Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Distanční výuka očima babičky

Od: bimbam® odpovědí: 19 změna:

Zdravím! Předem sděluji, že se na nic neptám a asi ani nebudu příliš diskutovat, jen chci sdělit pár dojmů. Snad pro někoho zajímavých.

Měla jsem u sebe dva týdny vnuka, žáka 6. třídy. Cílem bylo dohlédnout na lenivého žáka při distanční výuce a trochu ho doučit starší látku. Byly to náročné dny. U některých předmětů jsem seděla vedle vnuka a poslouchala. Poznala jsem, že některé učitelky mají hodiny docela nápadité a dovedou udržet zájem dětí. Jedné starší učitelky mi bylo vyloženě líto. Ve svém oboru je určitě dobrá, za normálních okolností má jistě i autoritu, ale přes počítač stále jen naříkala a prakticky nic dětem nepředala. Děti toho zneužívaly, na začátku hodiny se sice přihlásily, ale pak zřejmě poodešly a komunikovaly až po dlouhé chvíli nebo vůbec.

I když byly na rozvrhu denně průměrně jen tři vyučovací hodiny, měli jsme co dělat, abychom všechny úkoly stihli. Napsat, naskenovat, v daném termínu poslat. Kdyby klekla kopírka, tak jsme asi v pr...čicích. Termín odevzdání je sledován velmi přísně.

Náročné to pro mě bylo mimo jiné i proto, že kluk je roztěkaný a sezení u počítače ho neustále svádělo k hraní hry Minecraft. Jen řekl do počítače "Nashledanou, paní učitelko", už se spolužáky hrál. Strašlivá hra závisláků. Připadala jsem si jako dráb. Rodičům jsem doporučila hru zablokovat, jinak mohou čekat na vysvědčení ty nejhorší známky.

Během dvou týdnů byly zadány dvě "nesmyslné" úlohy z matematiky. V jedné se pracovalo s obdélníkovým polem o rozloze 84 hektarů. Viděl někdy někdo takové pole? Leda v Rusku. V druhé se pracovalo s obrovským množstvím koňských spřežení. Střídaly se slavnostní kočáry se čtyřspřežím a s trojspřežím. Kočár a tři koně? Nešlo o antiku a trigy ani ruské trojky. Bušila jsem pěstí do stolu a chtěla na to učitelku upozornit. Syn i vnuk mi to zakázali :) . Snaha učitelku poučit mě přešla, když jsme s vnukem oba shodně špatně převedli hektolitry na litry a výsledkem byla horší známka.

Omlouvám se za dlouhý text, ale dojmů mám mnoho. A na vlastní kůži jsem si během docela krátké doby uvědomila, jak náročné to musí být po mnoho týdnů pro učitele, děti a rodiče.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

@bimbam - Kočár a tři koně?

Technická poznámka, abyste zas nebušila pěstičkou ;) - tři koně za sebou = random, tři koně v "trojúhelníku"( dva vedle sebe při oji, jeden před nimi) = einhorn.

equi-hanus.cz/...

equi-hanus.cz/...

hodnocení

To koukám! To je teda opravdu dobře, že jsem mlčela :)! Ale kdybych si nepostěžovala zde, tak zůstávám v nevědomosti :).

Vsadila bych se, že tuhle neprosto zbytečnou infomaci už nezapomenete *smich*

A teď si vemte že by se počítalo třeba dvanáctispřeží

U pole je třeba počítat obvod, plochu, úhlopříčku..nad ničím dalším bych nepřemýšlel .

Taky řeším domácí výuku

A teď třídní rozeslala všem rodičům mail ať pošlou omluvenku za zameškané hodiny za minulý týden... To mu mám prolézat historii za minulý týden nebo jak to mám zjistit...

liska5
hodnocení

4x

Mám dceru, která takto učí, hlavně češtinu. A u toho doma tři děti 11, 14, 17, které se taky distančně učí a musí mít nad sebou taky nějakou kontrolu. Ta je na prášky, večer opravuje, v noci dělá přípravy. Pokud musí do školy, tak 18 km. No a zároveń musí vést domácnost, vařit obědy. Nejstarší ji dokáže v něčem zastoupit. A ještě mají nějaká zvířata.

hodnocení

Před tou svou zkušeností jsem věřila, že je to pro všechny náročné. Teď vím, že je to převelice náročné. Mnohokrát jsem se ptala sama sebe, jak a jestli vůbec bych to jako máma zvládala. Sice mnohem mladší, ale se dvěma dětmi a spoustou jiných povinností.Co bych ošidila?

liska5

Ona šidí spánek a své děti. Nemá čas ani mi odpovědět na SMS. Moc si přeje, aby mohla normálně učit. Toto považuje za neefektivní a vyčerpávajíci. Navíc do toho vstupují nevhodně někteří rodiče. Sama vidí, jak někteří učitelé valí a nevysvětlují.. A ona si pak vyčítá, že svému dítěti s gympláckou chemií nepomůže. Otec, pracuje často mimo bydliště a ač technik, též nerozumí výkladu profesora. Tak je doma non-stop stres...

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, dříve prý sůl nad zlato a dnes ochotná babička nad zlato . Zdravím!

hodnocení

4x

Já mám kluky středoškoláky, takž je to je asi něco jiného než základka. Snažím se vidět na věcech pozitiva - třeba že získali super zkušenosti s online komunikací. Nejen ve výuce. Třeba mladší synek pomáhal večer spolužákovi se slohem. Samozřejmě online, video, pohoda. Třída má skupinovou komunikaci na discordu, je to jejich iniciativa, nikdo je do toho nenutil. To, co se ty děcka naučí na počítači, na internetu, v online světě, to by se jinak nenaučily - nebo ne tak rychle, protože by nebyly tak motivované. A pro ně je to větší přínos, než třeba vědět, kolik je hektolitr litrů.
Samozřejmě jak říkám, něco jiného jsou malé děti a něco jiného téměř dospělí nebo dospělí středoškoláci. Taky záleží na učitelích, ale já za sebe a svoje kluky považuju online výuku za téměř plnohodnotnou.

lidus*
hodnocení

2x

Také mám jeden poznatek, chytré děti brzy odhalily co nevidí učitelka, písemka z vlastivědy a vnučka měla tahák přes půlku okna, stejně tak její kamarádi, děcka se spolu domluví i na tom, že kleklo připojení a pak jedou v klidu Roblox nebo Minecraft. Úkoly pak sice vypracují a něco se naučí ale..

Je to o lidech. Právě dnes u večeře si starší synek "stěžoval", že češtinářka pozná, podle toho kam kdo kouká, jestli má na obrazovce učivo nebo hru :)

lidus*

Myslím klasické okno ne na počítači, to je ještě nenapadlo,nebo o tom nevím.

pb®
hodnocení

2x
Jen málokdo je s online výukou spokojen. Já mám syna ve 4. třídě a pančelka si odučí v pondělí a úterý jednu hodiu po 45 minutách a zbylé dny má tedy jako že dvě hodiny, ovšem je to jeden předmět a výuka netrvá ani hodinu a půl. Začátek výuky v 10:00 nechápu už vůbec. O co kratší je výuka, o to víc mají úkolů. Dnes jsem nelenila a spočítala, kolik příkladů měli samostatně doma vypočítat z matiky za minulý týden. Bylo to 162 příkladů. Ano, některé rychlé, třeba násobení 100. Ale hodně i na několik minut jeden příklad, třeba rýsování, doplňování indického násobení, přes deset složitějších příkladů z římských číslic, sčítání asi deseti dvojciferných čísel počítám jako jeden příklad. K tomu úkoly z informatiky, angličtiny, češtiny, výtvarky, čtení, přírodověda, vlastivěda. A já pořád, proč nestíhám, i když makáme denně včetně víkendů minimálně hodinu a půl, tedy delší dobu a zdarma, než si odučí učitelka, která zřejmě chrápe do 9:00 a pracuje za 100% platu. Na mé otázky, proč začínají až v 10, proč se učí tak málo a úkolů mají tolik, že to jako pracující člověk nejsem schopna stíhat, byla odpověď, že si nikdo nestěžoval a déle se děti nejsou schopné soustředit. Aha, ale ve škole se musí soustředit 5 hodin a najednou to nejde dvě nebo tři. K výkladu nemám připomínek, k délce a začátku ano.
hodnocení

V "naší" škole začíná výuka třikrát týdně v osm hodin. Osobně mi dost vadilo, že dvakrát se končí až o půl jedné. Na tak pozdní oběd nejsem zvyklá. Jinak mi bylo řečeno, že volné dopolední hodiny si má žák samostatně procvičovat látku z předmětů, které se nevyučují, ale na rozvrhu jsou. Ha, ja! To se u nás pilně hrál Minecraft. A ano, i z výtvarné výchovy přišlo zadání úkolu.

Buďte ráda za minecraft. To je ještě super hra. Edukativní, tvořivá, musí se u ní přemýšlet. Umím si představit mnohem horší možnosti.

hodnocení

Jethro, hru Minecraft vnuk obhajoval, prý to někdy hraje i tatínek. Věřím, že podporuje tvořivost a přemýšlení. Kdyby ho tato hra nějak inteligentně dovedla k poznání staré pravdy "nejdříve práce, potom zábava", bylo by to super :).

Nejlíp se mají ti, kteří mají práci jako zábavu :)

hodnocení

2x

No, v hloubi minulého tisíciletí, za mého dětství existovaly učebnice. Na devítiletce jsem byl chcípáček a tedy samouk. A vždycky, když jsem se po nemoci vrátil do školy, byl jsem napřed. Dokonce v televizi bylo pravidelné vysílání pro školy.

Dnes byly zrušeny společné osnovy, místo učebnic jsou komiksové sešity, učitelky vymýšlejí nesmysly.

Ještě, že mé děti jsou už velké a vnoučata ještě malá .. seklo by se mnou, kdybych měl řešit úkoly, na které se tady mnozí ptají ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]