, proto je lepší, at si Pepa o sobě rozhodne sám. Dokud může. Nemít volbu je strašné.
Zavedete takový zákon a potom všichni ti, kdo jsou nějakým způsobem odkázáni na druhé budou pod tlakem, aby ho využili. Buď si sami budou připadat "blbě", anebo jim to dokonce nevybíravé příbuzenstvo přímo řekne. Zrovna jak v této diskuzi jistá paní rozvažuje, proč dříve mohl hospodář do tří měsíců umřít, a dnes to nejde. Pokud je člověk plně odkázaný na přístroje, leží, pouze vnímá (nebo ani to ne) a není šance na zlepšení, odpojit by ho na jeho přání měli. To ale není eutanazie. A pokud vím, dělá se to i teď.
Co se týče té bolesti - medicína hodně postoupila kupředu a postupuje dále. Mám známou, která má rakovinu plic v posledním stádiu, a s prášky se cítí téměř dobře (dokonce se jakžtakž zvládá starat o 2letou dceru). Bez nich by se zbláznila bolestí.
ildika - 20.02.21 17:29
Já myslím, že to u nás, odpojit pacienta od přítrojů na jeho přání, když je ještě při smyslech nejde - byla by to nelegální eutanázie. Nikde jsem to nenašla, že by to bylo možné, u nás musí rozhodnout nejbližší rodina - u dítěte rodiče, u dospělých matka asi, manželka, děti apod.
A doktoři musí mít jejich souhlas, aby je rodina pak nežalovala. Protože kdyby stačil jen souhlas pacienta, dokud je při vědomí, tak by lidé nechtěli jezdit kvůli tomu třeba do Švýcarska.
A četla jsem, že ani Švýcarsko nevyhoví každému, musí mít pacient diagnozu, že jeho život skončí v bolestech a doktoři už pro něho nemůžou nic udělat. A to od doktorů - doporučení.
google - eutanázie v čr
V Česku se nyní eutanazie trestá jako vražda. Ve většině zemí je eutanazie nezákonná. Jako první ji legalizovalo v roce 2002 Nizozemsko. ... Mezi odpůrce snahy uzákonit také v Česku usmrcení pacienta lékařem patří i prezident Miloš Zeman.27. 7. 2020
Takže u nás nic podobného nejde. Jen souhlas, aby mě neoživovali v případě kolapsu.
ildika - 17.37
Paní ale tedy ještě není v terminálním stádiu. Morfin se lepí v náplastích. Každé 3 dny a ty náplasti jsou strašně drahé - poslední náplast, kdy už se silnější dát nemohly, aby ho doktoři nezabili, což nesměli, stála 12 600 kč. A byla jen na 3 dny. Vaší známé upřímně přeji, aby jí bylo lépe a uzdravila se.
Vážení je mi 60 let, život v plenách a na vozíku vážně není kdoví jak dobrý. Potřebuji pomoc se vším, zatím jsou mým motorem vnučky ale jsou dny kdy vážně volám po schválení euthanazie. Našetřeno mám a zjištěno kde je povolená také. Je mnoho způsobů jak svůj život ukončit, bojím se jen toho, že mě nějaký dobrák bude zachraňovat a nepochopí,že o to nestojím.
Válku nepamatuji, tu bych sem vůbec nepletla. Souhlasím s pb, ta na rozdíl od mnohých ví o čem mluví. Neschopnost se o sebe postarat je ponižující, velmi ponižující, to mi můžete věřit.
lidus dnes 10:12
Je to těžký život pro lidi, kteří nemohou žít bez pomoci druhých. Ale žijí a to je to hlavní.
Dnes jsem četla o mladé mamině, co po porodu přišla o plíce a strávila rok v nemocnici, než dostala nové a byla 143 dnů na umělých plicích, lidské osudy jsou velmi tragické. Ale i těch, co takové lidi ošetřují a žijí životy těch nemocných, nebo postižených. Dokud žil bratr, žila jsem jeho život, na svůj jsem musela zapomenout. Měl přednost.
U tělesných postižení je to opravdu smutné a nervující, můj děda byl také od 30 let na vozíku, ale žil dlouho a po smrti babičky si namlouval jiné babičky - ty mu chodily vařit a uklízet. On byl veselá kopa, ale víc by mě strašila rakovina - zemřelo mi na ni 6 sourozenců a nebyli staří. Takže je to tak, že všude je něco a potkat po padesátce zdravého člověka, nebo rodinu, kde by nebyl někdo hodně nemocný, až smrtelně, nebo postižený, je dnes docela už vzácné.
Já vím jedno ale opravdu zcela určitě, že tito lidé lpí na životě a a těžko by se života vzdali i když o tom mluví. Právě proto, že jsem se s tím setkala v rodině až příliš často...rodiče měli štěstí, sejmul je infarkt.
Takže odvahu, možná, pokud nemáte jiné problémy se zdravím, můžete žít ještě mnoho let i když nelehkých, ale pořád je to život a nic neskončilo.Věřte mi. Vždyt se o Vás stará rodina, to je velké štěstí, které každý nemá. Přeji Vám hodně zdraví.
Z otázky je mi špatně a nevím, o co paní jde. Každý člověk mái právo žít a dožít, sice bych neodsuzovala euthanazii, pokud si to přejí,pokud život nemá smysl, že člověk o sobě neví nebo nechce trpět, ale snad paní nemá na mysli končit život všech starých lidí jen tak? To je holt Evropa, asijské děti se starají o své rodiče aý do smrti a toto by je nikdy nenapadlo.
Paní asi o nic ajo nešlo, ale napsala věc, o které často mladší generace diskutují, že jsou jim staří lidé na obtíž. Ačkoliv bez nich by ani ten internet neměli...Proto mi to zaujalo, co si o tom lidé myslí, že staří lidé neumírají na rozkaz nebo přání mladších generací a svoje rodiče či prarodiče považují za obtížné břemeno...dala jsem Vám bod.
Zdravím
Otázka euthanasie by byla asi z většiny případů zbytečná, pokud by se dnes medicína "naučila nechat lidi v pravý čas přirozeně odejít", zrovna tak, jako tomu bylo v minulých respektive před minulých staletích. Místo toho se často "intervenuje" za každou cenu "ad absurdum" = trápí se člověk kterého nenechají odejít, trápí se blízcí tím že se blízký trápí a nikdo neví co s tím, vzniká velké utrpení...
U lidí o něž je možné se nějakým způsobem ještě starat např. i doma, je to pak otázka rodiny (často ne že by se nikdo postarat nechtěl ale mnohdy to není v silách členů rodiny, faktorů je spousty zažil jsem několik pokusů jak to "zvládnout" ) , případně pak zajištění péče mimo rodinu jak to je jen možné, což je logické...
Základ ale je, aby až přijde ta "poslední hodina" se nechal člověk odejít, přirozeně odejít a nedělal se z něj pomocí přístrojů "zombík" a uměle se tak udržoval mezi životem a smrtí... To je výsledek dnešní civilizace, neučí se přijmout smrt, smrt jako ukončení putování jako osvobození...
Možná je to opravdu pro jejich dobro a rozhodně všem vitálním babičkám a dědečkům přeji aby tu s námi ve zdraví byli co nejdéle ovšem nemůžu se zbavit pocitu že je to (rozuměj očkování) jen "kšeft", ale třeba se pletu...
Dokonce jsem slyšela názor, že očkování starých je něco jako zkouška na myších - stejně už to mají spočítané. A při dnešní nenažranosti určité části společnosti mi to přijde i možné.
Kdo ví... Problém dnešní doby je, že když vám něco "prodávají" tak vždy za prezentovaným "bohulibým účelem", přes tuhle novou strategii nám může kdokoli včetně státu vnutit cokoliv, vždyť kdo by odporoval něčemu co je pro vaše blaho že... Vše co budou chtít "protlačit" budou dělat tímto způsobem, je to naprosto neprůstřelné... u toho očkování to nechám na zvážení každého respektive nenutím svůj názor že je to tak či onak...
@ruzena: Můžete mi předložit nějaký důkaz, že očkovaní nepřenášejí nemoc? Já mám info, že vakcína je dobrá pro člověka, který ji dostal, aby se vyhnul těžkému průběhu. O tom, že je neinfekční není nikde ani zmínka!
bože, samozřejmě že i očkovaní by mohli teoreticky přenášet viry, ale jaké, když tu nemoc mít nebudou, to nevím tedy...
Kde berete jistotu, že ji mít nebudou? Oni ji mít můžou, ale neměla by se, díky očkování, projevit v těžké formě. Už tu přestaňte lhát a uvádět lid v omyl, prosím.
Děkuji i Vám za upřímnou odpověd. Ano, vím, že spousta lidí se domnívá, že by takovou věc řešilo sebevraždou. Ale zabít se není vůbec nic lehkého.. Každý v představě si myslí, jak je to snadné a lehké - není. Ve stáří už vůbec...
Čím více je někdo nemocný, tím více lpí na životě, každému se chce žít a poznává to právě v tom okamžiku, kdy mu jde o život. Představa a skutečnost se v tomto případě často silně rozchází. Je lehké o tom mluvit, je těžké se k tomu rozhodnout a udělat. Kdyby to bylo tak lehké, určitě by to lidé dělali, ne každý je zbabělec, ale nedělají a jsou rádi za každý den, který ještě můžou žít...paradoxně si totiž až v takové době začnou nejvíce vážit života. A každý chce mít naději..
Veterinář neočkuje stará zvířata, protože je může legálně zabít, zákon mu to dovoluje, zvířat se nemusí ptát na souhlas. Lékař nemůže zabít staré, nemocné lidi, nežijeme v džungli a zakon, kde by o svém bytí, či nebytí oni sami mohli rozhodovat, nemáme. Takže lékař, který přísahal při promoci, může udělat jen jedno - naočkuje staré a nemocné lidi, aby covid nedostali a případně ho nešířili na personál. A na své návštěvy, pokud nějaké mají.
Vůbec si nemyslím, že by ventilátor nedostal ten ,kdo ho opravdu potřebuje. Zatím česká republika má ventilátorů dost a zcela jistě ho dávají potřebným bez rozdílu věku. Mnozí lidé na tom ale tak zle nejsou a stačí kyslík..A proč se lidé bojí umírat na covid? Víte, smrti se lidé nebojí, my všichni víme, že musíme umřít, ale nikdo nechce zemřít tak, že se udusí...O tom to je.
.Najednou máte strach, že se ventilátor nedostane na matku 40+. Vy, která covid zde na poradně zásadně zesměšňujete. A i ten ležící je pořád člověk. Někdo by chtěl takto zemřít zemřít a někdo stále žije i jako ležící. Čte si, čeká na zprávu od rodiny, čeká na návštěvu, i přes to všechno se umí se vším vyrovnat. Takový má mít šanci na očkování, pokud si o ni požádá. A nějaké blekotání je k ničemu, nechte to na těch lidech.
sopka v 18.02.21 - 21:47
Jenom jsem Vám ještě chtěla říci, jak jste psal, že by tohle medicina neměla dopustit, že to není otázka mediciny, ale našich zákonů...a lidé po novém zákonu nevolají, abychom mohli o svém konci rozhodovat sami. A v tom je ten problém...Doktor si nedovolí neléčit - aby přišel o diplom? Aby nemocnice díky příbuzným platila vysoká odškodnění? Nic není jednoduché u nás...
Můj bratr u mně umíral více jak dva roky a také na rakovinu. Měl 38 kg při výšce 184cm. Jsem chudý člověk, takže peníze mi to nestálo, nechápu, proč Vás to stálo peníze. Bratr měl invalidní důchod, Váš tatínek patrně také. Nám výživu dodávala nemocnice, protože šlo o rakovinu celého trávicího traktu i s jícnem. Protože doktoři řekli, že mu zbývá až 3 roky života, žádný hospic ho nepřijal k paliativní péči. Nemocnice mi zavolala, že neví, co s ním..Rodina se nestarala, jen já a moje děti.
Ani on by nestál o to, aby někde ležel v takovém stavu, ale to je právě ta otázka, na kterou se ptám - co byste s takovým člověkem dělal? Váš tatínek byl blízko smrti, proto by ho hospic přijal. Ale v podstatě je to jedno a totéž, jen názvy to má jiné - LDN - Hospic...
Vy jste totiž moji otázku nepochopil. Já z ničeho neobvinuji nikoho, já se jen ptala na názory lidí, jak by to řešili a Vy jste mi prakticky také nedal žádnou odpověd. A proč srovnávám Lidice s faktem, že se řeší a kdysi řešilo - kam s nepohodlnými lidmi, tak je ta otázka pořád stejná a věčná - at jde o slamník či starého - nemocného - člověka - nebo o děti nepřátelského státu - kam s ním/i?
sopka dnes 21:47
Já s Vámi v mnoha věcech souhlasím. Je třeba rozlišit biologický a kalendářní věk. To, že mi je třeba 85 let podle kalendáře, kdy jsem se narodil, nevypovídá o mém biologickém věku, kdy se mohu cítit na 50 - 60 let, protože jsem měl to štěstí a nikdy jsem nepotřeboval doktora, neměl jsem závažné operace, rakovina skočila na jiné atd...tak bych to definovala.
Mimochodem, moc se mi líbil Váš příspěvek, jste dobrý pozorovatel a umíte si udělat usudek o lidech, líbilo se mi to. Bylo by fajn najít řešení celé situace, jako se to dělá při těžkých stavech.. Pacient se dá do umělého spánku a pokud se po probuzení jeho stav nelepší a není naděje, dá se do něj znova a už navěky, aby měl klid a odešel pokojně. V klidu a míru i bez bolestí a beze strachu.
Jenomže to by byla právě ta euthanasie, navíc neschválená a nemocnice by se nedoplatily, až by pitva prokázala, že pacient mohl ještě 10 dní žít a pak ty hordy příbuzných, co by si "ležáka" domů nevzali, ale pak by tvrdili, jak ho milovali a jak velkou ujmu z toho mají.
Nemá to vlastně řešení... bod pro Vás...
sopka dnes 21:47
Ano, já vím, zatím jste tu asi jediný, kdo pečoval o člověka - tak zvaně "ležák" a je mi jasné, že taková péče je uplně o něčem jiném. Takže stojí hodně peněz, času a nervů.
Jsem proto i já pro změnu zákona, aby bylo možné lidem pomoci zemřít, kdy už to není k životu a oni by rádi zemřeli, ale nemohou. Můj bratr mohl chodit, takže naše zážitky jsou rozdílné..jeho důchod mu stačil, vždyt jiné nároky už neměl..Vaše péče byla tedy ve všech směrech náročnější.
@ruzena - že jsou jim staří lidé na obtíž
Ti staří si to včas mohou zařídit tak, aby "na obtíž" nebyli. Bohužel většina z nich si myslí, že jim se to stát nemůže.
Jak si to lze včas zařídit? Určitě o takovou radu bude mít zájem více lidí...děkuji za odpověd.
@ruzena - Nezlobte se, neodpovím. Kdo má skutečně zájem, najde si a s ostatními o ne/správnosti cesty nehodlám polemizovat.
Pak si teda ještě v době příčetnosti napíšu prohlášení, že v takovém stavu souhlasím s uspáním navěky nebo přímo trvám na euthanasii formou tou a tou..
Nevím, zda k tomu budu potřebovat ještě souhlas mých dětí. Spíš podpis, že to berou na vědomí a respektují mé rozhodnutí.
A pak to narazí stejně na zákon,protože... kde je hranice, kdy už jo a kdy ještě ne? A kdo a jak ji stanoví?
U nás?
Máti po 90, žádná demence, psala paměti. A když zjistila /po opakovaném úrazu/, že nikdy nebude chodit, přestala brát léky /ukrývala je/ a odmítala jíst. Za pár týdnů jí selhalo srdce.
Bože, liško, váš přispěvek mi připomněl, jak jsem se kdysi zajímala o historii a zaujalo mě, že v dřívějších dobách byli lidé, kteří prostě nějak uměli včas odejít. Prostě hospodář předal statek synovi, na vše dohlédl a když zjistil, že je vše v pořádku, nějak se stalo, že třeba do 3 měsíců zemřel. Vůbec to nechápu, jak je to možné, ale třeba moje mamka znala paní, která byla vážně nemocná, rozhodla se, že děti udělají vysokou a pak zemře. Zemřela týden po promoci mladšího syna. Bohužel dnes je člověk jen loutka v rukou zdravotnické mafie. Teď si představte, kdyby byli lidé zdraví a najednou by nemohli zdravotníci vyřvávat, že chtějí větší prachy. To by byl mazec.
Na tohle jsem trochu nemohla vůbec najít odpověd..Ani tehdy neumírali lidé protože si to přáli, nebo to měli rozkazem...
Většinou to bylo tak, že když ulehl mladý člověk, volal se doktor nebo aspon baba kořenářka. A přežil. Ovšem, když ulehl výminkář , tak se volal až farář. Ale je 21 století, medicína i výzkum pokročil a tak zatímco Jakubovi Arbesovi v jeho 50 letech říkali - velebný kmete - při oslovení, dnešní padesátníci teprve začínají žít a hranice odchodu do důchodu se značně posunuly..
V pravěku dokonce, pokud je neskolil mamut, měli šanci žít do cca 30 let a staré občany ani neměli, jednak drsné podmínky a jednak při porodech rodičky umíraly jak na běžícím pásu.
Tím chci říci, že lze očekávat na začátku příštího století, že mohou lidé pracovat třeba do 85 a a nikdo se tomu nebude divit, protože dnešní padesátníci pak budou považování za týnejžry. Říká se tomu věda a pokrok..
Od mamutů až ke hvězdám...
jedubabicka dnes 19:45
Jde to legálně.
------------------
U nás jde legálně a ještě možná s ověřením notáře, že v případě, že bude zapásit o život, aby ho nerestituovali a to znamená okamžik, kdy nebude moci o sobě sám rozhodovat - tedy v případě těžké zástavy srdce. Ovšem nikdo z nás předem neví, na co bude umírat, takže to také není nic, nač by se dalo spoléhat.
Jinak nevím, co by mohli doktoři legálně udělat, anž by se jim stalo, že by je příbuzní zažalovali o odškodnění s tučnou náhradou. A věřím tomu, že by nemocnice prohnuly, proto to nepřipadá v uvahu.
Zvláštní je, jak důkladně se tu řeší problém pár tisíců přestárlých dementních ležáků. A neřeší se problém statisíců nepoužitelných mladých povalečů, kteří k ničemu nejsou a vysoce pravděpodobně nikdy ani nebudou.
Ti přestárlí ležáci to mají za pár. Ovšem přestárnutí těch mladých je ještě nepříjemně daleko ..
me by se libil koncept jako ve futurame, suicide booth, opak baby boxu, ktery by mohla pouzit jen osoba starsi 80 let s notarsky potvrzenym prohlasenim atd pripadne soudem resene zadosti v mladsim veku..
moc si to predstavit neumim, protoze me to tu bavi, ale jestli lezim 3 roky na posteli a uz jsem videl vsechny reprizy vseho milionkrat, sestricka mi utira posranou prdel, ja prichazim pomalu o mozek a za rok nebudu vedet kdo jsem, a to je muj vyhled na zbytek zivota, tak se du asi postavit do fronty hned po obede, jestli se zrovna nedeje na svete jeste neco zabavneho ve smyslu... tak jeste pockam jestli vyhraje trump a jdu
Jestli jsem Vás dobře pochopila joudicu s Vaším sebevražedným pokojíkem, tak by podle Vás by to byla nejlepší budoucnost ve smyslu, že by se od postižených, nemocných, umírajích atd, žádala slušnost, aby se sami dobrovolně zabili..Stalo by se to společenskou normou. Nebo jsem Vás nepochopila?
No nic, psali sem lidé, kteří se starali, protože ctili rodinu, ale psali sem i lidé, kteří by považovali za morální, aby se každý, kdo už není zdravý, sám dobrovolně asi zabil..
A na závěr všem upřímně děkuji, kdo mi na mou otázku odpověděli a víte, o Lidicích jsem psala proto, že jednou sestra mého otce, lidická žena řekla dvě věci - za hlubokého socíku - němci jsou němci, když k něčemu dojde, dají se zase dohromady - roku 1989 se ale nedočkala - pravdu měla. Druhá věc byla, že řekla, že po válce ve světe uplně vymizeli postižení lidé a nemocní lidé...protože němci našli řešení této otázky a že by si přála, aby se už tohle nikdy neopakovalo, ale že se obává, že zase lidé budou druhým lidem vadit...Proto jsem viděla i asociaci s válkou.
Vážení už jsem to psala, to není o věku ale o hodnotě života,chuti vůbec takto žít. Kamarád měl 30let když se mu stal úraz na rogalu, 8 let hýbal hlavou a trochu levou rukou, každou návštěvu prosil, pomozte mi odejít. Starala se o něj maminka + pečovatelka, nakonec někdo nechal všechny léky tak,že je dokázal spolykat 5 dní ho zachraňovali, na štěstí pro něj nezachránili. Proto volám po schválení euthanazie. Už v r. 1985 kdy mi diagnostikovali RS a já viděla pacienty v plenách a jen ležící, řekla jsem si, že takle skončit nechci, stále věřím, že zákon schválí a budu mít možnost až příjde čas, říct dnes to uzavřeme. RS nebolí ale Švícaři už nekolik konců i pacientům mladým a z ČR provedli, cena je kolem 200 000kč. Mamince je 80 let, aktivní až hrůza, sokol, peče cukroví, šije, zahrada, ať je tu klidně do 200 let v takové kondici. To není o tom někoho se zbavit, je to o tom dát nemocnému možnost když sám chce.
Co jsem ještě našla za informace na netu...
U nás člověk může zemřít i proto, že si přeje zemřít a jak to udělá? Sebevražda odmítáním léčby a léků, na což má každý právo. Jak se to ale ošetřuje, nevím, aby pak nikdo neobvinoval lékaře.
Viz článek - Eutanázie se v Nizozemsku vymkla z rukou
Přestalo vás to na světě bavit? Švýcaři uvažují o rozšíření nabídky eutanázie pro zdravé lidi..
Švýcarská společnost Exit, která pomáhá odejít ze života smrtelně nemocným, uvažuje o rozšíření nabídky svých asistenčních služeb. Eutanázii by mohla začít na přání vykonávat i starým lidem, které už omrzelo žít.
Poslankyně Věra Procházková (ANO) totiž připravovala zákon, který by měl eutanazii v Česku uzákonit, ale byl poslanci i prezidentem republiky M.Z. zamítnut.2018.
Pravda je, že trpí celá rodina, která se o nemocného - umírajícího stará a většinou jsou to ženy. Které se starají všude - ve špitálech, i o miminka, když jsou malá a tak ty pečující ženy mají plné právo se k tomu vyjádřit, než muži, kteří nepečují v takovém rozsahu.Trauma z trpícího člena rodiny můžou mít i děti.
Ovšem asistovaná sebevražda je traumatizující i pro lékaře, kteří přísahali, ale zárověn vědí, že pacient má nelidské bolesti a život pro něj už není životem...nikdy by samozřejmě nepomohli se sebevraždou člověku, kteřý ještě na tom není tak zle a tak se to nesplní každému, jen proto, že si to přeje, to zatím ne. Ani doktor nechce být kat. Proto se už dnes tyto věci dělají tak, že jsou systémové a rozhoduje o nich jen pacient, když spustí mechanismus...Přístroj Sarco.
Podle mně by to mělo být umožněno umírajícím lidem a lidem, kteří nemají naději, že by někdy pohnuli něčím víc než víčky. Protože jinak takto nemocné lidi odsuzujeme k utrpení, které nechápeme, protože ho neprožíváme a proto s asistovanou sebevraždou nesouhlasíme...
Našla jsem ale anketu z roku 2018 a v podstatě to vypadá, že kdyby vláda vypsala referendum, občané by souhlasili.
Víc jsem už nenašla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.