Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak byste se zachovali v této situaci?

Od: xlejlax odpovědí: 11 změna:

Hezké odpoledne,

dělám práci ke zkoušce, studuji tvůrčí obor a přiznám se, že jsem teď trochu v koncích. Asi ještě nemám dostatek životních zkušeností... :) Jak by se nejpravděpodobněji zachoval muž v této situaci: je po rozvodu, jeho partnerka si našla někoho jiného, odvedla si i dospívající dceru. Tak i on si po čase našel přítelkyni, aniž by to jeho dcera věděla. Ta se s ní setká při nečekané návštěvě otce a tak trochu "dělá dusno", ale zase žádná přehnaně vypjatá scéna. Každopádně přítelkyně je rozumná a myslí si, že by bylo lepší, kdyby se zvedla a odešla a nechala je spolu o víkendu, aby si celou věc vyřešili mezi sebou. Tak navrhne, že odejde. Na to konto dcera odpoví, ať si klidně zůstane, že půjde ona a nebude jim překážet teď ani jindy. Koho by v tu chvíli rozumný a vyrovnaný mužský poslal domů? Dceru, aby si nemyslela, že mu může diktovat anebo přítelkyni, protože ví, že ona se nenaštve a ty volné dny s dcerou by mu v tuto chvíli přišly vhod, aby si všechno v klidu vyříkali? Co je nejpravděpodobnější verze? Já bych nechala odejít přítelkyni... Když to sama navrhne, bez toho, aby to bylo uražené gesto, protože je pohodová a ví, že její partner by o dceru nerad "přišel" i po citové stránce, když už mu ji matka vzala a vychovává ji s novým manželem. Což by se mohlo asi stát, když by ji nechal odejít místo přítelkyně.

Budu vděčná za každou radu nebo postřeh, opravdu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

4x

Já bych nechala odejít v tu chvíli přítelkyni. Ovšem s tím, že bych nahlas řekla v přítomnosti obou, že přítelkyni věřím, že ji mám rád a že si vážím její pomoci v této nenadálé situaci, kdy potřebuji s dcerou o samotě komunikovat, abych ji neztratil. Pro příště bych rád, aby dcera pochopila, že nejen maminka, ale i otec chce mít svůj život a že to vůbec nemá vliv na lásku k dceři. Prostě dceru ujistit, že láska k partnerce a láska k dítěti /dceři/ je něco jiného a vúbec se nevylučují. A že ona to jednou pochopí.

liska5

To není o upřednostnění, aby holčině nenarostl hřebínek a pokaždé prosazovala své zájmy, když k nim příjde. To je výuka tolerance a empatie pro všechny. Bohužel tak často potřebná v dnešním světě, kdy polovina dětí je z rozvedené rodiny..

hodnocení

4x

Být tím otcem, tak bych rozhodně nedovolila, aby odešla přítelkyně. Pokud by dcera trvala na tom, že odejde ona, aby jim nepřekážela, tak než by odešla, položila bych jí otázku, jestli se stejně chová ke své matce a proč její matka může mít jiného partenera a já ne? A neustoupila bych, protože jestli dceři nevadí cizí muž u její matky, se kterou dokonce žije každý den, tak bych se rozhodně nenechala citově vydírat, když mne jednou za čas jenom navštíví.

lidus*

Mám na věc stejný názor.

hodnocení

2x

Za mě poslat domů přítelkyni. Měl by upřednostnit své dítě a rozumná přítelkyně to pochopí (a i to sama navrhla).

hodnocení

2x

Matka si našla jiného muže, proto by se dcera neměla ježit, že si taťka našel novou ženu. Udělal to samé, co matka a navíc až po ní. To měl být až do smrti sám? Navíc dcera žije s matkou, kdoví, jaký zájem o otce má a ten by zůstal úplně sám. Tak mu přítelkyni schvaluju.

Protentokrát by měla odejít přítelkyně. Táta si to s dcerou vyříká, přítelkyně je rozumná žena a jistě pochopí. Pokud by ale snad přišla dcera příště, byla tam přítelkyně a dcera pořád dělala dusno, to by už letěla ona.

Zajímalo by mě, co studujete? Psychologii? Tenhle příběh je zajímavý a tak přemýšlím, jaké povolání budete jednou mít. Jaga.

xlejlax
hodnocení

Děkuji Vám velice za odpověď i za zájem o můj obor. Je to scénáristika a dramaturgie, takže bych měla fungovat v tomto oboru. Ale psychologie byla moje druhá volba, nevylučuji, že ji studovat jednou půjdu. :)

hodnocení

1x

@xlejlax - Koho by v tu chvíli rozumný a vyrovnaný mužský poslal domů?
Nikoho. To totiž není jeho záležitost, ale "souboj" dcery a přítelkyně - a ten si musí dámy vyřešit mezi sebou. Skutečně rozumná dospělá ženská si najde přijatelný způsob/výmluvu, aby mohla odejít "se ctí", tedy tak, aby si dcerunka nemohla užívat toho, jak ji vyštípala.

id
hodnocení

1x

Jako otec bych neposlal pryč nikoho a představil bych obě dámy. Lepší si to vyříkat hned a ne problém oddalovat. Pokud by odešla přítekyně, dcera by byla na koni a problém by se mohl (určitě) opakovat příště. Pokud by odešla dcera bez vysvětlení a pochopení problému, mohl by otec pracně s dcerou v budoucnu navazovat vztah.

Proč si nepopovídat u lahvinky dobrého vína? Dobře se to píše, špatněji praktikuje.

xlejlax
hodnocení

MOC, opravdu moc děkuji všem, kdo vyjádřili svůj názor. Velice si toho cením a hodně mi to pomohlo. :)

smode*
hodnocení

0x

Dobrý den. Bohužel osobně se mi zdá Váš příběh v mnoha detailech nepravděpodobný. Nastítím pár bodů proč:

1. "nečekaná návštěva otce" - v dnešní době kdy každý i když jde jen na skok ke komukoliv použije nejdřív svůj mobil aby zjistil zda je dotyčný vůbec doma a nehnal se tam úplně zbytečně? Nepravděpodobné.

2. "dělá dusno" - proč by dělala dusno hned(jakým způsobem a jak dlouho)? Nepravděpodobné. Daleko spíše by byla dcera v prvních chvílích pouze překvapená a díky tomu že je dle toho co píšete sebestředná by spíše pouze sama prakticky ihned odešla. Sama by "nevěděla" proč ale ráda by si vnutila myšlenku že proto aby otce s novou přítelkyní nerušila ale ve škutečnosti by za tím byla i automatická snaha otce tak trošku "potrestat svým okamžitým odchodem".

3. "přítelkyně je rozumná" - přítelkyně chce mít pohodový víkend s novým přítelem a nechá si ho jako potenciální macecha dcerou přítele totálně rozbít? Zcela nesmyslné. Macechy jsou odjakživa v souvislosti s předchozími nežádoucími potomky aktuálního muže až na naprosté výjimky radikálně majetnické jak co se týká přivlastnění si svých partnerů tak utnutím či alespoň radikálním utlumením zdrojů a pozitivních vztahů svého muže s předchozím(i) potomkem(ky). Tedy přítelkyně by "rozumná" nebyla a v žádném případě by si nedala zruinovat krásný víkend s partnerem jen proto že se tam objevila jeho dcera.

- abych se dostal k odpovědi na Vaši otázku: Osobně si vůbec nedovedu představit že by se situace tak jak popisujete stala, avšak budiž: dceru bych přivítal a rád ji pozval na krátkou návštěvu abych ji představil nové přítelkyni. Protože jsme nebyli předem domluvení bych čekal že se stejně nezdrží dlouho a pak by zase šla. Pokud bych měl s novou přítelkyní právě sex tak bych předem zařídil aby se nedozvonila a ani jinak se do bytu nedostala (má chodit po domluvě). Pokud by snad došlo k tak nepravděpodobné alternativě že by měla již krátce po příchodu "kecy", poslal bych ji domů s tím že mám také svůj život a že je základní slušností svůj příchod předem ohlásit. Též bych zdůraznil že se na ni budu velice těšit příště aby věděla že ji mám rád, že ji ve skutečnosti nevyhazuji a určitě není a nikdy nebude na druhé koleji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]