Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Být abstinentem v ČR je téměř trestné

Od: matoska odpovědí: 21 změna:

Titulek je samozřejmě nadsazený.

Dřív jsem pila alkohol příležitostně, nyní vůbec. A když říkám vůbec, tak myslím opravdu vůbec- žádný přípitek na Silvestra ani na narozeniny, prostě nic. Člověk by si říkal, že je to snad úplně normální, nikde jsem se nesetkala s problémem, když jsem žila v zahraničí, ale v Česku je situace úplně jiná. Už mě unavuje vysvětlovat proč nepiju, ať už přijdu do jakékoliv společnosti, protože každý si občas aspoň skleničku dá. Proč v Česku musí člověk obhajovat své rozhodnutí, že nepije? Někde jsem četla, že alkohol je jediná droga, kterou musíte obhájit, že neberete. Co si o tom myslíte? :)

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

6x
Tak u nás je přístup k alkoholu velmi kladný, snadný, běžný. V restauracích je i levnější než voda. Dát si skleničku piva ke knedlo, zelo, vepřo je klasika. Je to brané jako normální běžná pochutina. Ale ještě jsem se nesetkala se situací, kdy musíte obhajovat abstinenci. Někteří lidé jsou samozřejmě příliš urputní v nabízení, ale stejně tak budou urputní, když se vám budou snažit vnutit třeba cukroví nebo flák masa. Většinou stačí říct "řídím" (pokud jde o alkohol) a je po diskuzi. Ale ani to bych neřešila. Prosté ne by mělo stačit. Když máte potřebu obhajoby, vidím problém spíš u vás;) M.

hodnocení

4x

Neobhajujte se, nevysvětlujte. Jen opakujte "nepiju". Hodně otravné typy můžete odrazit tím, že berete (blíže neupřesněné) léky, které se s alkoholem nesnášejí - drsnější verze je "docházím do protialkoholní poradny" *smich*

Také jsem abstinent ale nemám s tím problém...zkrátka mi nechutná

hodnocení

3x

Záleží na tom s kým jste, já také nepiji alkohol a nikomu to nevadí (i když uznávám, že jste určitě v rozmanitější společnosti než já). V cizině z Vás asi měli jako z cizinky větší respekt.

clovicek*
hodnocení

3x

Tak nevysvětlujte , já sem na tom stejně. Nyní když odmítnu a někdo se mně zeptá proč tak řeknu že mi to nechutná a to většinou postačí a dále se odmítám na toto téma bavit. Taky s přibívájícím věkem mi přijde že to lidi řeší míň a většinou jim to stačí říct takhle.

karunika
hodnocení

3x

Jedna osobní zkušenost z (vyprodané) knihy Breviář abstinující alkoholičky / Jarmila Týnková:

Asi tři měsíce po léčbě přišel na návštěvu kamarád s lahví vína. Že prý tu moji léčbu oslavíme. Koukala jsem na něho jak spadlá z višně. Vůbec jsem nechápala, že na světě může být někdo, kdo neví, že alkoholik se nikdy nevyléčí a že se už nikdy nesmí napít. Pozorováním a časem jsem zjistila, že takových lidí je bohužel hodně. Co jsem se tedy opravdu musela naučit, bylo odmítat. U lidí, kteří mě znali, to nebyl problém, ačkoliv i manžel měl jednou takové řeči, jako že by mu nevadilo, kdybych vypila skleničku před ním, že jen nechce, abych chlastala. S ním jsem si to naštěstí vysvětlila rychle.
Po nástupu do nového zaměstnání jsem byla nabita dobrými radami z léčebny, abych svou závislost odhalila hned na začátku. Naštěstí jsem poslechla svoji psychiatričku a neudělala to. Jak jsem se později dozvěděla, když jsem se šéfovi po třech letech k závislosti přiznala, nevzal by mě. (Člověk se musí cítit dost silný na takovou pravdu, která může mít na svědomí podezření. Na druhou stranu pokud to neřeknete, vystavujete se strachu, že se to někdo dozví a roznese to dřív, než to přiznáte sami, což také není nic příjemného). To ale také znamenalo při různých oslavách použít k odmítnutí výmluvy. Naštěstí jsem dojížděla, takže to, že jsem autem, byla výmluva dost spolehlivá. Jindy jsem se vymluvila na antibiotika, anebo se tvářila, že jsem nabídku k napití přeslechla. Pravdou je, že u těchto výmluv jsem se občas setkala s tím, že mě lidé dál přemlouvali. "Po jedné skleničce nenadýcháš. Přece mi na zdraví nepřipiješ tonikem. Jen si cucni, to těm práškům nevadí..." Lidé jsou zvyklí pít, a kdo nepije, je možná zpočátku trochu divnej. Vydržet však stojí za to. Je několik dalších způsobů odmítnutí. Mně se nejvíc osvědčilo - samozřejmě po uplynutí třech let abstinence, kdy jsem s konečnou platností pochopila, že jsem alkoholička - říkat pravdu. Říká se tomu královské odmítnutí a je to odmítnutí jednou provždy. Každému narovinu řeknu, že jsem abstinující alkoholička. Nikdy se mi nestalo, že by mi to nějak ublížilo, právě naopak. Rozumní lidi mi fandí a já nemusím hledat výmluvy. Jen jednou se mi stalo, že mi bývalá kolegyně nabízela šampus s tím, že jedna sklenička mi neublíží. Vyrazila mi dech. Pracovala totiž celý život v psychiatrické léčebně. Naštěstí nikdy na oddělení závislostí.
Když píši tyto řádky, blíží se čtrnácté výročí mé abstinence. Vím, že nemám a nikdy nebudu mít vyhráno, ale také vím, že je to jen na mě. Do první skleničky je to moje vůle. Už dávno to nemám tak, že nesmím pít. Můžu, ale nechci. Dokážu se bavit naprosto přirozeně i bez napití. Souvisí to se sebevědomím. Je mi jedno, co má soused vedle mě zrovna ve skleničce. Stejně tak jako nemusím vodu a džus. Každý máme prostě rádi něco jiného. Jsem konečně svobodná a podobné věci momentálně neřeším.

joudic*
alkoholik se nikdy nevyleci, protoze problem neni alkohol, to je jen zastupny cinitel... ale nedostatek vule a sebeovladani a tim padem nezvladatelny chtic, dite bez dozoru s tisicovkou v cukrarne, na ktereho dohlizeli zamlada rodice... ted uz nema kdo dohlizet a takovi lide nezvladnou, ze zivot je vlastne otevrena cukrarna. To same poji obezni lidi, zavisle na drogach, sexualni delikventy atd atd.
To ze se nesmi ani napit piva je nesmysl, a pokud by tomu tak bylo, takovy clovek by mel prijit o svepravnost.

hodnocení

3x
Já ráda vysvětluji. Jdu totiž do společnosti s lidmi, na kterých mi záleží. Při třídním srazu si sedám mezi chlapy. Tak jim připomenu (pokud se zeptají), že výjimečné setkání si zaslouží výjimečný nápoj, tedy ten, který mi opravdu dobře chutná. Jahodový džus. Obvykle ho v restauraci měli. Holky ve skupince, ale alkohol nějak nepily.
Někdy jsem vysvětlila, že mi alkohol nějak nechutná a potřebuji nealkem slavit i doma. Pachuť shnilého jablka ve whisky mi i vadí, nechápu jak může whisky chránit cestovatele před střevními problémy, mě by spíše vznikly. Na pudinku mi ale vaječný likér připadá úžasný.
Neobhahuji svoji abstinenci ve společnosti s pocitem své viny. Vysvětlím jen, proč jsem jiná, než ostatní. Lidem stačí pochopit, že nejde o odlišnost, která škodí druhým. Každý je něčím odlišný. A já velice ráda pitím oslavím výjimečné setkání. Jen, "jiným" pitím.

hodnocení

3x

Nevím ale nemám tyto problémy.Běžně jsme dokázali i při řádném výkonu v prací vypít několik lahví rumu.Nevyhýbal jsem se mu,A když jsem se před 2 roky rozhodl přestat alkohol konzumovat-nemusel jsem nikomu nic vysvětlovat.Vůbec je nenapadlo mne nutit se slovy vždyť jsi ještě před ... klidně stáhnul půl lahve rumu. Nic takového, max jen Ty vážně nepiješ?

hodnocení

2x

Nevím jak Vy, ale já každému sdělím, "v tomto století jsem nepil kořalku a jsem na to hrdý". Víc nedodávám.

Horší je, že když mi někdo přinese flašku, jak jí vyměnit za řízek.

hodnocení

2x
Také nepiju. A nikomu to nevysvětluji,ani neobhajuji.Pohybuji se v širokém okruhu lidí. Máte ale pravdu, že v zahraniční na to koukání malinko jinak. Tam se mě na to snad nikdo nikdy nezeptal- proč nepiju. Tady v CZ se mi to už párkrát stalo. Většinou ale v hospodě při panákování,u stolu, s cizími lidmi.

hodnocení

2x

Jsme na tom stejně, vlastně podobně.

Manžel zvládl léčení a od roku 2007 abstinuje. Já bych pro sebe občas proti jedné sklence vína nebyla, ale protože ho nechci pokoušet, abstinuji taky. Žijeme si v poklidu. Na Silvestra jsme si vybírali asi z 5 druhů džusů - jahodový, hruškový, meruňkový, pomerančový, jablečný...A smáli jsme se, že to nesmíme míchat, aby nám pak nebylo špatně.

Na Nový rok si pokaždé připravím vycházku, tak do 15 km. Kdybych měla za sebou prohýřenou noc, určitě by se mi pěkně nešlo.

Dost mi vadí chlast při vaření a pečení. V kdejakém receptu je alkohol. Našla jsem pěkný recept na paštiku - byl v tom panák koňaku. Guláše či buřty se dělají na pivu. Ke kdejakému masu se přidává víno. A cukroví? Kromě klasického lineckého, pracek a rohlíčků je snad ten rum všude. Vynechávám ho, ale je fakt, že bez něj to není ono, pěkně to provoní. Jenže manžel zase nemůže. Dokonce jsem nedávno viděla od nějakého mišelinského mistra kuchaře návod na koprovou omáčku, ve které bylo víno. Svatá prostoto! *ee*

Vadilo mi, když zpočátku po léčbě mu vnucovali kamarádi alkohol. Musíš si se mnou dát...*zed*

Naštěstí se manžel o svém bývalém problému neostýchá mluvit, vysvětlí bez kliček, jak to je a kamarádi s tím časem přestali.

Na závěr přidám vtip pro ty, kteří alkoholu neholdují:

Naštvaný chlapík vrazí do hospody, sedne si a objedná minerálku. Když mu ji vrchní donese, vypije ji na ex a hned objedná další. To se opakuje ještě třikrát, až vrchní nevydrží a zeptá se: "To máte takovou žízeň?"

"Nemám, ale hrozně jsem se pohádal se ženou a tak teď piju na vztek."

"A proč zrovna minerálku?"

"A co mám teda dělat, když jsem abstinent?"

Alkohol při vaření (myslím v teplé kuchyni) funguje jenom jako pokušení kuchaře. Při tepelné úpravě se vypaří. Takže třeba v těch buřtech na pivu, guláši nebo v hovězím na víně - v tom konečném produktu - není prakticky žádný.

Nakonec v cukroví ,kde se dává do těsta asi po upečení je taky hooodně velká koncentrace alkoholu (nulová)!

hodnocení

1x

Otázka zní, jaké zahraničí chcete srovnávat? Sám jsem toho nacoural po světě poměrně dost a tak nemám pocit, že by třeba Poláci Byli nějak ostýchaví vůči alkoholu, stejně jako Slováci, Němci - o Rusech snad raději nemluvě. Stejně tak Italové běžně dají vínko k večeři a ještě klidněji sednou za volant.

Krom toho si myslím, že už z toho máte nějakou obsesi - nebo se vyskytujete v zajímavé společnosti. Já nejsem nějaký alkoholik, ale třeba ke guláši si dám pivo, občas s manželkou vínko. Ale protože trávím spoustu času za volantem, neexistuje, že bych v tom čase pil. Nikdy jsem s tím neměl žádný problém - prostě stačí říct ne.

gordon
hodnocení

0x

myslim, ze to lidem v cesku vadi vic, protoze tady maji spis radi uprimnost nez v zahranici. A opily clovek je uprimny, kdyz chces poznat jaky ten clovek je tak se s nim napijes/dostanes ho do nenormalni situace...protoze kdyz je clovek v normalnim stavu tak muze lehce mlzit.. Lidi co nepiji tak nejspis neco skryvaji a jsou neuprimni. Tohle je myslim ten duvod

doplněno 15.01.21 09:59:

A kdyz mluvim o zahranici tak myslim kokretne Nemcoury.

k2

Spravne! A protoze slusny a uprimny clovek nema co skryvat, tak ty co neco skryvaji, bych preventivne sledoval PCR. No a kdyz je nekdo neuprimny, tak vlastne lze. A protoze zname moudro pravi, ze kdo lze, ten i krade, tak bych je rovnou pozaviral. Ze nic neukradli? To nevadi, ale mohli by.

Tedy vsichni abstinenti vzhuru do kriminalu!

gordon

ne nadarmo se rika, ze ve vine je pravda... jeden muj znamy kdyz se opije tak se neovlada, a chce se s kazdym mlatit. Proto se z nej stal abstinent. Stojim si za tim co sem psal.

joudic*
zarny priklad je Nespor, u toho radeji nechci vedet, co skryva,.. uz by to neslo vratit.
Piju v podstate skoro jen pivo, a jen kdyz je teplo misto tekutin, ne jako alkohol. V lete jsem pred spanim jen semtam lehce cinknuty, kdyz mene jim... opily uz jsem nebyl roky.

prikld1
hodnocení

0x

Znám lidi kteří nepijí a doma chlastaj jak duha.

lili1*
hodnocení

0x

Ano, znám to, mám to úplně stejně. Nepiji a nikdy jsem alkohol nepila. Na každé oslavě a události mi to lidé vnucují. Chce to pevnou vůli a zásadovost, umět říct rázně NE. Pocházím z malé vesnice, kde je každý 2. alkoholik, alkohol tu teče proudem vždy a všude. Když se rozhlédnu kolem sebe, vidím nabouraná manželství, děti, které jsou vedeny ke konzumaci alkoholu od 12. let a všem to přijde naprosto normální, hovadské chování některých spoluobčanů pod vlivem... To vše způsobilo, že jsem od puberty abstinent.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]