Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neznámý černý minerál

Od: geftgames® odpovědí: 14 změna:

Co je to za minerál?

Místo nalezení: blízko moravského krasu

Barva: černá

Průhlednost: neprůhledné

Plamenová zkouška: Žádné zbarvení plamene, teplotě odolá

Ryje do plastu i křemene

Lesk: nekovový, asi skelný

Neznámý černý minerál
Neznámý černý minerál #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jestli jste to našel u Rudice, tak to může být struska z bývalé tavby železa.

liska5

To mne taky napadlo, že tufy tam asi nebudou. Takže to drolivé je struska. No jo, Rudice - ruda!

A magnetit, který jsem tipovala, je Fe3O4, je vlastně ona železná ruda. *mir*. Tak jsem se trefila. Asi.

Můj kraj jsou Jeseníky a Rychleby. Tohle znám jen z výletů: Rudické propadání a větrný mlýn.

liska5

U těch nálezů je dobré psát to místo přesně. Podstatně líp se to určí. Jsou geomorfologické mapy, a ty jdou v lokalitách do detailu.

V Rudickém propadání je hutního odpadu spousta .. pokud mne paměť neklame ..

liska5
hodnocení

0x

Je to magnetické? Aspoň slabě. Zkouší se železnými pilinami, nebo možná i špendlíkem. Myslím ty černé krystalky. Ta tvrdost mne zaráží. Byl to křemen nebo vápenec, do čeho jste ryl? Zkuste do skla.

liska5

Máte blízko Tišnov, kde se konají mineralogické burzy. Takové centrum šutrologů. Zkuste jim tohle poslat na mineraltisnov@centrum.cz nebo tomas@galeriepatriot.cz.

hodnocení

Rýpe do skla, není magnetický, okolní hornina se lehce drolí

liska5

Pokud je to v CHKO Moravský kras, nebo těsně vedle, pak se zkuste zeptat na antonin.tuma@nature.cz, to je kontakt na RNDr Antonína Tůmu, geologa.

Docela by mne zajímalo, o co jde. Napište to sem. Díky.

Já takhle zase nacházím hesonity /hnědé granáty/, ty vaše krystalky jsem si tipla na magnetit.

jezevec*
hodnocení

0x

Já vím o šutrech skoro úplný kulový, ale nemůže to být galenit v nějaký hornině?

hodnocení

Galenit je v Mosově stupnici na místě 2,5−2,75 (Wikipedie), můj neznámý minerál je daleko tvrdší

72mona
hodnocení

0x
Já bych ho zařadila jako pyroxen. Ovšem který konkrétně*nevi* M.
liska5

Uvidíme. Měl by chlapec napsat, co mu odpoví místní "geolozi"...

vidjananda
hodnocení

0x

Podobá se obsidiánu cs.wikipedia.org/...

liska5

Obsidián zvaný sopečné sklo, kde by se vzal v těchto končinách? Ani snad takové krystalky netvoří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]