Nejste přihlášen/a.
Libeček si dává na čas,klube se .
doplněno 12.04.10 15:07:Já ho dala loni do velikého květináče protože by byl všude:D
doplněno 12.04.10 15:12:šnytlík už má 10cm už jsem ho i řezala. taky v květináči u libečku.
Včera jsem si koupila 2 keříky - jmenuje se to PRUNUS NOVITA ( bobkovišeň lékařská) - a zasadila asi tak 0,5 m od plotu...Dnes jsem zjistila, že z toho vyroste velký keř- myslíte, že to mám ještě přesadit nebo ta vzdálenost stačí...Vůbec nevím, jak to bude moc poroste...
oprava:" jak to moc poroste" :D
Působivý stálezelený, rozložitý keř, dorůstá výšky 1,2 až 1,4 m Listy jsou lesklé, pevné, sytě zelené. Drobné bílé květy ve vzpřímených hroznech výrazně voní. Oblíbený keř s efektním olistěním, vyžaduje raději polostín a kvalitní půdu.
Původ: Původní druh je keřovitého až stromovitého růstu, rozšířen v jihovýchodní Evropě a Malé Asii.
Stálezelený , středně vzrůstný keř s hustým habitusem. Listy jsou střídavé, lesklé, pevné, kožovité na jaře jasně zelené v létě sytě zelené, široce oválné; délka listu 5-7 cm. Květy jsou drobné, bílé s výraznou vůní a tvoří vzpřímené hrozny. Kvete ve druhé polovině května. Roční přírůstek je 15 až 30 cm, keř dosahuje v 10 letech výšky 1,2-1,4 m a šířky 1,2 - 1,6 m.
Nároky:Stanoviště v polostínu, půda kvalitní s neutrální reakcí, mírně vlhká. Roste dobře i ve stínu, ovšem málo kvete. Mrazuvzdornost je průměrná až nadprůměrná, mrazy od -20 až -25°C a holomrazy spojené se zimním sluncem poškozují většinou listy a omezeně nevyzrálé vrcholy výhonů. Proto především mladé rostliny první 2 až 3 roky po výsadbě chráníme v zimě a hlavně v předjaří přikrývkou chvojem. Na jaře odstraníme poškozené vrcholy výhonů až na zdravé dřevo, keře během května a června spolehlivě obrostou.
Použití:Pěkný
stálezelený keřpro skupinovou výsadbu, vhodný jako podrostové patro
vyšších dřevin, ideální krycí keře zastíněných ploch podél zdí, budov či od slunce odvrácených svahů. V polostínu možné použití pro volně rostoucí i tvarované
živé plotys výškou 0,8 až 1,4 m, vysazujeme na vzdálenost 50 cm. Své uplatnění jistě najde také při osazování větších
mobilních nádobkde vynikne svým ušlechtilým habitusem.
Jiný název: střemcha vavřínovitáČlánek převzat z : garten.cz/...
Kolikpak stála?
To je moc pěkný, opravdu úplně svítí ..a můj libeček už má asi dvacet čísel, v létě kolem metru a nikdo už ho nechce...
A já ho v loni sháněla jak cvok.Nikdo neměl.A v zahradnictví za takovou malou zrůdičku chtěli nekřesťanské peníze.
Já ho dávám stále do brambor na vaření.
Krásné kytí, svítí, jako zlato. Tak co, děvčata mám na noc moje kytičky schovat do síně, nebo je můžu nechat venku? PT /stařenka/
doplněno 12.04.10 19:14:Tak, jo, raději je na noc šoupnu do koupelny, nerada bych o ně přišla. Už se těším, až budou dělat parádu a potěší oko. PT
Tak to je otázka, kterou si kladu každý večer.
A kupodivu nezvítězí lenost, ale starost o kytky.Ještě je uklízím.
Pak to v dílně vypadá nějak tak to.
Raději je ukliďte, přeci jen co kdyby přišel mrazíček, byla by to škoda. Oleandry už nechávám venku kdo by je vozil na rudlíku , ale tu droboť uklízím.
Děvčata, vy si dáváte hádanky, nebo hrajete v ,,kterém kořenáči nám to roste,,? krásné kytičky, já už se také těším, až mi pokvetou, PT /stařenka/
Tak to náhodou vím.Je to - PIERIS JAPONICA
Variegata je velmi nápadná, přitom stále elegantní odrůda japonského pierisu. Jeho listy jsou tmavě zelené s čistě bílým lemem, který na začátku podzimu při příchodu chladnějšího počasí začne růžovět. Nové výhony jsou bronzově načervenalé.
Dobře prosperující rostlina nese zjara převislé hrozny konvalinkových květů bílé barvy. Odkvetlé hrozny vylamujte, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen. Poupata se tvoří již na konci léta předešlého roku (obvyklé u vřesovištních) a je dobré v této době rostlinu mírně přihnojovat (hnojivem na vřesovištní rostliny nebo rododendrony).
Potřebuje vlhkou, kyselou zem, úrodnou a propustnou. Stresující pro něj bude těžká, jílovitá nebo vápenitá půda, listy budou blednout a opadávat (nebezpečí chlorózy). Roste středně rychle do cca 1,5m výšky a 1m šířky. Pokud máte dojem, že keř neroste nebo má nevzhledný tvar, hned po odkvětu jej zastříhněte a podpoříte tak růst nových výhonů. V zimě, pokud nemrzne a není zmrzlá zem, zalévejte! Plně mrazuvzdorný do cca -29°C.
To je fakt krásný, to jsem zvědavá s čím se ještě vytasíte:Dříkám hotové zahradnictví.To já jsem břídil.
my máme ještě všude bahníčko
Chatka je nově koupená, stará majitelka nic neudržovala. Když vidím co vše vám už roste tak se moc těším co vyroste nám, v té horské kamenite a jilovité půdě
letos zkusíme vše. Co se neujme to opláčeme, ale už nazasadíme napřesrok
Vše bude ,vše chce svůj čas, vyberte nenáročné kytičky , možná spíš skalničky do té půdy a nějaké třeba jehličnany plazivé , ale tyto cibuloviny nejsou náročné na půdu. Zkuste na podzim zasadit cibuloviny a na jaře zjistíte, co se zadařilo.Přeji úspěšné budování. To je krásné, když se začíná a vy si tvoříte podle vlastních představ.
Ale někdo rád podaruje,protože se vše rozrůstá,tak pokud z toho nechce mít prales,zbavíse toho rád. U nás se nyní dost specializují na skalničky a stromky .
Tak bylo po obědě pěkně - zasela jsem kytičky ze semínek a nyní prší, tak snad dobře, pěkně to poroste. Hlavně ať je už teplo, letí to, že mi přijde, že jaro bude pomalu pryč a neohřáli jsme se.
Tady je to celý den jak na kolotoči.Chvíli sluníčko, chvíli mraky, ale neprší.Prozatím.Jaké kytičky jsi přesazovala a do truhlíků?
Já jsem chtěla teď jít ven, že konečně dodělám ten trávník a ono najednou prší, ale jak! Normální prudký lijavec. A manžel jak fofroval, takhle rychle jsem ho ještě utíkat neviděla. Má novej foťák, tak aby na něj třeba nekáplo ...
Tak zase nic. Zašiju se do skleníku, pokochám se, popovídám si s kytkama ...však to znáte. A dneska, když jsem jela do krámu, tak jsem si všimla, že lidi už mají muškáty venku ... to já bych se asi bála...minulý týden jsem zasadila venkovní ibišek a přestože má na sobě PETku a bublinkovou fólii, omrzly mu nejvrchnější lístky...
jo to pak má člověk zlost,že nevydržel, není dobré riskovat . Mě řekla,v zahradě ,že je brzo a věřím tomu ,já mám na oknech ty truhlíky s pomněnkami a petrklíči, tak něž pujdou po zmrzlících muškáty, tak to vydrží
Myslím,že stačí ho otříhnout tu omrzlou část on se pěkně rozkošatí.Hoďte na něj na noc bílou folii nebo starou záclonu
Však jsem si taky vynadala ...toho ibišku by mi bylo obvzlášť líto, měl by být tmavě červený. Zatím je to takový chudinka proutek, tak snad ho přiměju k životu ...
Modlím se poctivě pokaždé, když ho jdu zkontrolovat. Zatím to vypadá, že se chytil ...co se týče toho, že ho ještě nemáš - napíšu si Tě do pořadníku
Než ten tvůj bude mít mladý, tak já budu v důchodu.:DTak dlouho čekat nemůžu.
Já se po něm podívám, kolik tě stál a je plnokvětý?
No jasan! A dokonce už jsem ho našla, já jsem tááák šikovná, musím se pochválit... Koupila jsem ho přes internet, stál mně 113,- Kč. Ale plnokvětý není ...
Od loňského června.
Tam jich mají.I ceny jsou vesměs přijatelné.Jen jsem se nepodívala na poštovné, hlava děravá.
Jak dlouho ho máš?
U nás jsou zase venku jen macešky, aby ten baráček nebyl tak smutný.Ostatní kytky jsou přenášecí.
A ještě je nedodělaný, tím se zakryjou lehce vady.
Dnes jsem si koupila 2 motýlí keře žlutej a fialovej a karafiáty ,které už konečně nemusím prý uklízet. Tak mám radost.
To je reakce na moje ibišky? Mně se ten první moc nelíbí, takovej chudáček ... ale je fakt, že až doteď bydlel v květináči. Ten druhý jsem koupila v zahradnictví tady poblíž u nás, ten není z Laelie. Ještě možná půjdu do toho venkovního modrého, vypadá úžasně. Vloni jsem jeden viděla někde v Černošicích ve volné půdě a byl
.
Dej si kumule-motýlí keř je krásný mají ve 4 barvách a láká hrozně motýli ,když kvete.Za 50 kč nekup to.Že já Vám to blbec nedala jako hádanku.Holt příště, myslela jsem ,že to znáte.
jé a já napsala kumule to jsem
Už to vím.Taky se mu říká letní šeřík.
Za 50 to se musí koupit.Úplně tě chápu.Taky se po něm podívám, ale kde vzít místo?
Květináče ještě máme.
Dámy jděte dělat večeři a nechte jahůdku být.Teď jsem si byla natrhat,HEČ.
Já znám zaječí.
Papene, kdes to našla? Ten chlápek vypadá přesně jako náš soused, i ten postoj ... jen tu zahradu nepoznávám ,ta není naše ...
včera jsem nakoupila kytky do trůhlíků - a zítra začnu! lidi, já se tak těším...
jenom doufám, že nezmrznou...
Jen opatrně na noc je uklízejte ,pokud zasadíte muškáty nebo petunky ,po neděli mají být zase noční mrazíky.S luníčko bude jedovaté ať se Vám to nespálí.
no snad to nebude tak horké... risknu to a pokud by fakt měla hrozit zima, přehodím je igelitem...
každý rok to tak dělám - zatím přežilo všechno...
věděli jste že se nemá sadit dohromady muškáty s petunkama? Já to někde četla - a fakt je to pravda. Loni jsem to tak měla a chcíplo mi bud jedno nebo druhé... přežili ty silnější...
Nikdy nedávám pelargonie a petunie do jednoho truhlíku. Měla jsem jeden rok petúnie a ty jak jednou přeschnou je konec. Pelargoniím to nevadí. To jsou nezmaři. Spíš jsou odolné milionbells.Ty navíc jsou samočistící nemusí se obítat odkvetlé květenství.
doplněno 16.04.10 22:08:obírat
Cvok, já vím.
Když oni tam toho mají tolik.:DUrčitě se polepšíš.Aby jsme nakonec obě nespaly venku a kytky uvnitř.:D
Hlásaj příz.mrazíky.
Seznam náhodou ještě nemám.
A zítra mně čeká první sekání trávy.Pokavaď nebude pršet.Takže žádné utrácení, ale mají otevřeno i v neděli.
Tak až posekáš tak si sedneš a řekneš si, co pěkného by se tam ještě šiklo, já to znám a v něděli vyrazíš:D
Ale bude, to už nezachráníš
Teď vážně.Mohu ještě ostříhat rybíz a angrešt.Je za plotem a nějak se na ně zapomnělo.:D
Chtěla jsem je vyhodit, ale nakonec skončily právě za plotem.
Ono většinou co člověk vystrčí, že to nechce tak se tomu pak daří.Já dám kytky, které nejsou podle mne- na chodbu a oni začnou růst, aby se mohly vrátit domů
jasně že porostou,zvlášť když je ostříháš a jak budou plodit to budeš překvapená
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.