Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se orientujete v dnešní době?

Od: willybrandt* odpovědí: 23 změna:

Zdravím,

dnešní doba je relativně široká v otázce změn a výzev. Často se setkávám s termínem ,,korektnost". Co je a co není korektní, jak bychom měli k určitým situacím přistupovat s tolerancí a tak podobně. Insipirovala mě diskuze na téma ,,menstruační pomůcky" pro muže, neboť i muži také podstupují tento proces. Kde je hranice mezi tématem tabu a přístupem, který už může být za hranicemi přirozenosti? Jak vnímáte dnešní dobu, dožadující se rovnosti s cílem eliminovat rozdílnost mezi skupinami? Děkuju za zamyšlení.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Můj pes říká, že pomocí sociálních sítí se sdružují a vzájemně posilují zbyteční lidé. Hledají v čem se odlišují, vzájemně se ujišťují, že jde o výjimečnost. A v ní hledají naplnění svého zbytečného života.

A když je někdo normální pošle do kamsi, cítí se dotčeni a běží si stěžovat. Nejlépe k soudu.

72mona3*
Váš pes má někdy i pravdu. M.
willybrandt*
hodnocení

Můžete být konkrétní, máte na mysli napřiklad facebookové komunity, nebo spolky?

Pes říká, že jsem ho citoval přesně a on, že se vyjádřil jasně. Tedy - i třeba diskusní fóra. Zbyteční, bezvýznamní, frustrovaní najdou lidi stejného názoru nebo najdou názor, který budou považovat za svůj. A vzájemným ujišťováním v nich stoupne pocit důležitosti tohoto názoru a tedy i důležitosti jejich. A mají pocit, že už nejsou zbyteční a bezvýznamní. Problém je v tom, že tímto procesem procházejí a posilují se lidé zbyteční s nevýznamnými a často nesmyslnými názory. A lidé potřební a moudří nemají čas ani potřebu takové věci provádět. A tak dochází k tomu, že opticky (optikou těchto sítí) jsou tyto skupiny významnější, než jim přísluší.

willybrandt*
hodnocení

Už rozumím. V tomto ohledu tak má velkou roli mediální prostředí, protože tendence měnit určité zvyklosti a systémy jsou daleko zajimavější, než někdo, kdo vystihuje negativa těchto změn a poukazuje na dosavadní (možná tradičnější) způsob, který tu v podstatě dodnes funguje i přes bouře, které si historie zažila. A čím více kontroverznější to je, tím to má i větší pokrytí a zde už se vytrácí diskuze nad tím, zda tito lidé přinášejí něco, co by mohlo mít kladný vliv.

Pes říká, že jím zmiňovaní lidé nediskutují. Nemohou. Jejich názor je pravdou zjevenou. Pravdu nehledají, oni ji "mají". Nehledají argumenty, neslyší argumenty ostatních. Jiné názory zakazují, jejich nositelé jsou nepřátelé.

I když se jakoby ptají, chtějí jen potvrzení své "pravdy".

berger*
hodnocení

4x

Příběh tři týdny zpět - posílal jsem auto na ekolikvidaci,bylo psané na přítelkyni. Přijel týpek z podvalem,vrak naložil a začal vyplňovat papíry. Zasek se na tom,že vlastník žena. Já neměl plnou moc a přítelkyně byla v práci,tak jsem mu podal její občanku se slovy "to je OK,jsem to já,před operací". A ON TO NORMÁLNĚ SEŽRAL! Když jsem se rozchechtal,koukl na mě a řekl,že už se ničemu nediví,že lidi jsou divní... A měl pravdu,lidi blbnou. Asi by měli sebou vodit psa od pana Ra252*smich*

willybrandt*
hodnocení

Sice nadsázka, ale do jisté míry to vystihuje tuto dobu, skvělá zkušenost. Nic se nemá přehánět no :D

72mona3*
hodnocení

3x
Na slovo korektnost začínám být alergická. Začíná být až posvátné. Stačí, aby se ozvalo pár lidí, že se jim něco nelíbí (označí to za diskriminaci) a už je z toho celé hnutí a všichni, kdo s nimi nesouhlasí, jsou rasisté, homofobové a kdo ví co ještě. Kolébkou toho všeho je země svobody. Dostáváme se do doby, kdy se budou předělávat a přepisovat klasická díla. V dnešní době už by takové dílo, jakým je treba Zkrocení zlé ženy, nejspíš ani nevzniklo. Snad jen jako dokument*co*
Vždy pro mě budou existovat pouze dvě pohlaví. Když mě okrade cikán, řeknu, že to byl cikán a ne můj spoluobčan, fotky modelek pomazaných menstruační krví si taky nikam nevystavím... Stačí? M.
liska5

*palec*Přesně tak!

willybrandt*
hodnocení

A pokud se podíváte třeba do hokejového prostředi: Byl i tlak na přejmenování tradičního klubu Chicago Blackhawks, naštěstí organizace odolala.
Jde i to, zda ty skupiny, které chtějí něco přejmenovat, jsou znalé historie, neboť často dost narazily na nepochopení. Například socha T. Roosevelta, kde kolem něj jsou černoši.
A některé komunity to označily za diskriminační - jenže Roosevelt byl prezident (takže je hierachisticky logické, že byl na vrchu) a paradoxně to byl Roosevelt, který částo bránil tyto komunity. A to je to, co mi přijde podivné na docílení některých představ.

svetlosveta
hodnocení

2x

Snaha eliminovat rozdílnost povede ke stavu, kdy "všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější" (a ta určují, co ostatní mohou a nemohou). Záleží, zda si to necháme líbit.

Filozoficky vzato, tento pseudorovný přístup vyplývá z monismu, na Západě reprezentovaném hlavně gnozí.

willybrandt*
hodnocení

To znamená, že by samotná touha pro rovnosti mohla být v podstatě kontraproduktivní, protože vede zase k potlačení něčeho jiného? Někdy se sám sebe ptám, zda podporovatelé tohto systému jsou ochotni vést na toto širokou debatu. Mám pocit, že jsou si kolikrát jistí, že je to cíl, kterého chceme dosáhnout všichni za každou cenu. Ale jaká cena to bude?
svetlosveta

Je to tak. V přírodě neexistuje rovnost, ale rozmanitost. Ta vede buď k predaci nebo ke kooperaci. Snaha vyrovnávat rozdíly, protože je někdo považuje za nespravedlivé, vyplývá z omezeného vnímání reality.

Debaty tito, většinou mladí lidé, nejsou příliš schopni (párkrát jsem to zkusil). Jen opakují nějaká hesla z CML (centrálního mozku lidstva, který se za poslední desetiletí přesunul z Berlína do Moskvy a do Bruselu). Chybí jim znalost historie, filozofie, o teologii nemluvě. Myslí si, že mají nastolit spravedlivější společnost. Jenže to si mysleli i Hitlerjugend či Gottwaldjugend (pionýři a svazáci). Cena byla vysoká.

willybrandt*
hodnocení

Jsem sice mladší ročník, ale souhlasím s Vámi. Prostě nerovnost je přirozená, ať se nám to líbí nebo ne. V určitě míře můžeme jako společnost ovlivnit způsob sociálního postavení, ale pokud někdo přijde s myšlenkou, že přeci všichni by si měli být rovni, neboť je to spravedlivé, pak si nedovedu představit jakékoli mírové prostředky, jak toho může společnost dosáhnout. Historie dává jasný signál, že na tom ztroskotaly mnohé systémy (komunistické například), které po ,,na první pohled" touze nastolit spravedlivý řád v rámci rovné společnosti, nakonec šly i proti těmto zásadám, samotným lidským faktorem a touze se mít lépe než ostatní. Orwell to ve své alegorii vystihl a nemusíme to nutně nazývat marxistickým ideálem.

senior
hodnocení

2x

Mužskej co má kr-my? Neznám!

Odkud krvácí? Leda z konečníku.

Jsou hermafroditi. A ti mají penis /třeba zakrnělý/ a vaginu atd..

Potom jsou ti, kteří podstupují přerod v jiné pohlaví.

A je jich, co by na prstech jedné ruky spočítal. A kvůli tomu mizivému zlomku v populaci se otravuje většina.

Tohle je soukromá, intimní věc každého člověka. Ať si tyhle trable řeší s psychologem, psychiatrem, chirurgem a jinými specializovanými obory. Hlavně, ať se tím nechlubí. U nás ve městě je jeden takový člověk. Ono. Dříve muž nyní žena, no mužatka. Snad je ten člověk spokojen, nevím, je stejně divnej.

Až se ženský přestanou dopovat hormonama aby neotěhotněly, až nás přestanou krmit jídlem vyhnaným hormonama a antibiotikama, až se klukům budou dávat klučičí hračky a holkám holčičí, číst klasické pohádky, kde je princezna a princ a ne dva princové, tak bude svět v pořádku a nebude tolik anomálií.

Ten, kdo se narodil opravdu v cizím těle, tak o tom veřejně nemluví, budou to vědět pouze v rodině.

--------------------

Až se přestanou vypichovat, upřednostňovat a platit z pokladniček měst pochody hrdosti leseb a gayů, tak bude zase o kousek lépe.

smode*
hodnocení

2x

Hezký den. Nacházíme se obecně v nejlepších časech které kdy na Zemi patrně byly (pominu-li samozřejmě aktuální situaci která kdo ví jak dlouho bude trvat a co bude výsledkem). "Korektnost" vnímám jako jednoduchý nástroj k manipulaci zejména s mladšími ročníky které jsou systémem učeny že všichni jsme si rovni, všichni se mají mít rádi, všichni mají být tolerantní a pravda je jen jedna jediná. Avšak příroda to vymyslela jinak: nejsme si rovni, muž nerovná se žena, zlo nerovná se dobro a svět není v žádném případě černobílý. Prosperita a svoboda kterou pro nás za velmi tvrdých okolností předchozí generace vybudovaly je narušována, zesměšňována a bagatelizována. Mladá generace je záměrně odváděna od klíčových historických informací jejichž znalost jako jediná zaručuje neopakování nepříjemných a často krvavých událostí. Přitom stále platí že zlo se může i dnes tvářit jako to nejryzejší dobro a když udeří tak může být pozdě. Stále existují lidé kteří jsou jednoznačně zlí a mají zlé úmysly a jako zlé musí být možnost takové označovat. Též stále platí že pro udržení prosperity a svobody je třeba se správně chovat což vyžaduje nejen legraci a zábavu ale i zaměření se na nepříjemné problémy a nepříjemnou práci pro jejich řešení. Rozdíly vždy byly, jsou a budou. Vždy vítám diskuzi a názory z co nejvíce stran a děsím se dne kdy by mohly být klidně třeba konspirační teoretici nebo dokonce čistí lháři zakázáni jen proto že schválena byla jen jedna jediná "pravda". Eliminaci rozdílů mezi jakýmikoliv skupinami vnímám jako normalizaci a upevňování víry v "jeden jediný správný svět a směr" což je dle mého názoru věc jednoznačně zcestná.

senior

K té jedné pravdě se ale směřuje.

willybrandt*
hodnocení

K tomu nemám asi co dodat. Snad jen, opravdu - ne vše, co se tváří jako dobro, je nutně skutečným dobrem. Umění tohoto ,,dobra" je, že dokáže na sebe vzít jakoukoliv masku.

Můj pes říká:

Pozor na velké ideály, často se za ně schovávají nízcí lidé ..

111®
hodnocení

0x
A jeje zase trol?
willybrandt*
hodnocení

To je pro Vás člověk, který se zamýšlí, vždycky troll?

berger*
hodnocení

0x

Ná téma korektnost a tolerance - navrhuji malý experiment. Zeptejte se jedné zdejší rádkyně z Ovy,jak se jí žilo v sousedství s romskou rodinou. Jsem si celkem jistý,jakou odpověď dostanete...*smich*.Jen slovo rom tam asi nebude,zato cygošy se to bude hemžit...*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]