Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
když na to přijde, říká se, že prodavačům je úplně jedno, co a komu markují. Napadlo mě, myslíte, že je to pravda? Že když si třeba v obchodě žena při těle kupuje sladkosti, nebo si v rychlém občerstvení objedná velké množství jídla, že si lidi u kasy neřeknou: "Nežer to, už tak jsi tlustá"? Nebo jim je to opravdu jedno?
Díky za názory
Prodavači se musejí chovat k zákazníkům slušně, aby tam lidé chodili a byla tržba. Když Vám začnou pokladní říkat "nežer", přestanete tam brzy chodit. Navíc to není ani slušné. Myslet si mohu cokoliv, ale lidem se to neříká. To může nanejvýš nějaký odborník - dietolog a ještě jinými, vhodnějšími slovy, než uvádíte Vy.
Pokladním je jedno, co lidé koupí, ale sledují hlavně peníze, aby dobře vrátili zpátky a neprodělali. Nebo neudělali jinou chybu. Občas je to problém. Mně se třeba stalo, že jsem si koupila 2 balení sýrů a pokladní mi jich napočítala 23. Zmáčkla dvojku i trojku. Kupovala jsem asi 3 levné věci, paní vůbec nenapadlo uvažovat a řekla si mi asi o 550 Kč. Vůbvec ji nenapadlo, že ta částka za ten mininákup není normální. Teprve na mou námitku našla chybu a opravila účtenku.
Uvítala bych větší pečlivost a používat při markování rozum. Po tloušťce zákazníka jim nic není. Jaga.
Myslím, že zmiňovaný "františek josef styl" se občas svrací díky viru. Zákazníka si viditelně považují. Paradoxně je ten nicotník vir zase k něčemu dobrý. Pokud možná chodím se seznámkem do kamených obchodů, i Němci opouštějí Hyper - Super markety. Je marketing a marketing, nepochybně. Když je nákup dražší, tak je menší.
Můžu zde uvést názor bývalého zaměstnance v McDonalds, který často pracoval na kase:
Zákazníky jsem si dělil do několika typů, abych se něčím zabavil. Totiž, ne že bych se v práci nudil, vždy bylo co dělat, pokud zrovna nebyl zákazník, ale když už přišel, většinou neměl rozmyšleno a trvalo mu to. To pak člověka napadají různé myšlenky. Třeba přemýšlí, co si objedná dále.
1. Romové - ti mají v oblibě výhodné menu, většina z nich chodí na tzv. Two for you. Když jsem viděl přicházet někoho takového, rovnou jsem si tu věc rozklikl na kase a většinou jsem se trefil. Většina ani nepozdraví, ani nepoprosí, takže v hlavě mi padaly samé nadávky, ale na venek jsem se tvářil neutrálně (když mě už fakt štvali) a nebo lehce usmíval.
2. Matky s dětmi - Rovnou klikat na happy meal. Často jsem si v hlavě kritizoval ty matky, které raději koupí k už tak nezdravému jídlu colu, když máme v nabídce džus. I přesto, že jim to rovnou nabídnu. Džus je přece taky sladký a dětem chutná.
Další typ matek, o kterých jsem si něco řekl, byly takové, které mluvily za své dítě. Potomek něco řekl své matce a ta to potom tlumočila mně - to se dá pochopit u malých dětí, ale v pozdějším věku, by je snad už měly vést k samostatnosti (stávalo se mi to i u dvanáctiletých)
3. Malé děti - občas rodiče pošlou ke kase i malé děti, třeba i 4 leté, například pro kečup. V tomto případě dítě chválím, protože jsou šikovné, že to zvládnou. Avšak vždy při tom v hlavě nadávám na nařízení, kdy musíme vykat i malým dětem. To potom působí hodně zvláštně.
4. Neoriginální zákazníci - Nemám rád stereotypy. V McDonalds je nejčastější objednávkou BigMac menu s Colou a sladkokyselou omáčkou. Jestli si tohle objednávate, vězte, že vás nemám rád, protože mi vůbec nepřinášíte žádnou diverzitu.
5. vybíravci - Po jedničce má druhá nejneoblíbenější skupina. Cheese bez okurky, pití bez ledu ( "a ne že mi tam zase dáte led jako minule" - jako kdybych to mohl ovlivnit za tou kasou) atp. Tady zase neoriginalita ubírá na mých sympatiích, protože to znamená práci na víc a více možných problémů.
Určitě bych našel i další typy (Salátovci, Coca-Cola-Zerovci-k-hodně-tučnému-menu, nerozhodní...) ale snad to stačilo pro ukázku. Chtěl jsem tedy říct, že jestli jste někdy narazili na mě, tak jste byl pořádně zkritizován za cokoliv, co se mi nelíbilo. Ale vždy to zůstalo jen v mé hlavě, i když jsem měl občas chuť to zákazníkovi hodit do ksichtu.
Pokladní hlavně myslí na to, aby se nepřeklepla, aby zboží bylo pěkně všechno vyndáno z vozíku na páse, protože jsou pod kontrolou kamer. Když je volněji, tak spíše myslí na svoji svačinu a kafíčko. Nákupy olbézních zákaznic jí jsou u pr...e.
Vždyť i prodavači mohou být silnější konstituce - a často jsou. Pokladní u kasy, co jim dozory počítají i pár kroků na WC.
Jinak to bude jak kdo: Některý/á prodavač/ka se těší domů zákazníkova vizáž ho neoslovuje. Jiný/á se při prodávání baví a ten/ta by podobné myšlenky mít mohl/a. V kapitalizmu ale nemá svobodu slova, je orientovaný/á na zákazníka a usmívá se a usmívá ..."Máte kartičku?"
Kupujícímu to tázání jde na nervy, ale nakupuje cokoli o sto šest. Nerudná upřímná prodavačka z totáče mi až skoro chybí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.