Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahrádka a vše okolo ní II.

Od: papene* odpovědí: 100 změna:
100 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

papene*
hodnocení

;) Už vám raší libeček?Já mám takový prťavoučký.*frajer*

Zahrádka a vše okolo ní II.
kytka*

Libeček si dává na čas,klube se .

doplněno 12.04.10 15:07:

Já ho dala loni do velikého květináče protože by byl všude:D

doplněno 12.04.10 15:12:

šnytlík už má 10cm už jsem ho i řezala. taky v květináči u libečku.

papene*
hodnocení

:DJá ho mám za plotem.Vůbec se divím, že v té půdě tam roste.

I když jsem ho měla na zahradě, tak nikdy nebyl nijak extra velký.*nevi*

A co šnytlík?

Zahrádka a vše okolo ní II. #2
malvinka*
15.04.10 18:39

Já žádný*nevi*

hodnocení

0x

U nás teprve nedávno slezl sníh, tak toho ještě moc neraší, ale až bude, dám sem taky nějaký fotky... *slunce*

papene*
hodnocení

Budeme se těšit.*placni*

hodnocení

0x

Včera jsem si koupila 2 keříky - jmenuje se to PRUNUS NOVITA ( bobkovišeň lékařská) - a zasadila asi tak 0,5 m od plotu...Dnes jsem zjistila, že z toho vyroste velký keř- myslíte, že to mám ještě přesadit nebo ta vzdálenost stačí...Vůbec nevím, jak to bude moc poroste...*ee*

doplněno 12.04.10 16:40:

oprava:" jak to moc poroste" :D

papene*
hodnocení

Rostliny: Prunus laurocerasus Mano - bobkovišeň lékařská

Poslal(a) zahrady-rostliny 10.08 2008 10:07:50 (9397 čtenářů)

Prunus laurocerasus Mano - bobkovišeň lékařská

Působivý stálezelený, rozložitý keř, dorůstá výšky 1,2 až 1,4 m Listy jsou lesklé, pevné, sytě zelené. Drobné bílé květy ve vzpřímených hroznech výrazně voní. Oblíbený keř s efektním olistěním, vyžaduje raději polostín a kvalitní půdu.
Původ: Původní druh je keřovitého až stromovitého růstu, rozšířen v jihovýchodní Evropě a Malé Asii.

Vzhled:

Stálezelený , středně vzrůstný keř s hustým habitusem. Listy jsou střídavé, lesklé, pevné, kožovité na jaře jasně zelené v létě sytě zelené, široce oválné; délka listu 5-7 cm. Květy jsou drobné, bílé s výraznou vůní a tvoří vzpřímené hrozny. Kvete ve druhé polovině května. Roční přírůstek je 15 až 30 cm, keř dosahuje v 10 letech výšky 1,2-1,4 m a šířky 1,2 - 1,6 m.

Nároky:

Stanoviště v polostínu, půda kvalitní s neutrální reakcí, mírně vlhká. Roste dobře i ve stínu, ovšem málo kvete. Mrazuvzdornost je průměrná až nadprůměrná, mrazy od -20 až -25°C a holomrazy spojené se zimním sluncem poškozují většinou listy a omezeně nevyzrálé vrcholy výhonů. Proto především mladé rostliny první 2 až 3 roky po výsadbě chráníme v zimě a hlavně v předjaří přikrývkou chvojem. Na jaře odstraníme poškozené vrcholy výhonů až na zdravé dřevo, keře během května a června spolehlivě obrostou.

Použití:

Pěkný

stálezelený keř

pro skupinovou výsadbu, vhodný jako podrostové patro

vyšších dřevin

, ideální krycí keře zastíněných ploch podél zdí, budov či od slunce odvrácených svahů. V polostínu možné použití pro volně rostoucí i tvarované

živé ploty

s výškou 0,8 až 1,4 m, vysazujeme na vzdálenost 50 cm. Své uplatnění jistě najde také při osazování větších

mobilních nádob

kde vynikne svým ušlechtilým habitusem.

Jiný název: střemcha vavřínovitá
doplněno 12.04.10 16:20:

*cteni*Článek převzat z : garten.cz/...

;)Kolikpak stála?

Stála 149 kč- měli ji v akci... Díky za článeček- takže budu muset asi od toho plotu odsadit...*zed**ee*

michala*
hodnocení

0x

Včera jsem přijela po 14 dnech na chalupu a jaro mě přivítalo hned za brankou :)

Zahrádka a vše okolo ní II. #3
kytka*

Krásné jaro , krásná kombinace, svítí do dálky.

binka*

To je moc pěkný, opravdu úplně svítí ..*palec*a můj libeček už má asi dvacet čísel, v létě kolem metru a nikdo už ho nechce...:(

papene*
hodnocení

A já ho v loni sháněla jak cvok.Nikdo neměl.A v zahradnictví za takovou malou zrůdičku chtěli nekřesťanské peníze.*zed*

Já ho dávám stále do brambor na vaření.;)

pt®

Krásné kytí, svítí, jako zlato. Tak co, děvčata mám na noc moje kytičky schovat do síně, nebo je můžu nechat venku? PT /stařenka/

doplněno 12.04.10 19:14:

Tak, jo, raději je na noc šoupnu do koupelny, nerada bych o ně přišla. Už se těším, až budou dělat parádu a potěší oko. PT

papene*
hodnocení

*ee*Tak to je otázka, kterou si kladu každý večer.*tuc*A kupodivu nezvítězí lenost, ale starost o kytky.Ještě je uklízím.*bezim*

Pak to v dílně vypadá nějak tak to.

Zahrádka a vše okolo ní II. #4
kytka*

Raději je ukliďte, přeci jen co kdyby přišel mrazíček, byla by to škoda. Oleandry už nechávám venku kdo by je vozil na rudlíku , ale tu droboť uklízím.

papene*
hodnocení

No schválně, kdo by je vozil?*haha*

binka*

Papene, tak až budete chtít, ozvěte se. Já naopak nevím, co s ním. Všichni sousedi i rodina už mají a on roste a roste a roste ...byl ze semínka. A na brambory je úplně nejlepší!*uspech*

kytka*
hodnocení

0x

Tyto kytičky neuklízím, ty přežijou i chladno.

Zahrádka a vše okolo ní II. #5
kytka*

a tyto taky jsou už venku -ať si zvykaj :D

Zahrádka a vše okolo ní II. #6
papene*
hodnocení

Já tyto taky nechávám venku.Ať se snaží.*modla*

Zahrádka a vše okolo ní II. #7
binka*

Papene, co to tam máte uprostřed za kytku? Taková ta jakoby světle červená ...

papene*
13.04.10 17:52
hodnocení

Tato?

Zahrádka a vše okolo ní II. #8
kytka*

Papene je to TAMARYŠEK nebo se mýlím?

pt®

Děvčata, vy si dáváte hádanky, nebo hrajete v ,,kterém kořenáči nám to roste,,? krásné kytičky, já už se také těším, až mi pokvetou, *hej* PT /stařenka/

papene*
hodnocení

Tak to náhodou vím.Je to - PIERIS JAPONICA

Variegata je velmi nápadná, přitom stále elegantní odrůda japonského pierisu. Jeho listy jsou tmavě zelené s čistě bílým lemem, který na začátku podzimu při příchodu chladnějšího počasí začne růžovět. Nové výhony jsou bronzově načervenalé.

Dobře prosperující rostlina nese zjara převislé hrozny konvalinkových květů bílé barvy. Odkvetlé hrozny vylamujte, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen. Poupata se tvoří již na konci léta předešlého roku (obvyklé u vřesovištních) a je dobré v této době rostlinu mírně přihnojovat (hnojivem na vřesovištní rostliny nebo rododendrony).
Potřebuje vlhkou, kyselou zem, úrodnou a propustnou. Stresující pro něj bude těžká, jílovitá nebo vápenitá půda, listy budou blednout a opadávat (nebezpečí chlorózy). Roste středně rychle do cca 1,5m výšky a 1m šířky. Pokud máte dojem, že keř neroste nebo má nevzhledný tvar, hned po odkvětu jej zastříhněte a podpoříte tak růst nových výhonů. V zimě, pokud nemrzne a není zmrzlá zem, zalévejte! Plně mrazuvzdorný do cca -29°C.

kytka*

To je fakt krásný, to jsem zvědavá s čím se ještě vytasíte*smich*:Dříkám hotové zahradnictví.To já jsem břídil.

papene*
hodnocení

*uf*Na tu Pieris se teprve bude hledat místo.Jako vždy.*smich*

doplněno 13.04.10 20:06:

Tak nějak.Ale oni jsou to vždy tak lákavé ceny.No nekup to.*haha*

kytka*

Prostě co se kde objeví je u Vás na zahradě.:D

kytka*
hodnocení

0x

Ještěže to není u nás to už byla s kytkama na náměstí:D

doplněno 14.04.10 10:56:

Bych byla

papene*
hodnocení

*bum*I přes nepříznivé počasí se kytičky snaží.*uf*

Zahrádka a vše okolo ní II. #9

kytka*
hodnocení

0x

Rozkvetly krásně i modřence, ty já miluji

Zahrádka a vše okolo ní II. #10
papene*
hodnocení

*nevi*Vidíš, ty snad ani nemáme? Musím se podívat.*sok*A kdy budeš sekat?

kytka*

My máme travičku ještě nizoučkou, tááááááááááák už povyroste.

fidonet*

:( my máme ještě všude bahníčko :( Chatka je nově koupená, stará majitelka nic neudržovala. Když vidím co vše vám už roste tak se moc těším co vyroste nám, v té horské kamenite a jilovité půdě :) letos zkusíme vše. Co se neujme to opláčeme, ale už nazasadíme napřesrok :)

kytka*

Vše bude ,vše chce svůj čas, vyberte nenáročné kytičky , možná spíš skalničky do té půdy a nějaké třeba jehličnany plazivé , ale tyto cibuloviny nejsou náročné na půdu. Zkuste na podzim zasadit cibuloviny a na jaře zjistíte, co se zadařilo.Přeji úspěšné budování. To je krásné, když se začíná a vy si tvoříte podle vlastních představ.*palec*

doplněno 14.04.10 11:22:

Ale někdo rád podaruje,protože se vše rozrůstá,tak pokud z toho nechce mít prales,zbavíse toho rád. U nás se nyní dost specializují na skalničky a stromky .

papene*
hodnocení

*tuc* JJ a dnes už je velký výběr všeho a nemusí se tolik škemrat po známých o různé odkopky.:D

doplněno 14.04.10 11:28:

*bum*U nás jsou lakomci.*plac*

kytka*
hodnocení

0x

Tak bylo po obědě pěkně - zasela jsem kytičky ze semínek a nyní prší, tak snad dobře, pěkně to poroste. Hlavně ať je už teplo*modla*, letí to, že mi přijde, že jaro bude pomalu pryč a neohřáli jsme se.

papene*
hodnocení

*zed*Tady je to celý den jak na kolotoči.Chvíli sluníčko, chvíli mraky, ale neprší.Prozatím.Jaké kytičky jsi přesazovala a do truhlíků?

kytka*

sela jsem ze semínek do zahrádky a všude tam kde chci aby to pěkně kvetlo, až přijde čas .

binka*

Já jsem chtěla teď jít ven, že konečně dodělám ten trávník a ono najednou prší, ale jak! Normální prudký lijavec. A manžel jak fofroval, takhle rychle jsem ho ještě utíkat neviděla. Má novej foťák, tak aby na něj třeba nekáplo ...*smich*

Tak zase nic. Zašiju se do skleníku, pokochám se, popovídám si s kytkama ...však to znáte. A dneska, když jsem jela do krámu, tak jsem si všimla, že lidi už mají muškáty venku ... to já bych se asi bála...minulý týden jsem zasadila venkovní ibišek a přestože má na sobě PETku a bublinkovou fólii, omrzly mu nejvrchnější lístky...*plac*

kytka*

jo to pak má člověk zlost,že nevydržel, není dobré riskovat . Mě řekla,v zahradě ,že je brzo a věřím tomu ,já mám na oknech ty truhlíky s pomněnkami a petrklíči, tak něž pujdou po zmrzlících muškáty, tak to vydrží*tuc*

doplněno 14.04.10 16:53:

Myslím,že stačí ho otříhnout tu omrzlou část on se pěkně rozkošatí.Hoďte na něj na noc bílou folii nebo starou záclonu

binka*

Však jsem si taky vynadala ...*smich*toho ibišku by mi bylo obvzlášť líto, měl by být tmavě červený. Zatím je to takový chudinka proutek, tak snad ho přiměju k životu ...

papene*
hodnocení

*modla*binka, chce to se modlit.A on se určitě vzpamatuje.Tmavě červený ten ještě nemám. *plac*

binka*

Modlím se poctivě pokaždé, když ho jdu zkontrolovat. Zatím to vypadá, že se chytil ...co se týče toho, že ho ještě nemáš - napíšu si Tě do pořadníku ;)

papene*
hodnocení

;)Než ten tvůj bude mít mladý, tak já budu v důchodu.:DTak dlouho čekat nemůžu.;)

*cteni*Já se po něm podívám, kolik tě stál a je plnokvětý?*nevi*

binka*

*smich* jó, to kdybych věděla...ale mrknu se, určitě mám ještě dodák,ale kde,kde, KDE?! *zed*

papene*
hodnocení

*nevi*dodák ke kytce?*sok*

binka*

No jasan! A dokonce už jsem ho našla, já jsem tááák šikovná, musím se pochválit...*smich* Koupila jsem ho přes internet, stál mně 113,- Kč. Ale plnokvětý není ...

www.laelia.cz

doplněno 15.04.10 13:13:

Od loňského června.

papene*
hodnocení

*uf*Tam jich mají.I ceny jsou vesměs přijatelné.Jen jsem se nepodívala na poštovné, hlava děravá.*zed*

doplněno 15.04.10 09:51:

Jak dlouho ho máš?

papene*
hodnocení

A co fotka?

binka*

Toho proutku?! No dobrá...:D

papene*
hodnocení

*stop*U nás jsou zase venku jen macešky, aby ten baráček nebyl tak smutný.Ostatní kytky jsou přenášecí.*smich*

A ještě je nedodělaný, tím se zakryjou lehce vady.*smich*

Zahrádka a vše okolo ní II. #11
binka*

Maceškama? to už chybí jen chodníček okolo baráčku, ne?*haha*

kytka*

Macešky mám ráda, moc mi jich po zimě nezbylo.

papene*
14.04.10 17:04
hodnocení

*smich*

Zahrádka a vše okolo ní II. #12
kytka*

Prostě HEZKÉ *palec*

papene*
hodnocení

Díky, baráček chce dodělat.Ale nebudem koukat na holé zdi atd.*zed*

binka*

Máš, cos chtěla ...*smich* ale ten druhý je lepší, ne? To je dnešní úlovek, růžový plnokvětý.

Zahrádka a vše okolo ní II. #13
binka*
15.04.10 14:25

...

Zahrádka a vše okolo ní II. #14
kytka*

Dnes jsem si koupila 2 motýlí keře žlutej a fialovej a karafiáty ,které už konečně nemusím prý uklízet. Tak mám radost.*tanec*

papene*
hodnocení

*sok*Tý v... ty musím mít taky.Vypadají tak zdravě.*palec*Uvidíme jak budou vypadat v létě.Paráda.*pivo*

binka*

To je reakce na moje ibišky? Mně se ten první moc nelíbí, takovej chudáček ...*smich* ale je fakt, že až doteď bydlel v květináči. Ten druhý jsem koupila v zahradnictví tady poblíž u nás, ten není z Laelie. Ještě možná půjdu do toho venkovního modrého, vypadá úžasně. Vloni jsem jeden viděla někde v Černošicích ve volné půdě a byl *palec*.

papene*
hodnocení

*tuc*binka ano na tvé ibišky.kytka co to má za motýli neznám.*nevi*

kytka*

Dej si kumule-motýlí keř je krásný mají ve 4 barvách a láká hrozně motýli ,když kvete.Za 50 kč nekup to.Že já Vám to blbec nedala jako hádanku*zed*.Holt příště, myslela jsem ,že to znáte.

doplněno 15.04.10 17:59:

jé a já napsala kumule to jsem *cert*

binka*

*smich* ona to spíš bude komule, že jo?

papene*
hodnocení

*ua*Už to vím.Taky se mu říká letní šeřík.

Za 50 to se musí koupit.Úplně tě chápu.*placni*Taky se po něm podívám, ale kde vzít místo?*plac*

komteska.webgarden.cz/...

doplněno 15.04.10 19:00:

Květináče ještě máme.*smich*

Zahrádka a vše okolo ní II. #15
kytka*

jo jo kam to dávat. Zatím dostaly větší květináč a letos budou v něm a pak se uvidí -holt to nenechám růst do mega rozměrů*haha*

malvinka*

A kde je jahoda?

doplněno 15.04.10 18:42:

Tady není ... tady také není...

papene*
hodnocení

*smich*Nestíhám, vrátila se obludka a její tady zima.;)

Zahrádka a vše okolo ní II. #16

kytka*
hodnocení

0x

to je fakt takto nám ty jahody neuzrajou*haha*

papene*
hodnocení

*bezim*Dámy jděte dělat večeři a nechte jahůdku být.Teď jsem si byla natrhat,HEČ.*fn*

doplněno 15.04.10 22:35:

Já znám zaječí.;)

Zahrádka a vše okolo ní II. #17
binka*

Zase to ovoce ... já si asi zasadím prasečí ocásek ...:-P

papene*
hodnocení

Něco pro sousedy.*sok*

Zahrádka a vše okolo ní II. #18
binka*

*smich**smich* Papene, kdes to našla? Ten chlápek vypadá přesně jako náš soused, i ten postoj ... jen tu zahradu nepoznávám ,ta není naše ...*plac*

papene*
hodnocení

*vtip*To mi přišlo v mailu.Vy máte hezčí určitě.*mala*

myse*

včera jsem nakoupila kytky do trůhlíků - a zítra začnu! lidi, já se tak těším...

jenom doufám, že nezmrznou...

Zahrádka a vše okolo ní II. #19
papene*
hodnocení

Tak se budem modlit společně.*modla*Víkend má být snad hezký.

kytka*

Jen opatrně na noc je uklízejte ,pokud zasadíte muškáty nebo petunky ,po neděli mají být zase noční mrazíky.S luníčko bude jedovaté ať se Vám to nespálí.

myse*

no snad to nebude tak horké... risknu to a pokud by fakt měla hrozit zima, přehodím je igelitem...

každý rok to tak dělám - zatím přežilo všechno...

věděli jste že se nemá sadit dohromady muškáty s petunkama? Já to někde četla - a fakt je to pravda. Loni jsem to tak měla a chcíplo mi bud jedno nebo druhé... přežili ty silnější...

kytka*
hodnocení

0x

Nikdy nedávám pelargonie a petunie do jednoho truhlíku. Měla jsem jeden rok petúnie a ty jak jednou přeschnou je konec. Pelargoniím to nevadí. To jsou nezmaři. Spíš jsou odolné milionbells.Ty navíc jsou samočistící nemusí se obítat odkvetlé květenství.

doplněno 16.04.10 22:08:

obírat

papene*
hodnocení

;) Tak další kytičky.:D kytko už mám taky toho motýla.*tuc*A samozřejmně něco navíc.*uf*

Zahrádka a vše okolo ní II. #20
kytka*

Pap ty jsi prostě*haha*, fakt nenacházím slova*vtip*to já chci taky*mala*,musím se polepšit*fn*

papene*
hodnocení

*bzum*Cvok, já vím.*smich*Když oni tam toho mají tolik.:DUrčitě se polepšíš.Aby jsme nakonec obě nespaly venku a kytky uvnitř.:D

Hlásaj příz.mrazíky.*bum*

kytka*

jo to já počkám po mrazíkách- už kupuji jen to co mohu nechat venku.*vtip*

binka*

Papene zase nakupovala podle seznamu ...*ua*

kytka*

myslím,že teď přemýšlí-;) pro co ještě zítra vyrazí,co měli v nabídce a nevešlo se jí do auta:D

papene*
hodnocení

*nevi*Seznam náhodou ještě nemám.*uf*A zítra mně čeká první sekání trávy.Pokavaď nebude pršet.Takže žádné utrácení, ale mají otevřeno i v neděli.*haha*

kytka*

Tak až posekáš tak si sedneš a řekneš si, co pěkného by se tam ještě šiklo, já to znám*vtip* a v něděli vyrazíš:D

doplněno 16.04.10 23:17:

Ale bude, to už nezachráníš*vtip*

papene*
hodnocení

Jó a nebude pak ani na toho buřta!*smich*

papene*
hodnocení

*stop*Teď vážně.Mohu ještě ostříhat rybíz a angrešt.Je za plotem a nějak se na ně zapomnělo.:D

Chtěla jsem je vyhodit, ale nakonec skončily právě za plotem.

Zahrádka a vše okolo ní II. #21
kytka*

určitě je šmikni, vždyť ubrostou- vyhodit je můžeš vždycky;)

papene*
hodnocení

A poradíš prosím jak?Ty jsem ještě netrápila.*nevi*

kytka*

mrkni tady zahrada.cz/... že bych ti to líp nevysvětlila

papene*
16.04.10 23:54
hodnocení

JJ mrknu.

malvinka*

Tys je dala na hanbu? Co provedli?

doplněno 17.04.10 00:04:

viz angrešt a rybíz

kytka*

Ono většinou co člověk vystrčí, že to nechce tak se tomu pak daří.Já dám kytky, které nejsou podle mne- na chodbu a oni začnou růst, aby se mohly vrátit domů*vtip*

doplněno 17.04.10 00:15:

jasně že porostou,zvlášť když je ostříháš a jak budou plodit to budeš překvapená*tuc*

papene*
hodnocení

Měli tam dneska japonskou třešeň.Ta byla jak*slunce*.Nemáš ji taky?

kytka*

myslíš jako SAKURU? Nemám ji *plac*

papene*
hodnocení

Nechtělo se jim makat.*bezim*

doplněno 17.04.10 00:07:

To víš, řeknou si a just porostu ať čumí mičurinka jedna.*bum*

doplněno 17.04.10 00:18:

Už se těšim.*ua*Koupila jsem si nové nůžky a pilku, tak to půjde jedna báseň.*placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]