Nejste přihlášen/a.
Našla jsem teď spousta knížek, které mě baví, ale jsou hodně dlouhé a zaberou hodně času. Jsou v češtině a vlastně se z nich nic moc nenaučím. Nesnáším ten pocit, když se němčemu věnuji a nejsem u toho produktivní. I když si pustím film nebo seriál, tak alespoň nesmí výt v češtině, ať se při tom trochu "učím".
Můžu je číst, alespoň v cizím jazyce, ale zrovna tady se mi líbí ten způsob překladu a baví mě to číst takhle. Navíc ten příběh pak vnímám líp.
Co si tedy myslíte o čtení obyčejných románů atd.?
Přijde mi podivné, že si dáváš takovou otázku u knih. A při sledování, s odpuštěním, kravin v televizi nebo brouzdání po netu, po sociálních sítích, při hrách ti taková otázka nepřijde na mysl. Není to divné?
Ty, bez jména, děkuji za vysvětlení. Neumřu neinformovaná ![]()
"Našla jsem teď spousta knížek, které mě baví, ale jsou hodně dlouhé a zaberou hodně času. Jsou v češtině a vlastně se z nich nic moc nenaučím."
Minimálně byste se snad naučila tu češtinu.
Ostatní chyby nebudu komentovat. A výraz "obyčejný román", nechápu už vůbec. Ale je to Váš problém a Váš pocit. Pokud znáte nějaký jazyk tak dobře, abyste četla nějakou knížku v originále, tak si ji čtěte, co Vám v tom brání? Na to se přece nemusíte nikoho ptát a ani o tom nikoho nemusíte informovat.
...jsou jen smes cizich exkrementu a mezitim pri tom valeni u cteni vam ten vlastni proteka mezi prsty...
Jako ze ji mezi prsty behem cteni protekaji jeji vlastni exkrementy?
Knihy je nejlepší číst v originále, kolikrát se tam najdou věci, které prostě nejdou přeložit do češtiny a pak to dílo nabírá úplně nového smyslu. Některé starší překlady jsou třeba i hodně zkrácené (Drakula je zbaven "filozofických balastů", jak to nazval překladatel). Navíc se naučíte plno slovíček a pak to rozhodně není ztráta času (což není ani když to čtete ve svém mateřském jazyku).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.