Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vánoce & praní prádla

Od: patronka* odpovědí: 20 změna:

Přeji pěkné odpoledne, já sice Vánoce neslavím, ale co kdyby...Matně si vybavuji, že se snad o Vánocích nemá prát, nebo jen nemá prádlo viset, možná je to na Nový rok, nevím. Nechci zbytečně riskovat a pak si nadávat, ale vyprat bych potřebovala. Nevíte prosím někdo jak to je? Děkuji Patronka :)

Vánoce & praní prádla

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sametka
hodnocení

8x

Pokud vím, tak se jedná o noc z 31.12. na 1.1. kdy by nemělo viset prádlo. Ale je to jen pověra.

pb®
hodnocení

7x
Já peru a věším prádlo nehledě na kalendář a ještě jsem tím nikoho nezabila.

hodnocení

7x

Pověra 1 - Čarujte s chlebem!
Říká se, že chléb upečený na Boží hod vánoční má zazračnou moc. Dokáže prý uzdravovat a nekrájíte-li jej kvůli kůrce ze všech stran dokola, může i splnit přání. A krájíte-li jej "špatně"? Pak na všechny splněné sny i zdraví zapomeňte, je to podle tradice jako ukrajovat Ježíši kus paty, a tak vás štěstí nepotká! Hlavně si dejte pozor, aby se chleba povedl. Z dnešních hospodyň jej umí upéct jen každá čtyřicátá, tak aby vám z bochníku místo přílivu zdraví nebylo akorát zle...
Podobně mají působit i vajíčka snesená také 25. prosince. Raději si udělejte vajíčko na tvrdo, na tom se toho moc zkazit nedá. Zdraví tak máte pojištěné.
Pověra 2 - Od pračky dále!
Žádné odepírání ponožek či strkání prádla do pračky. Ano, na Štědrý den máte konečně volno a někdy i čas napravit resty v péči o domácnost. Ale praní z toho vynechte! Nosí prý smůlu a někdy se špitá, že kdo prádlo vypere a pověsí, způsobí smrt člena rodiny. Podobná brutální tradice se váže i k Novému roku. Automaticky se tato tradice převedla i na strojové praní, takže výmluvy, že přeci neperete vy, ale pračka, prý neprojdou...
Pověra 3 - Pletete páté přes deváté?
To by až tak nevadilo, hlavně, když nebudete plést. Svetry, ponožky, botičky pro mimina, zkrátka nic. Přivolali byste totiž na rodinu neštěstí - a nejvíc na toho, komu je pletená věc určena! Tradice se různě liší. Někde se nesmí vzít pletací jehlice do ruky celý den, jinde se schovávají až navečer, před půlnoční mší. Ani neštěstí není dáno jako přesně daná věc. Může to totiž znamenat jen to, že pletená věc před půlnocí nevydrží. Postaru jí sežerou myšky, nově by se vám mohla třeba zaseknout v bubnu pračky.
Pověra 4 - Princezna na hrášku
Obdoba pohádky o princezně na hrášku má své místo i ve vánoční tradici. Nejdříve den před Štědrým den, nejdéle přímo na něj, musí žena upéct vánočku. Zapeče do ní i jednu kuličku hrášku. Lahodný spletenec se uloží v chladu a načne až za pár dní. Rodina si krájí vánočku k snídani a na koho hrášek vyjde, je políben štěstěnou -peníze i úspěch má celý rok zaručeny.
Pověra 5 - Upalte Františka!
Zapalujete na Vánoce purpuru a Františka? To byste měli... Purpuru pálili na ohni o svátcích i Keltové (ostatně, Vánoce v dnešním slova smyslu jsou sice křesťanské, ale stojí i datumově na základech pohanských svátků) a František, který pravděpodobně zdědí jméno po světci Františkovi z Assisi, by se vám mohl přimluvit za více dárků. Tenhle vynálezce Betlémů má ve vzpomínce asociované vůní navodit atmosféru vánoc a přivolat novodobé mudrce (krále) i s dary.
Pověra 6 - Hlavně žádná srdíčka na dopisy

Traduje se, že se na Štědrý den nejen nesmíte koukat do zrcadla či začínat důležitou práci dlouhodobého charakteru, ale dokonce nemáte psát ani milostná psaníčka! V tomto případě by se dala pověra přenést i na moderní dobu a slečnám i mladíkům doporučit, ať se v tento den zdrží přílišných projevů lásky v smskách. Vztah by prý nemusel vydržet!

Tak já se pochlubím. Asi budu ta 41 první ;). Peču chlebík kváskový a je opravdu výborný. Ale také mi trvalo, než jsem to "vychytala". Napřed jsem několik let pekla v domácí pekárně a z obyčejných kvasnic. Nedala jsem na něj dopustit. Ale pak jsem se rozhodla, že zkusím z toho opravdového kvásku a v troubě. No a dnes už používám tu pekárnu jen na míchání těsta. Ten chleba je úplně jiný, než ten, který jsem pekla v pekárně. Posílám foto.

Vánoce & praní prádla #2
Vánoce & praní prádla #3

To je Suzy, krásný chleba. Kdyby se podobný objevil někde v krámě, určitě by se po něm jen zaprášilo. *palec2* Jaga.

27.12.20 02:01

krasavec *mnam*

hodnocení

5x

Jj, to jsou pověry.

Na Nový rok se nesmí věšet prádlo, aby doma nezůstaly viset žádné resty.

více zde https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/povery-ktere-se-vyplati-znat/

hodnocení

2x

Moje tchyně pokaždé upozorňovala, že na Štědrý den nesmí nikde viset prádlo. Stejně tak i na Nový rok. Chápu, že to byla pověra, ale dodržovala jsem ji také. Když má rok 365 dnů, nevím, proč bych se s prádlem měla roztahovat právě na Štědrý den, nebo Nový rok. Nechám si to v pohodě na jindy.

Má to asi souvislost s tím, že v tyto dny jsou obvykle domácnosti naklizené a to prádlo by to rušilo. Nevím.

Pověr je plno. Třeba ta, že na Nový rok se nemá jíst drůbež, aby neuletělo štěstí. Mám proto naplánovanou svíčkovou.

Mamka mi zase v mém dětství často připomínala, abych nikdy netrhala modré zvonečky. Prý umře maminka. Opravdu jsem je netrhala, věřila jsem, že je to pravda. A vidíte, teď je zima, zvonky nikde, trhat jsem neměla co - a maminka umřela. *plac*Jaga.

pb®
Já slyšela nejen že nesmí viset prádlo, ale ani ručník či utěrka na háčku, aby se někdo z rodiny neoběsil nebo prostě neumřel. Zvláštní, že oblečení ve skříních se to netýká. Buď už by to bylo moc, nebo lidé dřív spíš měli truhly. Maminky je mi líto.

Dokonce jsem slyšela někdy před 40 lety od jednoho starého pána, že se prý rozlišuje i den, kdy se pere. On říkal:

V pondělí a v úterý pere hospodyně.

Ve středu a ve čtvrtek pere podruhyně.

V sobotu a v neděli pere stará svině.

Pátek nějak vynechal. Ale nebyl to jeho výmysl, vím o tom, že se to říkávalo. Jenže když jsem chodila do práce, byla na to praní opravdu volná jen sobota nebo neděle. A tak mi bylo jedno, co si dědek od sousedů myslel, hlavně, když bylo vypráno. Měla jsem čas jen v sobotu a v neděli. Tečka. Jo, kdybych tak měla k ruce nějakou tu hospodyni, která by za mě vyprala v pondělí nebo v úterý, bylo by to o něčem jiném. ;) Jaga.

hodnocení

2x

Ano, také to znám z dětství. U nás se říkalo, že když na Nový rok někde něco visí, tak do roka a do dne někdo z rodiny zemře. Tedy ze Silvestra na druhý den. My jsme doma sundávali věci i z věšáků. ;) Ale už to nedělám, abych sundávala z věšáků i kabáty, ale nikdy neperu na Silvestra. To mi teda zůstalo a i když dneska už vím, že je to pověra, tak tohle prostě dodržuji. Jsem pak nějak klidnější. :)

A co prádlo do sušičky, to se o svátcích smí, nebo jo? :-D

Sušička je vůbec nejhorší. To zemřou dva :).

...

Kdo silně věří na pověry, tak si tak ovlivní psychyku, že se to zkutečně může stát, protože to nemůže dostat z hlavy.

Normální člověk to nevnímá a jen se pousměje nad pověrou.

Nebo to má někdo jinak a propadá tomu?;)

Ať, mně je to fuk jak to mají jiní. Klidně budu patřit mezi pověrčivé. ;) Do sušičky by to asi šlo, to nikde nic nevisí, ale vždyť je tak jednoduché vyprat před, anebo potom. :)

Moje babička na sušičku nevěřila, neměla o ní ani potuchy...zato věřila na kominíka, věřila, že existuje, protože už některého i viděla. :-D

hodnocení

1x
Máma vždycky říkala, že na Štědrý den nesmí viset prádlo na balkóně.

hodnocení

1x

Pamatuji se z dětství, že na Nový rok se nesmí věšet prádlo.

Jinak by mne asi nenapadlo prát na Stědrý den a o prvním a druhém svátku vánočním. To by se mi fakt nechtělo.:-D

lidus*
hodnocení

1x

Na Nový rok nesmí viset prádlo a na Velký pátek hýbat se zemí. Na Nový rok se má jíst k obědu čočka, je to snad jediné co dodržuji, uvařím ji předem. Vše jsou pověry, stejné jako s černou kočkou.

Hezké svátky a hlavně klídek.

Ještě na Nový rok se nemá jíst nic opeřeného, aby neuletělo štěstí.

hodnocení

0x

Jsou to jen pověry .osobně jsem na to nikdy nebral zřetel Když jsem se v 29 oženil tak moje toto taky neřešila a dodnes neřešíme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]