Nejste přihlášen/a.
Nedávno jsem narazil v jednom velkém pražském zdravotnickém zařízení na takovouhle tabulku. Nejsem zdaleka přeborník na češtinu, ale tohle jsem nemohl přehlédnout. Není to jen nějaký kus papíru přilepený izolepou, ale oficiální zarámovaná tabulka, pevně upevněná na dveřích ordinace. Co si asi můžu myslet o poliklinice, kde nikomu nevadí takovýto výtvor ?
Muze mi nekdo napovedet?
Vim, ze jsem na cestinu natvrdlej, ale ja tam proste nic tak extra nevidim.
Ma to byt jenom ta carka za vyckejte nebo je toho vic?
Vadí mi to a sice hodně. Protože jsem Čech, je to můj mateřský jazyk a měla bych ho ovládat pokud možno bezchybně. Kdybych byla třeba Italka, měla bych stejný vztah k italskému jazyku. Prostě k tomu svému rodnému. Ctím ho a snažím se ho nemršit.
Znám lidi, občas i s titulem, kteří byli schopni napsat do své práce "výko", "vydlice", "fermežové barvi."
V jednom regionálním deníku behem 3 měsíců asi 7 pravopisných chyb. Co vzpomínám: lítko herečky, neboštíci, zvýřený prach, oprava starého mlína, dovolená na Lypně ...Když jsem to do redakce vytkla, ani mi neodpověděli. Asi se báli, že by mohli vytvořit další hrubky. To před tiskem novin neprobíhají kontroly textu?
Vadí mi lidé, ze kterých padají anglické výrazy, jako z kozy bobky. Přitom čeština jim smrdí a nedovedou jí ani dobře promluvit. Natož psát. Často jsme svědky i v televizi. Přitom českých výrazů máme dost, nechybí snad žádný. Proč návrat nazývat comebackem, mladistvého tenagerem, šťastný /dobrý/ konec hapyendem? Máme málo českých slov?
Nedávno mi jeden člověk kondoloval slůvkem RIP! Odpověděla jsem - Na Říp se chystám až na jaře. Koukal blbě.
Vždycky jsem si myslela, že svou příslušnost k českému národu lze dokázat bezchybnou češtinou. Není to asi pravda. Co by tomu řekli pánové Dobrovský, Palacký či Rieger? To by mě zajímalo. Možná by to s nimi seklo. Jaga.
To je ještě dobré! Aspoň tam nemají okaté chyby. Bude hůř! Když dnes dokáží maturanti napsat slova jako kolegině, opčanská nauka atd., tak se ještě můžeme těšit na něco mnohem horšího.
Taky bych zaplakala... ale je možné, že tabulka na dveřích patří k inventáři a její obsah už je na "kreativitě" personálu.
Ale berte to pozitivně . Jestli jsou dobří v tom, co dělají, snad bych to i přešla.
@sisi - Co maturanti - i ti s vyšším vzděláním. Koukala byste, co občas vypadne z vysokoškoláků
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.