Nejste přihlášen/a.
Je to smutné, ale české školství kráčí mílovými kroky do kopru. Právě dneska jsem četla na novinkách, že maturity budou letos lehčí, zruší se písemné práce z češtiny i cizích jazyků.
A právě tu češtinu by mnoho mladých potřebovalo, jako prase drbání, nadělají v ní plno chyb na úrovni 4. třídy. Maturanti leží rok doma, to by se opravdu nedokázali připravit s pomocí distanční výuky na slušnou závěrečnou práci?
Příští rok se možná zruší všechno.
Připadá mi, že ta maturita bude mít brzy podobnou cenu, jako pouhé vyjítí z devítky. Kdyby viděl pan Komenský, kam kráčí naše vzdělání, které bývalo kdysi ve velké vážnosti. Tak by ho kleplo. Jaga.
Že je to katastrofa. Když sleduji otázky položené školní mládeži v pořadu Nikdo není dokonalý, tak je mi špatně.
Nemyslím si, že lze něco hodnotit jen na základě nějakého televizního pořadu.
Např. nevíme, kolik odpovědí bylo v rámci natáčení toho pořadu skutečně natočeno a kolik jich bylo vybráno.Nevíme, kolik oslovených lidí odmítlo odpovědět. Nelze vyloučit, že výběr těch lidí i vysílaných odpovědí je manipulativní, tedy že jsou vysílány především určité zajímavé odpovědi, aby to sledování toho pořadu bylo divácky zajímavější. Zájmem manažerů televizních stanic je to, aby byla dostatečná sledovanost, protože na tom závisí výše příjmů z reklam.
Kdyby to zjišťování znalostí mělo být objektivnější, tak by musel být vybrán určitý počet žáků z gymnázií, určitý počet žáků ze SOŠ atd.
To není tak úplně školstvím! To je chyba ve společnosti. Z principu špatně pochopená demokracie. Když mě poslali do devítky suplovat literaturu, začala jsem deklamací nejznámější básně onoho autora. Čekala jsem, že se přidají, že to poznají. Tak jsem zkusila jinou, ještě známější perlu české poezie... A nic!? Na můj údiv přišla reakce jednoho z těch deváťáků. Seděl ležérně zakloněn, ruce založené na prsou, nohy natažené s rozvázanýma tkaničkama a pobaveně a s pohrdáním v hlase vykřikl: No jo, to jste museli, to bylo za komoušů!
V dějepise z lavic výkřiky: Na co? To už bylo!
V přírodopisu znechuceně: To si snad najdu na internetu! /Jak by asi reagoval, kdyby mu tohle řekl lékař../
V tělocviku neznali nástup! To prý je jako na vojně, co po nich chci! My můžeme klidně ležet na zemi, když učitelka zahajuje hodinu.
A šplh si rodiče odhlasovali, že až do 4. tř. ho nebudou dělat!
Učí se zbytečnosti, mnozí maturantí i vš nejsou schopní napsat text bez hrubek, podle toho to vypadá i v médiích, chyby jsou i v knihách. A koronovirou generaci si radějí nepředstavuji.
A co mě osobně štvalo v dětství a nic se na tm nezměnilo - tělocvik, hudebka a kreslení by mělo být pro radost a neměly by se známkovat.
Pojem české školství je příliš obecný pojem. V ČR jsou stovky různých škol a tisíce různých učitelů. Jestliže do "soustavy" školství jsou zahrnuty základní školy, střední školy i vysoké školy, tak to nelze hodnotit nějak všeobecně. Hodnocení školství bývá různé, ve smyslu - dobré/ špatné/ vyhovující/ nevyhovující/ podfinancované/ ... .Takové hodnocení možná někomu dobře zní v politických projevech a diskuzích. Pokud má ale někdo zájem skutečně o objektivní diskuzi, tak je potřeba zvlášť řešit problematiku financování jednotlivých druhů škol, zvlášť řešit problematiku výuky určitých předmětů na určitých školách atd.
Např. je potřeba řešit, jestli je potřebné, aby se žáci na základních školách učili povinně dva světové jazyky. Názory na to jsou samozřejmě různé. Já mám názor, že by tato výuka povinná být neměla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.