Nejste přihlášen/a.
Našla jsem teď spousta knížek, které mě baví, ale jsou hodně dlouhé a zaberou hodně času. Jsou v češtině a vlastně se z nich nic moc nenaučím. Nesnáším ten pocit, když se němčemu věnuji a nejsem u toho produktivní. I když si pustím film nebo seriál, tak alespoň nesmí výt v češtině, ať se při tom trochu "učím".
Můžu je číst, alespoň v cizím jazyce, ale zrovna tady se mi líbí ten způsob překladu a baví mě to číst takhle. Navíc ten příběh pak vnímám líp.
Co si tedy myslíte o čtení obyčejných románů atd.?
Přijde mi podivné, že si dáváš takovou otázku u knih. A při sledování, s odpuštěním, kravin v televizi nebo brouzdání po netu, po sociálních sítích, při hrách ti taková otázka nepřijde na mysl. Není to divné?
Ty, bez jména, děkuji za vysvětlení. Neumřu neinformovaná
"Našla jsem teď spousta knížek, které mě baví, ale jsou hodně dlouhé a zaberou hodně času. Jsou v češtině a vlastně se z nich nic moc nenaučím."
Minimálně byste se snad naučila tu češtinu. Ostatní chyby nebudu komentovat. A výraz "obyčejný román", nechápu už vůbec. Ale je to Váš problém a Váš pocit. Pokud znáte nějaký jazyk tak dobře, abyste četla nějakou knížku v originále, tak si ji čtěte, co Vám v tom brání? Na to se přece nemusíte nikoho ptát a ani o tom nikoho nemusíte informovat.
...jsou jen smes cizich exkrementu a mezitim pri tom valeni u cteni vam ten vlastni proteka mezi prsty...
Jako ze ji mezi prsty behem cteni protekaji jeji vlastni exkrementy?
Knihy je nejlepší číst v originále, kolikrát se tam najdou věci, které prostě nejdou přeložit do češtiny a pak to dílo nabírá úplně nového smyslu. Některé starší překlady jsou třeba i hodně zkrácené (Drakula je zbaven "filozofických balastů", jak to nazval překladatel). Navíc se naučíte plno slovíček a pak to rozhodně není ztráta času (což není ani když to čtete ve svém mateřském jazyku).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.