Nejste přihlášen/a.
Jsou dva tábory , jeden říká ,že je to další orientace, jiný říká, že se asexuálem nerodíme , že se jim stáváme v průběhu života. K čemu se přikláníte vy?
Ďáble,to je asi nepřesné...ani ženy,ani muži - co ostatní? Dalších několik desítek "pohlaví". Není přitahován žádným pohlavím, absolutní absence sexu - to je definice z Wiki...
Já se kloním k názoru, že asexuál nemá žádnou chuť do sexu, ač se mu postupně nabídnou individua všech možných orientací. Prostě nezabere, není to tam. Chudák. Ale zase má jednodušší život.
Já jsem to tak zjednodušila, jakože ubyla jedna oblast problémů. Uvědomuji si ale, že s tím mohou nastat třeba problémy vztahové, a to taky není sranda.
Ještě mě napadá, zamilovávají se homosexuálové jen do homosexuálů? Opravdu poznají orientaci (jak je to ve filmech/seriálech)? Je orientace poznat (když to není nějak očividné)? Poznají třeba puberťáci, že je někdo asexuál, a nebaví se s ním na určitá témata?
Asi u poloviny z nich jsem to za svou středoškolskou praxi poznala, že to mají jinak. O těch dalších jsem se to dozvěděla po letech na třídních srazech. Často kamarádili s holkama. Kamarádili, láska v tom nebyla, jen si rozuměli a dokázali si dobře pokecat třeba o hadrech. Někteří byli zase enormě uzavření. Zpravidla nechtěli bydlet na intru, ale většinou na privátě a často zůstali po škole žít na Západě. Nejvíc Anglie, Skotsko. Tam si i našli partnery. A jestli se zamilují do holky? Určitě jsou případy, kdy nejsou vyhranění nebo nemají jasno.
liska5
Takže Vy to poznáte, i když ani nejsou dospělí? A nějakého asexuála jste poznala?
A jestli se zamilují do holky? Určitě jsou případy, kdy nejsou vyhranění nebo nemají jasno.
Myslela jsem do kluka, co není homosexuál.
72mona
A co ten, který chce dítě, a nemůže kvůli tomu (i když takhle to asi myšleno nebylo)?
Muj nazor je, ze skutecni asexualove jsou pouze ti, kteri utrpeli nejake poskozeni, napr. poskozeni mozku nebo kastraci a diky tomu o sexualni pud prisli nebo uz se s takovym poskozenim narodili.
Vichni ostatni jsou podle mne pouze vztahovi ztroskotani, kteri na jakekoliv (sexualni) vztahy zanevrou a aby si zachovali tvar, prohlasi se za asexualy. Smiri se (alespon na venek) se svymi neuspechy a prestanou se tim trapit.
Axusi, nemusíš mít poškozený mozek nebo kastraci,aby jsi měl problém.
Stačí riziková operace v pánevní oblasti nebo lidi na vozíku.
Urcite. Uvedl jsem pouze priklady. Objektivnich duvodu muze byt zcela jiste vice.
Vsechny jsou ale podle mne vztazeny k prokazatelemu fyziologickemu stavu, ne rozpolozeni mysli.
A pozor. Jedna vec je nemohoucnost, jina chybejici pud. Lide na vozicku zcela jiste nejsou automaticky asexualni.
A to poškození mozku od narození je čím? To je nějak fyziologicky prokazatelné? Projevuje se to poškození ještě nějak jinak?
To se ptej nejakeho neurologa, ne mne. A projevuje se to prave chybejicim sexualnim pudem. Proto se jim rika asexualove.
Je na tom neco nejasneho? Melo by se to projevovat snad rymou nebo cim?
Nejak nerozumim kam tim dotazem smerujes.
Lide maji ruzne pudy. A vsechny jsou v mozku. Napr. poskozena amigdala zbavuje lidi pudu sebezachovy (strachu). Urcit nejaka oblast mozku bude tedy ridit i tento pud.
Asexuál je ten, který se sexualitou vůbec nezabývá a je to spíše kombinace vrozeného a získaného. Znala jsem jednoho, který v této oblasti neměl o nic zájem a i když byly snahy jedinců obou pohlaví o jeho zájem / měl vilu po matce/, nic z toho nebylo. Dotyčný se dožil vysokého věku a byl fajn člověk. On asi ten sex není taková báječná záležitost pro spokojený život, jak předkládají bulvární média.
Rozhodně to nemá nic společného se sexuální orientací a pokud je někdo opravdu asexuál a to doslova a dopísmena, tak se s tím už narodí. Ale takových lidí je mizivé procento a je to způsobeno nějakou vývojovou zdravotní anomálií. Nejvíc se za asexuály chybně označují lidé, kteří k sexu nepotřebují nikoho. Tedy ani ženu, ani muže, ani zvířata, prostě vůbec nikoho. Vše se jim odehrává v mozku a v jejich představách, které ten dotyčný vůbec netouží realizovat. Ale na své okolí může takový člověk působit jako někdo, kdo po sexu vůbec netouží a proto ho mohou považovat za asexuála. Přitom právě takový člověk má mnohem vyrovnanější a frekventovanější sexuální život, než ti, kteří k sexu potřebují druhého člověka. Takže teoreticky by se dalo o takovém jedinci i říci, "šťastný to člověk". Ale má to své "ale"...
Takže má orientaci podle toho, do koho se zamilovává platonicky?
A podobná otázka jako pro Axuse: čím je tam vývojová zdravotní anomálie zpsůbobena? Projevuje se i jinak?
Šťastným člověkem nazýváte ten typ lidí myslně považovaný za axesuály?
Elisa, některé věci nelze vysvětlit jednoduše. A zrovna na tohle se nedá odpovědět jednou větou a ani delším odstavcem. To už jsem zkusila a vidíte, neuspěla jsem. Ale pokud Vás to skutečně zajímá, tak máte k dispozici opravdu hodně studií a odborných článků k tomuto tématu na internetu. Ale musíte tomu věnovat hodně času. Nemyslím jenom hodinu, nebo dvě, ale celé dny a dlouhodobě.
A nemá to nic společného s platonickým zamilováním.
Jojo, děkuju, ale asi by ty odpovědi na mé otázky stejně byly jen hypotézy. Jak to, že to nemá nic společného s platonickým zamilováním? Asuxuál se může zamilovat platonicky, ne? Jestli ne, tak jsem z toho úplně jelen...
"Takže má orientaci podle toho, do koho se zamilovává platonicky?" Takto jste se zeptala a proto jsem odpověděla, že to s tím nemá nic společného. Platonicky se může zamilovat kdokoliv a do kohokoliv. Nemá to co dělat se žádnou sexuální orientací, protože když je někdo zamilovaný platonicky, je sex vyloučen. Ale mohou samozřejmě existovat výjimky, které budou potvrzovat pravidlo.
Takže se může zamilovat heterosexuální chlap platonicky (sex pochopitelně vyloučen) do chlapa, přitom ho vzrušují ženy, se kterými má i sex.
To jde nějak proti sobě tato teorie, ale nemám v tomto směru žádné zkušenosti. Přitahují mě odjakživa ženy. Na ZŠ jsme jako kluci platonicky milovali mladou novou učitelku na praxi.
@gumidek a když jste byl platonicky zamilovaný do té učitelky, měl jste ji v hlavě celý den?
@gumidek a to je platonická láská, když se vám líbí jen vzhledově? To se vám nelíbila "charakterově"? Když má někdo idol - třeba zpěvačku, tak se řekne, že je do ní platonicky zamilovaný, ale když někdo na někoho myslí pořád, je to stále platonická láska?
Asi si slovo láska každý vykládá jinak. Nemyslím tím pochopitelně láska = sex.
Ale chlapovi říct, že ho miluji, jaký je charakter zní poněkud divně. nemyslíš?
Možná mezi ženami se to tak nebere, ale u chlapů se spíš říká, že je "správný" nebo "charakter".
Ano, to zní divně, i u holek. Ale kdyby se muž platonicky zamiloval do muže, tak mu to určitě nebude říkat a nedovolil by si mu říct ani že je "správný" nebo "charakter".
No já myslím, že platonická láska pořád souvisí jako obyčejná láska s orientací. Není to u jednoho jinak než u druhého. Vždy na stejné úrovni k protějšku. Ale názor...
Eliso, najděte si tady rubriku: Poradna zajímavé otázky, a tam si pročtěte vlákno Můj syn je gay. Je tam 142 reakcí. Třeba Vám to pomůže v orientaci v problematice.
Já se přikláním k tomu, že asexualita není vrozená,není to tedy orientace. Je to získaná věc. Způsobená výchovou, rodič je puritán. Nebo znásilněním, nebo nekontaktní či samotářskou povahou, kdy jedinec nemá zájem vůbec s někým být. Či nepřijetím své orientace. A tak žije jako heterosexuální jedinec. S tím , že na sex si nepotrpí a říká o sobě ,že je asexuál.
A získaná jak rychle? V období, kdy ještě paměť neslouží? Co když se dítěti už hnusí a nechápe, když mu rodič vysvětluje, jak se rodí děti, představy o tom, jak má děti jako panenky, jsou bez partnera, když se dozví, že existuje umělé oplodnění, vidí to jako jedinou cestu, jak mít dítě?
Ještě by mě zajímalo, když by vám potomek řekl, že je asexuál, věřili byste mu? Nebo byste to brali jako kdyby někdo obrazně řekl "mám z toho depresi"?
Já věřím tomu, že je asexualita získaná, může být dočasná. Je to stav mysli. Dítě je frustrované z frustrovaného rodiče, v tomto ohledu a tak si stejný obraz,představu o sexu bere do života. Čili, jak se staví k sexualitě rodič, tak může i dítě. Není to však jediná příčina asexuality, jen jedna z mnoha. Jinými slovy asexualitu si vyrobíme sami. Svým postojem k sexu.
A kdyby rodiče neměli žádný problém, alespoň v době, kdy chtěli mít děti? Jak by pak vlastně dítě mohlo vědět/vycítit, jaký mají postoj?
Je, ale já píšu, že příčin může být víc. První sex. Zkušenost se dotyčné nelíbila, tak na sex zanevře a je tu možnost se zařadit k asexualum, ono je totiž jednodušší říct, já jsem asexual, s tím se nedá nic dělat! Omyl dá. Jen se musí chtít.
Mám teď namysli člověka, který si myslí, že má příznaky, co pamatuje, takže by se na poprvé nezmohl. Co umělé oplodnění? Může na to mít vliv?
Člověk , který neměl sex se nemůže prohlásit za asexuála. Protože netuší nic. Může tak akorát zajít za psychiatrem, ať mu předepíše pilule, které by zmírnily jeho možná deprese, úzkosti. To je problém psychiky, miliony lidí sexuje bez problémů nic na tom není, pokud to jedinec cítí jinak je zralý na léčbu..umělé oplodnění nemůže mít vliv na nic. Možná může rozhodit psychiku, protože je to pro úzkostnou osobu velký stres.
Ale proč by zkoušel, když ho to neláká a není možné, aby se do někoho zamiloval tak, aby s ním byl schopen překročit určitou hranici? Samozřejmě, že jde říct, že když to nevyzkouší, neví, ale proč by dělal něco, co se mu hnusí a ví, že toho není schopen? A kdyby byl ten člověk psychicky nemocný, může se to projevovat od velmi útlého věku? Jestli ano, z čeho, když nic neprožil?
otazkou zustava proc by se mu sex mel hnusit? je to prirozena vec, pud mame vsichni.reknu to jinak, pokud nekdo ma jiny postoj k sexu , než kladny, má se lecit, protoze ma problem. Sex je tu predevsim pro poteseni az pak k plozeni. protoze jinak by zena byla nonstop tehotna...
dite muze mit deprese, muze byt uzkostne, treba proto , ze rodic o nej nestoji, ci je alkoholikem, problemu v rodine muze byt moc...
Především pro potěšení? Ale u žádného jiného tvora to tak není, ne?
otazkou zustava proc by se mu sex mel hnusit?
Nevím, tak asi máte pravdu, že je to porucha. Jak jste psal, že by se ten člověk měl jít léčit, jak? To mu dají prášky? To přece nemůže pomoct... A kdyby ten člověk byl psychicky labilní - od narození, tak i nějaký psycholog nemůže pomoct, takový člověk by s ním nebyl schopen mluvit.
Může dítě poznat problémy ve věku méně než 1,5 roků?
Nebo takhle, hodně rodin má nějaké problémy, žádný rodič se nechová ukázkově, přesto z většiny vyroste normální člověk.
asexualove jsou porouchani . to je naprosto zrejme. k cemu resis dite ve veku 1,5 to ma jine starosti nez je sex lecba je treba psychoterapie, antidepresiva, anxiolytika, na uzkosti, to urci lekar ne ja...
Když jste říkal, že je to získaná porucha a to dítě už má divný pohled už od doby, kde je mu vysvětleno, jak se rodí děti (a pokračuje to až do dospělosti), tak příčina musí být někde brzo a věk 1,5 je hranice, kdy začne sloužit paměť.
Děkuji za diskuzi
hele, ja nejsem odbornikem. pamet od 1,5 roku? pamet je od narozeni. jen schopnost vybaveni tam neni. ja si pamatuji jeden zablesk z 2,5 roku.Jeden! ne tucet,,,to jefurt dokola, když mas ze sexem potize vyhledej psychologa. sexuologa, gynekologa, oni te pak nasmeruji. nejsem ani jedno z nich, takze vic neporadim..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.