Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Od kdy je vhodné číst Marxe?

Od: cqb odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

poslední doubou často slýchám o Karlovi Marxovi. Politika mě celkem zajímá a základům rozumím. Chodím do 9. třídy a je mi 15 let. Je to prý celekm náročné čtení na pochopení, tak by mě zajímalo, jestli je to pro mě vhodné nebo si mám počkat? Popř. do kolika let?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Připadne mi to jako provokace. Ale nevadí. Karla Marxe stejně jako Hitlera, Klause aj. rozhodně nedoporučuji číst. Jsou to všechno demagogické žvásty. Možná později, až budete mít vyhraněný názor a rozhled.

A proto byl v roce 1999 britskou BBC vyhlášen největším světovým myslitelem tisíciletí. V roce 2003 byl celonárodním televizním hlasováním vyhlášen třetím největším Němcem všech dob.

jirbar*

Ringovi to neříkej. Ten čte jenom slabikář. Už je u MÁMA MÁ MÍSU

hodnocení

0x

Raději si to přečti až později. A zároveň je nezbytné číst i "opozici", když už se pustíš do takovéto literatury.

lidus*
hodnocení

0x

Já bych si to být vámi klidně přečetla, sice mám státnice z marxismu ale nerozumím tomu dodnes a ani se o to nesnažím. Bibli jsem také četla, velmi pomalu a některé části i 3x, a není mi dáno abych ji pochopila. To nemáte nic lepšího ke čtení?

majsterjoe*
hodnocení

0x

No precti si par stranek, kdyz te to neprestane bavit pokracuj. To je jednoduche. Podle veku se soudit neda.

cqb
hodnocení

Děkuji za odpovědi.

Ano, mám co jiného na čtení, ale celkem mě to zajímá. Uvidím, zatím to číst nebudu, ale až budu na intru, tak si to asi půjčím :)

A určitě si přečtu i opozici. Jak kapitalismus, tak komunismus.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, přečíst si to můžete, ale věřit tomu nesmíte. Zdravím!

doplněno 21.03.13 22:45:

"Kdo nebyl ve dvaceti komunistou, nemá srdce. Kdo je komunistou i ve třiceti, nemá rozum!"

hodnocení

0x

Ale bacha a opatrně. Kvůli čtení Marxe umřely statisíce lidí jen proto, že někdo to vzal vážně a nepochopil,že je to celé jen blbej fór.

sebod*

Já bych se jen optala všech odpovídajících: Kdo z vás přečetl něco od Marxe? Odsuzujete jej jen proto, že jeho jméno je spjato s marx-leninismem. Ale to je hloupost. Víte, zrovna tak jak nám ve škole zošklivili povinnou četbou např. ruské spisovatele, tak nám zošklivili i Marxe. Doporučuji si něco od něho přečíst... Mnoho jeho myšlenek je pravdivých i dnes.

ferda60*
hodnocení

0x

Jestli Tě téma zajímá, můžeš zkusit pročíst krátkou ukázku a uvidíš, bude-li k chápání. Psáno pro tisk, takže celkem čtivě (odkaz je dole). Názor si utvoř sám.

Jen poměry ve světě se od té doby už dost změnily, tehdy byla za ekonomickou supervelmoc považována Velká Británie a asi nikdo neměl tušení, jak bude svými výrobky jednou zásobovat svět Čína. No to jen tak mimo.

uloz.to/...

cqb
hodnocení

Děkuji za odkaz. Až konečně budu mít čas, hned se na to vrhnu :)

koukolik
hodnocení

0x

Určitě si to přečti, jestli tě politika a ekonomie zajímá. Dozvíš se, na jakých principech funguje kapitalismus a všechny jeho nedostatky a chyby. To autor vystihl perfektně. Ale hlavně nevěř tomu, že vymyslel něco lepšího :)

Tak třeba teorie o nadhodnotě, kolem které se točí většina Kapitálu, je docela nesmyslná (což není můj názor, ale současná ekonomická teorie). Nicméně rozebírat se mi to tu nechce :) na to je život krátký a čas vzácný :) :)

ladaadal*
hodnocení

0x

Myslím, že jeho čtení ti nijak neublíží, zvlášť, zajímáš-li se o politiku. Když se budeš zajímat o poesii, tak taky musíš přečíst dobré i špatné autory, abys je rozlišil. Navíc Marx nenapsal nic špatného, že to bylo překrouceno a zneužito v budoucnosti, za to on nemůže. Jako by někdo zavrhoval Shakespeara, protože pár lidí kvůli němu zavraždilo svoji manželku a sebe*zed*. Jak už bylo psáno, naší generaci ho apartně zhnusili, protože o nikom jiným nemleli. Stejně jako ruštinu, povinnou četbu a spartakiádu. Přitom všeobecně ani na jednom není nic špatného.

No a pokud nabydeš pocitu, že je na tebe ještě moc složitý, můžeš ho odložit a vrátit se k němu o pár let dýl. Spíš mě udivuje, že se v dnešním světě ještě najdou teenageři, kteří se zajímají o četbu. Myslel jsem, že už dávno vymřeli.:D

cqb
hodnocení

Četba musí být zajímavá, aby ji teenageři četli. Pro někoho je to stupidní Stmívání, pro mě jsou to detektivky, noviny nebo vědecké časopisy.

Zajímal by mě především Kapitál. Už hodně lidí mi říkalo, že je to zajímavé čtení. A že ho nemám brát vážně? No, uvidím ... záleží, jak to pochopím a jestli mám jiný názor. Třeba se shodneme :)

hodnocení

0x

Půjčit si to můžeš, číst taky můžeš. Jestli se dostaneš přes pět stránek, dej vědět. Budeš mít mou úctu a obdiv ;)

hodnocení

0x

Číst Marxe? To je nejasná otázka. Marxovo dílo je rozsáhlé, co bys z něho chtěl číst? Filozofická díla nebo snad ekonomická? Např. Kapitál je trojsvazkové dílo, které má více než 1000 stran. Neznám osobně nikoho, kdo by se tím prokousal. A pokud bys chtěl číst jeho filozofické polemiky s Hegelem nebo Feuerbachem, musel bys o jejich názorech něco vědět, abys knihám porozuměl. Pokud se chceš o Marxovi něco dovědět, doporučoval bych ti přečíst si raději nějakou knihu o Marxovi a jeho díle, která by ti srozumitelně a objektivně o tomto mysliteli a jeho názorech něco řekla. Prací o Marxovi vyšlo sice v češtině mnoho, naprostá většina z nich však pochází z doby před rokem 1989; tyto publikace zpravidla představují dogmatický marxisticko-leninský pohled. Teprve v poslední době se začínají objevovat publikace nezávislé na někdejší oficiální ideologii. Pro začátek zkus Wikipedii, kde je docela rozsáhlý text o jeho životě a díle.

hodnocení

0x

Marxovo dílo vzniklo jako reakce na tehdejší neutěšené poměry v rozvinutém kapitalismu , za účelem hledat a nastínit cesty jak toto řešit. Marx ve svém díle vychází z předchozích myšlenek klasiků a filozofů . Vycházel hlavně z tehdejšího stavu společnosti 19 stol. Formuloval, jak řešit tehdejší problémy nejpočetnějších vrstev společnosti , které tehdejší polit. systém ze zásady nebyl schopen řešit. Marx tedy reagoval na tehdejší neutěšené poměry v rozvinuté kapitalistické společnosti

. Doporučuji se s dílem seznámit i když se jedná o dílo rozsáhlé, a mnohými (viz. diskuse) zavrhované a to z přesvědčení, zásadně a nebo ze současných obav poznání, kde a v čem tkví dnešní problémy ve společnosti a jak by se daly řešit. Jistě realizaci provádějí lidé , praktičtí , horlivý i nepřátelští. To je ale úděl všeho nového. Hezký nadcházející víkend. miro

doplněno 22.03.13 12:12:

Pozor!, Tento můj názor se v současnosti nenosí!

zabu
hodnocení

0x

Četbu Marxe doporučuji. Při čtení jeho děl, je nutno se oprostit od předsudků. Je nutno si spoustu výrazů přeložit do dnešního jazyka. Přeci jen je to už 160 let staré. Ale čtěte, a porovnávejte s dneškem. S tím co víte o dnešním dění ve společnosti. Začněte tím základním, a to je Komunistický manifest. Další díla přijdou na řadu až později. Kapitál, Ke kritice politické ekonomie, Základy kritiky politické ekonomie a další. A nezapomeňte na díla dnešních levicových autorů.

Počítejte ale s tím, že se na Vás bude hodně lidí dívat "skrz prsty". I tadyna poradně to vidíte. Budete mít ale jeden velký náskok. Pokud levicovou teorii a Marxovo učení nevezmete za své, budete naprosto přesně vědět proč. Na rozdíl od spousty jiných, kteří Marxe odsuzují jen protože "se to nosí". Neví o něm nic jen. . . . . . . ale to je zase o něčem jiném.

nu*
hodnocení

0x

Marx na rozdíl od některých dnešních chemických technologů označujících se za ekonomy spal cca 4 hodiny denně, aby zbytek času mohl věnovat úvahám a studiu svých předchůdců, zdrojem mu byli ekonomové především z anglie, přitom se neválel v pracovně ale hodně chodil, protože pak to člověku lépe myslí...vypil denně minimálně 12 malých šálků kávy, která povzbuzuje ...je to hodně těžké čtení a ještě těžší studium, plné odkaz a citátů...své názory soustavně konfrontuje s názoty jiných ekonomů, historiků atd, a své argumnty a odlůvodnění svých myšlenek opírá právě o ty další a další myšlenky a argumenty jiných autorů...

Takže nastudovat a vše pochopit je na dlouhé léta, protože když chceme pochopit to, co kritizuje, bylo by dobré si o tom něco přečíst...

On to přečetl, většina jeho kritiků ne...Pokud jde o jeho myšlenly , například teorii hodnoty, fungování kapitálu, krizi kapitalismu atd, používají je dnes různí pseudoekonomové, politologové, přitom s tím přišel už Marx...

Kidně začni hned, máš na to dost času, je to na celý život

jirbar*

No naštěstí tady je víc diskutjících kteří mají alespoň nerozhodný názor. Těch posluchačů TV Nova jako Ben a Ringo si moc nevšímám.

A takový Jehtro nemá svůj názor, nejspíš přebírá názor chemika pseudo ekonoma Kalouska.

A nadhodnota že je překonaná. No jasně. To by se třeba sport musel vrátit k amaterizmu. Kdyby se nadhodnota spravedlivě rozdělovala odkud by sponzoři brali na všechny ty Jágry, Čechy a mnohé další. A proč. No potřebují je opět k reklamě, vymývání mozků spotřebitelů (to je funkce trhu). Tyto "investice" musí mít návratnost a zisk. Jinak to ani nejde.

Nezavrhuji sport. V tom případě je škoda že nidy neprošlo ať se každý rozhodne kolik kdo přispěje ze svých daní a na co. Tu na kostel, to na hokej, Nejspíš by mnohé zašlo na úbytě a třeba sport by se stal opět sportem a né byznysem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]